С фотогалерия на съборени ромски къщи Варна се похвали, че започва нов проект "за облекчаване на трафика"

Една от снимките в общинската фотогалерия от събарянето на къщи в гетото "Максуда" във Варна

© Live.Varna.bg

Една от снимките в общинската фотогалерия от събарянето на къщи в гетото "Максуда" във ВарнаС публикация на фотогалерия от 13 снимки, които документират събарянето на 13 "опасни" ромски къщи във варненското гето "Максуда", вчера местната администрация обяви, че започва изграждането на ново кръгово кръстовище в града. Снимките са поместени в общинския сайт Live.Varna.bg и противно на досегашната практика, сред тях няма нито една визуализация на бъдещия проект.


Според съобщението на общинския пресцентър съборените къщи били разположени в 10 парцела. По данни на районното кметство "Одесос" ромите, регистрираните там по постоянен адрес, били около 100, но реално обитателите на съборените къщи били по-малко.


Колко точно - администрацията не уточнява
вероятно защото, както във всички подобни случаи досега, не си е направила труда да събере надлежно подобна информация. Пак според официалното съобщение живеещите в къщите били предупредени за събарянето им, връчени им били заповеди, но към момента нямало желаещи за настаняване от община Варна.


Скрийншот от информационния сайт на Община Варна Live.Varna.bg

Скрийншот от информационния сайт на Община Варна Live.Varna.bg


Разрушаването на ромски къщи в гетото "Максуда" под претекст, че са "опасни", е нова тактика на местната администрация. С нея акциите по събарянето на домове в махалата се представят като "спасителни".


За пръв път това се случи в началото на ноември м.г., когато всички къщи в гетото "Максуда", попаднали в новото трасе на реконструирания бул. "Васил Левски",


внезапно се оказаха "опасни за здравето и живота на обитателите им"


По този повод "Дневник" изпрати до администрацията на варненския кмет Иван Портних няколко въпроса. Техните отговори бяха странни и пълни с противоречия. Според тях разрушените и планирани за събаряне къщи в "Максуда", се оказаха общинска собственост, тъй като били построени върху общински терени. Но само няколко параграфа преди това обяснение в писмото се твърдеше, че "няма открити данни за собствеността на сградите".


Въпреки изрично зададения въпрос дали къщите, построени върху общински имоти, са били законни, отговор не бе даден. Вместо това в текста се твърдеше, че


подобна информация не е събирана


а сградите били разрушени, защото се намирали върху терен с "нарушената устойчивост на ската под тях, със съществуваща реална опасност от създаване на аварийна ситуация".


Тази внезапна грижа за "живота и здравето" на живеещите в "Максуда" най-вероятно има обяснения, които са твърде далеч от чиновническия алтруизъм. В случай че са били законно построени, за разрушените къщи в "Максуда" би трябвало да бъдат изплатени обезщетения след отчуждаване. Но още в началото на строителните работи по бул. "Васил Левски"се оказа, че планираните 25 млн. лв. за подобни компенсации са далеч под необходимите. Така с освидетелстването на ромските къщи като "опасни" администрацията най-вeроятно си е спестила разходи, които няма откъде да покрие.


Освен това разрушаването на къщи, обявени за опасни, развързва ръцете на местната власт да обясни действията си с "форсмажорни обстоятелства". Това и спестява куп главоболия, тъй като е силен коз в битката с правозащитни организации.


Но това двуличие има и друга, по-важна цел


– с него се заобикаля ангажиментът пред Съда по правата на човека, поет от правителството през 2015 г. Според него в гетото "Максуда" не трябваше да бъдат събаряни повече сгради, които са единствени домове на обитателите им.


Друг въпрос е, че при всяка акция по събаряне на къщи в ромското гето "Максуда" администрацията на варненския кмет Иван Портних отказва да обяви публично план с конкретни мерки за осигуряване на основните жизнени потребности на хората, които са ги обитавали. Изключение не е направено и сега.


В съобщението, разпространено вчера от общинския пресцентър, се твърди, че


"към момента няма желаещи за настаняване от община Варна".


Така се случи и през ноември м.г. Но подобни откази са логични, като се има предвид, че при друга акция през 2015 г., след намесата на Съда по правата на човека в Страсбург, местната администрация беше принудена да настани 40 роми и децата им, които превърна в бездомници, в социални домове край града. А за да бъдат изгонени оттам 6 месеца по-късно, семействата, повечето от които многодетни, бяха оставени без храна и социални помощи.


Новото кръгово кръстовище, което предстои да бъде изградено на мястото на разрушените къщи, трябва да свърже


придобилия печална известност бул. "Васил Левски"


във Варна и обходния бул. "Девня", който минава по брега на Варненското езеро. Целта на връзката, според зам.-кмета на Варна Христо Иванов е да "облекчи трафика". Стойността на проекта е 3.7 млн. лв., а работата по реализацията му щяла да започне веднага след сключването на договор с изпълнителя, което, ако няма обжалвания в КЗК, се очаквало да се случи в рамките на месец.


Така, ако прогнозата на Иванов се потвърди, строителната площадка на кръстовището ще бъде открита в средата на август. Тогава ще се състоят и празненствата за Деня на Варна, а най-вероятно и ще бъде даден и неофициален старт на кампанията за предстоящите през октомври местни избори.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Циганолюбието пак реве.
  Бутаййййй!!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Правозащитни организации...
  Какво е това чудо бре?
  Чии права защитават, нали си имаме съдебна система, защо са ни нужни платени нпо-та?
  Защо реват само за циганите, защо не защитават българите от циганските набези, грабежи, убийства?
  Двуличието е точно тук, платени са от Сорос, за да руши държавата и да спекулира в едно разделено общество.
  Старата лисица ги знае тези номера, направи ги и с мадана в Украйна и на много други места.

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 13 Гневно

  БХК, спиш!
  Гаврят се с бъдещето на България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Двете къщи от снимката не са цигански,а български,никога не са обявявани за опасни,собственициете им са обещетени, като за по-високата къща им дадоха над 200 000 лв.

 6. 6 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Дневник", защо така? Много е лесно да ги пишеш тези неща, когато не минаваш всеки ден оттам.
  Следващият път не изпращайте въпроси, ами се разходете до Варна.
  Не стига БХК, че и "Дневник"...

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Има новина! Запалили са автомобила на Прф. Минеков!
  Изглежда е ядосал с нещо трисвиниума.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Реално, всяка незаконна построена къща е опасна за живущите. Автора би ли живял в сграда, която не е планирана или поне одобрена от архитект за годна за живеене?

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Тук се смесват две теми:
  - права на обитателите (без значение на етноса им) на общината
  - процедури и правила за строеж
  Всичко трябва да се спазва без да се ощетяват едни или други групи хора.
  Едва ли някой иска запазване на гетото :)
  Всяко гето е добре да бъде ликвидирано (нямам предвид преместено)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Много спекулативна статия с провокативни нюанси. Изключително трудно се чете. Може само да провокира болните мозъци, вярващи само на конспиративни теории... Не знам какво целят...

 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Пожелавам на първите коментирали, къщите им (ако притежават такива) да попаднат в зона където някой е решил да "усвоява" средства, но да не е предвидено финансиране за отчуждаването им.

 13. 13 Профил на StBlagov
  StBlagov
  Рейтинг: 440 Гневно

  Спасе, спасе... за да плюеш по ГЕРБ си готов и майка си да продадеш. Максуда е незаконно гето и каквито и начини да е намерил Портних, за да се отърве от него има цялата ми подкрепа, въпреки очевадната липса на качества за кмет. Ромите, които живеят интегрирано и работят отдавна не са там. Там улици няма, има пътеки по 1,5 м ширина, където и каруца трудно минава. Но защо да го знаеш това Спасе, когато не си стъпвал там. На теб ти е добре да си вземаш 6-те хиляди лева наем от реституираната "Валентина" от къщата на баба ти и да пишеш писквили, по поръчка.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#5] от "tosho_toto":
  Ако имате повече информация споделете я! Защото написаното е тенденциозно и не може да му се вярва.
  Информация от сайта Live.varna.bg:
  "Междувременно днес се извършват дейности по събаряне на опасни постройки по трасето на бъдещето кръгово кръстовище. Обектите са разположени на 10 парцела, като по данни на район „Одесос“ адресно регистрираните лица там са около 100, но реално обитателите са по-малко. Хората са били предупредени за събарянето, връчени са им заповеди. Към момента няма желаещи за настаняване от Община Варна."

  Никъде не пише, че къщите са ромски и дали обитателите са били обезщетени. Ако къщите им са законни и се отчуждават няма как да не са били обезщетени. Цялата статия е манипулация с цел да се изкарат ромите жертви на общински произвол.
  Ако някой е имал законно построена къща върху собствен парцел и не е обезщетен може да се обърне към съда и да защити правата си.

 15. 15 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  Май трябва по-често да си взимаш хапчетата и да вземеш да си разпънеш палатка в ромската махала :)

 16. 16 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Браво г-н Спасов! Най-после разкрихте истинската причина за хейтърските статии по отношение на бул. В.Левски! Мъчно Ви е за ромското гето в Максуда, понеже за това Ви плащат чуждестранните грантове!

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Пожелавам на първите коментирали, къщите им (ако притежават такива) да попаднат в зона където някой е решил да "усвоява" средства, но да не е предвидено финансиране за отчуждаването им.
  —цитат от коментар 12 на Nick F


  А да не пишем простотии бива ли?Ако къщата е ЗАКОННА,ще получи обезщетение,без значение предвидено ли е финансиране или не.

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Мдам, права на незаконнонастанили се върху частен имот. Защо ли журналистът не защитава правата на наследниците на Владимир Митов които никога не влязоха във владение на своите 44 дка в Максуда?

  Обезщетения за самонастанили се и с незаконни постройки?! Стига бе... Само в Дневник вярват, че там се плащат данъци, ток и вода...

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Одобрявам, но има и други незаконни които не са цигански, бутай наред !!!

 20. 20 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Що ги бутат? Те са нито повече, нито по-малко къщи за гости за които ние плащаме. Другите къщи за гости, кога?

  CONTADOR GRATUITO!
 21. 21 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#20] от "г-н Думанов":

  Айде с глупостите. Едните викат първо едното по-важно, другите - първо другото, че по-важно. Накрая никой нищо не бута и всички пак недоволни. Не дай си боже нещо да се бутне - пак недоволни.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":

  Кой ти е казал, че вярват.
  Просто така ТРЯБВА да се пише.
  Политкоректно и вероятно финансово мотивирано...

 23. 23 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  А да не пишем простотии бива ли?Ако къщата е ЗАКОННА,ще получи обезщетение,без значение предвидено ли е финансиране или не.
  —цитат от коментар 17 на mvu02435512


  Като размера на обезщетението се определи или по цената на запусна нива или по цената на една дупка в центъра на Варна,

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  До коментар [#14] от "pamela":

  От около 2 години къщите са в процедури по отчуждаване. Обезщетени са СОБСТВЕНИЦИТЕ, които ИМАТ ЗАКОННИ ДОКУМЕНТИ.
  Самонастанилите се няма какво да пищят, че са ги изгонили.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  "... Но това двуличие има и друга, по-важна цел – с него се заобикаля ангажиментът пред Съда по правата на човека, поет от правителството през 2015 г. Според него в гетото "Максуда" не трябваше да бъдат събаряни повече сгради, които са единствени домове на обитателите им..."!

  Ха...! Двуличие? Значи, всеки манго може да струпа къща без да плати за място, проекти, разрешителни или каквото и да било друго. Даже и с крадени материали. Никой не го пипа, защото му било единствено жилище! Ако аз реша да си сложа барака в собствено място, на главата ми ще се изсипе Община, ДНСК, Полиция и прочие... Може и от Мюфтийството да ме проверят също...!
  Двуличие, но спрямо кого?

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Aбе от дневник, проверихте ли една снимка, какво бе под автогарата преди тоя булевард, ще ви спестя търсенето - едно голямо сметище вътре в града, навсякъде мизерни колиби, които аха да паднат. Не че булеварда е приличен, но поне тая гледка вече я няма в така нареченият "широк център" (по скоро извън него).

  И друго - аз ако искам къща трябва да си купя земята под нея, с какво "тъмнозелените" са по-добри от мен, за да него правят?

 27. 27 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Спасее, Спасее,
  Чети Захари Стоянов.
  Там има име за такива като теб..

 28. 28 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Има новина! Запалили са автомобила на Прф. Минеков!Изглежда е ядосал с нещо трисвиниума.
  —цитат от коментар 7 на KA2


  Проф. Велислав Минеков: Докато не приключи „падишахлъка“, винаги ще има някакъв нов Цветанов

  Потърси го
  Това е от вчера през деня!
  И вечерта.... ИЗНЕНАДА  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 29. 29 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nick F":

  Ако не си си узаконил къщичката и по документи там е все още нива (и си плащал данък за нива, а не за сграда) ще те компенсират за нива. Не виждам, никъде проблем.

 30. 30 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nick F":

  Ако не си си узаконил къщичката и по документи там е все още нива (и си плащал данък за нива, а не за сграда) ще те компенсират за нива. Не виждам, никъде проблем.

 31. 31 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Извинявам се за двойния пост :(

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Значи от общината са спазили закона. Какъв е тогава проблемът?

 33. 33 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  Неправилно е, че трябваше да се стига до разширяване на булеварда, за да започнат да разчистват там, но това трябваше да се случи много отдавна. Живеят си без да плащат за място, за ток, за вода... не им е мястото там и аз съм доволна, че разчистват този бардак.

 34. 34 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Това е скандално! БХК защо спят?!

  Бог да благослови Америка за България!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 278 Любопитно

  Интересно ми е колко точно роми е настанил безвъзмедно алтруистът Спас Спасов в реституираните имоти на скандалния Добрин Митев, които упорито се твърди, че се управляват от г-н Спасов във Варна?

 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Покрай Околовръстното в София, между Симеоновско и Младост, вляво (като пътуваш към Младост) преди години бяха се заселили няколко цигански семейства и после се мина съвсем малко време и се нароиха бараки направени от каквото се сещате, с коне пред тях, и се множаха. Не знам кой е взел мерки, но всичко това изчезна по едно време. Може и сами да са се махнали. Но те правят къщи от всичко, правят някакъв груб скелет от дъски и после го покриват с балатуми, тенекии и там каквото намерят. Заселването им е мълниеносно.

 38. 38 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Няколко пъти вече пиша, че Спас Спасов списва в Дневник преследвайки някакви свои цели. Надявам се, че те се различават от тези на Дневник.

 39. 39 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бай Спас - бранителят на незаконни ромски къщи, да вземе да приюти ромите у дома си или направо да се разсърди, да им купи по един билет за Нова Зеландия и да отпътува заедно с тях. Там аверчето Бай Добрин ще им осигури и работа да боядисват яхти и дружно да псуват как не им потръгна далаверката в родна Варна.

 40. 40 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#33] от "Стойка Петрова":

  Всъщност разчистването започна преди това. Но наистина остава впечатлението, че булеварда е някакъв катализатор за разчистването. Преди строежа бяха едни клизми за някоя друга съборетина, а сега стана доста бързо. Да се надяваме, че процеса ще продължи. И не само в Максуда.

 41. 41 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 595 Неутрално

  изверги - вместо да поканят с вилкомен 10на иляди афгано-судански либералномислещи младежи и девойки, те ромски къщи ще ми бутат

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Тези къщи наистина бяха ужасни. Някакви коптори, които пътниците от влака първо виждаха от Варна.

 43. 43 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 599 Весело

  Спас си вкара ефектен автогол с тази статия.

 44. 44 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Дами и господа защитници на ромската безнаказаност ! Тази година вместо да ходите на почивка в Гърция , на Средиземноморието ,или на Малдивите и Карибите , защо не отидете на почивка за един месец в Максуда !?

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3115 Весело

  До коментар [#37] от "anonim440":

  Нали! Също като на българите от преди 90-100 години.
  А се поинтересувайте как са били застроени Ючбунар или Хаджи Димитър? С къщурки построени за една нощ на общински земи.
  Пази Боже сляпо да прогледа!

 46. 46 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Ето къде има цигански гета в София. Някак си страно е в "Красна поляна" дето е на един хвърлей от центъра да се говори за гето, но е факт че както си вървите и както се редят нормални домове изведжъж започва гетото и на тротоара са разпънати въжета за простор.

  https://www.lentata.com/page_4561.html

 47. 47 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  На идване от Перник, от влака на влизане в София се вижда един ужас, който не знам кога ще бъде премахнат.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Правозащитни организации...Какво е това чудо бре?Чии права защитават, нали си имаме съдебна система, защо са ни нужни платени нпо-та?Защо реват само за циганите, защо не защитават българите от циганските набези, грабежи, убийства?Двуличието е точно тук, платени са от Сорос, за да руши държавата и да спекулира в едно разделено общество.Старата лисица ги знае тези номера, направи ги и с мадана в Украйна и на много други места.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Верно, че имаме съдебна система, как забравихме, че хванаха лошите, дето окрадоха КТБ.

  No Pain No Gain
 50. 50 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Циганолюбието пак реве.Бутаййййй!!
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Путинолюбието пак на амбразурата :)

  No Pain No Gain
 51. 51 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":Кой ти е казал, че вярват.Просто така ТРЯБВА да се пише.Политкоректно и вероятно финансово мотивирано...
  —цитат от коментар 22 на НеКой


  Погледнато през очите на Кремъл, това важи точно за твоите постове :)

  No Pain No Gain
 52. 52 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Типична поръчкова и манипулативна статия в стил "Дневник". Задачата е да се внуши, че правилни и законни действия на администрацията са неправилни и незаконни. Истината е без значение.

  адв.М.Гроздев
 53. 53 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7530 Неутрално

  Изкараха ромите за големите виновници, а общината мълчи и крие реална информация от обществеността

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 54 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#43] от "encor3":

  Пореден, но здраве да е. С годините човек изтрещява, не че го оправдавам. Иначе беше пуснал една подобна надъхващо-омразна статия, в която имаше толкова брутална фактологична грешка, че чак Дневник му я свалиха. Не знам защо не им светва червената лампа за обективността му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK