Увеличават се парите за българските училища в чужбина

Увеличават се парите за българските училища в чужбина

© Анелия НиколоваПовече пари са предвидени за българските училища в чужбина - това става известно ясно от проектозаповед на министарството на образованието, съобщава вестник "Сега"


От 30 лв. на 50 лв. се увеличава нормативът за провеждане на обучение на ученици в чужбина, които ще са кандидат-студенти в български университети. Така, ако досега едно училище е получавало 300 лв. за 10 свои кандидат-студенти, занапред за тях то ще получава 500 лв.


Повишават се и парите, които училищата ще получават за организирано обучение в друго населено място освен на основния си адрес. Например училище в Северна Македония, което получава 8400 лв. базова издръжка, при обучение в друг град ще получи допълнително 4200 лв. на година. Целта на мярката е организациите да бъдат стимулирани да увеличават броя на обучаваните от тях, без да се разкриват нови училища.
Нормативът за ученик за присъствена форма на обучение и/или на електронно обучение си остава 180 лв., а добавката за ученик в допълнителна училищна дейност за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции - 30 лв. Добавят се обаче 3 нови коефициента за допълнителни субсидии, които също целят да разширят обхвата на обучаваните ученици.


Вече пари над базовата стойност ще се дават за учениците в гимназиален етап. За първи път се плаща за организации - домакини на онлайн изпити по български език, организирани от Департамента за езиково обучение към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и за допълнителни училищни дейности за съхраняване на националното самосъзнание и традиции.


Министерството на образованието подпомага организационно и финансово общо 356 български неделни училища в чужбина. От тях 205 са включените в Списъка на българските неделни училища в чужбина, а 151 - по Националната програма "Роден език и култура зад граница". По нея се кандидатства всяка година (бюджет от 1.5 млн. лв.), докато финансирането за училищата в списъка е по-дълготрайно, устойчиво и в по-големи размери - около 9.5 млн. лв. за тази година, освен това при тях има възможност за финансиране на всички допълнителни дейности.


По двата механизма училищата тази година бяха подпомогнати общо с 11 105 438 лв. Още не е известна общата сума за подпомагане за 2019/20 г., тъй като предстои да бъдат определени бенефициентите за догодина по "Роден език и култура зад граница". Списъкът на българските неделни училища в чужбина, които ще бъдат финансово подпомогнати догодина, обаче е утвърден - 224 училища, или с 19 повече от тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Добре е да се увеличават парите за българските училища в чужбина!!
  Остава да има и методика, по която ще има ефективен контрол и анализ на резултатите...
  За да не стане като наливането на пари във всички нереформирани системи в Отечеството, защото иначе ще продължим да "поливаме пустинята"...!!

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Това, което реално трябва на българските неделни училища в чужбина е методика за преподаване. Тези училища трябва да възпитават любов към родния език и история на деца израснали (и често - родени) в чужбина, а вместо това от учениците се изисква за 3 часа да покрият програмата на училищата в България за седмица.

  Доста съм скептичен към този "бонус" от 30 или 50 лв. на ученик, кандидатствал в български университет. Така или иначе такива кандидат-студенти от чужбина ще са малко, а субсидираното висше образование в България трябва да е достатъчен финансов стимул за тях.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2143 Любопитно

  На първо четене - изглежда добре. Само сумите ми се виждат доста ниски. И еднакви ли са за Македония и за Чикаго?

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  По-добре от нищо. Децата, родени в чужбина, масово не знаят езика ни. Може и повече учебници, помагала и книги на български и от български писатели.

 5. 5 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Добре е да има повече субсидии, но наистина програмата не е много ефективна. Трудно е, обаче, защото много от децата са родени в чужбина и реално българският им е чужд език, особено при смесени бракове.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK