Как премина вторият ден на изслушванията за директор на БНТ

Утре в 11.00 часа в СЕМ ще бъде гласуването, което ще определи кой ще застане на поста за следващите 3 години.

© Велко Ангелов

Утре в 11.00 часа в СЕМ ще бъде гласуването, което ще определи кой ще застане на поста за следващите 3 години.Кризисното състояние на Българската национална телевизия беше доминиращата тема и по време на втория ден от изслушванията за генерален директор на медията. Вчера първите трима кандидати Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов представиха пред Съвета за електронни медии своите концепции. Днес по ред на подаване на документите това направиха и журналистът Сашо Диков, изпълняващият длъжността генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. Утре в 11.00 часа в СЕМ ще бъде гласуването, което ще определи кой ще застане на поста за следващите 3 години. За целта някой от кандидатите трябва да събере 3 гласа от петимата членове на съвета.


Сашо Диков

© Велко Ангелов

Сашо Диков


По време на представянето си Сашо Диков беше критичен както към предишното ръководство на БНТ, така и към СЕМ, който според него следи състоянието на обществената телевизия с "широко затворени очи". Според него финансовата дисциплина и препрограмирането са ключови фактори за бъдещето на телевизията. Такива са и независимостта от политиците и задаването на "честните и неудобни въпроси".
Диков смята, че БНТ е тотален аутсайдер на зрителския и рекламния пазар и изнесе данни, според които гледаемостта на обществената медия е 5 пъти по-малка от тази на Би Ти Ви. По негови думи останалите канали БНТ2, БНТ3 и БНТ4 "въобще ги няма на зрителската карта", а телевизията дори не успява да запълва ограниченото си по закон рекламно време.


Той заяви, че ако стане директор на медията, БНТ 2 ще бъде информационно-публицистичен канал с много излъчвания на живо от горещите точки. Новото предаване "Властта днес" ще излъчва пряко Народното събрание и Министерския съвет. Диков обеща, че бъде ли избран и новата програмна схема на БНТ2 не заработи до 3 месеца, ще подаде оставка.


Диков беше категоричен, че обществената телевизия трябва да прави разследвания по ключови теми в специално предаване, особено след като "Открито" е било свалено без каквито и да било ясни аргументи. А около централната новинарска емисия трябва да бъде създаден публицистичен пояс. Той беше крайно критичен към състоянието на медията в момента, което за него е "престъпление и спрямо самата 60-годишна институция БНТ". За него вината за това е изцяло на ръководството.


Когато свърши представянето на Диков, председателят на СЕМ Бетина Жотева отбеляза, че неговата концепция е най-добра, но и най-трудна за осъществяване.


Емил Кошлуков

© Юлия Лазарова

Емил Кошлуков


Емил Кошлуков акцентира върху конкурентната среда в глобален план. За него задължително е технологичното модернизиране на БНТ и използването на различни нови платформи за ангажиране на зрителския интерес. В неговия план са включени и нови предавания, филмопроизводство и нови органи на управление.


Според него е от първостепенно значение решенията в управлението да не се вземат еднолично. Затова трябва да се създаде програмен съвет, който да функционира като консултативен орган със строго определени членове, които да носят заедно отговорността. Кошлуков би заложил и на по-голяма прозрачност и отчетност към СЕМ, парламентарната комисия и Мистерството на финансите, както и на сътрудничество с Европейския съюз за радио и телевизия.


Относно плачевното финансово състояние на БНТ той отново изтъкна усилията, които е положил като временно изпълняваш длъжността на генерален директор с преразглеждането и прекратяването на важни договори. Както при представянето на последния финансов отчет на телевизията пред СЕМ Кошлуков пак даде пример със "скъпите" предавания "Стани богат" и "Референдум".


За модела на финансиране на БНТ Кошлуков предложи три възможности: минаването на медията изцяло на държавна издръжка без излъчване на реклами, засилване на продажбите на реклами или създаването на Фонд "Радио и телевизия", чрез който гражданите да плащат част от издръжкатан а телевизията.


На въпроса за намаляването на публицистичните предавания и засилването на т. нар. инфотейнмънт съдържание (представяне на новините като развлекателно съдържание - бел. ред.) в програмата на БНТ, докато Кошлуков първо беше програмен директор, а после и и.д. генерален директор, той отговори, че не е запознат с данните и трябва да говори с Юлияна Пръмова. "Вие непрекъснато искате да давам оценка на г-н Каменаров. Вие не познавате ли структурата?", попита той.


Стоил Рошкев

© Анелия Николова

Стоил Рошкев


Стоил Рошкев излезе с концепция със заглавие "Да направим БНТ отново велика" и обяви, че медията се нуждае от своя телевизионен Тръмп, който да е в състояние да се справи с "дълбоката телевизия". Той обеща, че стане ли генерален директор, ще спре кранчетата, чрез които медията бива източвана, но и изтъкна, че БНТ не е във фалит и бюджетът й е достатъчен, за да функционира нормално.


Едни от неговите предложения бяха външните предавания да се оставят на собствена издръжка, а във вътрешните да не се канят постоянно едни и същи гости. По негови думи с помощта на еврофондове може да бъде построена нова сграда на телевизията в Национален радио и телевизионен център на "Цариградско шосе". На въпрос от страна на члена на СЕМ Розита Еленкова за липсата на управленски опит, Рошкев разкритикува управленския опит на Каменаров. "Той не управляваше себе си, камо ли да управлява тези 1500 души. Какво значи управленски опит? Това е просто едно работно място", заяви той.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Май Сашо Диков е най-подходящ, но никой няма да си сложи таралеж в гащите, гласувайки за него.

 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Да избират Диков, има добри идеи.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  "Диков смята, че БНТ е тотален аутсайдер на зрителския и рекламния пазар и изнесе данни, според които гледаемостта на обществената медия е 5 пъти по-малка от тази на Би Ти Ви."


  Сашо тук, не е прав, както "Стани богат" (които буквално вкараха в единични проценти новините на БТВ и Нова), така и история.бг, Референдум, събота и неделя с Георги Лозанов, са абсолютни лидери, също така и "Бразди", и някои други наистина читави предавания, сравнени с турските сериали, пак по същите други, уж национални телевизии...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Кошлуков не беше ли и в предишното ръководство. Като знаел, какво трябва да се прави, поне направил ли е опит да промени нещо. Той е най-неподходящия кандидат.

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Способностите на Сашо Диков ги видяхме като собственик на Канал 3. Да обясняваш как щяла да стане гледаема БНТ и в същото време да не си го направил в собствената телевизия за мен е признак на некадърност.

 6. 6 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Само Кошлука е достатъчно откачен, че да промени нещо е тоя бастион.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Неутрално

  Този избор е предопределен! Кошлуков ще е! Така каза Пеевски!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  в отсъствие на умнокрасиво представителство ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  Мисля че Сашо Диков няма шанс, защото не могат да го управляват

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Любопитно

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Дерибейка, защо не се кандидатира от страната на тъпогрозните? 🤣

 11. 11 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Форумът се е вторачил сякаш избира между претендентите Диков и Кошлуков. Гледах ги и двамата, контрастът е фрапиращ.
  Емо се представи каточе ли цял живот е водил световни телевизии. С гладко школуван тон изложи универсални истини, направи паралел с реалността и необходимостта БНТ да се развива съобразно конкретните условия, разходите да се ограничат и контролират.
  Сашо привлича с неподправено простодушие и емоционалност. Личи му липсата на системно и сериозно образование, което води до хаус в изложението. Трудно изговаря простичките си идеи, помага си с ръкомахания, изброи недостатъци на БНТ и предложи преодоляването им. Журито отчете, че така БНТ би станала съвършенна, но няма необходимите ресурси. Слушателите с мъка го разбирахме, но му съчувствахме. Така може да съблазни подпийнала мадама, но не да респектира и ръководи 1500 човека, при това превъзхождащи го по култура и начетеност.
  Струва ми се, че взискателтните умни и красиви пак заложиха на куц кон. Не случайно потърсиха начин да дисквалифицират Кошлуков за конкурса.

 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Май Сашо Диков е най-подходящ, но никой няма да си сложи таралеж в гащите, гласувайки за него.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Журналистиката е една от малкото области, в които глупав и работлив не е толкова лоша комбинация.

 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "tosho_toto":

  Нещо си се объркАл...Точно Диков направи Канал 3 разпознаваем.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Това, че са читави предавания е така, ама ти доста надценяваш матр'яла.

 15. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#11] от "4i4oti":

  "Емо"??
  Кошлуков ти ли си?

 16. 16 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Цялата процедура може да се нарече "Голем селски театър в канала".
  Кошлуков, честито брат. Убеден съм, че нема по-достоен от теб. В началото не те познавах добре, но вече знам, че си достойно ченге от кариерата.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK