Велизар Шаламанов: До 10 г. България ще трябва да плати 15 млрд. лв. за превъоръжаване

Велизар Шаламанов: До 10 г. България ще трябва да плати 15 млрд. лв. за превъоръжаване

© Анелия НиколоваПокупката на изтребители е само първата стъпка от много сериозен трансформационен процес по превъоръжаване. Такава теза разви в ефира на Би Ти Ви Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, който в момента е председател на надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникация.


Посочи, че в следващите 10 г. България трябва да се превъоръжи изцяло, за да отговаря на стандартите на НАТО и че това, според него, ще струва над 15 млрд. лв. Обществото трябва да знае цялата цена на тази трансформация, обяви Шаламанов. Според него страната ще има огромна полза от това, ако покаже умение да управлява тези средства.


Обясни, че България е загубила почти 20 г. в този процес на модернизация на армията, затова в момента се налага той да има сериозна политическа и експертна поддръжка.
Оценката му е, че няма смисъл да се купуват някои нови части на оборудването на армията и в същото време да се поддържат стари машини, защото те изсмукват както финансов, така и човешки ресурс.


Тези пари трябва да бъдат похарчени, жалко ще е ако ги похарчим без интеграция и добиване на реални способности на армията, обяви той.


Оцени избора на изтребители Ф-16 като логичен избор предвид членството в НАТО, определи самолетите като модерни, с възможности, доказани в практиката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK