Нищо не е предлагано от критиците на Стратегията за детето, обяви министерството на труда

Нищо не е предлагано от критиците на Стратегията за детето, обяви министерството на труда


Промените в законодателството са приети след широки обществени консултации и участието на различни заинтересовани страни. В рамките на общественото обсъждане на проекта на Закона за социалните услуги в Министерството на труда и социалната политика не са постъпвали предложения и становища, свързани с критиките и исканията, отправени от Националната група "Не на Стратегията за детето 2019-2030!" в социалните мрежи."


Това е казва в съобщение на министерството, разпространено след поредното шествие в София на група несъгласни с промените в законодателството за закрила на детето.


От ведомството отново припомнят, че с последните промени в Закона за закрила на детето, приети от Народното събрание през март 2019 г. не се въвеждат нови принципи, свързани със закрилата на децата- Става дума за нормативно регламентиране на координационни механизми за работата на институциите от отделните сектори, тъй като закрилата на децата не е отговорност само на социалната система.
Това важи и за Координационния механизъм за взаимодействие при работа по случаи на деца, жертви или в риск от насилие според член на Закона за закрила на детето, действащ от 2010 г. насам. "С цитираните промени не се въвеждат нови правомощия на социалните работници и нови основания за настаняване на деца извън семейството. Фокусът е поставен върху оказването на навременна и целенасочена подкрепа на децата и техните родители от компетентните за това органи, именно с цел да се предотврати изоставянето на детето."


За пореден път министерствот уточнява, че "съгласно закона деца се настаняват извън семейството само след съдебно решение при много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик)".


"Социалните работници и полицията извеждат деца само ако животът и здравето на детето са застрашени. Настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на основания, определени в закон и винаги подлежи на съдебен контрол."


Напомня се също, че критиките може да са към министерството, но "основен доставчик на социалните услуги в България и след приемането на закона остават общините - единствено те могат да възлагат управлението на финансираните от държавата социални услуги на частни лица. Този принцип съществува в действащото законодателство повече от 17 години и е запазен и в Закона за социалните услуги. Към 2018 г. едва 15,6 % от всички видове социални услуги са възложени от общините на частни доставчици."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK