Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Африканската чума по свинете се разпространява бързо, щетите може да са огромни

Африканската чума по свинете се разпространява бързо, щетите може да са огромни

© Георги КожухаровАфриканската чума се разпространява изключително бързо, ако навлезе в индустриалните предприятия, щетите ще бъдат огромни. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след среща за предприемане на мерки за превенция и контрол на болестта африканската чума по свинете, съобщи "Фокус".


По думите й всеки, който мине през територията, където е минало заразено прасе, става преносител на заразяването.


Един от големите проблеми е разпространението на африканската чума чрез опаковки и остатъци от храни, посочи изпълнителният директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Той припомни, че до този момент има две огнища на болестта в България – в село Жернов и Новачене. "Там работата е приключила. Евтаназирани са 46 прасета в село Жернов", посочи той, като уточни, че точния брой за умъртвените животни в село Новачене ще бъде предадена по-късно през деня.
"Основният начин за разпространение на заболяването не е само дивите прасета, а продукцията на домашни прасета, където има вирус", посочи той. По думите му, ако се използват умъртвените животни за консумация, тази продукция може да стигне до всяка точна на страната и вредите да бъдат големи. Самите места, където са били болните животни, може да очакваме, че там вирусът може да се запази до 3-4 месеца и да се разпространи", коментира Илиев. Той призова хората ако имат съмнения за болестта да сигнализират. "Не трябва да се мисли, че е възможно, че се правят компромиси и някой да говори затова защо бързате да вземате мерки. Не може да се прави карантина на това заболяване", заяви той.


Областните епизоотични комисии ще посетят всички стопанства тип заден двор в рисковите зони, за да ги информират и обучат какви са рисковете от заразата. каза още министърът. "От тази седмица започват областните епизоотични комисии да заседават всяка седмица. До края на деня ще излязат актуализирани заповеди за мерки срещу заболяването, включително и от Изпълнителната агенцията по горите", информира Танева. "До края на деня ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението и тези, които живеят на село и в дворовете отглеждат домашни свине", посочи тя.


Зам.-министър на МВР Красимир Ципов отбеляза, че ведомството е съдействало на контролните органи при процедурите за насилствено умъртвяване на домашни прасета в заразените територии.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK