Фандъкова: Устройствените планове могат да защитят зелени площи

Фандъкова: Устройствените планове могат да защитят зелени площи

© Юлия ЛазароваПодробните устройствени планове (ПУП) могат да защитят територии, които са зелени площи или са предвидени за детски градини и училища. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя призова хората да не се подвеждат по политици. Вчера граждански групи от София протестираха срещу презастрояването и с искане до края на мандата си Столичният общински съвет да не приема подробни устройствени планове.


Същото каза малко по-рано пред БНТ и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По думите му ефектът от неприемането на ПУП би бил обратният: така строителите щели да се възползват от максималното разрешено застрояване.


"Направихме промени в Закона за устройството и застрояването на София, с което затворихме много вратички. Променихме наредбата за обществените обсъждания, с което позволихме на граждани да участват в тях още на най-ранен етап", каза Фандъкова.
За плана на Борисовата градина тя напомни, че е внесла своите предложения и ще настоява те да бъдат приети. "Ако не бъдат приети от самия проектант, то да бъдат приети при приемането на плана от Столичния общински съвет", заяви кметът и подчерта, че целта на заложения устройствен план е да се запази незастроената територия и да не се допусне ново строителство и застрояване.


Започва тежък ремонт на бул. "България"


От 30 юни започва тежък ремонт на участък от бул. "България", който ще затрудни движението в тази част на града, информира кметът. Тя помоли за извинение и за разбиране. "Миналата година изпълнихме един участък. Видяхме, че няма алтернатива, трябва да продължим, въпреки че е тежко", добави тя.


Фандъкова определи презастрояването в някои квартали на София сериозен проблем, който съществува от десетилетия. "Беше допуснато връщането на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете", каза тя. По думите й в Южния парк от десетилетия съществуват голяма част частни терени.


"Аз разбирам много добре хората, които протестират. Затова и вчера на Общинския съвет дадох пример с моя квартал, защото аз самата съм потърпевша. Защо и как се е случило, това също се знае, но е хубаво от време на време и да се коментира, за да знаят хората не само факта, но и причината за проблема", каза още тя.


"Смея да твърдя, че съм участник в решаването на тези казуси. Като кмет съм поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. За съжаление все още няма такова решение, но аз призовавам политиците да подкрепят това предложение", коментира още тя.


Фандъкова още не е решила дали да се кандидатира за кмет на София


На въпрос дали ще се кандидатира отново за кмет на София тя отговори: "Със сигурност ще обявя своето решение, когато го взема. Това ще бъде, когато наближи времето за това."


"Всички кандидати съм сигурна, че внимателно обмислят и вземат решения, и се надявам, че ще предложат добри предложения за града. За съжаление виждам, че насоката на кампаниите обикновено е в негативен план", каза още тя.


На въпрос за оставката на шефа на строителния надзор в Столичната община Влади Калинов Фандъкова коментира: "Архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се съгласи, че има нарушения. Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех."


Попитана как ще коментира критиките към ремонтите в София, Фандъкова коментира: "Най-големите проблеми са свързани с изпълнението на големите проекти. Изпълнявали сме над 300-400 обекта, които са с особена трудност. По отношение на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", както и на други проекти, най-големите проблеми са в проектите. Затова се налага в хода на изпълнението на проектите те да се променят. Това е част от изпълнението."


Пламен Георгиев не подозирал, че терасата му е незаконна


В коментар за оставката на шефа на строителния надзор в общината арх. Влади Калинов Фандъкова обяви, че е сигурна, че председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не е и подозирал, че навесите на терасата му, която се намира на покрива на блока, са незаконни.


Кметът посочи, че нарушението е допуснато още 2007 г. от страна на строителя и настоящият собственик няма отношение към това, но това не значи, че не трябва да се отстрани тази незаконна конструкция.


Обясни, че Калинов, настоявал на своята позиция в разговора им преди да си подаде оставката, но в крайна сметка се съгласил. че събарянето трябва да се осъществи, процедурата за което той самият прекрати.


През април строителният контрол на район "Слатина" установи, че двата навеса върху покрива на Пламен Георгиев, под които има сауна и барбекю, са незаконни, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа, а покривната конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина.

Председателят на Комисията имаше срок до четири месеца да премахне изграденото сам, като в противен случай то щеше да бъде съборено от общината за негова сметка. Пламен Георгиев обжалва акта, от който следва, че изграденото на терасата му трябва да се премахне.


Не искам да има съмнения за законосъобразността на нашите мерки и ако има, трябва да им се отговори, отговори Фандъкова на въпрос, че с оставката на Калинов се е опитала да реши имиджов проблем.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Демек - няма смисъл - ще строим до дупка.В смисъл - да не остане и една дупка, че току виж Цецка и Цецо, пак да видят дупка - пак да си купят апартаментче.
  Зелени площи, паркове, градинки, току до сграда - навсякъде ще се строи!

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6531 Неутрално

  Софиянци ще си кажат мнението на изборите през есента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Хахаххаха, рев, примесен с "вервайте ми" 😁
  А тая знае ли, че в Герб ше има нов зам шеф...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Главният архитект на София, плевенчанинът Здравков и самоковлийката Фандъкова са инсталирани на шефските си кресла от големия бос (родом от Банкя) за обслужване на могъщата парцелно-строителна котерия с ясно формулирана задача. За изпълнението на която отговарят с главите си... Коментарите, пожеланията и критиките на софийското гражданство са като жужене на мухи в ушите им.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Правилно, не трябва да протестират и да пречат на мутрите да оставят софиянци без въздух, щото нали видяха какво се случи с Иванчева.

  мурзилка
 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1774 Весело

  Какви софиянци, като вече сме малцинство в столицата ни

 7. 7 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Ти да видиш наглост. Октомври - уволнение на Фандъка.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Никой не е против поддръжката на булевардите, не е желателно, обаче, постоянно да се откриват нови "строежи" преди да се завършат вече започнатите, напр. на "Цар Борис III", което предизвиква големи задръствания.
  Качеството също е огромен проблем, желателно би било да се ремонтира с гаранция поне 10г., а не след 2-3г. да се почва пак.

 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Я си ходи на село, да копаеш картофите, поне ще бъдеш полезна за икономиката.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  Трябва яко да се врека и протестира срещу планове ПУП, защото строителната мафия искат да строят в паркове,градинки и между блокови пространства!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Гневът, злобата и омразата в момента за съжаление са взели връх над Разума...

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  Какви софиянци, като вече сме малцинство в столицата ни
  —цитат от коментар 6 на 001


  Най-големите селяндурници инвестират в строежи а родата от СО и Европарламента помага, справки - чичкото на Ваклин!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Не протестирайте срещу плановете,не протестирайте срещу ГЕЙпарада,не протестирайте срещу бетона по морето,не протестирайте срещу мръсния въздух!
  Че то не остана срещу какво да се протестира?

 14. 14 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 519 Гневно

  Не знам защо казва, че се очаква завършването на участъка от Фритьоф Нансен до Гешов за първият учебен ден
  По офертата на Трейс срокът за този участък е 32 КАЛЕНДАРНИ дни !
  От Гешов до Гоце Делчев е 24 календарни дни
  От Гоце Делчев до Каблешков е 20 дни
  От Каблешков до Околовръстен път е 26
  Някой следи ли въобще за сроковете ?

 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 734 Разстроено

  Вече ми е все едно кой ще бъде следващия кмет на София. Вредите, които нанесе учителката по руски език са непоправими.

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#15] от "blagoj":

  Маяма Нолова подкрепи протестиращите против застрояването вчера.
  Иначе и на мене ми е все едно, само да не е Фъндата и герберастията. Но някак си Маяма Нолова ....

 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Сакън не говори срещу такъв виден шуменски литературник бе и демократ със собствено място (горе долу два хектара)!

 18. 18 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#6] от "001":

  Да преместим столицата! Или да я разпръснем по немски тертип

 19. 19 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 631 Неутрално
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10843 Весело

  Антидемократична мярка "не протестирайте"... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Трябва да сложат изискване. За кмет на град, да може да е само човек роден в този град. Кратко, точно и ясно.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8172 Неутрално

  ГЕРБ от колко години управлява в София, че сега Фандъкова се прави на умряла лисица.

 23. 23 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Демек, ние си знаем и работим, а от протести, ефект няма. Ще си усвояваме средства и не ни пука, какво мислите и за какво протестирате. Евала, даскалице.

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Какви софиянци, като вече сме малцинство в столицата ни
  —цитат от коментар 6 на 001


  Прав си за малцинството ! Освеет това ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТЪРИ /повечето "Столичани в повеече " / ще си протестират и против сушата , кишата , че Нова година е далеч ,че били "безработни макар и неграмотни " ! Поводи колкото щеш , а винаги се намира КОЙ да плати ! като ни изберат МАЯ КОСТИНБОДСКА , подкрепена от БСП и Учиндолеце ще гледат протести "през крив макарон "!

 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Не простестирайте, за да можем по-бързо да пренесем фавелите от крайните квартали в центъра на града.

 26. 26 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Пак ще гласуваме за Фандъкова и ще и дадем нов мандат като кмет.

 27. 27 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#15] от "blagoj":

  Вредите ,които нанесе на руския език са още по-големи...

 28. 28 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Щом тролчета вият от злоба и гняв значи Фандъкова пак ще е кмет на София.

 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Дреме ми на ПУП-а какви фандъци ръси тая.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#28] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Аз виждам само гавра?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Софиянци, не протестирайте, а си носете каски когато минавате през прясноремонтирани подлези.Ей така, за всеки случай, че тавани падат на фандъци!

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  Ние софиянци останахме малко, а не протестираме масово, щото селяндурите от прованса това ги устройва. Влезе малко в Лозенец и питайте местните, другарко.
  Но, знаем, че ви е страх от народната любов.

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":

  Ти си гледай автентично дясната секта, че идат избори... Да не се окажете пак по-зле от бензинджията :)

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#21] от "На Баба Фърчилото":

  Трябва, ама няма. Има си избори, на тях се решава. Ако ще да е роден в Руанда кмета, щом мнозинството го иска, автентичните софианци ще търпите :)

 35. 35 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Братска могила? В парка не трябва да има символи, които разделят хората. Да го преместят в музея на соц изкуството

 36. 36 Профил на TVV
  TVV
  Рейтинг: 65 Неутрално

  "По отношение на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", както и на други проекти, най-големите проблеми са в проектите. "

  Като има проблеми в проектите тогава:
  1) защо ги одобрявате
  2) защо ги финансирате и
  3) защо почвате да ги изпълнявате??

  Драги Софиянци - избирайте МНОГО внимателно следващия кмет си кмет, за да не изгубите още 5 години в спорове за плочки, кошчета и фонтани за по милиони левове с калпаво качество. При минимална воля и добри намерения София може да стане по-европейски, по-зелен и по-устойчив. Не се залъгвайте с това, което ви пробутват като НЯКАКЪВ напредък. И после да ви се карат, че протестирате...

  TVV
 37. 37 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Како Данче, ако общината инвестира в инфраструктура към по-слабо заселените части (север/изток), то надали инвеститорите (дори и нашите хора) ще държат да застрояват зелените площи и надали хората ще си купуват апартаменти в презастроени квартали. Но докато общината ходи след събитията и реално повечето улици в Манастирски ливади дори са отчуждени, а един познат получи асфалт на улицата си около 10 години след като започна да живее там, то никой ПУП няма да помогне

 38. 38 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 879 Гневно

  Фандък, софиянци те призоваваме да си ходиш в Самоков!

 39. 39 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Какво иска да каже Фандъкова, че няма смисъл от притеси,тъй като докато тя е кмет на София, ще се строи до дупка????

  Marinov
 40. 40 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2678 Гневно

  ОСТАВКА, ДРУГАРКО, некомпетентна калинко

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Фандък за чий чеп ще ремонтирате бул. българия?

 42. 42 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Толкова некомпетентна, но и толкова нагла... кой управлява София последните близо 15 години,?!? Проблемът бил от десетилетия.... защо преди 15 години го нямаше този проблем? Ама направо кажете, че станишев е виновен, както не спряхте пет години да го вините за всички свои несгоди

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2054 Весело

  Фандък за чий чеп ще ремонтирате бул. българия?
  —цитат от коментар 41 на historama


  Не е ремонтиран вече цели....две години.

  мурзилка
 44. 44 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Щом тролчета вият от злоба и гняв значи Фандъкова пак ще е кмет на София.
  —цитат от коментар 28 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Top definition

  Gerb-ler

  Someone who inserts rodents into their rectum for sexual pleasure. Usually the animal is declawed and detoothed first to avoid injury.

  https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Gerbler

  Beautiful people are not always good but Good people are always Beautiful...
 45. 45 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  Дупки пробиваме всякакви, та внимавайте за таваните,че започнаха да проскърцват.
  Спряха въздуха от Пл.Витоша, ще дочакаме и зеленото сърце на Борисовата градина да бие на празни обороти като се разпределят порциите на зелените площи. Трай,народе, и не се възмущавай, защото това му е майката на демократичното изграждане на индивида ромелизация.

  mihala
 46. 46 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  А може ли, автентични селяко, да си ходиш на село и да не даваш акъл какво да става в чужд град. Като човек отива някъде, първо гледа да се впише в средата, след това да допринесе с нещо и чак след това може да има претенции. Нарамвай диагоналката, обувай джапанките и дим да те няма към родния ти край, "брат".

 47. 47 Профил на Snejana Slavcheva
  Snejana Slavcheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бул. "България" и без ремонт е почти непроходим в пик-часовете заради бус- лентите и липсата на кръстовище на 2 нива с "Гешов" /което от 10-тина години се обещава и щеше да се прави заедно със строежа на метростанцията/. Сега пак, както миналата година, ще сменят асфалт 1 месец за 1 километър. Докато "Борис" е стеснен заради метрото и алтернативен маршрут НЯМА. Е няма да гласувам за тая, въпреки, че съм привърженик на десните. За още 1 неин мандат не ми се мисли какво ще се случи със София !

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#46] от "m_todorov":

  Не, не може. Където искам, там ще седя, не си ти тоя, дето може да ми наклони....разбираш ме :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK