Ново напрежение заради поредния план за строеж в столичния кв. "Младост"

Ново напрежение заради поредния план за строеж в столичния кв. "Младост"

© „Джи Ти Строй“Поредният план за нов строеж в столичния квалтал "Младост" отново предизвика сблъсък между живеещите в съседство хора и собственика на терена. А инвеститорът дори обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че "под политически натиск и предстоящите местни избори" е спряла документите, с които строежът е щял да бъде реализиран. Според съобщението на фирмата-строител фирма "Джи Ти Строй" ЕООД на днешна среща с протестиращите граждани е било достигнато до единно становище да се поиска от Фандъкова лично да даде решение на проблема.


По-късно протестиращите граждани изпратиха пък съобщение, в което определиха действията на строителя да огради имота като "явна демонстрация за незачитане на Столичния общински съвет и тяхното вече прието решение да бъде спрян строежа".


Става дума за имот в непоследствена близост до изхода на метростанция "Младост 1", точно в края на бул. "Йерусалим". Фирмата днес постави ограда на парцела с табели "Частна собственост", което събра протестиращи граждани.
Според фирмата-собственик, теренът е попадал в изменение на плана на квартала, с което се е предвиждало свързването на бул. "Йерусалим" със съседният, стоящ перпендикулярно - бул. "Андрей Сахаров". Сега двата са свързани с малка уличка и два светофара. Изменението предвиждало 476 кв.м. от частния терен да бъдат отчуждени, за да се изгради нова по-широка връзка между булевардите. На останалата част от имота обаче се предвиждало изграждането на търговска сграда, съобщава инвеститорът.


Миналата седмица обаче Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова е спрял изменението. Което според "Джи Ти Строй" е станало "под политически натиск и предстоящите местни избори".
"Гражданите обсъдиха ситуацията със собственика Гергана Симова и заедно стигнаха до съгласие да поискат решение на проблема от кмета Йорданка Фандъкова", се казва в съобщението.


В момента на незастроеният парцел пред блок 73 има тревна площ и ниска растителност. Според твърденията на собственика обаче този терен никога не е бил предназначен за озеленяване. "Изключително сме възмутени от опита да се представи наложеното от Столична община решение за новата улична регулация като инициатива на "Джи Ти-Строй" ЕООД, както и от неумелия и безкруполен опит да бъдем противопоставени на гражданите, живущи в блок 73 с неверни твърдения, че от имот за озеленяване нашият имот щял да бъде застроен с 12 етажен хотел", се казва в съобщението.


Собственикът отбелязва, че от години общината възнамерява да направи връзката между двата булеварда, като частично изземе площ от частния имот. "Приехме да съдействаме, като никога не сме допускали, че може по такъв груб и популистки начин да се нарушава законът в Република България, превръщайки тази инициатива в 5-годишна сага на неспазване на законоустановени срокове", се казва в съобщението. И се отбелязва, че в момента се е стигнало до "патовата ситуация, с която да обясним, че сме потърпевши като протестиращите граждани".


Ново напрежение заради поредния план за строеж в столичния кв. "Младост"

© протекстиращите граждани


Инвеститорът пита защо "Столична община лъже за статута на имота при положение, че никога не е бил за озеляване?" и "Как Столична община се разпорежда с частен имот?".


"Ние живущите категорично не приемаме този израз на подигравка с гражданите и институциите и опити чрез сила да се бранят позиции в ущърб на хората. Заграждайки имота, се преустановява лесния достъп до метростанция Младост 1, което възпрепятства особено много майки с колички, възрастни хора и хора със затруднено придвижване", обявиха протестиращите. Те искат да се запази зелената площ като се обезщетят собствениците на друго място и теренът стане общински с отреждане за озеленяване.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Според съобщението на фирмата-строител фирма "Джи Ти Строй" ЕООД на днешна среща с протестиращите граждани е било достигнато до единно становище да се поиска от Фандъкова лично да даде решение на проблема.

  А тя ще пита ББ какво да прави.

 2. 2 Профил на Atos
  Atos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прави са хората, ако някой веднъж придобие строеж има право да ограничи останалите собственици на имоти да не строят съгласно застроителните планове, за да му е широко на него! Всеки има право да му е широко и околните имоти да са празни!

 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Главният архитект на София, плевенчанинът Здравков и самоковлийката Фандъкова са инсталирани на шефските си кресла от големия бос (родом от Банкя) за обслужване на могъщата парцелно-строителна котерия с ясно формулирана задача. За изпълнението на която отговарят с главите си... Коментарите, пожеланията и критиките на софийското гражданство са като жужене на мухи в ушите им.

  Тактическа оперетна схватка, дами господа ! След местните избори частните и общински "бизнесмени" ще се разберат помежду си. За сметка на младостчани, разбира се...

 4. 4 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 449 Неутрално


  Пореден грандиозен провал на Фандъкова и гербаджийската клика около нея.

  Погазва закона 2 -пъти - веднъж като одобрява строежа без да се съобразява с отстояния за застрояване и плътност, след това като незаконно спира одобрения инвестиционен и строителен план.

  Забавно е и как се опитва да насъска едни срешу други собственика и инвеститора от една страна, и живущите в близост до имота- от друга.

  Не ми се коментира въобще защо е забатачено и планираното разширение на булеварда от 476 кв. метра.

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  Значи винаги ме е изумявало.
  Как срещу собственници на парцели станали такива с помоща на подкупи и далавери.
  Но все пак собственници протестират месни аборигени.
  Който не притежават и един квадратен сантиметър от терена на който е построен белоснежният им блок.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това са БСП-ари, които искат да застроят целия Младост и да не остане и едно зелено място само и само да направят мръсно на Фандъкова. Но номера няма да им мине. Фандъкова ще ги подпука и ще вдигне цял Младост срещу тях.

 8. 8 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "praseta_mezeta":

  Провал е за БСП-арите и ДСБ-арите, които искат да направят мръсно на Фандъкова. НЕ успяха този път.

 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Фандъкова при Иванчева.

 10. 10 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#9] от "deepblue":

  Иванчева да заминава в Сливенския. Има да си излежава 20 годинки на топло.

 11. 11 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 284 Неутрално

  2 бабички и 4 лелички без работа ще спират прогреса всеки път?!?

 12. 12 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  Това кой от къде е в каква връзка точно? Крепостничеството отдавна не съществува и хората могат да живеят и работят където си искат.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Точно, пляскайте презастрояването, скоро ще играем всички карти през терасата/прозореца, със съседа от другия блок. Инвеститора това, собственика онова, колко от вас разбирачи, сте пробвали да извадите разрешително за строеж, па било и на колиба?
  После ми обяснявайте, че това не са политически решения.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3505 Разстроено

  Фандъкова не е лоша жена и кмет, но поемането на отговорност за непопулярно решение и прокарването му не е нейната стихия.
  Ако инвеститорът е прав - да бъде оставен да строи, ако не е прав и общината иска отчуждаване - да го обезщетят някъде и готово, а не да го разтакават с месеци и години.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  “Но все пак собственници протестират месни аборигени.
  Който не притежават и един квадратен сантиметър от терена на който е построен белоснежният им блок.”

  Пълни глупости! По логиката на зачеркване на правата и правилата нито един горд собственик на “каруца” не може да се движи по уличната мрежа. Дори собственикът на “цървули” не би трябвало да ги разхожда по тротоари и метро-станции.
  Дори “аборигените” да не са собственици на парцела, върху който е извършено застрояване съгласно устройствения план на града, то съседно застрояване не може да се извършва, ако не е предвидено в първоначалния устройствен план.
  Собственикът на парцела защо не е възразил навремето срещу застрояването на “аборигените”? Дали не е защото е получил обезщетение от три апартамента срещу картофената си нивица?

 16. 16 Профил на Dark horse
  Dark horse
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Брей... Как го минаха такъв селски тарикат като Емо Негъра пловдивчаните... Продадоха му имота за много пари. Избутаха му разрешението за строеж през Младост и накрая го хвърлиха на кучетата. Емо, Емо... Занимавай се с кафенето, в строителството не те бива. И то в Младост, преди избори...Където Бойко загуби миналия път от фризьорка.

 17. 17 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 977 Неутрално

  "Младостите" , с малки изключения, са презастроени. Особено 1,2 и 3. Собственици и строители да бъдат компенсирани с терени в посока изток и север от Околовръстно шосе. Това на всеки е ясно. Този вид конфликти ще стават все по-чести и все
  по-ожесточени ако Общината не го проумее. Тези, които живеят в Младост от самото начало /края на 60-те м.в./ казват, че откакто са там не излизат от калта. И аз ги разбирам много добре.

 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#15] от "wanderer":

  Е да де ама на едната картофена нива държавата е построила блок.
  А на съседната пак нейна тогава не е постройла нищо.
  После решила и незастроената я е върнала.
  Нейна си работа защо.
  Цървулът си я е взел продал я на тариката.
  Тариката си е изкарал всички документи.
  Имало е ОУПове ПУПове дето месното население горд собственник на четири панела е проспало даже се е и подписало.
  И сега вика утур нема да се строй.
  Мойта къща я заобиколиха отвсякъде с коперацйи сигурно ще хвърлят боклуци в двора.
  Може да не ми харесва обаче всичко е законно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Хубаво е да се види, колко от тези парцели са заграбени с фалшиви документи от гербаджийски банди.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 20. 20 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Ще са на 2 м. един от друг двата блока. Дърпаш пердето и гледаш на 2 м. от теб бетон...

 21. 21 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До # 16 Dark horse. Вярно е че Бойко загуби от фризьорката,но понеже не обича да губи я тикна в затвора и ето,че същия проблем с презастрояването изникна отново,защото мафията си има държава и се разправя в нея като че ли и е бащиния. Тези,които трябва да защищават държавния интерес са го ударили на уволнение,а другите треперят от страх да не изгубят мижавите си заплати,защото в този "независим " орган наричан незнайно защо прокуратура,а и съдът заплатите им се определят от Горанов,незнайно защо...

 22. 22 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Навсякъде в София сигурно го има този проблем. Ние като взехме апартамента от едната страна имаше гледка към Витоша. Сега там построиха блок. Пак остана някакво парче гледка, но не е това, което беше, но все пак разстоянието до другият новопостроен блок е голямо (някъде към 200 м.) От другата страна ни спасява само това, че има няколко къщи там и разстоянието между нашият блок и другият блок пак е голямо (пак някъде към 200 м.). Това са важни подробности, защото от прозорците се вижда небе, дървета, а не бетон. Отделно в дърветата има птички, които пеят.

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Абе, важното е да се презастроява, и да може селяндури да си купуват 70 кв апартамент "У София" за по 1500 евро. Балъчета бол

 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 904 Любопитно

  "Безкруполен"? Дневник, я малко по-сериозно...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 25. 25 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Имат учредено право на строеж. Потърси какво значи.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Тя Иванчева си отиде, за да може да се строи. Следващата ще е Фандъкова и вече никой няма да смее нища да спира.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Така, де! Голямата пречка - Иванчева я няма. На Ваклин му подписа главния архитект на София, а сега са пуснали квартали да разписва, щото Иванчева щеше да го спре. Ма софиянци си заслужават неволите. Те си избират Боко, фандъчката и съдружие.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на iinnaa
  iinnaa
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  Те пък жителите на "Младост" откъде са? Там са все преселници. Строителството започва в края на 60-те години за да поеме механичния прираст. Както и "Дружба", и "Люлин", и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK