След 80 години населението на България ще е 4 млн. души, прогнозира Евростат

След 80 години населението на България ще е 4 млн. души, прогнозира Евростат

© ДневникПрез 2100 година населението на Европейския съюз ще намалее с 4%, което представлява около 20 млн. души. Очаква се до 2044 г. да има покачване на живеещите в ЕС и те да достигнат 525 млн. души, след което да последва спад до 493 млн. души. Тази прогноза направи европейската статистическа агенция Евростат.


България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са през 2100 г. в страната да живеят 4 млн. души. Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2060 г., а за още 20 години спадът ще е с още 1 млн. души.


Както в ЕС, така и в България населението ще става все по-възрастно през следващите десетилетия. През 2100 г. близо една трета от живеещите в Европейския съюз ще са на 65 или повече години. Средната възраст на жителите на ЕС пък ще достигне 48.7 години, като през 2018 г. тя е 43.1. Очаква се Португалия, Хърватия и Италия да бъдат държавите с най-възрастно население.
След 80 години населението на България ще е 4 млн. души, прогнозира Евростат


Евростат предвижда сериозен спад на населението на Италия, което от 60 млн. ще намалее до под 45 млн. души. Близо 11-милионна Гърция ще се свие до 7.5 млн. души, а след 80 години в Полша ще живеят 27 млн. души при сегашно население от 37 млн. Румъния, Португалия и Унгария също ще загубят голяма част от населението си.


Сериозен ръст на жителите през 2100 г. се очаква във Великобритания. Кралството ще увеличи населението си с близо 20 млн. души до 85 млн. Евростат очаква Швеция да покачи населението си с 50% и да достигне 15 млн. души.


От статистическата агенция подчертават, че прогнозите им са базирани на все по-голямата миграция на хора и демографските проблеми в редица страни в ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK