Според Радев намалението на цената за F-16 ще е за сметка на многофункционалността

Според Радев намалението на цената за F-16 ще е за сметка на многофункционалността

© Прессекретариат на държавния главаНамаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета, каза президентът Румен Радев, който присъства на летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от агенция "Фокус"


"За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца трябва да се плати. Оттам надолу разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета", смята президентът. Той припомни, че първоначалната ценова оферта е била за пълен пакет на стойност 3,450 млрд. лева с ДСС, а сега говорим за 2.2 млрд. лева без ДДС. "Вие си направете сметка, но имаме сериозно орязване", заяви Радев.


"В този вид той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание по проекта за инвестиционния разход, така както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем", каза президентът. По думите му правителството трябва по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет. "И най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", заяви Радев.


Вчера в "Панорама" по БНТ Радев заяви, че при сегашната екипировка поръчаните F-16 са "играчки за авиошоу" с минимум ракети въздух-въздух, никакви високоточни оръжия. Радев дори смята, че за атака на цели на повърхността, новите самолети ще са по-слаби дори от руските Су-25, който авиацията има в момента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK