Решение: Изказването на Иван Гешев "...и циганите така правят" не е дискриминация

В решението на комисията се посочва, че в интервюто Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лице

© Велко Ангелов

В решението на комисията се посочва, че в интервюто Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лицеЖалбата за дискриминация срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за думите му в телевизионно интервю "...и циганите така правят" е оставена без уважение от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).


Причината е, че комисията не е открила нарушаване на законодателството за внушения за различие и подбуда към омраза нито за "етническа принадлежност", нито за "гражданство" и "тормоз", съобщи "Клуб Z".


Сигналът срещу зам. главния прокурор Иван Гешев беше подаден през април от ромския активист Христо Николов.
"Освен от Иван Гешев вече се чувствам дискриминиран и от Комисията за защита от дискриминация. Сега пред кого да подам жалба от самата комисия", коментира Николов. Въпреки това той е решил да обжалва решението.


Първоначално в мотивите си към жалбата до КЗД Николов е посочил, че като български гражданин от ромски произход е лично засегнат от твърденията на зам. главния прокурор, който изрича думите в интервю за БНТ. То е със заглавие "Между арестите и скандалите" и е излъчено на 17 април и акцентът е делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместника й Биляна Петрова и посредника за предаването на подкупа Петко Дюлгеров.


"Господин Дюлгеров е подсъдим. Той даде показания в досъдебното производство в качеството му на обвиняем. Това, че той на по-късен етап ще се откаже от тези показания, беше калкулирано още в досъдебното производство. Така правят всички. Ние очаквахме, че той ще възприеме това поведение. Само да допълня, извинявайте, че ви прекъсвам! Единствено, което не можеше да се предвиди, беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно, в досъдебното производство, така правят всички подсъдими, така правят и циганите, включително по делата. Това е масово", заяви Гешев в интервюто.


В решението на комисията се посочва, че в интервюто Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лице и "такива способи на процесуална защита се упражняват от всички подсъдими".


"Споменаването на думата "циганите" в общия контекст на разговора не може да бъде квалифицирано като нарушение на Закона за защита от дискриминация, чрез което ответникът изразява позиция или отделя ромите от останалата част от българската нация, се казва още в решението на КЗД.


На първо място, в изказването се илюстрира поведението на подсъдимите лица и тяхното процесуално поведение в досъдебна и съдебна фаза на производствата. В тази категория влизат всички лица, които въз основа на внесен в съда обвинителен акт са придобили качеството на подсъдим в наказателно дело, мотивират се от комисията.


Посочват също така, че подсъдимите могат да бъдат от различен етнос и/или националност, тъй като Наказателният кодекс и Наказателнопроцесуалният кодекс, респективно българските наказателни съдилища не се влияят от гражданството или етноса на подсъдимия, а от изясняване на обективната истина по конкретното наказателно дело, въпросите за вината и деянието, поведението на дееца и др. имащи значение за конкретното дело обстоятелства.


"Следователно тълкуването на думите на ответната страна като израз и извеждане от контекста на тези думи съждение за отделяне на ромите от останалата част от българската нация е лишено от смислова логика и обективно не би могло да бъде възприето от зрителя или слушателя по начина, по който жалбоподателят твърди, че го възприема", се казва в решението на КЗД.


Малко след като бяха осъдени на първа инстанция за подкуп, Десислава Иванчева и Биляна Петрова също казаха, че ще съдят зам. главния прокурор Иван Гешев за клевета.


"Ще заведем дело срещу Гешев за подвеждане и неправилна информация по медиите, за клевета. Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите", каза Иванчева преди едно от заседанията по делото.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не, разбира се.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Разбира се, че не е дискриминационно, защото циганите НАИСТИНА правят така!!!
  От кога истината е дискриминационен фактор?
  Съвсем друг въпрос е дали това е подходяща стилистика за един прокурор...

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  КЗД не са се подвели по фалшивите хленчове на фалшивите дискриминирани. Хубава работа ама циганска.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Така че, когато изписваме думата цигани, да не бъдат трити коментарите ни...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Изразите "лъже като дърта циганка" и "лъже като брадясал циганин" не са се появили от само себе си. И не са дискриминация, а констатация.

 7. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  КЗД най- накрая си свърши работата, защото знае, че тезата на жалбоподателя няма да издържи в съда:) Обаче ми се иска ник “кретен килър“ да подаде такава жалба в КЗДискр. за това, че според него, масово българите сме “ксенофоби, расисти, фашисти, хомофоби“ и поради чувстваното от него задължение да ни разобличава в българският форум с домейн “.бг" и регистриран по българското законодателство, постоянно пропагандира език на омраза към етноса българи и към българският народ , както и позитивна дискриминация към циганите, глбти и мюсюлманите, понеже американските закони не забранпват, а насърчават положителната дискриминация и толерират пропагандирането на език на омраза, и да видим какво ще му отговори КЗДискр.:):):):)

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "и циганите така правят"

  Няма дискриминация - така правят всички, включително и въпросната част от малцинството

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Весело

  Не съм фен на Гешев, ама ако на циганите не им харесва, да не правят така...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  айде поне малко хигиена.. разбира се, че не е дискриминация.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Логически е обосновано - и циганите, т.е. всички. Няма дискриминация. Ако беше казал "Само циганите правят еди какво си"тогава има дискриминация.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Ако беше казал "и ромите така правят" дали щеше да има жалба? ;)

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "Всички така правят! Така правят и циганите" не е дискриминация а тафталгия, следствие на логорея. Какъв е смисъла да кажеш "- Всички деца от класа правят така. И Иванчо и Марийка правят така!", ако Иванчо и Марийка изобщо не са тема на разговора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Пак да попитам:кой ПРИНУЖДАВА медиите в България да пишат *ром/роми*,а не *циганин/циганите*?

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#14] от "tedif":

  Има европейска заповед мисля че. Защото по една турска телевизия един журналист каза, че е изискване на ЕС да се използва във всички държави думата "ром".

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Правилно.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  В стремежа си да се покажеш като оригинален, за пореден път ставаш за смях.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  “вече се чувствам дискриминиран и от Комисията за защита от дискриминация. Сега пред кого да подам жалба от самата комисия?”
  ——
  Предлагам да го поканим тоя за почетен член на форума. Ще има подкрепата на сичките тия перманентно дискриминализирани ... от комунисти, от руснаци, от природата...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  Ми, той е ром бе! Тук става въпрос за циганите! Що се обижда? Да не е циганин случайно? Нали е от римски произход?

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Има доста интересни изрази в Българският език, например "потурчи" може да се разбира по много начини,но най-често се използва като взе, открадна. Има един израз "хубава работа, но циганска", мисля че е ясно какво се има предвид. Но има и други изрази, например "побългари", и "хубава работа, ама българска". Т. е. българите са и самоиронични.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Весело

  Е, ако беше казал "Дори и циганите не правят така" щеше ли да бъде дискриминационно?

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Ако беше срещу някой друг, жалбата можеше и да мине.

 23. 23 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Понеже Гешев в момента е момчето за мръсни поръчка на мафията, т. е. властта, дори и да застреля дете в инвалидна количка пред ЦУМ пак няма да има последствия за него.
  Тая реплика ако бе изречена от друго, недолюбвано от властта, лице със сигурност щяха да го обримчат за дискриминация.
  Иначе и аз съм съгласен, че не е.

 24. 24 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Чакам непеошки хленч...
  А, че Гешев е умствено предизвикан - такъв е, две мнения няма...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 25 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 554 Весело

  Ми отказалият се от показанията си е българин. Значи и българите така правят :)

  По повод арестите на педофили българи напоследък.... те и българите са педофили :)

  По повод наркомана, който уби майка си за пари.... те българите така правят, трепят си родителите за пари :)

  Умирам от смях направо :)

 26. 26 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 276 Неутрално

  -И МАНГАЛИТЕ И НПО-ТАТА ТАК АПРАВЯТ ИО ДНЕВНИК СЪЩО,НА ХРАНИЛКА ПРИ БОЙКИКИЕВ МАСКВА ГОВОРИТЬ

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Не се правя на оригинален тиквичке моя! Обяснявам на невежите като теб, защо не е осъден! Да ти обясня пак - ако кажа "Дефендърът е тъпак", това е обида. Ако кажа всички сме тъпаци и Дефендърът също, това е градивна самокритика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Любопитно

  Няма как да се чувстваш дискриминиран от поговорки, използвани в обществото ни от стотици години и напълно отговарящи на истината !
  Голяма част от циганския етнос престанаха ли да се издържат от кражби и днес ? Или и това е дискриминация, а не простата истина ?

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  аз братчеди, познавам една осъдена затова, че нарекла некъв циганин - бачкатор на строежа на съседа си "циганин"

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Копеле, ние сме страната на невинните бе, ако някой иска да е оневинен, може да дойде в БГ да краде, убива, и каквото си иска, и ще е невинен

 31. 31 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Разбира се, че не. Дискриминация ще е това, ако не го назначиш на работа за това, че е циганин, ако не го допуснеш в заведение, ако не му позволиш да учи и т.н.

 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 961 Неутрално

  "Всички така правят! Така правят и циганите" не е дискриминация а тафталгия, следствие на логорея. Какъв е смисъла да кажеш "- Всички деца от класа правят така. И Иванчо и Марийка правят така!", ако Иванчо и Марийка изобщо не са тема на разговора.
  —цитат от коментар 13 на tribiri


  Само за протокола- пише се "тавтология".

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Любопитно

  Ако другия път вместо циганите др Гешев спомене гендерите пак ли ше има жалби от засегнати?

 34. 34 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Разбира се, че не е дискриминационно, защото циганите НАИСТИНА правят така!!!От кога истината е дискриминационен фактор?Съвсем друг въпрос е дали това е подходяща стилистика за един прокурор...
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Разбира се, че е. Когато обсъждаш процесуалното поведение на подсъдимите, което макар допустимо от закона е укоримо и като аргумент посочваш в подкрепа на тезата си определен етнос - явна дискриминация. Достатъчно е да кажеш - всички тодсъдими така правят. Посчвайки циганите вече е дебелашки намек, че подсъдимия се държи като мангал, т.е. лъже, .а това не е хубаво, Проблемът е, че не посочваш конкретен индивид, станал нарицателно за лъжи, а сочиш етнос. Че циганите ги правят тези неща, правят ги, но в това отношение и българите не им отстъпват. Вече въпрос на образование е колко опашата лъжа ще кажеш. Циганите, като по-ниско образовани те удрят в земята с простотиите си. Но вече и голяма част от българите е оскотяла, тъй че не им отстъпва. Ето, това което казах току-що е дискриминация. Няма значение дали се приема за вярно. То не може да е вярно, понеже няма как да знам, че всеки циганин е ниско образован и лъже. Но дори да е вярно, след като свързвам с това поведение етнос, а не определен индивид, е дискриминация.

 35. 35 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#34] от "zlo38528262": “.... Когато обсъждаш процесуалното поведение на подсъдимите, което макар допустимо от закона е укоримо и като аргумент посочваш в подкрепа на тезата си определен етнос - явна дискриминация....“ В закона НЯМА явна дискриминация:) Явна е само за Вас:) ДРУГИ са юридическите дефиниции на чл.4 от ЗЗДискр.- пряка и непряка дискриминация:) Моля посочете правното основание, на което опирате съждението си, посочено в цитата:)

 36. 36 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#34] от "zlo38528262": Хайде, де- нали започваме да спорим на юридическа плоскост:) Аз твърдя, че съм правоспособен юрист и адвокат и считам, че това си личи от мой коментар № 35. Твърдя също, че ЗЗДискр. НЕ съдържа юридическа дефиниция за употребяваният от Вас термин “явна дискриминация“, твърдя, че съдебното оспорване на твърдяната дискриминация на осн. чл. 71 ал.1 от ЗЗДискр. минава през обърнатата доказателствена тежест с всички произтичащи от това правни последици за ответника по иска.

 37. 37 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#34] от "zlo38528262": Мдааа- нещо млъкнахте- защо ли?;) Да не Ви приседна, случайно?;)

 38. 38 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Разстроено

  КЗД са комисия на властта. Няма случай, в който тази комисия да отсъди в полза на гражданин. Жалка КЗД.

  www.commcrime.blogspot.com
 39. 39 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  “....Николов изразява и недоволство, че Иван Гешев "целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи "цигани" , вместо легалното наименование роми ,ромска общност". Христо Николов е основател на фондация "Саворе", която се занимава с интеграцията на малцинствените групи на територията на България....“
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/04/27/3426212_romski_aktivist_podade_jalba_sreshtu_ivan_geshev_za/
  Няма и не съществува закрепена в закон или в подзаконов нормативен акт, такова “...легално наименование роми, ромска общност“! Въпросният гражданин отлично знае това или поне колегата- адвокат му го е казал, но нали е важно да се придаде квазизаконност на посочената терминология, та лицето не е послушало даже колегата, който го представлява пред КЗД:)

 40. 40 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Разстроено

  До коментар [#37] от "cmy12603507":

  Дискриминация има разбира се. И циганите и българите са български граждани. Тоя т.н. прокурор с вид на селски баровец говори само глупости и не е спрял. Оставка Гешефт...вън!!

  www.commcrime.blogspot.com
 41. 41 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "Торбалан": Дискримация има на кое изказване...Преди един човек да се произнесе като крайна инстанция, предлагам просто да изчака съдебното решение, влязло в законна сила- става ли? Защото такива са законите на България и всеки, който реве, че във България било гадно, да вземе, че първо да погледне себе си и собственото си поведение- дали то е законосъобразно, дали е в съответствие с българските закони, а чак после да си търси някакви свои претендирани права и притезания или нарушени/ спорни права!

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  На таблет не винаги се получава, още повече, когато и той се меси в правописа. Искаш да напишеш когато и понеже ф е до г получаваш кофата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дали има или няма дискриминациия е отделен въпрос, но изказването е расистко и невярно. "... Така правят всички подсъдими. Така правят и циганите." Това са думите на Гешев. Всички ли правят така, наистина или преувеличава, за да звучи по-убедително? Това поведение е вродена характеристика на подсъдимите и циганите ли? Естествено, че не. Има ли значение, какъв е етносът на подсъдимия? Каква изобщо е връзката на конкретния етнос с делото на Иванчева?... Изобщо, не е зле да не назначават дебили в прокуратурата.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  В България разследването трябва да почне от прокурорите, ама няма кой.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#34] от "zlo38528262":

  "Циганите, като по-ниско образовани те удрят в земята с простотиите си."

  Не разбрах: Простотията/лъжата трябва ли да се дискриминира или трябва да се насърчава от всички солидарно?

 47. 47 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А представяте ли си , ако някой Николов беше рекъл пред камерите: "Всички подсъдими правят така. И българите правят така." , какъв вой щяха да надигнат тук изказалите се простаци.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK