За ромите като за нас, или кога е възможна интеграция (видео)

4-годишните Асен и Елена на пролетно тържество в детската градина в сливенския ромски квартал Надежда

© Програма ЗОВ

4-годишните Асен и Елена на пролетно тържество в детската градина в сливенския ромски квартал НадеждаАко някой ми натяква, че вечно греша, че не струвам и агресивно ми обяснява как точно да се променя... ще го отхвърля. Така Катя Вълева обяснява какъв не трябва да е подходът към ромите. При нея в детската градина децата се чувстват добре.


Едно от "нейните" деца е 4-годишният Исус от квартал "Надежда" в Сливен. Иска да стане полицай. Преди това е искал да стане ловец на динозаври. Попитан защо си е сменил желанието, повдига рамене и казва: полицай. Исус живее в едно от най-големите ромски гета в България и е едно от децата зад числото 2500. Толкова са децата от ромски произход, които за трите години на действие на българско-швейцарската програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) са започнали да посещават детска градина. Исус ходи в новопостроената по проекта детска градина в квартал "Надежда", където при нужда за него ще се погрижи лекар, а родителите му също могат да бъдат прегледани от лекари, да се посъветват със социални работници или да се присъединят към децата в културния център.

Подобни детски градини, осигуряващи активно обучение по български, социализация, даващи здравна култура, възможности за прегледи за деца и родители, са отворени или изцяло обновени по програмата също в пловдивския квартал "Столипиново", в "Победа" в Бургас, Русе, Шумен, Монтана. А още 2113 деца ходят на училище (1 – 4 клас) и на допълнителни уроци по български.
Преди дни беше отчетено постигнатото по програма ЗОВ, която приключи в края на април. От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика, като участват още министерствата на здравеопазването и на образованието и науката. Програма струва 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000, а съфинансирането от трите министерства е 15%.


Децата от детската градина в пловдивския квартал Столипиново

© Програма ЗОВ

Децата от детската градина в пловдивския квартал Столипиново


Образование, здраве, социализация в едно


Основното, новото, променящото на програмата за интеграция и социализация на деца от малцинствата е общият подход - една и съща общност, включително родителите, получава едновременно образователна подкрепа, здравни прегледи, консултации с обучени хора от общността, които ги съветват за здравната им култура, за нуждата от образование. Също и срещи със социалните специалисти, насоки и подкрепа от тях и от всички, ангажирани в проекта. А към края - посещения на театри, концерти. Всичко това с обединени усилия на централната, местната власт, на образователни, на здравни медиатори, на добре подготвени и отдадени учители, лекари, директори на училища и детски градини.


При отчитането на програмата всички ангажирани институции - от централната власт до кметствата, директорите на училища, самите хора, обхванати от проекта, заявиха, че това работи. И си пожелаха "устойчивост". От ръководството на програмата пък отбелязаха, че държавата би било добре да се ангажира повече, да инвестира в тези и в нови подобни проекти, за да се гарантира продължаване на процеса, той да не зависи от несигурно външно финансиране.


Повдигнете тези, които са на дъното


"Няма как да се постигне наистина работеща демокрация с толкова високи нива на неравенство, каквито има в България. България е страната в Европейския съюз с едни от най-сериозните нива на социално неравенство. А за да има работеща демократична система е необходимо определен дял средна класа. Трябва да направите всичко възможно да повдигнете нагоре тези, които са толкова на дъното, независимо от етническата им принадлежност. Това най-лесно започва от най-ниското ниво, от детската възраст, от детската градина", обясни целите на програмата пред "Дневник" посланикът на Швейцария в България Мюриел Берсе Коен (очаквайте блиц интервю с посланика).


Отбеляза, че при сегашната демографска ситуация в България, разрастваща се икономика, липса на работна ръка, ромските деца скоро ще са бъдещето на България. И за да могат в скоро време те да допринасят за икономическото развитие на страната, да осигурят така липсващата работна сила, да са активна част от обществото, трябва да бъдат приобщени. Още от детската градина.


Ще има ли развитие на подобни програми


Засега обаче след приключване на швейцарското финансиране, са планирани пари в бюджета за поддръжка и издържане на досега построеното, се разбра от думите на социалния министър Бисер Петков пред "Дневник". А бъдещето и разразстването е по-скоро неясно - вече има подготвени нови закони и проектозакони, стратегии, планове, проектонаредби, с които да се даде нормативната база за бъдещи подобни програми. Но финансиране няма, а идеята е да се разчита основно на евросредства. Кога такъв проект ще работи и на други места - министърът не можа да се ангажира със срокове.


Представители на социалното министерство обещаха подкрепа, нови възможности и европейски проекти, програми, специализирани паралелки, а и училище за подготовка на роми здравни и образователни медиатори. Както и преосмисляне на учебното съдържание за по практически умения, подкрепа за ранно кариерно развитие. Обещаха и повече подкрепа за хората, работещи на терен.


Хората, работещи на терен, обаче очакваха по-конкретни съобщения. След приключване на програма ЗОВ ромските здравни медиатори например са останали на обичайната за дейността им минимална работна заплата. За 24-часов работен ден и разположение, 365 дни в годината. Това е нашата кауза, мисия, борба, но няма да издържим още дълго, много от нас вече заминаха в чужбина, казаха пред "Дневник" здравни медиатори от Монтана, Бургас, Шумен. (очаквайте скоро още за предизвикателствата пред здравните медиатори).


Ръководителите на проекта препоръчаха подход, при който цялата среда се подобрява. Защото когато родителите са без работа, кампаниите за плащане на здравни осигуровки, за пускане на децата на училище или градина, стават трудно изпълними. Препоръчаха и пограми за решаване на жилищните проблеми, защото не е лесно дете без сносен дом, газещо в локви без обувки и връхни дрехи, да ходи редовно на училище.


Децата в новата градина в Кошарник, Монтанско, построена по българо-швейцарската програма

© Програма ЗОВ

Децата в новата градина в Кошарник, Монтанско, построена по българо-швейцарската програма


Какво /не/искат ромите


Не е вярно, че ромите се приобщават трудно, че не искат, че това е загубена кауза - важен е подходът и желанието, коментира с усмивка директорката на детската градина в Сливен Катя Вълева. А родителите на Исус, които редовно ходят и с детето в градината, дават примери за това: "Той стана по-възпитан, грамотен, вкъщи ни говори само на български дори и с нас", каза майката на Исус - Минка.


Исус с неговата най-добра приятелка

© Програма ЗОВ

Исус с неговата най-добра приятелка


Минка, а също и бащата на Исус - Асен, никога преди това не са стъпвали в детска градина. Никой от тяхното поколение, нито на родителите им, не са ходили. За тях отделянето на детето от толкова ранна детска възраст, това да го оставиш някъде с други хора, с непознати, беше немислимо, разказа пред "Дневник" директорката на градината. За да се стигне до това Исус и приятелите му от квартала да ходят редовно в градината, е била необходима много усилена работа, бавно, стъпка по стъпка. С разбиране за начина на мислене на общността, за нуждите, страховете.


"Аз изхождам и от себе си, ако някой дойде и започне да ми обяснява, че не мога да говоря на езика си, че правя всичко грешно, че не съм качествен човек, че трябва веднага рязко да се променя... и да ме наставляват агресивно как точно да се променя, аз веднага ще го отхвърля. Няма да го чуя", казва Катя Вълева. Затова на родителите е разрешено да идват всеки път и когато пожелаят в градината, да оставят децата за колкото време искат, да участват. Правят се празници, които вълнуват общността - кулинарни тържества, песни, танци. И така - лека-полека, докато всички заедно наскоро ходили на театър, на концерти.


Не е лесно, но става, възможно е, само трябва отдаденост и подход, казва директорката. Сега тя вече има около 150 ромски деца, повечето от които редовно идват на детска градина. Има и още желаещи да се запишат. Но повече места няма.

Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен

© Програма ЗОВ

Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен


Спомен за цял живот


"При отварянето на някои от новите градини и здравни пунктове в страната, посещавах местните общности. Това бяха едни от най-поразителните изживявания в моя живот, които никога няма да забравя", заяви посланикът на Швейцария. И пожела България в бъдеще да заложи на постигнатите от проекта резултати и знания, от положителния опит, да "не открива колелото". Да продължи проектите и да гарантира устойчивост. Тя отбеляза, че в Женева например около 40 на сто от хората са чужденци. И Швейцария не би могла да се справи без целенасочени интеграционни програми.

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Любопитно

  Каква интеграция още?! Нали за нея бяха изхарчени над 1 млрд лв. за подобни проекти, налапани от десетки и десетки НПО-та?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Интеграцията към обществото е личен избор и отговорност!
  Конституцията гарантира равнопоставеност,а всички програми ,които наливат пари за циганска интеграция гарантират избирателност по етнически признак и привилегии!
  Най-смешното е ,че през соца комунистите даваха същите привилегии на цигани и турци.
  България си остава комунистическа държава,управлявана от бивши комунисти и ченгета и ограбвана от монополи.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Има една приказка-Циганин българин не храни.
  Където има турци,те не понасят циганите.
  Ако дойдат 2-3 милиона арабски и африкански мигранти,няма вече кой да глези циганите.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Силните народи интегрират/асимилират.
  Останалите си сравняват цвета на кожата по РАЛ таблици.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Интеграцията става само с учение и труд и без гета и катуни:) Ама какъв процент от циганите го разбират? 10-на процента. Хубавото е, че половината емигрираха.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Силните народи интегрират/асимилират.Останалите си сравняват цвета на кожата по РАЛ таблици.
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Остава и да кажеш в коя държава циганите са интегрирани?В Румъния ли,в Словакия ли,в Унгария или Чехия? Или пък в Дуисбург и Дортмунд?

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Любопитно

  Разплаках се от умиление от снимката на Исус!
  Толкова малък и толкова интегриран!
  Настроение: възторжено либерално

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  “България е страната в Европейския съюз с едни от най-сериозните нива на социално неравенство. ”
  ——
  Въх, ни думай! Нал ужким сички плащат едни и същи данъци, няма “левичарски” трансфери и преразпределения...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Показаното в материала е пример за скъп и, най важното, нестабилен модел за овладяване на деградацията на маргинални групи. Държавата ни не може да си позволи финансова повсеместното му прилагане. За съжаление не може и да разработи и приложи евтин и ефективен модел - просто самата тя е маргинал.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Протестантските църкви изключително успешно работят в Бг със циганите. Явно, интеграцията не е само наливане на едни пари. Трябва да предложиш нещо и за душата на човека.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#4] от "DDR":

  Силните народи интегрират/асимилират
  =======
  Бих казал ..... най вече силните нации......

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Протестантските църкви изключително успешно работят в Бг със циганите. Явно, интеграцията не е само наливане на едни пари. Трябва да предложиш нещо и за душата на човека.
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Много добре работят.Видя се ,когато преди едни избори журналисти под прикритие платиха на цигански пастори да им осигурят гласове за изборите на цигани от църквата им .

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Е, ние не можем да настигнем ромите. Те са все печеливши, ние все губещи. Ние четем, те действат. Ние се оплакваме от гейската Европа, те се прехранват от нейните "децки". А доколко ще ни интегрират, това зависи от тях.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  "Протестантските църкви изключително успешно работят в Бг със циганите. "
  ===========
  А имамите в Пазарджик още по-успешно.

  Еретик
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Има и един много важен въпрос —какво се разбира под интеграция?
  1. Ходене на училище и плащане на данъци
  2. Всичко от 1 + самоопределение като част от нацията.
  Защо питам —в бг за повечето бг турци, власи, каракачани и т.н. важи точка 1, но не се припознават като българи (за турците е обяснимо, от народ изградил огромна империя да падна до народ дето си брани ”робството” и посреща ”освободители”) или тези, които се припозбават, биват неприемани от ”истинските” българи.
  Та ако целиме само т.1 при циганите, то след време ще имаме още по голям проблем —ромско възраждане със всичките му последствия за държавата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  Протеста, имами —нагледен пример че с тези хора (циганите,) има начин как да се работи. На човек му трябва идеология (представа за света) и ред (система). Само с пари не става.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Има и един много важен въпрос —какво се разбира под интеграция?1. Ходене на училище и плащане на данъци2. Всичко от 1 + самоопределение като част от нацията.Защо питам —в бг за повечето бг турци, власи, каракачани и т.н. важи точка 1, но не се припознават като българи (за турците е обяснимо, от народ изградил огромна империя да падна до народ дето си брани ”робството” и посреща ”освободители”) или тези, които се припозбават, биват неприемани от ”истинските” българи.Та ако целиме само т.1 при циганите, то след време ще имаме още по голям проблем —ромско възраждане със всичките му последствия за държавата.
  —цитат от коментар 15 на DDR


  Пълни глупости.Никъде няма проблеми на етническа и верска основа между българи и турци,съответно между християни и мюсюлмани били турци или българомохамедани.Или пък с други общности като арменци,евреи,власи.Проблемите са само с циганите,независимо от религията им.Даже имаше сблъсъци в Гърмен между цигани християни и българомохамедани.

 18. 18 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки нормален българин трябва да признае, че в нашето обшество ГЪМЖИ от отявлена расова омраза към циганите.

  Не минава ден, без българите да хулят, обиждат и говорят презрително към циганите, най-често без повод или причина. Най-често за това, че съществуват.

  В тези условия е почти невъзможно циганите да се интегрират.

  Интеграцията ще започне, когато българската държава официално се извини на циганите за дългогодишната дискриминация, а в училище учителките започнат ежедневно да учат децата, че циганите и те са хора. Защото малките ганьовчета усвояват 1 към 1 отношението на своите родители, и са заредени с расова омраза още от детската градина.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#4] от "DDR":

  Примери?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "КретенКилър":

  За 3624 път..Няма раса "цигани".

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"][/quote]

  Циганите са интегрирани в много страни по света и то до такава степен че даже не знаеш че са цигани, говоря за тези които са раждани и ходили на училище там.

 23. 23 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Остава и да кажеш в коя държава циганите са интегрирани?В Румъния ли,в Словакия ли,в Унгария или Чехия? Или пък в Дуисбург и Дортмунд?
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Със сигурност тази изостаналост в такива мащаби има само в Булгаристаня, и това е защото самите ние сме най-изостанали.

  Да, дискриминация има навсякъде, но има и човещина. Гледай примерно какви филми направи Кустурица за циганите. Ако тука някой направи такъв, веднага ще скочат расистите и да негодуват, че циганите са представени в положителна светлина. Защото, нека бъдем откровени: българинът ИСКА да унижава циганите. Те са неговата любима боксова круша, от която той не иска да се лиши току така

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 24. 24 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Забелязал съм, че ако спра да греша, ако започна да струвам и ако се променя, разко секват натякванията, че греша, че не струвам и че трабва да се променя. Интересен феномен...

 25. 25 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Освен всичко друго Исус от Сливен е вероятно от семейство на християни евангелисти. Това всъщност е единствената общност която успява да интегрира циганите, може би защото е единствената , която не го прави по задължение.

 26. 26 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А на посланика на Швейцария, относно бедността и неравенството, искам да припомня, че не всички имат съмнителния късмет да живеят в държава, в която престъпници от цял свят изпират мръсните си пари.

 27. 27 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#12:"Мусаши"][/quote]

  Ти кво викаш , няма българи дето си продават гласовете ?

 28. 28 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Отчаян опит на швейцарците срещу пари да спрат поне малко циганските нашествия. Същият принцип - пари за социални дейности, пробва и ЕС в Африка. Без успех.

 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#2] от "DD Ay":

  интеграцията, скъпи съ-форумци, е ту уей стрийт, което ще рече, че иска усилие и от двете страни. от наша страна има такова невероятен противен расизъм към тези хора, че те няма как да са част от това общество. българинът е напълно убден, че само да се махнат циганите, и ще станем една швейцария.
  много хора не си дават сметка, но има западни държави, в които гледат на нас по подобен начин, както българите гледат на циганите, макар и не така примитивно, техния расизъм е значително по-прикрит и "цивилизован". но много ще се забавлявам да видя някой от убедените в превъзходството си бългаин да се интегрира в дания или норвегия например. няма предивид да си намери работа а да бъде третиран като истински пълноправен член на обществото. хаха.
  на мен ми стана много приятно от материала. успех на децата.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Съгласен съм напълно, че циганите не могат да се интегрират насила, след като самите те, или поне една част от тях, не го желаят. Други отдавна вече са пълноценна част от обществото ни и се трудят повече от много българи. Междувпрочем, лично аз изобщо не смятам, че един етнос трябва да загуби своята самобитност, своите отличителни черти ! Стига да спазват закона и да са полезни за себе си и обществото, циганите имат място сред нас, както е било и векове назад в историята ни !

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Предполафам, че родителите на Исус (момченцето от снимката) са грамотни хора и ще прочетът статията. Предполагам, че тя ще събере (стаията) над 200 коментара, от които над 75% изпълнени с...то не е точно омраза, то е чешане на его за сметка на друг. Какво ще си кажат тези хора, какво ще си помислят за усилията, които влагат? Ами сигурно ще поемат тази ръка, която се протяга към тях - и ще са много интегрирани, но няма да са българи (няма да ги вълнува българската идея, защото за първо не им предлага нищо атрактивно, за второ самата тя ги разглежда като врагове).
  Дано обаче тези родители забележат, че 3/4 от тъпите коментари са дело на 3-4 човека, дежурни и като грамофон под такива статии.
  Иначе, успех на Исус, неговите родители и хората около тях, които се борят за по-добър и праведен живот.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Всеки нормален българин трябва да признае, че в нашето обшество ГЪМЖИ от отявлена расова омраза към циганите.Не минава ден, без българите да хулят, обиждат и говорят презрително към циганите, най-често без повод или причина. Най-често за това, че съществуват.В тези условия е почти невъзможно циганите да се интегрират. Интеграцията ще започне, когато българската държава официално се извини на циганите за дългогодишната дискриминация, а в училище учителките започнат ежедневно да учат децата, че циганите и те са хора. Защото малките ганьовчета усвояват 1 към 1 отношението на своите родители, и са заредени с расова омраза още от детската градина.
  —цитат от коментар 18 на КретенКилър


  Я, най-голямото расистче се разрижило за расизма! Нима очакваш някой да ти обърне внимание ,след като дори и децата нарича ганьовчета - естествено ако са българчета само :) ?
  Расистко-нацистката ти душичка някак как да не се покаже - мразиш всички българи и всичко българско, отричаш спасяването на ереите, няка да се учудя ако и холокоста отричаш или поне го обявиш, че е много нечсна история :)

  Aми ако така продължаваш утре и в ИК - това чудо на съвременната мисъл, хуманизъм и активизъм - ще се усъмниш! Не бива така другарю оберфюрер !

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 33. 33 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Могат да бъдат интегрирани отделни цигани, въпросът е личен. Интегрирането им като общност означава да изчезнат, а такъв случай в европейската история не е известен.

 34. 34 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако някога стана милионер или милиардер, ще направя фондация за подпомагане на бели деца и българи. Изрично ще напиша "бели" в името на фондацията и ако мога, ще изхарча 400 милиарда лева за подпомагане на бели сираци, талантливи ученици и бели българи в неравностойно положение, също и работещи българи. Омръзна ми от черния супремасизъм още от рано сутринта.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 35. 35 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Още от рано сутринта ще поръчвам такива статии всеки ден, но за талантливи бели българчета, сещате ли се кой е расист в момента?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#23] от "КретенКилър":

  Да, да, помним как ги интегрираха у Франция.С булдозери и свистене на палки.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Смущава ме, че в статията се препоръчва отношение към циганите като към малки деца - възрастните да бъдат интегрирани със същите методи, както и децата в детска градина.
  Ако беше към мен и близките ми, бих го приел като изключително унизително. Не съм сигурен как го възприемат циганите, но ми се струва, че тези от тях, които желаят да се интегрират, заслужават повече уважение, най-малкото да бъдат третирани като възрастни.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Родителите на Исус , знаят какво е в гетото и знаят за що иде реч.Могат само да са горди с детето си, а то с тях..Де всички да бяха като тях.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Каква интеграция още?! Нали за нея бяха изхарчени над 1 млрд лв. за подобни проекти, налапани от десетки и десетки НПО-та?!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Това , което беше свършено по програма ЗОВ просто не трябва , след приключването и , да се "оттече в канала на времето " и на квартал "Надежда " , както и на други места в България , където организаторите , изпълнителите и техните сътрудници , с много желание , отговорност , любов , се опитваха да дадат най-доброто от себе си ! Благодарение на парите дадени от Швейцарската програма , те успяха в краткото време , с което разполагаха , да направят чудеса ! Те успяха да докоснат и облагородят не само бита , но и душите и съзнанието на някои / не малко ромски деца , бащи и майки /! Свидетел съм на всичко това ! Отчетността беше драконовска за всеки изхарчен лев , резултати има , но това е само началото ! Ще ми се повече българи да разберет , че това с ромите не е "кауза пердута " , че с тях може да се намери ОБЩ ЕЗИК ! Това зависи от искено желание , добронамереност , отговорност и любов към това , кото правиш ! Поне популяризирайте това и в национални медии , не само в интернет сайтове ! Поздрави за "ДНЕВНИК ", който публикува рано в съботната сутрин , този мателиал , бих казал , с НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ и ОПТИМИСТИЧНО ЗВУЧЕНЕ ! БРАВО !

 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Каква интеграция още?! Нали за нея бяха изхарчени над 1 млрд лв. за подобни проекти, налапани от десетки и десетки НПО-та?!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Това , което беше свършено по програма ЗОВ просто не трябва , след приключването и , да се "оттече в канала на времето " и на квартал "Надежда " , както и на други места в България , където организаторите , изпълнителите и техните сътрудници , с много желание , отговорност , любов , се опитваха да дадат най-доброто от себе си ! Благодарение на парите дадени от Швейцарската програма , те успяха в краткото време , с което разполагаха , да направят чудеса ! Те успяха да докоснат и облагородят не само бита , но и душите и съзнанието на някои / не малко ромски деца , бащи и майки /! Свидетел съм на всичко това ! Отчетността беше драконовска за всеки изхарчен лев , резултати има , но това е само началото ! Ще ми се повече българи да разберет , че това с ромите не е "кауза пердута " , че с тях може да се намери ОБЩ ЕЗИК ! Това зависи от искено желание , добронамереност , отговорност и любов към това , кото правиш ! Поне популяризирайте това и в национални медии , не само в интернет сайтове ! Поздрави за "ДНЕВНИК ", който публикува рано в съботната сутрин , този мателиал , бих казал , с НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ и ОПТИМИСТИЧНО ЗВУЧЕНЕ ! БРАВО !

 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#37] от "espresso":

  Истината е, че интеграцията минава през сериозна държавна намеса и сериозен ресурс, плюс тояга и морков.А нашата държава е управлявана от кретени, които нормални проблеми не могат да решат, камо ли този.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Съвсем скоро те нас ще ни интегрират....В не малко български село вече циганите са мнозинство.

 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "doroteus":

  Човек, да се съглася с теб, ама колко години ромите са по нашите земи?!300, 400, 500?!Колко още време им трябва да се интегрират?!1000години?!Що не говорим за интеграция на арменци, евреи , дори турци?!Делото по спасяването на давещите се , е дело на самите давещи се... Другите дамо могат да помогнат.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  малките ганьовчета .. са заредени с расова омраза още от детската градина.
  —цитат от коментар 18 на КретенКилър


  Тук вече наистина прекали. Децата са си деца.
  Не разбирам какво целиш. Да убедиш някого в нещо - явно не. Да излееш някакви емоции, като неминуемо предизвикаш ответна неприязън - надявам се, че си даваш сметка колко е безотговорно. Самият ти не рискуваш нищо, скрит зад интернет анонимността, недоброжелателната реакция ще бъде към циганите.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 45. 45 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Чудесна новина, която показва, че има път и има подход за осъществяване на интеграцията на циганите.
  А за тези, които отричат ромската интеграция, посланикът на Швейцария си го казва много точно какво е бъдещето на България:

  "Няма как да се постигне наистина работеща демокрация с толкова високи нива на неравенство, каквито има в България. България е страната в Европейския съюз с едни от най-сериозните нива на социално неравенство. А за да има работеща демократична система е необходимо определен дял средна класа. Трябва да направите всичко възможно да повдигнете нагоре тези, които са толкова на дъното, независимо от етническата им принадлежност. Това най-лесно започва от най-ниското ниво, от детската възраст, от детската градина"

  Отбеляза, че при сегашната демографска ситуация в България, разрастваща се икономика, липса на работна ръка, ромските деца скоро ще са бъдещето на България. И за да могат в скоро време те да допринасят за икономическото развитие на страната, да осигурят така липсващата работна сила, да са активна част от обществото, трябва да бъдат приобщени. Още от детската градина.

 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Интеграцията е непрекъснат процес. Затова се чудя какво ще стане след края на швейцарската програма. Здравните медиатори го показват. Имаше един чудесен филм с Робърт де Ниро, мисля че се казваше "Пробуждане". Дано не се случи с децата това, което стана във филма,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"][/quote]

  Ако говорим и пишем за "интеграция " бихме могли да включим и някои" българи" , които също не подлежат на такава !

 48. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "espresso":

  Мани го.От всеки негов пост, струи неподправена омраза към всичко българско.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 49. 49 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "Chubachubs":

  И към теб..Колко време още бре, човек?! 500 години след като са дошли по тези земи, ние още си говорим за интеграция...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 50. 50 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Показаното в материала е пример за скъп и, най важното, нестабилен модел за овладяване на деградацията на маргинални групи. Държавата ни не може да си позволи финансова повсеместното му прилагане. За съжаление не може и да разработи и приложи евтин и ефективен модел - просто самата тя е маргинал.
  —цитат от коментар 9 на ivangabrovo


  С милиардите , които се предоставят на разни Цигански организации , оглавявани от цигански барони , както и на множество НПО - та , които са овладели до съвършенство "усвояването " на парите за интеграция , чрез никому ненужна СТАТИСТИКА - ще тъпчем на едно място и още как !

 51. 51 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "owen":

  Точно така е! Виновни сме и ние с високомерното си отношение и чувство за превъзходство над определени групи. Процесът интеграция (асимилация?) трябва задължително да е двустранен.

  Дневник-токсичният сайт
 52. 52 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#23] от "КретенКилър":

  Така е!
  Напълно си прав!
  Българите искаме да пребиваме циганите като остареят за два лева до смърт и са сами.Или ако правят джогинг в парка и са млади циганки да ги пребием,изнасилим и след това удушим.
  Ако са студентки да ги насечем с брадва.
  Ако са с деменция да ги изнудим да си хвърлятспестяванията през балкона.
  Искаме да ги побъркваме със силна музика ,докато спят и ако ни направят забележка да се съберем всички съседи с вили и брадви и да ги пребием.
  Искаме да караме коли без книжка ,без застраховка и преглед и да се блъскам челно в коли пълни с цигани абитюренти и те да загиват всичките на място.
  Искаме да не си плащаме така,водата и данъците и циганите да нигиплащат с техните сметки.
  Искаме да строим незаконно гета ,където си искаме в циганските имоти.
  Искаме да строим незаконни къщи,които като бъдат съборени да ни се платят от данъците събрани от циганите.
  Искаме циганите да ни дават пари за да живеем без да крадем,но пак да си крадем от циганите съседи.Искаме да си изхвърляме боклука до циганскит жилища за да ни го изхвърлят циганите.
  Списъкът може да продължава безкрайно ,но неискам да си помислиш ,че съм садист...

 53. 53 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "КретенКилър":
  Всеки нормален циганин трябва да признае, че в циганското обшество ГЪМЖИ от отявлена расова омраза към българите.
  Не минава ден, без циганите да хулят, обиждат и говорят презрително към българите, най-често без повод или причина. Най-често за това, че съществуват.
  В тези условия е почти невъзможно българите да се поискат истинска и нтеграция на циганите във българското общество.
  Интеграцията ще започне, когато българската държава официално се извини на българите за дългогодишната позитивна дискриминация спрямо циганите, преустанови това нарушение на българската конституция, а в училище учителките започнат ежедневно да учат децата, че българите и те са хора и циганите нямат право да ги обиждат, крадат, джебчийстват, ограбват и убиват- особено беззащитните възрастни българи на възраст над 65 години, които живеят сами. Защото малките циганчета усвояват 1 към 1 отношението на своите родители, и са заредени с расова циганска омраза към българите още от детската градина и от циганските си традиции, съгласно които, всеки нециганин е втора категория човек- "гаджо" - спрямо циганите.

 54. 54 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#25] от "Rex":

  Има много тъй наречени български цигани ,които са православни,не говорят цигански и живеят като нормални хора с българите отдавна.
  Тази статия си е платена реклама усвоителите.

 55. 55 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#52] от "DD Ay":

  Евала!!!!

  ++++

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 56. 56 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенчеста фигура":

  Продължавай да служиш на американците и машите им в България ,докато я направят циганска държава!
  Всеки си заслужава участта...

 57. 57 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#23:"КретенКилър"][/quote]
  Голям защитник на човешките прави са ама изобщо общуваш ли с хора от различни етноси ? Имам приятели цигани който общуват само с българи и също никак не харесват крадливите и мързеливи мангали.Заради тях и нормалните цигани носят негативите.Щом едни могат да се интегрират успешно значи всеки може стига да има желание за труд и образование...

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 22 на Rex
  Циганите са интегрирани в много страни по света и то до такава степен че даже не знаеш че са цигани, говоря за тези които са раждани и ходили на училище там.[/quote]

  Ама разбира се.Гледай сериала"Американски цигани"за циганите в САЩ.Едно към едно са с тукашните.Даже в една серия предадоха желязо на вторични суровини.

 59. 59 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сенчеста фигура":

  Това е чист расизъм!

 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Начи, спомням си един епизод от "Yes, Prime minister", в който Джим Хакър обсъждаше въвеждане на задължителна служба отново..Та по памет каза:" В края на краищата, може да ги научат да се къпят и да ги образоват.Армията никога не е уволнила никого неграмотен"..Та и тук така.6 месеца казарма, с наблягане на професионална подготовка.Докато са неквалифицирани и необразовани, винаги ше са в изолация, което ще води до всичко, на което сме свидетели днес.. Трябва да ги образоват и да им дадат някаква професионална подготовка, ако ще и насила.Иначе няма да стане.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#53] от "cmy12603507": Из уики “....Цигански расизъм
  Циганите наричат другите народи с думата „гаджо“ (не-цигани) и с „дас“, произхождаща от староиндийска дума за „слуга“, „роб“ (вж и тук)....“
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Интеграция_на_циганите_в_България
  Който иска да интегрира циганите, трябва да започне от промяната на горепосоченият цитат в съзнанието и традициите на циганите. Но нали съгласно ЕКПЧ циганите имат право да следват традициите на племената си- следователно- расисткото отношение на циганите към нециганите, заложено в техните племенни традиции, няма да се промени и циганите ще продължават да наричат “гаджо“- т.е. роб или слуга всеки нециганин. Това е положението .

 62. 62 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сенчеста фигура":Това е чист расизъм!
  —цитат от коментар 59 на DD Ay


  Да, но щом има над 1 000 „ромски" НПО-организации и им търпим расизма, и те ще търпят нашия или ще има съдебни дела.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Прекрасен проект!
  Пожелания за успехи!

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  От твоите пари в портфейлът ли ли са взели за този проект?

  Дори и да не го разбираш, поглрдни го от този ъгъл.
  Едни пари от вън ще се вложат и инвестират във България...

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Любопитно

  Съвсем скоро те нас ще ни интегрират....В не малко български село вече циганите са мнозинство.
  —цитат от коментар 42 на hugo_chaves


  И за това е виновен кой, че българите са станали малцинство?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 66. 66 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#29] от "owen":


  Интеграцията не е туууей,даже не е никакъв уей!
  Всеки има ,освен права и задължения.
  Никъде в Конституцията няма привилегии на малцинствена група над друга.
  Нашата Конституция не признава малцинства.
  Всеки независимо от етноса си е длъжен да спазва законите без изключение.
  Деца ,които се възпитават,че са малцинство ще си пораснат като малцинство,капсулирано от другите в гета,което няма да промени нищо в сегашната ситуация!
  Вечното оправдание за български расизъм ,който пречи на циганите да се интегрират е толкова неадекватен и изтъркан ,че в него не вярват ,даже и самите цигани...

 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  В Андалусия може да се каже че са интегрирани...

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#66] от "DD Ay": ++++++++++++++++++++++!

 69. 69 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#65:"DDR"][/quote]
  Ние българите разбира се.

 70. 70 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Защо няма нито едно гето от бели хора? Нито едно.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 71. 71 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#65] от "DDR": А кой е виновен, че сред циганите има такива, които продават бебетата си- българите ли или циганските традиции?

 72. 72 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Предполафам, че родителите на Исус (момченцето от снимката) са грамотни хора и ще прочетът статията. Предполагам, че тя ще събере (стаията) над 200 коментара, от които над 75% изпълнени с...то не е точно омраза, то е чешане на его за сметка на друг. Какво ще си кажат тези хора, какво ще си помислят за усилията, които влагат? Ами сигурно ще поемат тази ръка, която се протяга към тях - и ще са много интегрирани, но няма да са българи (няма да ги вълнува българската идея, защото за първо не им предлага нищо атрактивно, за второ самата тя ги разглежда като врагове).Дано обаче тези родители забележат, че 3/4 от тъпите коментари са дело на 3-4 човека, дежурни и като грамофон под такива статии.Иначе, успех на Исус, неговите родители и хората около тях, които се борят за по-добър и праведен живот.
  —цитат от коментар 31 на DDR


  1. Не си позволявай да вменяваш вина на хора с обективни коментари, като ги квалифицираш както ти е изгодно и според оруелските модели кое чувство е правилно и кое - не.
  2. Това, което си изплескал че "българската идея не им предлага нищо атрактивно", затова не ги вълнувала, е една долна постановка, която може да роди болен мозък. Българската (в случая) идея е сама по себе си атрактивна, ако ползваме изказа ти, за всеки у когото се е състоял процесът на самоопределение. Какво е предлагала на прадедите ни повече отколкото на тогавашните им съжителство цигани, да кажем по селата по времето на Екзархията? Нашите са събирали пари за училища, църкви, ограмотявани са се. Във всяко село е имало и цигани (плюс турци, гърци), какво им е попречило да се изучат, да въртят занаят, кой ги е спирал през Възраждането, а и после? А? И така да се поставят на равна нога. Както обикновения българин е израстваш с поколенията и е трупал знания и имот, същите условия са имали и те.
  Чети Д.Талев, той най-точно е описал трудовите им занимания, расиста му с расист, за цензура плаче направо...
  3. Ако си от БХК да те разбера, ако не - то ти си сбъркан човек.

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#26] от "Митко Палаузофф":

  Не че не е вярно написаното от теб, но в едно училище във Швейцария таксите за обучение са пропорционални на доходите.
  Ако родителите на едно от децата има 10 пъти по-високи доходи заплаща 10 пъти по-висока такса, а децата не се делят получават еднакво във училището...

  та дори и да перат пари във финансовата си система, в другите отношения швейцарците са във пъти по-развито общество...

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Както писах и преди има начин и той е задължителен пълен пансион за бедните деца, независимо от етноса им за да се откъснат от манталитета на гетото и да ходят редовно на училище. Така децата ще излязат с професии, а по-интелигентните ще учат в колежи и университети.
  Методът е скъп и правозащитниците ще ревнат срещу него, че е насилствена асимилация, но определено би бил ефективен. Видя се, че харченето на пари по програми за доброволна интеграция не върши работа.

 75. 75 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#62] от "Сенчеста фигура":

  Когато трябва да се дават пари за цигани е интеграция,когато обаче трябва да се дават за българи вече е расизъм.

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Любопитно

  До коментар [#70] от "Сенчеста фигура":

  Вярно ли няма?

  Май не си влизал в някой жилищни блокове из кварталите на голям български град?

  Тези блокове са си едно гето...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако някой прочете историята на сиганите и погледне родословието им в детайли, ще остане потресен какво са правили тези маси толкова векове, струва ли си да се хвърля и една стотинка за тях и дали това изобщо са човеци. Между другото, не се учудвайте, ако бялото мнозинство започне да се рекламира всеки ден с бели красиви деца, тази пропаганда ще е реакция срещу черната и хомосексуалистката с деца.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 78. 78 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#65] от "DDR":


  Такива като теб са виновни!
  Не раждате деца,не искате да живеете на село и не искате да живеете с цигани!

 79. 79 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#70] от "Сенчеста фигура":

  абе тебе няма ли да те баннат най-накрая?

  ало, редакцията, пак спите. иначе ми триете коментарите, че майкъл джексън е педофил, но тоя откровен раист сте го оставили да се вихри.

 80. 80 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#70] от "Сенчеста фигура":Вярно ли няма?Май не си влизал в някой жилищни блокове из кварталите на голям български град?Тези блокове са си едно гето...
  —цитат от коментар 76 на Ivan_


  Процентно са нищо и ще паднат сами до 8 години, дрогарю с бетонна глава. Вашите хора - социалистите направиха панелките и сега наглеете кой живее в гето.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 81. 81 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#70] от "Сенчеста фигура":абе тебе няма ли да те баннат най-накрая? ало, редакцията, пак спите. иначе ми триете коментарите, че майкъл джексън е педофил, но тоя откровен раист сте го оставили да се вихри.
  —цитат от коментар 79 на owen


  Зададох въпрос. Той е и до теб.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 82. 82 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#79] от "owen": Защо да баннат него, а да оставят коментар № 18 на ник “кретенкилър“, чийто коментар е учебникарски пример за пропагандиране на език на омраза към българите по признака .народност или правилата за антициганските коментари са едни, а за профицанските коментари са други? Налиу всички ревете, че във България нямало правова държава и законите субективно се правоприлагат за една група хора, а за друга група хора не се правоприлагат? От кога във България е лошо и неморално да има пропаганда на бели хетеро деца, при положение, че българите сме етнос от бялата раса и масово сме хетеро и това са нашите народностни традиции?

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Деца, като всички други. Само имат нужда от обич, грижа и внимание. А тези на снимките са големи сладури. Извадени от средата им, ще станат добри граждани.

 84. 84 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  В Турция !

 85. 85 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#82] от "cmy12603507": профицанските - т.е проциганските

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#83] от "Роси":

  А, ето това е! Да се изведат от средата, в която живеят и да се възпитат в общочовешки ценности, вкл. и на труд.

 87. 87 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":


  Да твърдиш,че ще са много “интегрирани”,но няма да са българи е супер странно!
  Циганите не могат да станат българи,а и никой не иска това от тях,но те са български граждани.
  Явно си тотално объркан ,какво означава интеграция,щом говориш ,че българската идея няма да ги вълнува.
  Българската идея е всъщност Република България и тя вече е не само идея,а действителност.
  Интеграцията е да станат реални граждани на тази държава с всички произтичащи отговаря права и задължения,а не само граждани по документи...

 88. 88 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Много от панелките вече са санирани и българите там живеят сносно, а несанираните ще паднат още по-бързо. В „Столипиново" и производните му гета няма нито една санирана панелка. Там изхвърлят сметта си през прозореца. Българската ДНК не е като сиганската.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 89. 89 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#60] от "Noise":

  Съгласен,но се почва от детската градина.В Каварна действа успешно от соц. времето дори !

 90. 90 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#86] от "pamela": „....Да се изведат от средата, в която живеят и да се възпитат в общочовешки ценности, вкл. и на труд....“ Дааа- обаче веднага ще се ревне, че това представлява геноцид!
  КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*)
  Член ІІ В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:
  e) насилствено предаване на деца от групата на друга група.
  Така, че- накъде и да посегнете, каквито и мерки да му хрумнат на човек, все не се получава, защото интеграцията е двустранен процес- един човек не може да бъде интегриран насила, без самият той да желае тази интеграция и когато непрекъснато й се съпротивлява....

 91. 91 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Разстроено

  До коментар [#80] от "Сенчеста фигура":

  Ох, достоен си за съжаление.

  Нов блок на няма и 15 години, 6 етажен, асансьорът проектиран и слиза до ниво -1, където са избените помещения. прд блокът паркинг, градинка и място за контейнери за боклук.
  разстояние от вратат на блока до контейнерите 20тина метра...
  Слизаш в нивото на избените помещения, отваряш вратат на асансьорът, правиш една крачка навън и вдясно от теб се натъкваш на едно мини сметище.
  Очвадно някой от живещите или няколко от живеещите системно си изгвърля боклукът там. Явно му е лесно, прото натиска най-долният бутон на асансьорът, отваря вратат и изхвърля. И явно на никой не му прави впечатление защото боклукът натрупан, вътре във сградата в която живеят.
  И няма цигани там, само чистокръвни българи...
  Виж признавам, че примерът е едно ниво над тези които директно изхвърлят боклук през терасиъте.

  Та така...

  Модератора е неадекватен!
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#80] от "Сенчеста фигура":

  Сега от няма гета на бълагари, премина към много са малко...

  Мда...

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#80] от "Сенчеста фигура":

  Сега от няма гета на бълагари, премина към много са малко...

  Мда...

  Модератора е неадекватен!
 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#88] от "Сенчеста фигура":

  Ако това ти е мерилото за цигания, изхвърлянето на смет през терасите то един прилично голям процент бълагари следва да се самоопределят като цигани...

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Било е време когато циганите са се обиждали, ако ги наречеш цигани, а не българи. Правили са скандали, когато при регистрация или нещо друго ги пишат цигани. Сега не е така. Осъзнават се именно като цигани. Което е в основата на тяхната социализация. Няма лошо. За съжаление въпросното осъзнаване не ги направи по-добри граждани. Заговори се за цигански терор в малките населени места, и неглижиране на всички възможни правила и закони. Явно интеграцията върви в изкривено русло. По-скоро капсулиране, етническо противопоставяне, изолация... Което дава основания да се заговори не за ромско включване, а за изключване, по-скоро.

 96. 96 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#90] от "cmy12603507":

  Както писах по-горе главният проблем са правозащитниците. Те паразитират върху проблемите с малцинствата и не искат тези проблеми да бъдат разрешени.

 97. 97 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#95] от "nik_77.": “....Осъзнават се именно като цигани. Което е в основата на тяхната социализация....“ Как се социализира човек, в чийто морал не е нарушение на законите и на морала това поведение?“.... Има случаи на кражби на релси от действащи ЖП линии извършвани от цигани[40][41], въпреки опасността да стане катастрофа и да загинат хора.При станалите през 2005 г. наводнения, 2500 пострадали цигани са подслонени в училище „Кирил и Методий“ в Ихтиман. По врече на престоя им там са откраднати много учебни пособия, разбити са складове и са счупени чинове.[42].Момичетата от цигански произход в България традиционно встъпват във фактическо съжителство и често раждат деца, на възраст от 13 до 19 години. При момчетата подобни очаквания има от 15 г. до 21 г. Проблемен момент при данните от националните преброявания е невъзможността да се открои фактът, че първият юридически брак при циганите често е легитимация на второ, трето или още по-късно фактическо съжителство. Ромската общност у нас възприема като „стари моми“ неомъжените момичета, на възраст над 19 – 23 години.[43]..“
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Интеграция_на_циганите_в_България
  Това НЕ Е ТРАДИЦИОННИЯТ МОРАЛ НА ЕТНОСА БЪЛГАРИ, А ТРАДИЦИОННИЯТ МОРАЛ НА ЦИГАНСКИТЕ ПЛЕМЕННИ ГРУПИ, НАСЕЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ! Посочете КАК да се преборим с него?

 98. 98 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Бялото хетеро мнозинство е работният кон на икономиката. Без нас няма държава. Над 1 000 черни НПО-та за няколко десетилетия усвоиха стотици милиарди евро и малък процент от циганите станаха човеци. Крайно време е бялото мнозинство да получава подкрепа от медиите и парични средства.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 99. 99 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#88] от "Сенчеста фигура":Ако това ти е мерилото за цигания, изхвърлянето на смет през терасите то един прилично голям процент бълагари следва да се самоопределят като цигани...
  —цитат от коментар 94 на Ivan_


  Иване, лъжеш като брадат сиганин, а може и наистина да си такъв. Просто си невеж расист - българофоб.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 100. 100 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Любопитно

  Било е време когато циганите са се обиждали, ако ги наречеш цигани, а не българи. Правили са скандали, когато при регистрация или нещо друго ги пишат цигани. Сега не е така. Осъзнават се именно като цигани. Което е в основата на тяхната социализация. Няма лошо. За съжаление въпросното осъзнаване не ги направи по-добри граждани. Заговори се за цигански терор в малките населени места, и неглижиране на всички възможни правила и закони. Явно интеграцията върви в изкривено русло. По-скоро капсулиране, етническо противопоставяне, изолация... Което дава основания да се заговори не за ромско включване, а за изключване, по-скоро.
  —цитат от коментар 95 на nik_77.


  Това е за което говорих в предишните си постове - върви "ромско възраждане", осъзнаване като етнос, като народ. Вървио и натрупване на капитал - къде с криминални схеми, къде с гурбетчийство. Отношението на "истинските българи" и патрЕотите е такова, че дори и тези, които желаят да се асимилират, биват по чисто антропологически признаци неприемани от "истите" българи. За това дорпинасят много и медиите, които гонейки тираж и изпълнявайки поръчки заливат ежедневно общественото пространство с помия и сочат враг за несполуките.
  Накрая ще с еполучи така, че циганите ще бъдат тотално загубени за българската народностна идея, имайки пари, самочувствие, изповядвайки протестанизъм или ислям, изграждайки си собствена интелегенция те ще преживеят същото "възраждане " и национално осъзнаване, каквото са имали преди близо два века българите. Предвид демографията, нама да им е много трудно да им се изпълнят квито си пожелаят искания, по чисто законодателен път.
  И тогава, внуците на днешните патрЕоти ще ронят горчиви сълзи, но кого ли ще обвиняват?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK