Чужденци, затворени в цех, произвеждали нелегални цигари в село Труд (видео)

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов обясни, че дори опитните служители на били впечатлени от технологията, която открили.

© Пресцентър на МВР

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов обясни, че дори опитните служители на били впечатлени от технологията, която открили.Полицията, прокуратурата и Агенция "Митници" разкриха една от най-големите престъпни групи в България, която произвеждала фалшиви марки цигари в нелегалана фабрика близо до пловдивското с. Труд. В района на с. Ръжево Конаре е установен цех, в който се е извършвало обработването и рязането на тютюна.


По първоначални данни готовата продукция е на стойност около 2 млн. лева, а щетите, нанесени на държавната хазна възлизат на близо 20 млн. лева месечно, съобщиха от МВР.


12 участници в престъпната група са задържани – 4-ма българи, 7 украински граждани и един молдовец. Групата е действала при изключителна конспиративност, а във фабриката са работели чужденци, които не са излизали от района. Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура и с участието на служители от ДАНС и Агенция "Митници".
Участниците в групата общували с българо-руски речник, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг в съдебната палата. Машината, с която са работили, е произвеждала по 2000 цигари в минута. Работниците от Молдова и Украйна живеели в хале в самата фабрика и не излизали от помещенията.


Чужденци, затворени в цех, произвеждали нелегални цигари в село Труд (видео)

© Пресцентър на МВР


Разследващите са установили, че те били снабдявани с храна от българин, който е роднина на един от задържаните. Цехът за тютюн бил покрит с бали сено, подредени по специален начин, като между сеното имало процеп, през който да се минава. Имало и спешен, авариен изход, който представлява тръба, в началото на която имало скейтборд и фенери, обясниха разследващите.


Прокурор Милева обясни, че 12-те задържани ще бъдат обвинени, а утре се очаква специализираната прокуратура да поиска постоянен арест за тях.


Директорът на отдел "Митнически режим" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Калин Литов обясни, че известна практика била не само у нас, но и в чужбина, в подобни фабрики да се наемат работници от други държави, които не говорят езика и не биха могли да обяснят къде се намират, ако бъдат задържани.


По думите му, контактите на участнциите в групата били силно ограничени. От момента, в който са влезли в България, те били откарани директно в село Труд и не са напускали фабриката. В сградата е имало помещения, които били оборудвани с фитнес съоръжения и кухня.


При претърсванията разследващите са открили постройка в постройката. Сградата била оборудвана с климатици, но от вътрешната страна, за да не се виждат. Освен това вътре са открити и специални филтри, за да не се усеща мирис на тютюн извън помещенията. Специален генератор осигурявал ток, за да не се използва и отчита електроенергия.


Чужденци, затворени в цех, произвеждали нелегални цигари в село Труд (видео)

© Пресцентър на МВР


Марките цигари, открити в незаконната фабрика, били "Роял" и "Мурати", обясни директорът на Агенция "Митници" Георги Костов. Той допълни, че дори опитните служители на агенцията били впечатлени от технологията, която открили.


По думите му, марката "Роял" не е регистрирана у нас, а се произвежда в Босна и Херцеговина. Другата марка - "Мурати", е на девето място по нелегално производство. По думите на Костов тези две марки държат 11 % от контрабандата в страната.


Цигарите, заловени в село Труд, били предназначени най-вече за нашия пазар. Още четирима българи, за които се предполага, че са участници в групата, се издирват. Все още разследващите не са разкрили кой е организаторът на групата.
"Акцията в Труд е подарък за цялото общество", коментира вътрешният министър Младен Маринов по-рано днес след официалната церемония за професионалния празник и 140 г. от създаването на МВР. На този етап няма данни фабриката да е свързана с тази, за която обвинение имат няколко души, сред които и бизнесмена Миню Стайков и сина на кмета на Карнобат.
Миналата година при акция на прокуратурата във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис индустрийс" ООД и "Топоаз мел" ООД разследващите разкриха и нелегален цех за производство на фалшиви цигари без бандерол в сграда край Карнобат. Помещенията бяха оборудвани по същия начин, а работниците не излизали навън. В сградата тогава бяха открити машини за обработка на тютюна, както и фитнес и кухненско оборудване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK