Какво предлагат първите трима кандидати за директор на БНТ

Изслушванията бяха предавани на живо по БНТ2.

© Юлия Лазарова

Изслушванията бяха предавани на живо по БНТ2.Днес се състоя изслушването на първите трима кандидати за поста генерален директор на Българската национална телевизия. По реда на подаване на документи Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов представиха пред Съвета за електронни медии (СЕМ) своите концепции за развитие на обществената медия. Утре пред СЕМ ще се явят Сашо Диков, Емил Кошлуков, който временно изпълнява длъжността генерален директор, и Стоил Рошкев, съобщава "Капитал" в своя публикация по темата.


Конкурсът се провежда на фона на критичното състояние на БНТ. Отчетът даден пред СЕМ в средата на юни разкри, че задълженията на телевизията са 44 млн. лева. Днес Асоциацията на европейските журналисти в отворено писмо повдигна въпросите за дълбоката финансова криза, в която е изпаднала обществената медия, за прозрачността при изразходването на бюджета и за нуждата от независима редакционна политика. По време на изслушванията именно това по какъв начин се изразходва бюджета на БНТ беше една от основните теми.


Сашо Йовков, който е кадър на обществената медия от почти 30 години, заяви пред СЕМ, че финансирането на БНТ трябва да става чрез твърд процент от брутния вътрешен продукт на страната. Според него по този начин бюджетът на телевизията ще нараства с всяка година и ще направи медията независима от "политическата конюнктура". За справяне с финансовото състояние на БНТ той предложи да се предоговорят вече подписани договори. Той даде пример с намаляването на цената на предаването със свиване на разходите за социологически проучвания в "Референдум".
Сашо Йовков

© Юлия Лазарова

Сашо Йовков


Йовков се спря и на предаването "Стани богат", като предложи то да бъде част от програмата на телевизията, само ако стане вътрешна продукция на БНТ. По изнесена от него информация за вече излъчени предавания на "Стани богат" обществената медия дължи 3 млн. лева, а възвращаемостта от реклами е едва 400 хил. лева. Междувременно докато за лицензационна такса отиват 168 хил. лв., реализацията от външен продуцент струва 1.44 млн. лева.


В неговата концепция присъства и преоценка на договорите за изпълнение на външни обществени поръчки за технологичните системите "Авид" и "Харис". По негови думи за втората система са дадени 1.6 млн. лева, а тя така и не функционира. За заплащанията за излъчване на сигнала, които са едно от големите пера, довели до натрупването на задълженията, БНТ ще поиска от държавата по 11 млн. лева за 2018 и 2019 г., като това ще бъдат средства извън бюджетната субсидия, която е 67,7 млн. лв. за 2019 г.


Никола Тодоров

© Велко Ангелов

Никола Тодоров


Никола Тодоров определи своята концепция за БНТ като "спасителна". Според него за да се спре изтичането на средства, телевизията трябва да бъде затворена отвътре. Ключово за бъдещето на обществената медия по думите му е качественото съдържание. Тодоров е на мнение, че държавната субсидия е добра, а държавата отпуска допълнителни средства за БНТ. А стане ли директор на медията, една от първата му задачи ще бъде да установи къде са изчезнали парите. Възстановяването на телевизионния театър също беше един от акцентите във визията му за телевизията, както и създаването на цял втори филмов канал.


Явор Симов

© Велко Ангелов

Явор Симов


Явор Симов посочи, че от първостепенно значение е създаването на стратегия за финансовото стабилизиране на БНТ в рамките на следващите три години. Той е на мнение, че финансовото състояние на медията се дължи най-вече на прехвърляне на стари задължения от предишни години. За него ключът към финансовата стабилност на телевизията е качественото съдържание. Също така трябва да се определи размерът на дълга на телевизията и той да се управлява по един добър начин, а вече подписаните договори да се преразгледат и ако е нужно, да се предоговорят.


Симов подчерта необходимостта от проучвания на аудиторията и създаване на нови предавания на базата на тези данни. Както и привличане на младата аудитория чрез обновяване на екипа на телевизията с нови кадри. Цената на спортните пакети може да бъде намалена чрез съвместно закупуване на тези права с агенции или големите телекоми, а отделните звена на БНТ трябва да се ръководят от мениджъри вместо от директори, увери членовете на СЕМ той.


"Смятам, че трябва да се направи инвентаризация на техниката в БНТ, за да сме наясно с какво разполагаме и какви договори са подписвани в тази област", заяви той и коментира, че е получил информация за платени, но неизвършени технически доставки. Симов предложи и създаването на "Фонд радио и телевизия", чрез който част от финансирането на БНТ да идва от такси, събирани от гражданите.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  От пиле мляко: прясни и кисело.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Гледах малко от изслушването.
  Кифлите от СЕМ слушаха отегчено и гледаха с блуждаещ и нищо неразбиращ поглед.
  А задълженията по договорите и лихвите се трупат и прехвърлят от 2012 г. насам на всяко едно следващо ръководство. Иначе тази каца без дъно би трябвало да се контролира освен от СЕМ, също и от Сметната палата и от Министерството на финансите. Ма не би...

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Гледах малко от изслушването.Кифлите от СЕМ слушаха отегчено и гледаха с блуждаещ и нищо неразбиращ поглед.А задълженията по договорите и лихвите се трупат и прехвърлят от 2012 г. насам на всяко едно следващо ръководство. Иначе тази каца без дъно би трябвало да се контролира освен от СЕМ, също и от Сметната палата и от Министерството на финансите. Ма не би...
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  Ами ако знаят предварително резултата... наш колко е досадно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално  БНТ прави някакви тв. сериали, влизащи в топ-10 от най-гледаните в света.... това никак не е малко.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4399 Неутрално

  Сашо Йовков е толкова деградирал спортен журналист, профил "Волейбол", но явно няма никакво усещане, че да се кандидатира за подобен пост!? 20 години или колко са зад ефира, и в самолета, обиколи всички континенти, но не пусна кокала на някой млад журналист, едни и същи "бисери", досадни грешки. На първите Европейски игри обаче лъсна цялата му неграмотност, беше поканил Димо Тонев в студиото, е, повече не взе думата, нямаше какво да каже на профи и аналитичните коментари на Тонев...
  Жалка, нагла история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Държавно финансиране, като фиксиран процент от БВП е добра идея.
  Това ще намали възможността на управляващите да оказват натиск върху медията.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Това го предложи Сашо Йовков, защото в много страни на Европа било така.

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Гари Линекер е казал: това за Директор на БНТ е прост конкурс. Състезават се трима кандидати и накрая печели Кошлуков.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално


  Гари Линекер е казал: това за Директор на БНТ е прост конкурс. Състезават се трима кандидати и накрая печели Кошлуков.
  —цитат от коментар 8 на taratanki


  Защо пък този път да не спечели др.Явор Симов ????Като говорител на Румен Петков сигурно" добре" се справя със словото , а "истината" струи от всяка негова дума !!! За парите - не говоря , но се знае , кога "социалистите " искат да дойдат на власт - не за да намалят дълговете , а да ги увеличат и после винги ДРУГИ СА ВИНОВНИ !

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Сашо Йовков е толкова деградирал спортен журналист, профил "Волейбол", но явно няма никакво усещане, че да се кандидатира за подобен пост!? 20 години или колко са зад ефира, и в самолета, обиколи всички континенти, но не пусна кокала на някой млад журналист, едни и същи "бисери", досадни грешки. ...
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf

  Обаче не пропуска да прави св..ки на Бойко Борисов.
  Много обича в коментарите си да спомене за грижите на Вожда за волейбола България, че бил дал пари, че построил зала, че се грижел за това кой да бъде треньор, че посетил националите в съблекалнята и повдигнал духа им....

 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Предлагат да ги назначат, че да намажат и те..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  "Симов предложи и създаването на "Фонд радио и телевизия", чрез който част от финансирането на БНТ да идва от такси, събирани от гражданите."

  Ето тук Симов ще удари на камък.

  В момента в Закона за радио и телевизия ясно е написано, че всяко домакинство с електромер трябва да плаща месечна такса за БНТ и БНР, събирана и плащана в касите за плащане на електроенергия. Не, това не е майтап, а част от ЗРТ. Но както знаем, никой не плаща подобни такси от вече 20 години насам. Това е един кух закон.

  Онзи ден се замислих за ББС. Разбира се, няма място за сравнение между БНТ и ББС. Но и двете се водят публични медии. Та, заинтересувах се как се финансира ББС. Разгледах в нета. Какво намерих?

  ББС се финансира на 60-70 % от такси. Всяко домакинство по закон е задължено да плаща по 147 лири такса. Ако някой не плаща, законът го преследва. Останалите около 30 % от бюджетът идват от търговски дейности и продажба на ТВ права на трети държави. Държавата плаща пари на ББС, но основната част от тях се дават от Външното министерство за ББС Уърлд, а мизерна част за основните канали и радиа.

  Как харчи ББС бюджета си? За телевизия /публицистика и филми/ около 70 %, 13 % за радио и останалите пари за ТВ права и разходи.

  Ние тук в България няма да открием топлата вода как се управлява обществена телевизия. Но налагането на задължителни такси за БНТ ще бъде огромен проблем.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  Верно?
  Що не споделиш?

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 15. 15 Профил на LFC
  LFC
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БНТ е дъното на тая индустрия и професионалистите в тая сфера го знаят много добре.
  Нищо не е мръднало от 89-та насам. Синчетата на ония некадърници са на техните постове, позициите се предават по наследство от поне 30-40 години, а качетсвото е като за аудиторията - пенсионери и лишени от избор на тв канали.

 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Малко отгоре е вече..И е супер тъпо.Гледаш , не гледаш ББС - плащаш.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  И не е точно така.Ако не гледаш телевизия, не си длъжен да плащаш ТВ licence

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#14] от "Suicyco":

  става дума за Под прикрите

  При сделката с Фокс Крайм за продажба на сериала, се обмисля и продажбата в Румъния, Словения, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия, Черна Гора, Албания и Русия. През 2011 г., New Films International купуват правата за излъчване на сериала в САЩ.

  След като в началото на октомври 2011 г. БНТ продава правата за разпространение на първи сезон на световния филмов дистрибутор „Ню Филмс Интернешънъл“, от телевизията обявяват, че са сключени сделки за излъчването на сериала в Китай, Виетнам, цяла Латинска Америка, Германия, Франция, Великобритания и Турция.

  По информация на Actualno.com, американският дистрибутор има желание да превърне „Под прикритие“ в първия 3D сериал в света.

 19. 19 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Както казаха кандидатите днес,най-вероятно и тези утре, стеротипите на онществото към БНТ трудно могат да бъдат пречупени защото то(обществото) иска чалга и зрелища, с това не е концепцията на една обществена телевизия.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#14] от "Suicyco":

  в допълнение на пост #18 мой колега-грък ми обърна внимание преди години как намерил в германски вестник класация на най-гледаните тв. сериали в света и един от тях бил български.
  Човекът беше в шок.

  Та аз му викам: "Ти знаеш ли, че Стефан Данаилов преди 30 год. играеше топ-мафиоз в итал. сериали! Смятай за какво говорим, щом от всичкото италианец са взели майор Деянов, дет сигур бъкел италиански не говори!"

 21. 21 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  тоА глупендер, дето иска обвързване на финансирането със БВП трябва директно да бъде шкартиран.
  То бива наглост, бива, но бивол за мезе не бива.

  пп Пък го помня и от коментарите: празни пирказки и надут пуяк.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  тоА глупендер, дето иска обвързване на финансирането със БВП трябва директно да бъде шкартиран.
  То бива наглост, бива, но бивол за мезе не бива.

  пп Пък го помня и от коментарите: празни приказки и надут пуяк.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на Kalter
  Kalter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно ми е, дали някой от кандидатите ще засегне темата с излишно раздутия щат на телевизията, както и какво мисли да направи по въпроса.

 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Само не разбирам защо за външни продуценти на "Стани богат" трябва да се плаща, след като може да се възстанови "Минута е много". Единственото обяснение е че има някаква дългосробна стратегия за източване на телевизията.

 25. 25 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 464 Неутрално

  А 15 канала с помия, които са нароили само за да намерят работа на заплатаджиите ще го засегнат ли

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK