Съпругата на Лозан Панов осъди "Телеграф" и "Монитор" за клевета

Съпругата на Лозан Панов осъди "Телеграф" и "Монитор" за клевета

© Личен архивЕлисавета Панова, която е съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, осъди "Телеграф" и "Монитор" за обидни и клеветнически твърдения.


Решението е на състав на Софийския градски съд (СГС), не е окончателно и може да бъде обжалвано. (Вижте пълния текст тук). Присъденото обезщетение е 30 000 лева, като отделно издателят дължи 2600 лв. за разноски по делото. То е


за увреждане на доброто име и честта на Елисавета Панова
която заведе дело, след като през април 2017 г. в изданията бе публикувана анонимна статия със заглавие "Черният лебед" на Лозан с кримидосие".


Издателят "Телеграф медия" твърди, че не носи отговорност за статиите, защото те са препечатка от електронното издание "Агенция Монитор", което се издава от "НСН инвестмънт". Според издателя в информационните фондове на МВР за Панова съществували данни за извършено от нея през 2004 г. престъпно деяние "хулиганство - съпротива на орган на властта". Щом МВР потвърждавало, че Панова фигурира в "масивите" като извършител, отговорността на ответниците автоматично се изключвала, твърди още защитата.


Проверката на съдебния състав с председател Силвана Гълъбова и членове Красимир Мазгалов и младши съдия Боряна Воденичарова обаче отхвърля като неверни твърденията на издателя.


В архивите на МВР няма "полицейска регистрация" срещу Панова


защото срещу нея не е било водено наказателно дело. Има "заявителски материал" от анонимен източник, в който няма данни за извършено престъпление и поради тази причина прокуратурата е отказала да образува дело.


Така съдът стига до извода, че твърденията за "криминална регистрация" и "кримидосие" са клевета по смисъла на закона - съзнателното разгласяване на неистински позорни обстоятелства за дадено лице или приписване на престъпление.


Магистратите напомнят, че в публикациите на двата вестника е употребен и изразът: "Тя се разминала без присъда за престъплението си", а това води до намек за незаконно избягване на справедливо наказание.


В публикациите се твърди за участие на Панова в организирана престъпна група за "дестабилизиране на държавата, създадена от Иван Костов".


"Предвид изобилстващите негативни изрази като: "кримидосие", "ГМО политически проект", "задкулисен кръг", "драгалевския лаборант", "олигархът", "марионетката на Костов", "сламеният партиен лидер", "провален правосъден министър", "кохорта протестъри", "заговорниците", "действат в комбина пробвайки да овладеят съдебната система", "тарторите си олигарси", "пуч в Темида", "еврочиновника на олигархична хранилка", "метеж", "номенклатурно отроче" се налага изводът, че процесните статии с целия си смисъл и контекст представят ищцата като активен член на организирана група от хора, занимаващи се с незаконосъобразни до престъпни, неморални и обществено неприемливи дейности", се казва в съдебното решение.


"Абсолютно всеки от нас може да попадне в такава ситуация и в това е бедата. Някой подава някакво си заявление някога. След това получавате официално постановление от прокуратурата, че прекратяват нещо срещу извършител, чието име също липсва. От Софийската районна прокуратура ми изпратиха постановление, в което не фигурира дори името ми. И за мен остава да гадая кой какво е заявил срещу мен преди 15 години", коментира пред "Дневник" Елисавета Панова.


"Всеки недобросъвестен може да заяви нещо и


след това още по-недобросъвестни хора да го тиражират, за да ви манипулират


и буквално да ви изнудват, защото цялата тази кампания не е без цел", добави още тя.


"На първа инстанция не съм доказвала нищо, защото не бих завела дело, ако знам, че някога съм имала проблем с правоохранителни органи. На мое място никой не би тръгнал по този път, защото това само по себе си е компрометиращо. Съдът поиска да докажа твърдението си и на втора инстанция успях да докажа, че нямам сестра", добави Панова.


"На Велики четвъртък през 2017 г. научих, че съм хулиганка, че имам кримидосие, че съм причинила или станала свидетел на смърт при неизяснени обстоятелства, че съм участвала в организирана престъпна група с Иван Костов. Дано да знае бившият премиер за съществуването ми. Надявам се, защото аз знам за неготово съществуване, но се опасявам, че той няма честта да ме познава", добави иронично Панова.


Тя определи решението на първата инстанция - Софийския районен съд, като "анализ на литературното произведение "Черния лебед" на Насим Талеб", но добави, че все пак е успяла да докаже твърденията си пред Софийския градски съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK