При избора на Кошлуков не бяха отчетени факти от биографията му, напомни медиен експерт

Проф. Нели Огнянова

© Юлия Лазарова

Проф. Нели ОгняноваИ в двата конкурса за избор на генерални директори на БНТ и БНР едни и същи членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) гласуваха в подкрепа на избрания кандидат. Обществото има по-високи изисквания към шефовете на обществените медии отколкото членовете на регулатора. Това мнение изрази пред БНР професорът по медийно право Нели Огнянова.


Не всички евентуални силни кандидати се явиха на тези конкурси, каза Огнянова и обърна внимание, че и при двата избора СЕМ се е разпаднал в съотношение 3:2. "Едни и същи членове на регулатора подкрепиха победителите и в двата конкурса и се налага да се обсъди дали органът не действа политически и колко добре той може да аргументира своето решение", добави експертът.


Изборите на ръководители донесоха голямо разочарование за много хора, обществото има по-високи изисквания към ръководствата на обществените медии и е изключително важно хората, които се избират, да не предизвикват никакви съмнения поради политическа кариера, бизнес кариера и начина, по който вече са минали през медийната картина в България", каза Огнянова. Тя изтъкна, че при избора на генерален директор на БНТ регулаторът не е взел под внимание всички общоизвестни факти от биографията на Емил Кошлуков - че е бил председател на предизборен щаб и лидер на политическа партия, че опитът му от търговските медии е свързан с ТВ7, която по общо мнение е работила като политическа машина в периода в който той е бил на ръководни постове там, че е бил и продуцент на телевизионен проект, който прераства в партия. По документи е бил и програмен директор на откровена партийна телевизия, многократно санкционирана за това, а оценката за работата му в БНТ е противоречива, каза проф. Огнянова.
"В мотивите, с които го подкрепят, не чух обсъждане на тези факти. Изключително трудно е да имаме очакване, че БНТ ще се превърне в оазис на безпристрастна и качествена журналистика, какъвто тя е призвана да бъде, и за което получава обществен ресурс", добави проф. Огнянова.


Очевидно членовете на СЕМ са преценили, че избраните директори имат и авторитет, и обществено признание, обобщи тя.


Медийният експерт препоръча всяка нова медийна услуга, която въвеждат БНР и БНТ, да минава през предварителна оценка дали тя принадлежи към обществената мисия. Тогава няма да се констатира постфактум, че хикс милиона са отишли за определена програма.
.
Председателят в оставка на Обществения съвет на БНР Райна Константинова добави, че генералният директор на една обществена медия трябва да бъде "комбинация между визионер и черноработник": "Този човек ще получава политически натиск, ще получава икономически натиск, но той трябва да има авторитета да каже: "Вашият натиск спира в моя кабинет!". По думите на Константинова СЕМ е политизиран орган. "Къде са медийните експерти, къде е колегията в този СЕМ. Къде са безспорните морални и обществени авторитети. Как хората да повярват на този избор", коментира тя и добави: "Не могат да се избират генерални директори на такива тежки медийни машини от хора, които са зависими от избора на политическо тяло", каза Константинова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK