Съдът отмени решение на антикорупционната комисия за кмета на Ботевград

Съдът отмени решение на антикорупционната комисия за кмета на Ботевград

© Анелия НиколоваАдминистративният съд - София-област, е отменил решението на антикорупционната комисия, с което тя е установила конфликт на интереси за кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, пише Mediapool.


В решението на комисията се казваше, че той е нарушил закона, тъй като, след като е бил избран за кмет, е прекратил производства за премахване на кабелни мрежи на фирмата, която е управлявал, преди да заеме поста. След като поема общината, Гавалюгов продал дяловете си на майката на децата си.


През 2014 г. по разпореждане на бившия кмет Георги Георгиев общински служители проверяват кабелни мрежи, изградени от фирмата на Гавалюгов. Проверката установява, че са незаконни и трябва да се премахнат. Гавалюгов първо обжалва, а след това печели изборите и като кмет издава заповеди за прекратяване на производствата.
"Комисията приема, че при издаване на заповедите Гавалюгов е бил повлиян от частния интерес на свързаното с него лице. В конкретния случай частният интерес на свързаното лице се изразява в това образуваните срещу дружеството, в което тя е съдружник, административни производства да бъдат прекратени", пише в решението на антикорупционната комисия.


Оттам посочват също така, че в случая облагата се изразява в избягване на санкция - премахване на незаконни строежи. "Налагането на санкция неминуемо ще се отрази на имуществото и дейността на дружеството, което от своя страна ще рефлектира в патримониума на свързаното лице", смята антикорупционната комисия.


Според Административния съд на София-област обаче конфликт на интереси няма, тъй като липсва една от основните предпоставки Гавалюгов и майката на децата му да се считат за свързани лица – двамата нямат общ адрес. Това е ключово, защото никъде в законодателството няма определение за "фактическо съжителство", в каквото е бил Гавалюгов, а само за "семейство".


Освен тези, сключили граждански брак, то включва и "съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес", заедно с децата им до определена възраст. Случаят на Гавалюгов не попада в тази хипотеза, тъй като двамата живеят на различни адреси.


От антикорупционната комисия са приели, че двамата са в съжителство, защото имат общи деца и трябва да се грижат за тях, но това не е правилно, на мнение е съдия Мария Попова.


Следват проверки и справки в националната база данни "Население", за да се установи дали кметът и майката на децата му живеят на един и същ адрес. Те установяват, че двамата нямат общ постоянен или настоящ адрес и заради това съдът не може да приеме, че те живеят във фактическо съжителство.


"Неправилно е прието, че частният интерес на дружеството е повлиял върху обективното и безпристрастно изпълнение на служебните задължения на кмета на община Ботевград. Липсата на частен интерес и следващата го облага налагат извода, че издаването на процесните заповеди не съставлява нарушение", посочва съдия Попова. Решението на съда не е окончателно.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  КПД-то на антикорупционната комисия е в ляво от нулата!!!

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Шапка му свалям на Красю Черничкия за кадровата политика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Абсолютно резонно решение. Този Франкенщайн КОНПИ или там както се нарича си е обикновенна рекетьорска организация и няма място в демократично общество.

 4. 4 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Мнооого мъдро. Съдът пак се изложи тотално. В закона не пишело, че фактическото съжителство означава свързани лица. Альооо съдиите... да сте чували нещо за буквата на закона и духа на закона???? И че ако буквата на закона не съвпада с духа на закона, се гледа цялото??? С тия буквалистики само се чудите как да си оправдаете скандалното решение.

 5. 5 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Първия и третия прочетоха ли че съдът е сметнал че при съвместно съжителство на семейни начала нямало свързани лица??? Ха прочетете и тогава плюйте по КОНПИ

 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1650 Разстроено

  Още при обсъжданията на текущия корупционен закон обясняваха, че фактическото съжителство не е уредено в Семейния кодекс и единственият начин да бъде доказано е общият адрес, но правната интелигенция в лицето на Барни Ръбъл не се вслуша, защото той най-много знае и най разбира и резултатът е налице. Проблемът е изцяло законодателен и известен от години съдебна практика по решения на комисията за конфликт на интереси.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 7. 7 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Още при обсъжданията на текущия корупционен закон обясняваха, че фактическото съжителство не е уредено в Семейния кодекс и единственият начин да бъде доказано е общият адрес, но правната интелигенция в лицето на Барни Ръбъл не се вслуша, защото той най-много знае и най разбира и резултатът е налице. Проблемът е изцяло законодателен и известен от години съдебна практика по решения на комисията за конфликт на интереси.
  —цитат от коментар 6 на Darulio


  Не е нужно всичко да се описва до последния детайл на последния вариант. Иначе щяхме да имаме хиляди томове със акони и пак всичко нямаше да е описано и да са обхванати всички варианти. Затова още древните римляни са измислили фразата за "духа на закона". Ясно е на всички че при съвместно съжителство на семейни начала имаме свързани лица.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1650 Разстроено

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  Като цяло съм съгласен, но освен това има и нещо, наречено "съдебна практика".
  Когато трябваше да измъкнат застрахователите, общинските съветници или да спасят делата на кпконпи срещу вече оправдани лица, последваха моментални законодателни изменения. Когато, обаче, трябва да се измени законът, за да бъдат санкционирани явни нарушители като тоя или подобни нему, реакция няма. Все пак конфликт на интереси се установява по дефиниция за "наши хора" (кметове, министри, председатели на парламентарни групи и т.н.) и затова няма интерес от прецизиране на разпоредбите.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 9. 9 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 678 Любопитно

  Ако децата за заченати на друг адрес и/или на задна прашка също няма конфликт на интереси, защото не е записано в закона. ТРА - ГЕ - ДИ - Я ! Това е българското правосъдие. Начело с главния прокурор, съдебния съвет , специализирания съд, прокуратура , Ко? Компи и малоумия министър.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK