Варна прави пореден опит да спре движението на коли в Морската градина

Марската градина във Варна

© Надежда Чипева, Капитал

Марската градина във ВарнаОбщинската администрация във Варна ще направи пореден опит за ограничаване на движението на автомобили на територията на Морската градина. Това каза днес зам.-кметът на града Тодор Иванов, който отговаря за опазването на обществения ред и сигурността. Той участва в открито заседание на общинската комисия по безопасност на движението, на което бяха поканени граждански сдружения, собственици на жилища и търговски обекти в парка.


Повод за днешната среща стана новата вълна от протести с искане за спиране на движението на автомобили в парка след трагичния инцидент от 29 юни, при който загина дете на 5 години.


Местната администрация във Варна от години прави неуспешни опити да се справи с движението в Морската градина. Според Иванов този път тя ще направи опит да забрани влизането с леки коли в Морската градина с промяна в Генералния план за организация на движението на територията на община Варна. Досегашните опити за решаване на проблема с кметски заповеди се оказа неудачен, тъй като те лесно падат в съда.
Историята със съдебните забрани и разрешения за движение на автомобили в северната част на варненската Морска градина непрекъснато влиза в трагикомични цикли. За последен път през зимата на 2016 г. Варненският административен съд разпореди на местната Общинска полиция да преустанови ограничаването на свободното движение на автомобили в парка.


Полицейските патрули бяха разположени на входовете му, за да приведат в действие заповед на кмета на града Иван Портних. Върховният административен съд отмени разпореждането на съда във Варна и така полицейските патрули получиха възможността отново да заемат местата си.


Това, което последва, бяха серия жалби и съдебни решения, свързани с тях, които на практика обезсмислиха заповедите на кмета на града за забрана на движението на леки коли по алеите на Морската градина.


Миналата неделя повече от 200 граждани се събраха за пореден протест пред сградата на община Варна с искане за пълна забрана на достъпа на автомобили в Приморски парк.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK