Свързани бази данни ще изключат човешката преценка при автопрегледите

Росен Желязков

© Велко Ангелов

Росен ЖелязковСвързване на информационните системи ще изключи намесата на човека при техническите прегледи на автомобилите и корупцията няма да е възможна. Законопроектът, който предвижда това, е на етап обществено обсъждане и се очаква да бъде внесен в Народното събрание през есента.


Това съобщи пред Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков, помолен да коментира случая в Германия, когато български бус беше хванат с 66 нередности и изрядни документи. По искане на българските власти германската полиция ще предостави следващата седмица данните за регистрационния номер и собственика на превозното средство, поясни Желязков.


Министърът увери, че контролът се затяга и 17 пункта са в процес на отнемане на разрешителните за работа.
"Законопроект за пътните превозни средства променя регулациите и сертификатите на тези пунктове и на сервизите. Важно е да има по-малка човешка намеса, информационните системи ще са интегрирани и няма да може да се договаря привидна изправност на превозното средство. И това ще се случи в много скоро време", каза министърът.


Предстои в близко бъдеще да бъде въведена и онлайн система за покупка на билети за БДЖ, каза Желязков, което пък ще спре продажбите, които сега не се отчитат. Държавната субсидия покрива 80% от себестойността на пътуването с влак и това ще продължи и в бъдеще, увери министърът.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Да разбирам ли, че по улиците вече няма да има бълващи сажди бракми, от които тече масло и им спира само лявото задно колело, понеже са "минали" прегледа с 20 лева?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Това ще е невероятно постижение!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 309 Весело

  Това може да стане,но не и в БГ.В другите страни,не само техническите прегледи ,всичко е интегрирано в една система,а колите не си сменят регстрационните номера!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Прекалено е хубаво за да е истина.
  Ще пресъхнат "хранилките"...
  Много хора рязко и трайно ще се изнервят и ще им спадне жизненият стандарт...

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Тц...! Ще продължава да си ги има. Ако затегнат минаването на ГТП, трябва да спрат половината автопарк. А това е пряк удар по електората, който за такова нещо ще си отмъсти на първите избори.
  Сега обсъждали, после щели да приемат нов закон... Вятър и мъгла! Какво им пречи и сега да е затегнато положението и да свалят номерата по пътища и улици на димящи и разпадащи се трошки? Ами, нищо не им пречи. Но, не го правят. Не е работата в това, дали е стар законът или нов. Важното е да има воля и хора, които да го прилагат.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  "Ако затегнат минаването на ГТП, трябва да спрат половината автопарк. А това е пряк удар по електората, който за такова нещо ще си отмъсти на първите избори."

  Точно това си помислипх и аз.

  Чувах призиви за бунтове, когато увеличиха годишната винетка от 65 на 100 лева (което е с 10 стотинки на ден), ка какво остава да им спрат бракмите от движение, задето ... замърсявали, моля ви се?!

  На идиота, който си източва маслото в канавката край пътя, понеже му свиди да иде на сервиз, много му дреме, че замърсява.

  А иначе дават по 150 лева за цигари на месец на калпак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Няма технологични решения на липсата на административен контрол...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Весело

  Цитат:
  "Свързани бази данни ще изключат човешката преценка при автопрегледите"

  Като при срива на Тъговсия регистър, ли?!
  Щото "преценката" и "намесата" в база данни, са две различни по смисъл и "изпълнение" дейности! ;)
  А и, как да откажеш, на шуранайката или балдъзата, "услуга"?! Кофти е, нали?

 9. 9 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Трябва да се затегне контролът! Не може само в България димящи каруци да ,,минават“ ГТП!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 279 Весело

  Я виж ти...Откриха "топлата вода"-свързването на база'данни в различните системи...Ами ай' свържете тогава и неплатените глоби и вижте как ще се увеличчи тяхната събираемост и плащането.

  Копие от мой коментар в друга тема, свързан с въпроса:

  "...има проблем: Глобите са несъбираеми (доколкото знам, дано да греша). Като глобите станат събираеми, и властите (държавни и общински) почнат да ги налагат редовно-ЗА ГОДИНА "мат'ряла ще се превъзпита, ПРЕЗ ДЖОБА".

  Работи! По нашенско така превъзпитаха цял народ "талибани" (ВЪРЛИ ИНДИВИДУАЛИСТИ кратно повече от българите) да....не късат диви теменужки и още 2-3 вида застрашени цветя. 'Ма то не бяха ревове, не бяха писъци-'ма как така дечицата ни да не могат да си откъснат по 1-2 цветенца!!! 'Ми ей така-НЕ МОЖЕ. За година две се вразумиха (ПРЕЗ ДЖОБА).

  Нещо относно глобите, лихвите и тяхната събираемост.

  По нашенско глоба за нарушение с МПС (скорост, паркиране и др) е или лична (ако е връчена на нарушителя) или на колата. И се счита за връчена ако е изпратена с препоръчано писмо до регистрирания адрес на собственика в момента на нарушението. Ама живееш другаде/не си получил препоръчаното писмо-счита се за връчено. ДА СИ РЕГИСТРИРАЛ НОВИЯ АДРЕС ВОВРЕМЕ, както си задължен по закон. Ама фирмата има 2-22-122 коли?!? По закон са задължени да водят регистрация в кой ден кой служител коя кола кара! И който ти дава служебна кола те уведомява-на еди коя си дата на еди кой си час е извършено нарушение.

  Паркирането-разбирате се кой плаща глобата. Скорост, не спиране на СТОП, неправилно шофиране-НЯКОЙ трябва да понесе санкцията, която освен глоба е и точки+лишаване от права понякога. Та или си понасяш санкциите лично, или намираш за пари "доброволна жертва" да признае (пред адвокат, който дава декларация в съда) че той е шофирал и извършил нарушението. В такъв случай ти плащаш глобата, а на него му отнемат точки/временно отнемат право да шофира. Правил съм го няколко пъти за да бъда мобилен. Е, веднъж ме гепиха да шофирам 15 мин' след като "ми взеха временно книжката", и бях 6 месеца като бос със шофьор. Кофти, ама сам съм си виновен (кофти късмет че ме гепиха).

  Глобите ни са събираеми!

  За колите: Веднъж годишно си на тех'преглед, и там виждат в компютера дали на колата има неплатени глоби, колко и кои. Системите са свързани! Или ги плащаш на място, или ти дават временно разрешително да пътуваш седмица две докато си платиш глобите. След този период ако не си платил глобите разрешителното е невалидно, и шофираш БЕЗ застраховка. КОФТИ!

  За личните неплатени глоби: Веднъж на 5 г' трябва да си подновиш шофьорската книжка. НЕ Я ПОДНОВЯВАТ ако има неплатени глоби. Издават ти временна за месец-да си уредиш кредит от банката да си платиш натрупаните с лихви глоби. Иначе шофираш без книжка, и без застраховка, дори и да си я платил-застраховката важи само за шофзор с книжка в кола с разрешително за движение. А ако случайно една от неплатените глоби е наложена от съд+временно отнемане на правата-при проверка от полицай те арестуват АВТОМАТИЧЕСКИ и получаваш второ обвинение-шофиране без валидна шофзорска книжка. И тогава съдът ти налага и няколко месеца ЕФЕКТИВЕН пандиз за "неуважение към съда"+шофиране без права. Присъдите над 6 месеца се отлежават ефективно (свалят 1/3 за "добро поведение"), под 6 месеца-обществено'полезен труд ПОНЕ 4 часа дневно. Спазаряваш се с една служба към съда къде и какво правиш. Ако си пич с връзки или квалификация-чистиш пушкалата в някой полицейски участък. Иначе могат да те пратят и като санитар/хигиенист в спешното отделение в болница. Приятел не издържа повече от седмица това и сам си влезе в пандиза за 2 месеца (3 минус 1/3). Дамите ги пращат помощник'учителка в малките отделения/общински детски градини

  Лихвите:

  Преди 30+ г' БЯХА УЖАСНИ! После се усетиха че са прекалено тежки, и "облекчиха" нещата. Неплатена глоба до 6 месеца се увеличава с 50%, после-лихва около 10-12 %
  годишно. Глоба платена до 1 месец ПРЕД КОЙТО Я НАЛОЖИЛ (КАТ или общината) се намалява с 20% май.

  Морковчето и СОПАТА!

  За протокола...


  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Аз така да попитам, проблемът не е толкова в старият автопарк, колкото в един елемент, наречен сяра, който се намира горивата на територията. та Ко ш правим с нея?

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  В Румъния автопарка почти целия е в гаранция на производителите а в България от как дойде герб просто с 10г. застаряха всички коли едновременно!

  Трябва да се затегне контролът! Не може само в България димящи каруци да ,,минават“ ГТП!
  —цитат от коментар 9 на С Стоянов


  Ако се краде по-малко ще има за бизнеса и населението да си подновят колите, а сега какво някой внесъл намордници слагаме ги на всички кучета, някой направил верига за технически предгледи ще трябва всяка седмица да се ходи на преглед, вероятно следва преглед на бебешки колички , велосипеди и инвалидни колички!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Бе то на думи и електронно правителство ей сега ще го имаме ама......................

  Путин - мы верим в тебя !
 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Тоя дали е наясно какво точно ще свързва и с какво ще го свързва.

  Ако искат екология - тя струва пари и като се опаричат хората, ще посменят и автопарка
  Ако искат сигурност - да си видат пътищата - абослютен боклук са...

  За да се решат двата проблема масово, требе да се смени Централния компютър. Смяната на периферията не върши работа. Сами си го доказвате всеки ден....

 15. 15 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ"

  На глоби не се начисляват лихви...

  п.п. А кво правим със фалшивите стигери за минат ГТП за по 10 кинта???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Това няма как да се случи. Баце се грижи за цялата държава гласоподаватели, а той хич не обича да губи на избори.

 17. 17 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Браво на фотографа!!!!!!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK