Столичната община прие решението на съда и ще мие улиците редовно

Освен миенето през летните месеци, в бюджета са осигурени средства и за измиване и почистване на основните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимния период, уверяват от общината.

© Юлия Лазарова

Освен миенето през летните месеци, в бюджета са осигурени средства и за измиване и почистване на основните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимния период, уверяват от общината.Столичната община няма да обжалва предписанието на Софийския градски съд по делото, заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".


"Предложените от съда мерки са част от програмата, която се изпълнява в момента и е за подобряване на качеството на атмосферния въздух като в нея за заложени над 100 мерки и дейности", съобщиха от Столичната община в отговор на съдебното решение.


Днес сутринта съдът разпореди да се мият основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно. Магистратите задължиха общината в срок до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, включително и такива между крайните квартали на града до централната градска част.
Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.


От общината припомнят, че от 2017 г. ежегодно се увеличава честотата на миене на улици и булеварди. За 2019 г. са осигурени средства от план сметката по чистота за двойно увеличение на миенето на основни улици и булеварди през летните месеци (май-септември) - от 12 пъти през 2018 г. на 24 пъти през 2019 г.


Освен миенето през летните месеци, в бюджета са осигурени средства и за измиване и почистване на основните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимния период. Общо за 2019 г. е планирано машинно измиване на над 230 хил. дка.


С цел намаляване на нивата на фини прахови частици през зимните месеци в последните две години се възлага и измиване на големите пътни артерии през зимните месеци при подходящи положителни температури, посочват в съобщение от общината.


Със заложеното увеличение на честотата на миене се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хил. декара месечно, изчисляват от общината.


Средствата за миене се осигуряват от такса битови отпадъци, като от нея се финансират и дейностите по събиране и оползотворяване на битови отпадъци, както и рекултивацията на старите депа.


По отношение на другото разпореждане на съда - за публично и редовно оповестяване на стойностите на фини прахови частици, от общината казват, че на сайта и в момента в реално време се публикуват данните от всички контролирани замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните норми на фини прахови частици за предходния ден.


В съобщението се припомня и че преди 2 години Столична община съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология е разработила система за прогнозиране на очакваните нива на фини прахови частици два дни предварително.


В момента Столична община изпълнява проект за монтиране на 22 сензора в различни райони. Данните от тях също ще бъдат достъпни в реално време заедно с данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция "Околна среда".


Столична община поддържа и табла, на които се публикуват данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция "Околна среда" в реално време.


"В определения от съда срок ще предоставим информация за техническите възможности за публикуване на информация на средноденонощните норми и на таблата на градския транспорт и столичния метрополитен, както и програмата за изграждане на велоалеи през следващите години", уверяват от общината.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  София бе малък град в сравнение със сегашния , кога бях дете( на 73 + съм).
  Та помня отлично как ДВА пъти седмично се миеха улиците с едни големи маркучи , навити на една макара и двама човека включваха маркучите към питейната вода и това все късно вечер кога няма ич движение!
  Па и поливаха със същите маркучи и градинките. . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Любопитно

  Какво значи "редовно"?
  Редовно през три месеца?
  Редовно по един път в годината?
  Редовно всяка седмица, каквото би трябвало да бъде?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  А в Банкя миеха улиците с минерална вода от извора дето сега направиха завод за бутилиране!
  На стария път София - Банкя Там дето е спирката на гр.транспорт пред завода за бутилиране имаше един голям кран.
  Същи като крановете които имаше по гарите за да пълнят с вода тендерите за парните локомотиви !
  Та един ЗиЛ цистерна с водоструйки прекарваха под крана и пълнеха цистерната . Отиде мие улиците и пак се връща . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  В центъра се миеше всеки ден. Макарите стояха по кьошетата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чардо":

  После се изкопаха кладенци в Кремиковци и вече не се миеше с питейна вода.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Сега не мият а само мокрят и не събират мръсотията. На другия ден всичко се вижда и пак се разнася от колите и трамваите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Да бе. Нашата улица я я измият веднъж годишно, я не. То и миене не е, а мокрене. Хем е елитно-престижен квартал с нам си какво още.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#3] от "Чардо":После се изкопаха кладенци в Кремиковци и вече не се миеше с питейна вода.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Бяха направили и водохващане на Боянската река на ул.Суворов над Павлово.
  Така го бяха направили , че прекарваха цистерната с отворен капак под свободно течащата река , че не само се пълнеха на аванта , но и на аванта се измиваше цистерната . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 504 Неутрално

  И в момента общината дава 6-7 милиона всяка година за миене, което в по-голяма си част представлява цистерни поливащи улиците, т.е. не се цели измиващ ефект а мокрене на максимално голяма площ. Има и много клипове по темата. Нулев ефект и в прекият смисъл пари в канала.
  Догодина общината ще искат още една такава присъда.

 10. 10 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Отчитат миене, а е само мокрене. Но се плаща на подходящите фирми. Мърсотията е тотална. А да не говорим за метене и машини за това. Има си цигани, където се отчитат също средства.

 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Любопитно

  "Предложените от съда мерки са част от програмата, която се изпълнява в момента..."

  Да разбирам ли, че вече са определени доставчиците на новата услуга?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Жива трагедия: съдът да ти нарежда как да си изпълняваш задълженията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Да бе, пак цистерни с маркуч и ром. Не искаме такова. Искаме машини, които метат и мият. Това с ромите не е ефективно. И цапа коли и витрини.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално
 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  В Русе въпреки двойно по високите местни данъци не се мият изобщо улиците от години изключая няколко главни трасета за пред хората , а във Варна цели квартали нямат асфалтирани улици , затова няма как да се мият ,само се събират местни данъци на много високи нива ,поради високите оценки и парите се крадат на 100% от властта управляваща там .

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drug":

  При ГЕРБ е така. Затова умната през есента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 254 Разстроено

  Ако колите не спрат да разнасят ежедневно кал от градинките и тревните площи положението няма да е по различно от до сега, дори и през ден да мият улиците ...
  Ако не се намери и промени причината, следствето не може да бъде различно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK