Тромави, скъпи дела и корупция спират граждани и фирми да търсят правата си в съда

Най-важно за гражданите е да имат достъп до правосъдие срещу разумна цена.

© Юлия Лазарова

Най-важно за гражданите е да имат достъп до правосъдие срещу разумна цена.Тромави и бавни процедури, липса на достатъчно средства, корупцията и недостатъчно познаване на начините, по които могат да защитят правата си. Това са основните причини, които най-често спират гражданите и фирмите да заведат дело и да потърсят правата си по законов ред. Това показват резултатите от проучване, в което за 3 седмици са анкетирани 1020 души и 600 фирми.


Данните бяха представени от Радостина Ангелова от социологическа агенция "Глобал Метрикс", извършила проучването.


Бавно и скъпо правосъдие за гражданите


За гражданите основните спънки са няколко. На първо място те посочват тромавите процедури (41.1%), липса на достатъчно финансови възможности (35.7%), а третата причина да не потърсят правата си е, че нямат представа какво и как да направят – 30.4%.
Едва на следващите места се нареждат причини като недостатъчно доверие в съдебната система като цяло, а 16.1% се опасяват от корупционни практики. За значително по-малко граждани причината да не заведат дело е, че съдът е далеч или няма добър достъп до сградите на съдебната власт.


Тромавите процедури са основна причина и за голяма част от фирмите в България да се откажат от това да потърсят правата си в съда. 43.2% от общо 600 предприятия и фирми, участвали в проучването, са посочили това като първа и основна причина.


Следваща "спирчака" в търсенето на справедливост за бизнеса е прекалено продължителните съдебни процеси, недоверието в съдебната система като цяло и притеснения, че решението няма да бъде взето безпристрастно и обективно. Финансовите причини не са сред основните, които спират представителите на бизнеса в България да заведат дело.


Резултатите от проучването показват по-скоро, че предприемачите не желаят да инвестират времето си в дълги съдебни процеси. Около 60% от фирмите, участвали в проучването, казват, че действително са изпадали в ситуация, в която са имали основание да заведат дело в съда, но половината от тях не са го направили.


Фирмите са по-добре запознати с правата си и с процедурите


За разлика от гражданите представителите на бизнеса определят себе си като малко по-добре запознати с правата си. Въпреки това цялостната оценка е, че и гражданите, и бизнесът не познават достатъчно добре правосъдната система и не са наясно как точно функционира тя.


Близо 75 на сто от анкетираните граждани са признали, че изобщо не познават работата на съда (32.9%) или са посочили, че са само частично запознати (41.5%). По-малко от 5 на сто са казали, че са напълно наясно с това как работи съдебната система.


Всеки трети гражданин сред анкетираните е признал, че няма никаква представа как да заведе дело, за да защити интересите си. Сравнително висока е оценката на бизнеса и гражданите за адвокатската защита, която са получили.


Притесненията за корупционни практики са на последно място за представителите на бизнеса, а на първо - твърде бавната процедура по водене на съдебен процес.

© Източник: Министерство на правосъдието

Притесненията за корупционни практики са на последно място за представителите на бизнеса, а на първо - твърде бавната процедура по водене на съдебен процес.


На въпрос кое е най-важното, за да има добър достъп до правосъдие, 70% от гражданите са посочили – да няма корупция в съдебната система. Важно за хората е също така разходите за едно дело да съответстват на средните доходи в страната – 63% от анкетираните са посочили този отговор. На следващо място се нареждат доверието в съдебната система (63%), възможност за безплатна правна помощ (62%) и възможност да получат ясна и разбираема правна информация (61%).


За бизнеса най-важно за достъп до правосъдие е доверието в съдебната система (48%).


Общественото обсъждане, на което бяха представени данните, бе открито от зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов. Пред участниците той коментира, че в рамките на проекта ще бъдат анализирани възможностите за достъп до правосъдие по различни критерии и ще бъде създаден модел на достъп до правосъдие в един окръжен съдебен район, който ще послучи като стандарт за прилагане и в останалите.


Въвеждат 13 критерия за анализ на достъпа до правосъдие


Моделът предвижда въвеждането на 13 критерия, по които да се оценява достъпът до правосъдие. Сред тях са анализ на правна уредба и институционална рамка, физически достъп до съдебната система, финансов достъп до съдебната система, език на производствата и езикови бариери, достъп до правна информация.


Освен това ще се анализира качеството на правните услуги, навременност на достъпа до съдебната система, справедливост и възприятие за справедливост, корупционни практики, независимост на съдебната власт. Сред критериите за оценка ще залегнат възможността за алтернативно разрешаване на спорове, осигурен ли е равен достъп за уязвимите социални групи като ще се вземе предвид и икономически и демографски индикатор.


13% са наказателните процеси от всички дела, които се разглеждат в страната, обясни Радостина Агнелова. Тя посочи, че за гражданите няма особено значение как изглежда съдебната карта и дали съдилища и прокуратура ще бъдат окрупнени, или тези институции ще имат представителство във всеки град. По-важно за тях е да имат достъп до правосъдие срещу разумна цена.


"Има сериозен дефицит на институционална статистика. Базите данни трябва да се поддържат и да са за всеки съдебен район. В момента няма единна точка с концентрация на всички видове данни – нито във Висшия съдебен съвет, нито в Националния статистически институт", коментира Радостина Ангелова.


Проектът "Ефективен достъп до правосъдие" на Министерство на правосъдието е финансиран от Оперативна програма "Добро управление". Общата му стойност 748 708.79 лв. като 636 402.47 лв. от тях са европейско финансиране, а останалите средства – национално съфинансиране.


Целта е да се подобри работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване за гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив и икономически растеж и заетост.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Правораздаването в България е под всякаква критика. Пълно е с некадърни , неуки и самозабравили се гнили ябълки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  След 25 години реституционни дела и десетки хиляди дадени по адвокати мошеници ,сме се отказали от каквито и да е претенции и имоти ,губене на време ,пари , подигравка и липса на правосъдие ,постигнат успех ----0000000 ,няма смисъл !

 3. 3 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Весело

  За най-обикновено дело с Топлофикация, имаше 3 (три!) основни процесуални грешки! Първо-бяха ме разписали, че съм уведомен за дело, а НЕ БЯХ , щеше да се гледа делото без мен, после бяха пропусанали да ми пратят съдебна експертиза и я видях на делото (не не прекратих заседанието на това основание), после като си исках документите в деловодството 10 минути ровиха, казаха - няма такова дело .. на 11 минута тъкмо излизах - и хоп - намериха го, било паднало отстрани ... извиняваха се. Това за дело за 300 лв спор ...

  Изглежда, че СГС е ПРЕТРУПАН С дела, законови срокове от 3 месеца отиват на 12. НИКАКВО желание да се върши работа, уведомления САМО на хартия и на постоянен адрес (който за поне 30% от БГ гражданите е неактивен, та мнозина са осъдени без да разберат) , това емайл, телефон са непознати технологии ... Още са в СОЦА тия, раздут щат, ама сигурно 20-30% от състава работи, останалите заплати вземат за 1 час на ден работа (с грешки) ...

 4. 4 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "guentchovelev":

  Еми ако не си бил на адреса си, на който са те търсили няколко пъти, се считаш за уведомен, много хора допускат грешката постиянните им адреси да са не места, на коитп няма никого, после осъдиха ме без да знам

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 5. 5 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Общественото мнение има значение и обикновено е близко до истината, но далеч не винаги. Все едно да се направи социологическо проучване за причините за инфарктите и инсултите, социологическо проучване за причините за дефектиране на автомобили и пр.
  В смисъл - добре е съдебната система да знае как я виждат отстрани, но това не значи автоматично - че впечатлението отстрани е изцяло правилният поглед.

  По субективно мнение, без никакви претенции за систематичност и изчерпателност, ето кои за мен са главните причини (не по степен на значимост):
  - липса на "профилактика" у гражданите (по-претенциозното е "правна култура"): едно дело се печели, преди да е започнало. Ако очакваш, че без добре направен договор, ще осъдиш лесно строителя; без разписка ще осъдиш лесно някой да ти върне заема - ами няма да стане. Накратко - правна култура за подсигуряване с доказателства, преди да е станала белята и да ти трабва съд. Същото е някой да пуши по две кутии цигари на ден и да се изненада от атеросклерозата, която го е налегнала...
  - голяма натовареност (не навсякъде) с дела, което рефлектира в: или бързане на съдията, недоглеждане и лош резултат, или в "бавене" на делото...
  - твърде гадно управление на съдебната система; по-точно - на нормативното устройство на системата. Докато депутатите "редят" ВСС, рибата все ще е вмирисана откъм главата. Става така, че влизат, растат и управляват системата "наши" хора. Което далеч не значи, че ВСИЧКИ са такива; напротив - от редовите съдии повечето са свестни. Иначе казано - институционалната корупция е далеч по-тежък фактор от финикийските знаци (всеобщото мнение, че едва ли не всяко дело е купено, е безкрайно далече от истината)...
  И т.н. и т.н.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "На въпрос кое е най-важното, за да има добър достъп до правосъдие, 70% от гражданите са посочили – да няма корупция в съдебната система."

  "Тромавите процедури са основна причина и за голяма част от фирмите в България да се откажат от това да потърсят правата си в съда."

  - Изследването изглежда достоверно. Тромав съд и корумпирани съдии. Знаковите дела - САПАРД, Софийски имоти, Бисеров, Масларова, та дори и ОЕТ срещу НЕК са ярки примери именно за такива изводи.

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Какво става с Ченалова, символа на съдебната система?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Очевидно това е идеята - тромавите процедури, механизми и сроковете да откажат гражданите да търсят правата си!!!

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Народът не е случил на магистрати... и на депутати, министри, лекари, чиновници, полицаи, военни, учители, будители, радетели и благодетели. Трябва да си внесем, само бройката ме притеснява.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#9] от "hammurabi":

  Хич не е весело. Да съдиш в разрез със Законите е доста опасно нещо с непредвидими последици.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#3] от "guentchovelev":

  - после бяха пропусанали да ми пратят съдебна експертиза и я видях на делото - експертизите НЕ се изпращат. Вещото лице ги депозира в съда - отговорност на всяка страна е да отиде да си я получи и да се запознае с нея.
  - в деловодството 10 минути ровиха, казаха - няма такова дело .. на 11 минута тъкмо излизах - и хоп - намериха го, било паднало отстрани - делата понякога ги няма в деловодството - понякога са на доклад при съдията. под "няма такова дело" надали са имали предвид, че делото ви не съществува, а че не могат да го намерят физически в момента, което в 99% от ситуациите означава, че е при съдията или в адвокатска стая.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#3] от "guentchovelev":

  По закон, връзката ти с държавата е на постоянния адрес. Ако 30% пренебрегват този факт икато съобрази, че в едно дело има и печелещ, и губещ - ясно е защо повече от половината винаги ще има защо да са недоволни.

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#5] от "inn":

  И не само - правната култура е да потърсиш професионалист (адвокат) преди да подпишеш съответните документи (да дадеш парите и тн.), а не да търсиш адвокат (или още по-якото - да се защитаваш сам) и после да ги обвиняваш в некадърност, че не са успели да оправят кашата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Имам пряк опит с правосъдните системи на някои държави в ЕС - в полша 2 години продължи заповедно производство без длъжникът да е възразил - нещо, което в българия отнема около 3 месеца в идентична ситуация.
  В италия елементарен търговски спор тече вече 5-та година на 1ва инстанция ..

  Да не коментираме разноските .. какви са цените за превод, легализация, адвокатски хонорари почасово ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Не е верно съда работи много бързо. Като фанат разбойници мнго бързо ги пускат. При това и с гаранции.

 16. 16 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Шантава работа в служба "Кадастър" в общината и в АГКК, некомпетентни хора по гишетата и трябва да се намеси експерта, за да се оправят нещата и така 12 и повече дни и ядове, чакане с часове. За тях е нищо да им пратиш сканиран документ и при тях да го виждат с друга дата.

 17. 17 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Корупция има, но тя обикновено е "на високо". Процедурите не винаги са тромави, а за незнаещите - има адвокати. Таксите зависят от цената на иска, а на виновната страна се присъжда заплащане на държавната такса и на адвокатското възнгаграждение. Та предимно за липсва на култура става въпрос.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Всеки досег с държавенцето е хабило на нерви, пари, самочувствие и увереност. Даже и на плажа не можеш да се излегнеш на пясъка без да ти досажда. Държавенцето и неговите мутри и мутреси.

 19. 19 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stavrogin":
  На постоянен адрес в собствено жилище съм от 2008 година! Уведомления че дело започва получих, ама това - НАЙ-важното - дата за насрочване на заседание НЕ! Какво беше измулението ми, като отидох да си искам делото и видях, че според него съм уведомен! Исках си делото - това е дето казвам, че 10 минути го търсиха, казаха няма го, тръгнах си, после в коридора ме застиган служителката, била паднала папката отстрана ...

  Щяха ме осъдят безприсъствено! Е - отидох и спечелих на 100% на първа инстанция (срещу Топлофикация), не съм адвокат и ми е първото дело!

  Търсене само по постянен адрес е ОТЖИВЕЛИЦА! Могат лесно по един емайл да пращат , могат да вземат емайла от НАП, регистрации на цифрови подписи и още 10 други начини. Ама това е-ако искат работа да вършат, а те не искат ... НАП знаеш ли вече как прави ревизии? По емайл само .. така ми мина ДДС ревизията и връщането на ДДС-то. Какво пречи и съда да се поразчупи малко? 20. 20 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":

  "което в 99% от ситуациите означава, че е при съдията или в адвокатска стая."

  Аха - и така седи 2 месеца, а заседанието почва след 1 месец , а аз съм бил уведомен, но пишеше че съм уведомен. Ако исках да се занимавам и правя скандал и подавам жалба, някой админ служител в съда яко щеше си изпати!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Добре познато "усещане". Сега се узаконява...
  След две поколения ще се и потръгне и противодействието (за тези, които останат)...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  "Дела, дела и само дела, другари!" /Т.Живков/
  Тато го няма, но повелите му са живи.

 24. 24 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#19] от "guentchovelev":


  До коментар [#20] от "guentchovelev":

  Господине, има граждански процесуален кодекс, който урежда кое призоваване е редовно. Към момента не е възможно и по закон не е разрешено съдът служебно да си издири някой ваш и-мейл и да ви призове по и-мейл. На кракто правилата:
  - Съобщението се връчва на адреса, който е посочен по делото. Когато адресатът не е намерен на посочения адрес, съобщението се връчва на настоящия му адрес, а при липса на такъв - на постоянния.
  - Връчването на съобщенията се извършва от служител на съда, по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка. Когато в мястото на връчването няма съдебно учреждение, връчването може да се извърши чрез общината или кметството.
  -Когато съобщението не е връчено по друг начин, съдът може да разпореди по изключение връчването да стане от служител на съда по телефона, телекса, факса или с телеграма.
  - Когато ответникът в продължение на един месец не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея.
  Няма да задълбавам, но за момента си има правила кое как се връчва. При определени обстоятелства съдът може да счете, че сте уведомен ако не сте открит. В крайна сметка явно сте получил уведомление или призовка и сте се явил на делото.
  За делото - да, делото има движение - то не стои постоянно на едно място на една етажерка. Делото периодично се качва на доклад до съда, преди заседанието се мести в адвокатска стая - не стои при деловодителите. Вещото лице (казвате, че е имало експертиза) също получава делото и то стои при него през цялото време докато извършва задачите по експертизата. Без значение дали делото е за 300 или 3 милиона лева процесуалните правила са идентични.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 25 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 615 Любопитно

  До коментар [#3] от "guentchovelev":Еми ако не си бил на адреса си, на който са те търсили няколко пъти, се считаш за уведомен, много хора допускат грешката постиянните им адреси да са не места, на коитп няма никого, после осъдиха ме без да знам
  —цитат от коментар 4 на Stavrogin


  В 21 век ще е добре да изпращат съобщения и на електронна поща и на телефон.
  Чудя се защо не ползват още пощенски гълъби и пратеници на КОН?

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  У нас кой има пари той поръчва музиката в съда! Знам поне няколко случая в които ищци не доживяват съдебно решение които да им осигури напъждане на окупатор в собствения им имот!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#24] от "bludniq_sin":
  "Няма да задълбавам, но за момента си има правила кое как се връчва."
  Правилата трябва да се следват, ссъгласен, въпроса е ЗАЩО не се променят, ами са САМО методи от СОЦ-а??? От поне 10 години ТРЯБВАШЕ да са променени правилата! Както казах, има поне 10 офицялни регистръра, цифрови електронни подписи които са ОФИЦЯЛНИ! Какво пречи да се праща и така?!? НАП движи ревизии за стотици хиляди лв по емай- и е правилно-пести и свое време и време на данъкоплатците!

  " При определени обстоятелства съдът може да счете, че сте уведомен ако не сте открит. В крайна сметка явно сте получил уведомление или призовка и сте се явил на делото."

  В крайна сметка, поне 2.5 месеца минаха и нищо не съм получил, а знам че трябваше да е максимално за 1 месец-отидох сам да го търся. Ако не бях отишъл ... делото без мен щеше да се води!


 28. 28 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Трябва грижа на стопанин към делата - един вид чорбаджийско отношение.
  Юристите казваме, владението е преден страж на собствеността.

  Няколко обществени строя са се сменили от 2-3000 години и нищо ново под слънцето. Вземат се заеми, правят се поръчки за строежи и хиляди такива отношения. Не може да се измисли нещо по-добро. Съвременното (специално българското) право - в основните му отрасли е съвършено. Данъчното е друго е друго нещо, но основните закони - за договорите, собствеността и наследството са перфектни. На тях се стъпва при работа.

  Наистина трябва грижа към имуществото и наглеждане на собствените дела.

 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#27] от "guentchovelev":

  "ЗАЩО не се променят, ами са САМО методи от СОЦ-а" - Елементарно - защото давайки си и-мейла в съответните регистри Вие никъде не сте заявил, че сте съгласен да получавате там съдебни книжа и призовки, нито някой ви е питал дали сте съгласен за това. Респективно - вие нормативно не сте длъжен да си следите тия и-мейли за призовки. Вие споделяте и-мейла си на НАП и на Би Тръст например и се съгласявате това да е начин за кореспонденция именно с тези получатели. Никъде в общите условия на би тръст или в правилата на нап не е записано, че можете да бъдете призовавани на тези и-мейли от българския съд. Повярвайте - в момента в който това стане реалност (то е въпрос на време) - да се призоваваме по и-мейл ревящите, че са осъдени без да знаят ще се увеличи максимално. И после ще има оправдания - ама аз бях на почивка и нямах достъп до интернет, ами аз съ забравих паролата на и-мейла, ама беше ми се счупил лап-топа или телефона и тн и тн и да мрънкат, че някой не ги бил призовал щото тогава ще пише следното - в момента в който и-мейлът е доставен във вашата поща се счита, че сте прочел и с те се запознал със съдържанието му. И на съда няма да му пука дали действително сте го прочел, защото отговорността да си четете и-мейл кореспонденцията си е ваша.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  То това е целта на псевдореформите.

 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#29] от "bludniq_sin":

  ква отговорновст да си четеш мейла бе нещастник... ей, тва само бой ще ви оправи гробарските комунета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK