Фандъкова: Устройствените планове могат да защитят зелени площи

Фандъкова: Устройствените планове могат да защитят зелени площи

© Юлия ЛазароваПодробните устройствени планове (ПУП) могат да защитят територии, които са зелени площи или са предвидени за детски градини и училища. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя призова хората да не се подвеждат по политици. Вчера граждански групи от София протестираха срещу презастрояването и с искане до края на мандата си Столичният общински съвет да не приема подробни устройствени планове.


Същото каза малко по-рано пред БНТ и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По думите му ефектът от неприемането на ПУП би бил обратният: така строителите щели да се възползват от максималното разрешено застрояване.


"Направихме промени в Закона за устройството и застрояването на София, с което затворихме много вратички. Променихме наредбата за обществените обсъждания, с което позволихме на граждани да участват в тях още на най-ранен етап", каза Фандъкова.
За плана на Борисовата градина тя напомни, че е внесла своите предложения и ще настоява те да бъдат приети. "Ако не бъдат приети от самия проектант, то да бъдат приети при приемането на плана от Столичния общински съвет", заяви кметът и подчерта, че целта на заложения устройствен план е да се запази незастроената територия и да не се допусне ново строителство и застрояване.


Започва тежък ремонт на бул. "България"


От 30 юни започва тежък ремонт на участък от бул. "България", който ще затрудни движението в тази част на града, информира кметът. Тя помоли за извинение и за разбиране. "Миналата година изпълнихме един участък. Видяхме, че няма алтернатива, трябва да продължим, въпреки че е тежко", добави тя.


Фандъкова определи презастрояването в някои квартали на София сериозен проблем, който съществува от десетилетия. "Беше допуснато връщането на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете", каза тя. По думите й в Южния парк от десетилетия съществуват голяма част частни терени.


"Аз разбирам много добре хората, които протестират. Затова и вчера на Общинския съвет дадох пример с моя квартал, защото аз самата съм потърпевша. Защо и как се е случило, това също се знае, но е хубаво от време на време и да се коментира, за да знаят хората не само факта, но и причината за проблема", каза още тя.


"Смея да твърдя, че съм участник в решаването на тези казуси. Като кмет съм поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. За съжаление все още няма такова решение, но аз призовавам политиците да подкрепят това предложение", коментира още тя.


Фандъкова още не е решила дали да се кандидатира за кмет на София


На въпрос дали ще се кандидатира отново за кмет на София тя отговори: "Със сигурност ще обявя своето решение, когато го взема. Това ще бъде, когато наближи времето за това."


"Всички кандидати съм сигурна, че внимателно обмислят и вземат решения, и се надявам, че ще предложат добри предложения за града. За съжаление виждам, че насоката на кампаниите обикновено е в негативен план", каза още тя.


На въпрос за оставката на шефа на строителния надзор в Столичната община Влади Калинов Фандъкова коментира: "Архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се съгласи, че има нарушения. Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех."


Попитана как ще коментира критиките към ремонтите в София, Фандъкова коментира: "Най-големите проблеми са свързани с изпълнението на големите проекти. Изпълнявали сме над 300-400 обекта, които са с особена трудност. По отношение на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", както и на други проекти, най-големите проблеми са в проектите. Затова се налага в хода на изпълнението на проектите те да се променят. Това е част от изпълнението."


Пламен Георгиев не подозирал, че терасата му е незаконна


В коментар за оставката на шефа на строителния надзор в общината арх. Влади Калинов Фандъкова обяви, че е сигурна, че председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не е и подозирал, че навесите на терасата му, която се намира на покрива на блока, са незаконни.


Кметът посочи, че нарушението е допуснато още 2007 г. от страна на строителя и настоящият собственик няма отношение към това, но това не значи, че не трябва да се отстрани тази незаконна конструкция.


Обясни, че Калинов, настоявал на своята позиция в разговора им преди да си подаде оставката, но в крайна сметка се съгласил. че събарянето трябва да се осъществи, процедурата за което той самият прекрати.


През април строителният контрол на район "Слатина" установи, че двата навеса върху покрива на Пламен Георгиев, под които има сауна и барбекю, са незаконни, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа, а покривната конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина.
Председателят на Комисията имаше срок до четири месеца да премахне изграденото сам, като в противен случай то щеше да бъде съборено от общината за негова сметка. Пламен Георгиев обжалва акта, от който следва, че изграденото на терасата му трябва да се премахне.


Не искам да има съмнения за законосъобразността на нашите мерки и ако има, трябва да им се отговори, отговори Фандъкова на въпрос, че с оставката на Калинов се е опитала да реши имиджов проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK