Цената за F-16 може да са забавени европроекти в транспорта и енергетиката

Цената за F-16 може да са забавени европроекти в транспорта и енергетиката

© lockheedmartin.comФинансирането на сделката за американски самолети F-16 вероятно ще бъде комбинация между използване на натрупан дотук бюджетен излишък, съкращаване на правителствени разходи и емитиране на нов дълг. Но е вероятно правителството да не пипа бюджета, а да предпочете отлагане с няколко месеца на проекти в транспорта, енергетиката и строителството в следващите 2 години.


Това прогнозира голямата компания за пазарни анализи IHS Global Insight като насочва вниманието към предстоящото коригиране на бюджета за 2019 г. - най-вероятно до септември, тъй като България е обявила, че иска да плати за сделката наведнъж и преди доставката.


Авторите посочват, че ефектът от разхода за важната за отбраната поръчка би могъл да се компенсира от значителните (до 6 млрд. лв.) неизползвани структурни фондове. Но значителна част от тях изискват национално съучастие, за да бъдат реализирани, и точно такива средства може да не достигнат от бюджета за тази година. Правителството вероятно ще се въздържи от по-голямо увеличаване на бюджетния дефицит и за да изглеждат добре макроданните в очакване България да бъде поканена тази година в "чакалнята" за еврозоната.


Фискалната позиция на България е силна, допълват от IHS Global Insight. Миналата година приключи с излишък от 2.2 млрд. лв (2% от БВП) и публичен дълг с един от най-ниските в ЕС - 24.4млрд. лв (22.9% от БВП). Ако крайната цена на сделката за F-16 е почти 1.7 млрд. долара (3 млрд. лв) и се финансира единствено чрез собствен дълг, това би повишило задлъжнялостта на България с около 2.5% от БВП, изчисляват анализаторите. Засега няма официално съобщение за по-ниска цена.
В средата на юни САЩ изпратиха проект за договор с цена, която не се посочва официално, но според източници на "Дневник" от министерството на отбраната тя е намалена с около 20-30% спрямо първоначалните принципно одобрени 1.67 млрд. долара. Това би трябвало да означава приближаване до одобрената от парламента сума от 1.05 млрд. долара (малко над 1.83 млрд. лв) с възможност тя да се повиши.


На 20 юни министерството на финансите емитира вътрешен дълг за малко над 300 млн. лв и при солиден бюджетен излишък (по предварителни прогнози той би трябвало да е 3.2 млрд. лв или 2.8% от БВП в края на юни) единственото обяснение е, че целта на емисията е дофинасринане на сделката за F-16. Същия ден в Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, цитиран от БНР, че САЩ искали за осемте многоцелеви самолета 2.2 млрд. лв. (1.26 млрд. долара).


На 29 юни президентът Румен Радев повдигна въпроса, че първоначалната американска информация за поисканото от България показва доста оскъдно въоръжение на самолетите и трябва да има прозрачност как ще се осигури то в бъдеще. Откровено трябва "да се каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", заяви Радев.

"Ройтерс" също коментира сделката за F-16 като напомня, че заради нея финансовото министерство вероятно ще коригира към влошаване прогнозата си за бюджетен дефицит от 0.5% за 2019 г. Вероятно правителството ще използва фискални резерви, които изисква режимът на валутен борд, допълва агенцията. В края на май те са били 11.3 млрд. лв.


В първото полугодие може и да има очакван бюджетен излишък, но повечето правителствени разходи са събрани в последното тримесечие на годината, когато са и местните избори, посочва още "Ройтерс". Приходите до края на юни са се увеличили с 15.9% на годишна база до 22.3 млрд. лв (основно заради регулаторна промяна в енергетиката и ефекта от удръжките по повишени от началото на годината заплати в публичния сектор, минималната заплата и заплатите на учители), но и разходите са се повишили с 8.5% до 18.36 млрд. лв за първите 6 месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Весело

  тъй като България е обявила, че иска да плати за сделката наведнъж и преди доставката."

  откровени ставате ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Аз мисля, че ако убедим мириканците да сложат дизелови двигатели това значително ще оевтини цената😨

 3. 3 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз мисля, че ако убедим мириканците да сложат дизелови двигатели това значително ще оевтини цената😨
  —цитат от коментар 2 на Пуйката


  Най-добре е да избягваш да мислиш...

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Уж имаше излишък от 3 млрд лв, ама явно той е по друго предназначение. Фонд Освобождение

 5. 5 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1306 Весело

  Едно леко нервно покашляне усещам, като след прекаран грипен

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Тръгнаха пак да клинчат срещу купуването на ф16. Видите ли, по-добре да не ги купим (сега, а и изобщо), защото няма да останат пари за важни неща. Долен руски слугинаж.

 7. 7 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Аз мисля, че ако убедим мириканците да сложат дизелови двигатели това значително ще оевтини цената😨
  —цитат от коментар 2 на Пуйката


  Сега попрочетох малко по- задълбочено материята и се оказва, че дизеловият двигател е несъвместим с този тип самолети, но пък си помислих дали няма да тръгнат на бензин (с високо октаново число)?😞

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Хората казват, че България в момента е свръх богата и има 100 начина да купи 8 самолета като кебапчета и пак има хора дето не могат да го проумеят с главите си. Включително можем да вземем дълг при лихва както се оказа на последната емисия от 0,41%. Като си обучим пилоти, купим радари и си направим всичко свързано с бойната авиация следващите 8 самолета ще струват 850 милиона лева. Можем да си купуваме и Ф-35. И пенсиите ще започнат да растат с повече проценти защото самите вноски за пенсии плюс трансферът на държавата логично за държавните служители ще само финансират увеличението на пенсиите с изкарани за пенсиите пари.
  И последно Държавният департамент на САЩ миналият ноември публикува че българската държава и гражданите притежаваме 51 милиарда долара. Повече от Словения, Хърватска Сърбия взети заедно.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тръгнаха пак да клинчат срещу купуването на ф16. Видите ли, по-добре да не ги купим (сега, а и изобщо), защото няма да останат пари за важни неща. Долен руски слугинаж.
  —цитат от коментар 6 на Deaddark


  Кой това?
  Не си ли забелязал рекламите на Локхийд Мартин на сайта?
  И защо смяташ, че плащането веднага на цялата сума ще може да мине незабелязано?
  Тепърва ще се види от какво ще се наложи да се лишим.
  Засега разбираме, че се отлагат другите проекти за превъоръжаване.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5662 Весело

  Чугунът в гърчове. Вместо само славни СУ-та и МиГ-ове - някакви си "пиндостански" хвърчила.
  Съсипаха я таЯ държава, ей!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Авторите посочват, че ефектът от разхода за важната за отбраната поръчка би могъл да се компенсира от значителните (до 6 млрд. лв.) неизползвани структурни фондове.
  Едното е ЕВРОПЕЙСКА ПОЛИТИКА ,която ГЕРБ не реализира. Тук обаче се приема за ИКОНОМИЯ. Само да купим 8 таралясника ,които никой не виждал , а няма и фабрика за тяхно производство

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 566 Весело

  "Вероятно правителството да не пипа бюджета, а да предпочете отлагане с няколко месеца на проекти..."

  Ужас! С няколко месеца се отлагат проекти... И сега вместо през октомври 20** ще са готови през декември 20**. Катастрофа!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Уж имаше излишък от 3 млрд лв, ама явно той е по друго предназначение. Фонд Освобождение
  —цитат от коментар 4 на historama  Фонд освобождение и фонд наказание - пренебрегвате руските самолети и купувате американски, а ? Айде, сега плащайте ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  До коментар [#11] от "dejmos":


  " ..., а няма и фабрика за тяхно производство . "


  Абе, то няма и въобще такива самолети, рийш'ли ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Свободата цена няма.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Весело

  Супер! От всяка американска покупка Баце Боце и компания не взимат под масата... На всичкото отгоре не остават пари за други покупки...Шок и ужас в редиците на мафията....

 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Весело

  Супер! От всяка американска покупка Баце Боце и компания не взимат под масата... На всичкото отгоре не остават пари за други покупки...Шок и ужас в редиците на мафията....

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Голяма активация, за да се провали тази сделка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ясно е, че плащането на самолетите не е нищо по-различно от такса сигурност. При въображаем конфликт тези 8 самолета ще са купчина желязо в рамките на няколко часа.
  Ясно е и, че като малка и уязвима държава все ще трябва да плащаме на някой, а сега поне на пръв поглед е по-добре да плащаме на САЩ, от колкото на Русия, която така или иначе си взима своето през енергетиката. Така че плащането е необходимо и неизбежно, без значение дали ще получим самолетите сега или след 10 години и без особено значение за тяхното оборудване.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Държавата има достатъчно излишъци, за да плати цената по тази сделка без никакви драми и отлагане на проекти. Другото е просто упражнения в говорене на общи приказки. Само за Белята дотук са хвърлени около 2 милиарда лева.....

 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Свободата цена няма.
  —цитат от коментар 15 на EU defender


  ++++++
  Тека е,Дефи!
  Ако требе нема да ядем,но ще победим омразните москали!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2149 Весело

  Аз мисля, че ако убедим мириканците да сложат дизелови двигатели това значително ще оевтини цената😨
  —цитат от коментар 2 на Пуйката


  И крила от пуйка.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3798 Любопитно

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Ми, нека тия дето държат 95% от тия милиарди, да се бръкнат и купят самолетите. Що се стискат? Нали е на полза роду и родината?

 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 663 Любопитно

  Цената за F-16 може да са забавени европроекти в транспорта и енергетиката?!
  - кокво общо може да има "цената на самолетите" F-16 с европроекти в транспорта и енергетиката?

  До коментар [#9] от "Virgin":
  ...И защо смяташ, че плащането веднага на цялата сума ще може да мине незабелязано? (нали щеше да се "договаря" възможността за разсрочено плащане както при други клиенти за самолета като Словакия например?)
  Тепърва ще се види от какво ще се наложи да се "лишим"! (и какво, пак ли ще минем в режим "на гол тумбак чифте пищови?!) Засега разбираме, че се отлагат другите проекти за превъоръжаване? (и кво' за осем самолета и се лишаваме от превъоръжаване в другите родове войски?)

 25. 25 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Всичко това се знаеше че ще се случи и можеше да се избегне ако бяхме избрали по добрата оферта. Баце обаче реши да си купува политически индулгенции.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 26. 26 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Самолети ще се купят.
  И най-добре да са Ф-16 от САЩ.
  Другото е плащане на “Данък Русия”.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#21] от "Баро Вкаров":

  Ти няма да ядеш, след Кутев - ритник по тролските ви задници.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#7:"Пуйката"][/quote]

  А по-нататък може и една газова да се монтира и съвсем евтинко ще излезе.

 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  До коментар [#21] от "Баро Вкаров":Ти няма да ядеш, след Кутев - ритник по тролските ви задници.
  —цитат от коментар 27 на EU defender


  Мойта е лесна!
  Мноо съм талантлив, и дедо Шори ше ме направи либерал!
  Важното е да пабедим Масква!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  И кои са тези проекти? Да не са свързани с Доган и Русия? Щото това много ще ме зарадва...

 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Иха форумната вата как се активизирала! Няма място за притеснение , Ф16 ще има което ще повиши артерялното ви налягане.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Какъв е проблемът, при такива бюджетни излишъци по 3-4 милиарда лева?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 33. 33 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Какъв е проблемът, при такива бюджетни излишъци по 3-4 милиарда лева?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#24] от "Emil Dimov":

  Някои смятат Белене за европроект в енергетиката....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  ...българската държава и гражданите притежаваме 51 милиарда долара. Повече от Словения, Хърватска Сърбия взети заедно.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината


  Това ли измислиха от Коминтерна: Хърватска Сърбия. Какво става със Северно-македонска Сърбия?

 36. 36 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "Цената за F-16 може да са забавени европроекти в транспорта и енергетиката"

  Европроектите? Проектите на матушката в Европа били европроекти. Ха-ха-ха.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  Седмици наред се умува за цената на американските изтребители, скъпи били , от къде щели да сме ги плащали , какво можело с тези пари да се направи нещо по-полезно, как заради тях щели сме да забавим инфраструктурни обекти с години и прочее. Така се нагнетява косвено антиамериканизъм.
  Нямаше такива разисквания , когато платихме на руснаците приблизително същата сума за ненужните руски атомни реактори. Не си задавахме въпроса евтини ли са , скъпи ли са , качествени ли са , откъде ще ги плащаме. Никакъв дебат. Платихме ги като попове тихомълком.
  Днес няма дебат защо плащаме на руснаците най-скъпия газ в Европа? На европейската газова бърса се предлага газ три пъти по-евтин от руския газ.Мълчание по въпроса.

 39. 39 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 718 Весело

  Всичко това се знаеше че ще се случи и можеше да се избегне ако бяхме избрали по добрата оферта. Баце обаче реши да си купува политически индулгенции.
  —цитат от коментар 25 на Jalis Ironhammer


  И коя е тази "по-добра" оферта? Грипен без въоръжение?

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 40. 40 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Гневно

  "Финансирането на сделката за америкнски самолети F-16 вероятно ще бъде комбинация между използване на натрупан дотук бюджетен излишък, съкращаване на правителствени разходи и емитиране на нов дълг"

  За какъв **Й са ни тия 8 самолети????? Цъфнала и вързала е нашата икономика, която повече от 10 години се движи на астероиди (разбирай еврофондове). Къде по важни неща има за опрвяне отколкото Тиквбата да се подмазва на американците с никому ненужни самолети.

 41. 42 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Весело

  Впрочем забравих , не трябваше ли да наричаме самолета Ф 21 според последните рекламни брошури на Локхийд?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 42. 43 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Гневно

  Хората казват, че България в момента е свръх богата и има 100 начина да купи 8 самолета като кебапчета и пак има хора дето не могат да го проумеят с главите си. Включително можем да вземем дълг при лихва както се оказа на последната емисия от 0,41%. Като си обучим пилоти, купим радари и си направим всичко свързано с бойната авиация следващите 8 самолета ще струват 850 милиона лева. Можем да си купуваме и Ф-35. И пенсиите ще започнат да растат с повече проценти защото самите вноски за пенсии плюс трансферът на държавата логично за държавните служители ще само финансират увеличението на пенсиите с изкарани за пенсиите пари.И последно Държавният департамент на САЩ миналият ноември публикува че българската държава и гражданите притежаваме 51 милиарда долара. Повече от Словения, Хърватска Сърбия взети заедно.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината  На какво си бе пич?! Я се разходи из Северна България по-добре за да видиш "Свръх богатото" население как "богато" живее. Баси идиотите в този форум.

 43. 44 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Проблема не е толкова в цената, камо ли в самолетите, а че нямаме 2лв в джоба....

 44. 45 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Когато главнокомандващият е предател всияки пари за въоръжение са бадева.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 45. 46 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Разстроено

  Направих си труда да си припомня какво оръжие щу купим.За прехвати ще стигне да оборудваме 3 или 4 самолета...
  Сигурно ни се смеят съседите.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 46. 47 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#44] от "deutschland":

  Като нямаш 2 лв у джеба отивай да работиш истинска работа, като нормалните хора.
  Стига си чакал на копейки от Масква ;)
  И субсидиите намаляха, и Кутев ви го изгониха ... само дребни копейки ще броиш.

 47. 48 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Направих си труда да си припомня какво оръжие щу купим.За прехвати ще стигне да оборудваме 3 или 4 самолета...Сигурно ни се смеят съседите.
  —цитат от коментар 46 на Jalis Ironhammer


  Ватренко пробита
  Тия тирове МИГ ли да вземем, а Комрад?
  Боклуци мръсни русороби нещастни, дано по скоро се гътнете всичките!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 48. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  Страничен ефект ще бъде подобряване на корупционния индекс :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тръгнаха пак да клинчат срещу купуването на ф16. Видите ли, по-добре да не ги купим (сега, а и изобщо), защото няма да останат пари за важни неща. Долен руски слугинаж.
  —цитат от коментар 6 на Deaddark


  Кой бе?!Ройтерс ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 51 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Цената за F-16 може да са забавени европроекти ..."

  "Ген. Съби Събев: Внушенията на Радев са опасни – да прекратим сделката за Ф-16 и да се върнем към „Грипен”
  Когато преговорите за бойните самолети на САЩ са на финалната права, критиките на президента са опасни

  Държавният глава да отговори - когато той беше командир на ВВС и се подготвяше този проект, правилно ли е ориентирал правителството за цената

  Главнокомандващият има носталгия по шведските самолети, но не дава на обществото ясни аргументи, казва пред Faktor.bg първият представител на България в НАТО
  ..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/gen-sabi-sabev-vnusheniyata-na-radev-sa-opasni-da-prekratim-sdelkata-za-f-16-i-da-se-varnem-kam-gripen

 51. 52 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#43] от "GreenBush":

  В Северна България не правят нищо да си подобрят живота, не привличат инвестиции.
  Нали точно те крещяха - Асфалт не се яде !
  А сега пак реват - Искаме и ние магистрала и пътища!
  Е, сега да ядат ... на Курнела.

 52. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#43] от "GreenBush":

  Този е гледал Параграф 22 по HBO3 и се смята за Майлоу!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 54 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#44] от "deutschland":Като нямаш 2 лв у джеба отивай да работиш истинска работа, като нормалните хора.Стига си чакал на копейки от Масква ;)И субсидиите намаляха, и Кутев ви го изгониха ... само дребни копейки ще броиш.
  —цитат от коментар 47 на mop36557620


  Ние 10 човека в нас имаме 1 копейка от 20 години я въртим за да няма сърдити, ти си по изтъркан от нея.

 54. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  Никой в тази държава не може да разбере, какво се случва. Едно говорят, друго вършат. Свикнали сме да не ни казват истината.

 55. 56 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Не мога да разбера какви са тия финансови параметри - да плащаш наведнъж и преди сделката. Няма такъв търговец по света, който да прави такива баламурски сделки за милиарди. Нормално е примерно 30% авансово, 50% при доставката и 20% след доставката, в периода на тестване на машините. Голям е зора да се взимат тия неизпробвани модификации на машини от 70-те, които са напълно непригодни за малка територия като нашата. Да не говорим, че цената за 1 брой надхвърля цената за 1 Ф35, който САЩ продават на Япония, която НЕ Е от НАТО.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 56. 57 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Неутрално


  Тия тирове МИГ ли да вземем
  —цитат от коментар 48 на Matrix


  Няма как да вземем МИГ, това даже не знам въобще дали някои го е споменавал. Можеше обаче да вземем 4 самолета сега и 4 след година-две, общо взето не сме пред война да са ни спешни. Така бюджета щеше диша по-лесно, все пак ако съпоставим нашия БВП с този на САЩ е като те да платят за стотици самолети накуп.

 57. 58 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Айде, Дневник вече не крие от кои е. Честито на всички умнокрасиви читатели, на всички десебари, на всички автентични.

  Ако и след тази статия не сте разбрали кой, кой е... сте неспасяеми.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 58. 59 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#43] от "GreenBush":

  Вашата ръководителка, Корнелия Нинова, не беше ли от този район? И тя ли е от бедните?

 59. 60 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Хубаво няма да плащаме данък Русия, но новия данък много солен. За 8 самолета за парад целия бюджет се преразглежда, чука криза на вратата, ние плащаме на куп.
  Историята един ден ще покаже кой е крив и кой прав.

 60. 61 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#57:"deutschland"][/quote]

  Бюджета щеше да диша по-леко ако се вземеше ескадрила на веднъж.Това щеше да намали цената а всички държави взимат оръжеен заем на ниска лихва.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 62 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И коя е тази "по-добра" оферта? Грипен без въоръжение?
  —цитат от коментар 39 на Родолюбец

  И кой ви излъга, че са без въоръжение?
  Всъщност голи пристигат точно американските самолети.

 62. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#40] от "GreenBush":

  За да ни пазят от психично болни диктатори като Бащицата ви и Ердоган...

 63. 64 Профил на qwx19354540
  qwx19354540
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Едно леко нервно покашляне усещам, като след прекаран грипен
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Интересно кой е поръчал и платил на тази "...голяма компания за пазарни анализи" Тези неща струват доста.Не вярвам да е правителството. Май червената каса олекна допълнително.

 64. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#4] от "historama":

  Излишък не се определя в средата на годината.Телищ излишък не означава нищо

 65. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#46] от "Jalis Ironhammer":

  И Рассия, и Рассия...Пълен таш_к , с извинение...Бях за евроизтребител и още съм, но ако да Ф-ките , да дават 3 млрд и да ги купуват с пълно въоръжение и оборудване.. Другото е престъпление.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 66. 67 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 566 Весело

  Хубаво няма да плащаме данък Русия, но новия данък много солен. За 8 самолета за парад целия бюджет се преразглежда, чука криза на вратата, ние плащаме на куп. Историята един ден ще покаже кой е крив и кой прав.
  —цитат от коментар 60 на galin83


  Историята отавна е показала. Едно време качвахме, че народите, които след ВСВ между свободата и хляба останаха без него. Тези които избраха свободата, имат хляб - и то какъв! Сега ме убеждават, че трябва отново да избера хляба... Благодаря, но не!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 67. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#48] от "Matrix":

  Чукча много прост писатель, чукча не читатель , да?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 68. 69 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Цената за F-16 може да са забавени европроекти ..."

  - Макаров и Решетников трябва да са благодарни за тази услуга от "десните хора, подкрепили Радев".
  Прецизно подбран момент за поредната им опорка.

 69. 71 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#43] от "GreenBush":В Северна България не правят нищо да си подобрят живота, не привличат инвестиции.Нали точно те крещяха - Асфалт не се яде !А сега пак реват - Искаме и ние магистрала и пътища!Е, сега да ядат ... на Курнела.
  —цитат от коментар 52 на mop36557620  Явно кракът ти никога не е стъпвал там. Приказвай си.

 70. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До какво води данък Кравария.

 71. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Свободата цена няма.
  —цитат от коментар 15 на EU defender


  Уф, като почнат тези лозунги.

  8 самолета ли те правят свободен?

  Брех, да се чуди човек вързан ли са те държали досега.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 72. 74 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Статията е Фейк.
  Вкарани са измислени имена и преиначени факти.
  Цената за Ф-16 с пълно въоръжение и части е известна отдавна - 2,2 млрд.

 73. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Самолети ще се купят.И най-добре да са Ф-16 от САЩ.Другото е плащане на “Данък Русия”.
  —цитат от коментар 26 на mop36557620


  Що Грипен-ите да не би да ги правят в Пиздецк-на-Амур?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 76 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#71] от "GreenBush":

  Проф. Маринчески казваше:
  “Ние от Северозапада винаги сме били малко шашави :)”
  “Само пиене и мързелуване знаеме”

 75. 77 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Николов":

  Не бе, просто Грипен не е съвременен боен самолет.
  Няма нужните високи качества и това е добре за Русия.
  Поограмоти се.

 76. 78 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Не мога да разбера какви са тия финансови параметри - да плащаш наведнъж и преди сделката. Няма такъв търговец по света, който да прави такива баламурски сделки за милиарди. Нормално е примерно 30% авансово, 50% при доставката и 20% след доставката, в периода на тестване на машините. Голям е зора да се взимат тия неизпробвани модификации на машини от 70-те, които са напълно непригодни за малка територия като нашата. Да не говорим, че цената за 1 брой надхвърля цената за 1 Ф35, който САЩ продават на Япония, която НЕ Е от НАТО.
  —цитат от коментар 56 на Darcas


  Ще ви обясня. Понеже милата ни Родина е една от най богатите държави в света за нея не е проблем да кредитира безлихвено американската военна промишленост.

 77. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Нямаше такива разисквания , когато платихме на руснаците приблизително същата сума за ненужните руски атомни реактори. Не си задавахме въпроса евтини ли са , скъпи ли са , качествени ли са , откъде ще ги плащаме. Никакъв дебат. Платихме ги като попове тихомълком.
  —цитат от коментар 38 на tacheaux


  Преди да платим загубихме дело. Когато губиш дело много не разсъждаваш добра ли е цената или не. А иначе Баце се опита да не плати - то за това и се води въпросното дело.

  Сега дело не сме губили щото все още нищо не сме подписали. Но малоумници като твоя милост натискат да ударим подписа без да му мислим.

  И като го направим, вече, наистина, ще е късно да разсъждаваме - ще трябва да плащаме.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Николов":Не бе, просто Грипен не е съвременен боен самолет.Няма нужните високи качества и това е добре за Русия.Поограмоти се.
  —цитат от коментар 77 на mop36557620


  Комай ти трябва да се ограмотяваш. Я обясни, какви качества липсват на Грипен?

 79. 81 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Цената за F-16 може да са забавени европроекти в транспорта и енергетиката

  Не можах да разбера от заглавиет как ЦЕНАТА.....МОЖЕ ДА СА ЗАБАВЕНИ....
  В това изречение няма съгласуваност по число, смисъл и значение. Евалла за грамотността на младите журналисти, завършили Нов Български.... Ен-ти Свободен... или Университета ПУТКА в Перник!!!!!

 80. 82 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":
  заради такива продажници като теб със слугинско мислене, може и за 4 милиарда да ги купим тези самолети, само и само да са американските...

 81. 83 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 950 Неутрално

  С избора на подходящо заглавие като от реч на радев, дневник пак дава тон на руските тролове

 82. 84 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 215 Неутрално

  На Грипена му липсва системата Линк 16 + високоточни бомби. Линк 16 е около 60 млн долара, а едни немски бомби Турус, които стават за бункери и кораби с наземното оборудване ще излезат около 100 млн долара. Това са "скритите разходи" на Грипена. Не са 1 млрд.

 83. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Историята отавна е показала. Едно време качвахме, че народите, които след ВСВ между свободата и хляба останаха без него. Тези които избраха свободата, имат хляб - и то какъв! Сега ме убеждават, че трябва отново да избера хляба... Благодаря, но не!
  —цитат от коментар 67 на Nil satis nisi optimum


  Кой е избирал след ВСВ? Абе Муньо - Полша си избра свободата и се би. Милиони поляци загинаха. И какво? 45 години комунизъм. Като при нас.

  След ВСВ ако една държава е имала мал-шанса да е в Източна Европа е нямала никакъв избор - просто го е издухвала. Това е. И нито 8, нито 18 изстребителя променят това гео-политическо уравнение.

  Ако нещо ще ни спаси от повторение няма да са 8-те изстребителя.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 86 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Николов":Не бе, просто Грипен не е съвременен боен самолет.Няма нужните високи качества и това е добре за Русия.
  —цитат от коментар 77 на mop36557620


  Унгария и Чехия как се оправят с тях?

  А, сетих се, и двете са тръгнали да стават руски губернии.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 85. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  На Грипена му липсва системата Линк 16 + високоточни бомби. Линк 16 е около 60 млн долара, а едни немски бомби Турус, които стават за бункери и кораби с наземното оборудване ще излезат около 100 млн долара. Това са "скритите разходи" на Грипена. Не са 1 млрд.
  —цитат от коментар 84 на galin83


  Абе Муньо, Линк 16 го имат всички Грипен-и на страните в НАТО (Унгария и Чехия).

  Грипен можа да ползва всичкото въоръжение дето го ползва Ф-16, че и отгоре.

  А има неща дето само Грипен-а може, а Ф-16 -не. Като това да ползва най-далекобойната ракета въздух-въздух в момента (Метеор).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  На Грипена му липсва системата Линк 16 + високоточни бомби. Линк 16 е около 60 млн долара, а едни немски бомби Турус, които стават за бункери и кораби с наземното оборудване ще излезат около 100 млн долара. Това са "скритите разходи" на Грипена. Не са 1 млрд.
  —цитат от коментар 84 на galin83


  Да би да имате пред вид крилата ракета Taurus?

 87. 89 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  Свободата на янките нас не ни интересува! Интересува ни нашата свобода.

 88. 90 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#70] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  .- По тоношение на Епицентър - погледнете колумнистите му и бройте десарите там. Апропо, Дайнов често пише и там.

  По отношение на самолетите отговорът на Епицентър пак е във Фактор:

  "Защо зам.-командирът на авиобаза Граф Игнатиево се хвана на политическо хоро до Румен Радев срещу F-16
  Къде бяха „експертите”, когато служебното правителство избра Грипен без въоръжение" - https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/zashto-zam-komandirat-na-aviobaza-graf-ignatievo-se-hvana-na-politichesko-horo-do-rumen-radev-sreshtu-f-16

  Също "Миражите за Ф-18 няма да измият политическото заиграване с Румен Радев" -https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/mirazhite-za-f-18-nyama-da-izmiyat-politicheskoto-zaigravane-s-rumen-radev

 89. 91 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Куманезите квичат в кресчендо.

 90. 92 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 718 Неутрално

  И кой ви излъга, че са без въоръжение?
  —цитат от коментар 62 на Panda

  Ми министърът това казва в своя доклад.
  "В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP (бел.ред. - съкращение от Искане за предоставяне на предложение) относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции", пише в доклада на Каракачанов. Според документа, купуването на ракети "въздух-въздух" и допълнително оборудване за Грипен-ите би превишило предела от 1.5 млрд. лв.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 91. 93 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#92:"Родолюбец"][/quote]

  Мозък, пределът от 1,5 милиарда за краварските тенекии превишен ли е или не?

 92. 94 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#78] от "von_seeckt":
  "Ще ви обясня. Понеже милата ни Родина е една от най богатите държави в света за нея не е проблем да кредитира безлихвено американската военна промишленост."

  Ти си русопоклонник, нямаш родина.

 93. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 96 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#87:"Николай Николов"][/quote]

  Много несъответствия в няколко изречения си изтърсил.
  Гипен е петдесет процента Ф16 блок 50 до 60.Като за въоръжението трябва да се преговаря с Щатите .
  При Ф16 бл.70/72 има нова авионика , почти същата като при Ф 35.Това са две различни машини със различни способности.Разбирам , че имаш някаква фикция но поне я подкрепи с актуални аргументи.

  SHADOWS of SOFIA
 95. 97 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#78] от "von_seeckt":"Ще ви обясня. Понеже милата ни Родина е една от най богатите държави в света за нея не е проблем да кредитира безлихвено американската военна промишленост."Ти си русопоклонник, нямаш родина.
  —цитат от коментар 94 на vila


  Ти си най-обикновено форумно плямпало.

 96. 98 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ясно е, че плащането на самолетите не е нищо по-различно от такса сигурност. При въображаем конфликт тези 8 самолета ще са купчина желязо в рамките на няколко часа.Ясно е и, че като малка и уязвима държава все ще трябва да плащаме на някой, а сега поне на пръв поглед е по-добре да плащаме на САЩ, от колкото на Русия, която така или иначе си взима своето през енергетиката. Така че плащането е необходимо и неизбежно, без значение дали ще получим самолетите сега или след 10 години и без особено значение за тяхното оборудване.
  —цитат от коментар 19 на bpcorp

  Съгласен съм с вашето тълкуване, макар че при малко по-недипломатичната ми формулировка (че това напомня за едни практики от 1990-те години) ми натрупаха купчина минуси.
  Няма спор че ако изобщо искаме да имаме авиация самолетите трябва да са от съюзническа държава. Дали ще са шведски, френски или американски е вече въпрос на кого плащаме въпросната такса.
  Единственото което смятам че е изключително арогантно от страна на американците е изискването да платим цялата сума авансово и да получим стоката след 4 години.
  Нормалната бизнес практика е да се плати аванс (10-15-20% - въпрос на преговори) и след това плащания по етапите на изпълнение. Обучението на пилотите е по време на тези 4 години - да се плати при изпълнението му. Същото се отнася за подготовката на инфраструктурата у нас - летища, радари и т. н. Твърди се че тези 300 млн. долара на самолет включват и обучението и инфраструктурата. Ако нормалната цена на самолет е 100-150 млн. би трябвало всички останали разходи да са около 1 млрд. Ако те се изплащат поетапно съобразно процентът на изпълнение на договора тези пари няма да са тежък разход за бюджета. Накрая при доставката на самолетите ще остане да се плати също някаква напълно поносима сума.
  В момента се искат всичко накуп. Е, няма нормална бизнес практика при която такива суми се изплащат 100% авансово !

 97. 99 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#97] от "von_seeckt":
  "Ти си най-обикновено форумно плямпало."

  С безмозъчни русороби и толкова не си заслужава да коментирам даже.

 98. 100 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#97] от "von_seeckt":"Ти си най-обикновено форумно плямпало."С безмозъчни русороби и толкова не си заслужава да коментирам даже.
  —цитат от коментар 99 на vila


  Прав си, хайде чао!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK