Съдът задължи Столичната община да мие улиците и да обявява замърсяване на въздуха

Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.

© Юлия Лазарова

Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да мие основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно. Съдът задължава и общината в срок до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, включително и такива между крайните квартали на града до централната градска част.


Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.


Всичко това е част от привременните мерки, които съдът наложи, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".
Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината. Мерките съдът наложи, докато се чакат назначените на предишното съдебно заседание експертизи по делото за замърсения въздух в София. През май съдът назначи екологична експертиза, която да установи какъв въздух са дишали хората в София между 2015 и 2017 г.


Още тогава бе решено, че тримата експерти еколози и метеоролози ще бъдат назначени от Министерството на околната среда и водите. Проблемът обаче е, че няма достатъчно квалифицирани експерти към съда и въпросите са насочени към Българската академия на науките.


Експертите трябва да дадат отговор на въпросте дали общината е вземала достатъчно адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха.


Делото беше заведено преди 3 години, а следващото заседание е насрочено за 11 ноември.
Адвокатите Димо Господинов и Иван Велов искат да се направи преценка на това дали действията на Столична община са били адекватни, ефективни, дали е управлявала достатъчно добре дейностите по качеството на въздуха в общината.


"Търсим отговори на въпроси как Столична община е управлявала дейностите, свързани с качеството на въздуха, за които ние твърдим, че има страшно много пропуски, а действията са били хаотични, неефективни, нецелесъобразни и нецеленасочени. Смятаме, че голяма част от вината за замърсяване на въздуха в София е на Столична община", обясни след предишното заседание адвокат Господинов.


Близо 1 млн. лв. ще струва контролът на въглища и брикети


Междувременно в доклад на икономическия министър Емил Караниколов до кабинета се съобщава, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще има нужда от около 536 хил. лв. допълнително в бюджета за 2019 г. заради възложеното ѝ задължение да контролира качеството на въглищата и брикетите, предлагани на пазара.


Докладът е изпратен до правителството, което трябва да приеме промяна в бюджета и устройствения правилник на агенцията. В документа е записано, че тези пари са необходими само за втората половина на 2019 г., тъй като досега не са били предвидени в бюджета ѝ.


Сметките показват, че тази дейност ще струва по около 1 млн. лв. на година.


Контролът се извършва заради промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които задължават агенцията да следи на пазара да не се предлагат въглища и брикети с наднормено съдържание на пепел и сяра, тъй като при тяхното изгаряне в атмосферата се изхвърлят фини прахови частици и серни окиси.


Предвидено е 20 инспектори да проверяват местата за продажба, а 17 от тях ще бъдат новоназначени. За техните заплати до края на 2019 г. са необходими 136 067 лв.


От разбивката на останалите суми се разбира, че ще се правят по 140 проверки месечно, като при тях ще изготвят по 18 анализа в акредитирани лаборатории. Тези анализи ще струват около 41 хил. лв. до края на годината. От разчетите в доклада се вижда и че за съхраняването на пробите ще са необходими складови помещения, което ще струва още 12 хил. лв.


За новите дейности по контрол на въглищата и брикетите ще са необходими нови помещения, а ремонтът, който трябва да бъде направен, ще струва около 62 хил. лв. Пресметнато е, че за новите инспектори ще са необходими 7 автомобила, които предстои да се купят. Сумата, която трябва да бъде отделена за автомобилите, е 158 130 лв.


Другите нови разходи, които се налагат, са за застраховки, поддръжка на колите, оборудване на работни места за инспекторите, повишени режийни разходи и т.н.


Според промените в закона инспекторите на агенцията имат право да съставят констативни протоколи и да пишат актове, които може да стигнат до 50 хил. лв., ако горивата не отговарят на стандартите или съответният търговец не е регистриран. Този регистър тепърва ще се изготвя.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Трябваше ли със съд да бъде задължена тази община да мие улицете два пъти в месеца. Това наистина ли се случва?!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  "Съдът задължи Столична община да мие улиците и да обявява замърсяване на въздуха"

  Това добре, но кой ще контролира изпълнението на съдебното разпореждане

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  А, ако няма пари какво да прави? ;)

  Съдът каза ли от кое перо да се отрежат пари? ;)

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално
 6. 6 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Сега да очакваме ли нова обществена поръчка за миене на улиците: метли, вода, препарати ...

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Съдът може да задължава, но няма кой да изпълнява!!!

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Вместо да глобява и отнема лиценза на пунктовете за ГТП, където си затварят очите за колите-комини, вместо Столична Община да си свърши работата и да премахне колите, които паркират в калта, за което вече плащаме, те ще увеличат разходите за миене.
  После, като се окаже, че и това не върши работа, ще поискат пари, за да обезщетят собствениците на печки с кюмур и тези на стари дизели.
  После, в този процес ще има нарушения и ще трябва да плащаме за специална комисия, която да разгледа проблема.
  Накрая, ще трябва да работим по 10 часа, а децата да ги даваме на седмични детски градини!

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  За да може да издържаме хилядите общински работни места, от които няма никаква полза!

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Такса смет отдавна не беше повишавана...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Тази община защитава единствено корпоративните интереси на някои. Без да бъде бутната, нищо не прави за хората. Клоака, съвременният Анкх-Морпорк. Фандъкова трябва да бъде разследвана и осъдена.

 12. 12 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Сега общината ако е наистина община ще разкара всички таралясници от зелени, кални и прочее площи! Иначе за кво да мие?! За един ден пак сме в калта! Значи искате да се мие, а вие да си паркирате и спирате де ви хрумне?! Селяндури!

 13. 13 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 869 Неутрално

  А, ако няма пари какво да прави?...
  —цитат от коментар 4 на realguru

  Ми ще спрат да крадат.

  Е8а си мамата - съдът да те задължава да си изпълняваш работата, за която данъкоплатецът си плаща данъците така или иначе. Сега да не падне при обжалване, че тогава ще излезе, че всъщност не е работа на общината да се грижи за улиците, които стопанисва. В БеГе на нищо няма да се учудя.

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  За да бъдат мити, първо трябва да има улици. Когато калта от "тротоара" се стича върху асфалта, за какво миене може да става въпрос?
  Преливане от пусто в празно и имитация на работа.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Оооо да, чудесен повод да се вдигнат данъците на автомобилите за пореден път. А кво стАнА с парите от предното увеличение ??? Менда ???

 16. 16 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Добро решение на съда. Остава и да се изпълнява.

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Весело

  До коментар [#16] от "star bastun":

  Ако СО не изпълнява - в панделата.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  А, ако няма пари какво да прави? ;)Съдът каза ли от кое перо да се отрежат пари? ;)
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Ако няма пари, да вдигне данък-таратайка на пишман-десничарите дето вярват че с кюейската си заплатка са хванали господ за шлифера и според нумбео-то в София се живее по-добре отколкото в Цюрих.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Научете ги тия членове, неграмотници. В случая се пише Столична община, а не Столичната. Всеки ден една и съща грешка по 100 пъти.

 20. 20 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ами много хубаво, но да ги беше задължил да не пипат и данъците, сега ще го използват като предтекст да ги вдигнат и пак няма да се оправи качеството. Наистина мръсните улици са проблем, но да видим защо са мръсни: лоша пътна инфраструктура, слаб контрол върху строежите, камиони излизат и влизат и разнасят кал навсякъде, зелени площи се превръщат в кални площи, заради паркирали таралясници и т.н и т.н. и т.н. и ... с едното миене няма да се оправим.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 21. 21 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":
  Делото е срещу СО, не срещу всички общини. Затова са взети привременни мерки по отношение на СО. Ако това дело приключи, както е започнало, всеки ще може да предяви иск срещу своята община и да очаква същия резултат.

 22. 22 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Хахахаххахахахах

  ДРУГАРКО ФАндъкова, 100 тей стана ся?

  Начи съдът задължава едни институции , пълни с тунеядци и далавераджии, да си вържат работата...
  Аз така го разбирам?!?

  ЗАКРИВАЙ !
  Нищо не става от вас, НИЩО. 85% от Селяндурите населяваши тая територия са за директен разстрел!
  Дай им бира в туби, цигарки, гюбеци и да метат за "По-малкото зло"

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 23. 23 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 249 Неутрално

  "Мерките съдът наложи"

  Ко? Не!

 24. 24 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#15] от "442":
  Как къде са отишли парите? А от къде се взеха паритеу което потрошиха по "Гаф Игнатиев"?

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Доживях да прочета, че съд кара общинарите да си вършат работата! По бай тошовото, се миеше редовно, а и минаваха с колите та ръсеха вода в жегите. Ма сега, само крадат и въртят далавери за страх.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Столична община да мие основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно.
  _________________
  Мафията контролираща миенето на улиците обучава елитни миячи, които са шампиони по симулации с мокрене на улиците без да бъде изчистено нищо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Трябваше ли със съд да бъде задължена тази община да мие улицете два пъти в месеца. Това наистина ли се случва?!
  —цитат от коментар 1 на Imeto mi


  Не само. Най-вероятно Общината сега ще обжалва пред по-висша инстанция това си задължение!

  Евроатлантида
 28. 28 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кои са "основните" улици??? Или пак ще си измием ръцете.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  СО няма пари? Тия близо два милиарда са нямане на пари?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Не виждам файда от миене на улици януари и февруари. Най - много да претрепят народа.

 31. 31 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Или пуснете няколко камиончета да събират калта и прахоляка по края на лентите за движение.

  100 пъти по-евтино и ефективно решение!

 32. 32 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  От перо "измислени ремонти" и дуполизци-заместници на кметица/кмет.

 33. 33 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Мерките са сравнително ясни от години. Миене на улиците И затваряне на "калните язви" - има много места (включително паркиране по трева/кал) от които колите носят кал и тя става на прах. Едновременно забрана твърди горива за отопление и мерки за подмяна на уредите/ горивото (най-добре фотоволтаици, но може и газ, в краен случай - пелети). Драстично намаляване автомобилите в града - подобряване на обществения транспорт и поскъпване (чрез данъци, такси и услуги) ежедневното движение с лични автомобили за битови нужди (ходене на работа/ училище, пазаруване и т.н.) Дори и стотици милиони да струва подобна програма - пак си заслужава. Говорим за поне 5000 смъртни случаи на година от свързани с въздуха болести. И като сметнем разходите за лечение и пропуснатите ползи от болнични ... да не говорим за "цената" на човешкия живот.

  Никола Йорданов
 34. 34 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#31] от "Нико":

  Точно. Едно време имаше едни камиончета с теляци дето вървяха по улиците и замитаха и изсмукваха калта и падналите листа.

  ЗАЩО ИЗЧЕЗНАХА?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 35. 35 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 418 Неутрално

  хаха, голям бъзик за Баце и Учителката.
  Да мият улиците на София. При над десет годишното управление на ГЕРБ европейска София е по-мръсна и от азиатския Истанбул. Гарантирано от Вълка!

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  На какво основание са решили че трябва да се мият улиците 2 пъти в месеца, а не всеки ден? Темата не е работа на съда.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Добре всичко хубаво но декември -януари и февруари как се очаква да се мие с маркуча ? Еле пък ако зимата е сериозна ? Или столична община ще става гигантска ледена пързалка .
  Хубаво е че някъде карат българските държавни калинки (служители) да свършат малко качествена работа за обществото (дет им плаща заплати ) но голяма част от мерките са просто абсурдни . Толкова ли са тъпи че да въведат доста по лесни методи за почистване миене и всякакви други . Ми да си наемат 1 специалист . И да ходи да командва само ако така ще се свърши реална работа .
  Каква е ползата от миенето когато след 1 ден пак ще е същото .
  В една Силистра до преди 2 години имаше адски много таратайки по градинки и паркинги дето просто си седяха като склад на колела и не мърдаха от там . Представям си за София какво количество таратайки има дето гние по паркинги и полянки . Отделно всичкото селянин дето е спрял в зелените площи ? Там какво прави община София ? Нищо . Ами ако ще и всеки ден по 3 пъти да се мият улиците резултата ще е 0.

 38. 38 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#36] от "korc":
  Всеки ден е просто невъзможно . Освен ако не сте готов да плащате бая парички за това начинание . Два пъти в месеца е напълно достатъчно ако се вземат колективни мерки . Тоест не се работи на кило работа . Освен миенето се предприемат и други мерки нужни за ограничаването на замърсяването на улиците .Ако се работи комплексно няма да има проблем че се мие 2 пъти в месеца .
  То ако само с миене се получаваше мале мале .
  Но за съжаление никъде в БГ - Калинките не са готови да вземат такива важни решения . НЯкой от тях бъркат здраво и в джобовете на тарикатчетата .

 39. 39 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Освен като информационна станция е хубаво СО да излезе и с някакви предложения при много замърсен въздух

 40. 40 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ся, ако ги задължат и да метат преди да мият, ще е направо револуция в хигиената.

 41. 41 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#37] от "vesko19":

  Човече, в Германия мият + метат веднъж на ден, включително и зимата. А парите за почистване не са много по - високи от в България.

 42. 42 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Очакваме сега съдът да ги задължи и да не крадат :)

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да мие основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно. "

  Общината не изпълнява основни свои задължения, за да се стигне до абсурда съдът да я задължава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 413 Неутрално

  ПРИ ТИЯ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ СМЕТИЩОРАЗТОВАРИЩА НА ЗЕМНИ МАСИ ОКОЛО СОФЕТО , ДЕТО СА СИ ГИ СПРЕТНАЛИ ПРИБЛИЖЕНЦИТЕ НА ТИКВАТА НЕЛЕГАЛНО РАЗБИРА СЕ , МИЕНЕТО Е САМО ЗА ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ

 45. 45 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Да мие улици? А да спира от движение нафтовите печки без катализатори и дпф осмърфяващи и опушващи целият град не!? Бахти жалката държава!

 46. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Фандъкова ни убива с бездействието си.

 47. 47 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Аве много стана вече дрънкането от всички и за всичко и макар да е вярно - какво получаваме от дрънкането ? Може би е по-просто решението - на следващите местни избори без Фандъкова и без ГЕРБ , FERTIG SCHLUSS ! !
  И новоизбраните , които и да са те , да им се набие в главите за какво са избрани и на кого служи местната власт ! Ай стига вече са играли с нервите на данъкоплатците ! Крайно време е да се научим действително да се самоуважаваме !

 48. 48 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#41] от "zxp53317185":

  Мият всеки ден, но не едни и същи улици.
  Което в никакъв случай не е нужно (всеки ен да се мият едни и съши улици). Просто, както се прави и в Германия, трябва всеки ден да се мият улици и постепенно за един месец да кажем да са минати всички улици по график. И следващия месец отначало и така ....

 49. 49 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "zxp53317185":

  Човече ,ти кого се опитваш да лъжеш ? В Германия всеки ден мият една и съща улица ли ?
  Отделно сравнение между Германия и България не може да има . Ако имаше защо въобще щяхме да говорим за миенето на улици ? Ти как мислиш ?
  Проблема не само миенето на улиците .
  Даваш сравнение с Германия явно или живееш там или се мислиш за прекалено умен. Само да те питам . Ти в Германия такова паркиране като в София че и в цяла България виждал ли си ?
  Всеки с кола дето намерил място . Най-често в някоя градинка или зелена площ . Само това ще ти кажа и ще спра до тука . Щото точно това прави напълно безсмислено миенето на улиците ако ще и всеки ден по 3 пъти да решат да ги минат .
  Или според умник като вас проблема е само и чисто просто в миенето ?

 50. 50 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#49] от "vesko19":

  Да, в Германия всеки ден мият една и съща улица. Понеже съм се интересувал, знам и че цената която плащат е съпоставима с официалната която се плаща в България. А паркирането не знам какво общо има? Освен машинно, минават и с ръчна водоструйка, там където не е могла да мине машината.

 51. 51 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#50] от "zxp53317185":

  И това за кой град става въпрос ? Щот и аз на село мога минавам 5 пъти дневно улиците .
  А щом не знаеш какво общо има паркирането с цялата картинка ...... Ами няма за какво да си говорим тогава .

 52. 52 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Града ще е чист не само ако се мие, не само ако се реши проблема с паркирането на зелени площи и не само ако глобяват замърсяващите. Но всяко едно от тези неща ще помогне. Аз лично бих искал да видя глоби за замърсяване. Не съм чул някой да е бил глобяван за такова нещо - дали за изхвърляне на диван на улицата или за цигара на тротоара. Малко по-малко хората могат да се научат да пазят пространството около тях, но е нужно да има глоби, които да се налагат. Дори и да са символични.

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK