Данаил Кирилов видя как се разпределят дела в касационния съд и поиска одит

Съдебни служители и експерти демонстрират пред министър Данаил Кирилов как работи системата за случайно разпределение на дела в търговската колегия на Върховния касационен съд.

© Юлия Лазарова

Съдебни служители и експерти демонстрират пред министър Данаил Кирилов как работи системата за случайно разпределение на дела в търговската колегия на Върховния касационен съд.Министърът на правосъдието Данаил Кирилов инспектира системата за случайно разпределение на делата във Върховния касационен съд (ВКС) по покана на председателя на съда Лозан Панов, който го посрещна лично в Съдебната палата.


Кирилов призна, че за първи път е свидетел на случайно разпределение на дела, но добави, че предварително е прочел информация как работи тя и кой поддържа системата. Освен това настоя за независим одит като обясни, че той се прави от т.нар. "бял хакер" - експерт, който трябва да подложи на тестове системата, да покаже какви са дефектите в нея и да даде решение за тях.


Още след посрещането в Съдебната палата, на министъра бе предоставен избор да влезе в която колегия пожелае - наказателна, гражданска или търговска и той избра търговска, за да види как става случайното разпределение на дела. Обикновено този процес се извършва сутрин, но заради посещението на Кирилов бе забавен до 14 ч.
Пред министъра и медиите беше демонстрирано влизане в системата, изключване на съдии, които са си направили отвод например или са в отпуск, а след това и компютърно разбъркване на имена на останалите съдии, както и избраният от системата магистрат.


Кирилов отправи някои критики и забележки, но не пожела да чуе подробно разясненията от експертите, защото не били на нивото на дебата, който трябвало да се води във Висшия съдебен съвет.


След това поиска симулативно разпределение, макар че му бе обяснено, че такава възможност няма, а се работи с реални дела на хора и фирми, информацията се копира на сървър във Висшия съдебен съвет, а експерти му казаха, че "не може да се подиграват по този начин с хората".


Кирилов обясни, че са му отказали "да извърши техническа провокация" и посочи, че цялото разпределение на делото е "артистично изпълнение".


Освен това видя технически проблем, тъй като системата се разлогва след определено време, ако няма дейност в нея, макар че бе уверяван, че това е механизъм за защита, а не дефект.


След това отказа да види работата на наказателно и гражданско отделение и разпределението на дела там, макар че му бе предложено повторно и каза, че е видял достатъчно.


"Има основание да твърдим, че системата за случайно разпределение на делата е една нелоша система. Но като всяка друга се нуждае от грижа, верификация, поддръжка и одитиране. Затова подкрепям решението на Висшия съдебен съвет да се извърши одит", коментира пред журналисти след демонстрацията Кирилов.


Правосъдният министър посочи, че въпросът със сигурността на системата е важен и във всеки един дебат във Висшия съдебен съвет той ще иска нейния одит. Това вече бе гласувано и прието, макар и с 4 гласа "против" като един от възразилите бе Лозан Панов, обясни Кирилов.


"Ще поискам да се провери и работата по проектите. Във ВСС се изпълняват повече от 10 проекта, които касаят и случайното разпределение, и методиката за натовареност", допълни още той.


Министърът посочи, че с председателя на ВКС са длъжни да пазят и съхраняват доверието в съдебната система и във всяка друга, включително и тази за случайното разпределение на дела.


Той каза, че по време на демонстрацията не е успял да разбере как системата реагира на вътрешни провокации, нито дали е стабилна при външна атака.


Пред журналистите обясни, че неофициално е поискал достъп до сървъра на системата във ВСС, но му било отказано.


На въпрос какво е мнението му за системите за случайно разпределение на делата във Върховния административен съд и в прокуратурата и защо не инспектира и тях, отговорът бе, че не е бил поканен. А на поканата на Панов не могъл да откаже.


Преди това обаче реагира с реплика към журналистите и се обърна към тях с думите: "Колеги, вие заемате позиция. Написали сте си дописките още вчера".


Експерти и съдебни служители му обясниха, че е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, но до момента не са се явили кандидати. Кирилов каза, че временното решение, което е било взето преди 4 години от ВСС, работи и до сега. Фирмата изпълнител вече поддържа системата доброволно, а според Кирилов не е ясно колко души в нея имат достъп.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Йезуит! Някой проверяват по сто пъти, други, нито един. Зависи кой на кого е човек.

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 939 Разстроено

  "Освен това видя технически проблем, тъй като системата се разлогва след определено време, ако няма дейност в нея, макар че бе уверяван, че това е механизъм за защита, а не дефект."

  Тоя е зловещо тъп. И Тоя зловещо тъп човек беше народен представител, председател на Правна комисия към НС, а в момента е министър.
  Българийо...

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 3. 3 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 631 Любопитно

  А министърО показАл ли е как се обръща файл, че от две седмици се чудя как става тая работа

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Тоя е доказателство, че можем и без министЕр на Правосъдието!

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  "Освен това видя технически проблем, тъй като системата се разлогва след определено време, ако няма дейност в нея, макар че бе уверяван, че това е механизъм за защита, а не дефект."
  ---------
  Този безнадеждно тъп ли е????

  ...
  "На въпрос какво е мнението му за системите за случайно разпределение на делата във Върховния административен съд и в прокуратурата и защо не инспектира и тях, отговорът бе, че не е бил поканен. А на поканата на Панов не могъл да откаже."
  ----------
  Да, безнадеждно е!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Тази слуга на мафията това недоразумение сегашния министър на правосъдието, когато
  и да отиде на другия свят все ще е късно.
  Но за ни управляват такива малоумни неандерталци причината е в:
  Материала,материала.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  До коментар [#4] от "gak37608125":

  Без министър би било доста по-добре. Не би имало кой да прави поразии!

  Кирилов, видя ли "джуркането" на делата?!

 8. 8 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  Има перфектен начин за разпределение на делата които няма как да бъде хакнат.

  Разпределя се на база събитие от бъдещето което няма как да бъде манипулирано.

  Примерно днес се обявява че на база 3-тата цифра след десетичната запетая от курса на евро/долар на ЕЦБ на дата 8 юли 19 г. делото отива в съдия Х или Y или Z или...

  А тогава нека Пеевски или Прокопи да манипулират курса на ЕЦБ...

  Елементарно е... ама никой неще чак толкова чисти правила.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  "Освен това видя технически проблем, тъй като системата се разлогва след определено време, ако няма дейност в нея, макар че бе уверяван, че това е механизъм за защита, а не дефект."Тоя е зловещо тъп. И Тоя зловещо тъп човек беше народен представител, председател на Правна комисия към НС, а в момента е министър.Българийо...
  —цитат от коментар 2 на Darulio


  Не е тъп, от по-умните гербави е. Може би защото идва от БСП-то, трансфер на малко по-качествен матрял.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Ако българската общественост ги види, като на кино, как алчно и цинично си разпределят на тъмно мазни парчета от родната баница, дали ще ги убие с камъни или ще прояви известно разбиране ?

 11. 11 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Само така. Що отказахте симулация г-н Панов?
  Аз знам защо. Дано ви стане ясно, че тази игра я загубихте още преди години. Сега чакаме или оставката ви, или отстраняването ви.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Дали не бяха думи на Юри Никулин " Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darulio":

  "Зловещо тъп" е изключително подходящо определение за Данаил Кирилов. Хем е тъп, хем последствията от това са зловещи за всички.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 15. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Един анимационен герой на разходка в реалния свят на правосъдието, за който само е чел в учебниците. За това изглежда и се държи толкова нелепо.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  За да запази интелекта си за Кирилов е било по-добре да замълчи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  До коментар [#12] от "korc":

  Мисълта е на Радой Ралин.
  Пак с негова известна епиграма бих охарактеризирала личността на, с извинение, правосъдния министър: „По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака – сега засега си остава простака.”
  За мене Данаил Кирилов е арогантен тип, изпълнител волята на Началника. Спомняте ли си онази срамна сцена, когато Борисов го поздрави при назначаването му за министър? Когато Д. К. направи опит да му целуне ръка пред камерите?

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Хубаво, ако системата изплюва конкретни дела на определени съдии, това означава че в съда има корупция, също, както и в прокуратурата(в което едва ли някой се съмнява).
  За какво говорим тогава? - Магистратурата, като всяка съсловна професия е изродена(лекари и архитекти са същата стока). Няма как да се реформира, защото този който ще я реформира е в кюпа - като във вица с местене на гробище...
  В момента, в който се стартират реформи в тази система, онези които се занимават с тях с гаранция смятат, как и къде да си оставят вратички.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK