Чрез полицай под прикритие прокуратурата установи лекари и психиатър, издаващи фалшиви ТЕЛК

Иван Гешев

© Велко Ангелов

Иван ГешевРазбита е организирана престъпна група за издаване на ТЕЛК решения за инвалидност. Тя е действала на територията на София от началото на 2019 г. Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев, съобщава "Фокус".


Задържани са трима лекари и един посредник, като те са взимали подкупи, за да издават документи с неистинска информация. Групата е била разбита с помощта на служител на МВР, който е работил под прикритие.


"Доказателствата за фалшиви ТЕЛК решения в София са преки, служител на МВР се представи за клиент и мина по цялата верига на престъпната група. Този служител на МВР си е платил капаро, крайна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50 % нетрудоспособен", посочи Гешев, като подчерта, че служителят на МВР е напълно здрав.
От своя страна говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева заяви, че двама от тримата установени лекари са председатели на две ТЕЛК комисии. Едната ТЕЛК комисия е 28-мо ДКЦ, а другата е Втора многопрофилна болница за активно лечение – София, по известна като Втора градска болница. Третият лекар, който е участник в организираната престъпна група, е психиатър, управител на медицински център.


"Участникът с основна роля в извършването на престъпната дейност е лицето посредник между лекарите и лицата, които са желаели да се снабдят с такива неистински телкови решения. Това е лице, което е от български произход, осъждан криминално проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за дрехи на територията на Женския пазар. Иначе неофициално той е известен сред лицата, които работят на територията на Женския пазар, както и сред лица от ромски произход, че той може да осигури срещу заплащане ТЕЛК решение с над 50 % трудова инвалидност. Този човек е изградил доверени отношения с лични лекари, както с лекари от различни специалности и както с председатели на ТЕЛК комисии на територията на София. Същият се обажда наличните лекари, които срещу заплащане издават така наречените етапни епикризи, като лицата изобщо не се преглеждани, не са посещавали медицински прегледи, а лекарите удостоверявали в експертните заключения диагнози, от които лицата изобщо не са страдали", обясни Милева.


Тя добави, че подкупите са варирали от 1000 до 3000 лв. Вчера са били извършени претърсвания и изземвания на 12 адреса. Това са адреси, които са обитавани от членовете на организираната престъпна група, както и ползваните от тях служебни адреси.


Милева поясни, че са иззети множество документи, копия на лични карти, празни бланки за заявление на ТЕЛК, както и бележки, на които са изписани лични данни на лица и определени суми срещу тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK