Заради F-16 бюджетният дефицит ще се увеличи над 4 пъти

Заради F-16 бюджетният дефицит ще се увеличи над 4 пъти

© Надежда Чипева, КапиталПравителството планира да предложи в понеделник актуализация на бюджета за 2019 г., в която планираният дефицит от сегашните 0.5% да се увеличи на 2% заради нуждата да се финансира очакваната сделка за бойни самолети F-16.


Това заяви финансовият министър министър Владислав Горанов в интервю, разпространено днес на сайта на министерството.


В него той казва също, че емитираният вътрешен дълг от 300 млн. лв. в края на миналия месец не е пряко свързан със сделката с "Локхийд Мартин". В репортажа си за интервюто "Ройтерс" допълва, че в понеделник правителството планира да емитира още 200 млн. лв дълг с 20-годишен падеж.
В сряда кабинетът одобри параметрите при сума 1.26 млрд. долара, а в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа пакета от 4 договора, които подлежат на обсъждане и ратифициране от парламента. Миналата година депутатите одобриха таван на разходите по сделката от 1.03 млрд. долара, след което позволиха по принцип той да бъде надхвърлен. Днес Горанов каза, че средствата "в целия си обем не са разчетени в Закона за бюджета" и че поради това се налага актуализирането му, "за да увеличим разходната част и за да осигурим необходимото финансиране на този проект".


Преди броени дни западна консултантска агенция прогнозира внасянето на поправки в бюджета за 2019 г. да стане до месец септември. Освен това тя предупреждаваше клиентите си в бизнес средите, че не е изключено заради еднократното и авансово плащане на цялата сума да се наложи в следващите 2 години някои европроекти да не получат достатъчно съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и конкретни сфери - инфраструктура, транспорт, енергетика.


"Дефицитът ще бъде около 2%, съвсем малко отгоре вероятно по план. Число, което е в съответствие е и под 3% по маастрихтските критерии. Тоест не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина", казва Горанов в интервюто.


Финансовият министър обаче смята, че "това няма да засегне останалите сфери". "Разбира се, значително фискално усилие, ако се прави, е само в рамките на една година, защото за радост добрите перспективи пред нашата икономика и доброто изпълнение на бюджета позволяват това усилие да се случи еднократно в 2019 година."


"Ройтерс" обяснява, че 2% е под прага за дефицит, който би поставил под въпрос желанието на България да влезе в т.нар. чакалня за еврото. Агенцията напомня още, че според 3-годишната рамка би трябвало бюджетът за 2020 г. да е балансиран.


Горанов обяснява, че "ни се искаше" сделката да се изплаща на части, но понеже била първата подобна с американското правителство, на този етап трябва да се финансира накуп, а "когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, мисля, че ще може да договаряме и по-гъвкави схеми за в бъдеще".


Министърът посочва също, че правителството може да си позволи такъв формат сега, защото "фискалният резерв е на достатъчно добро равнище". Запитан дали ще се взимат заеми заради F-16, той отвръща, че по закон за тази година са предвидени 1 млрд. лева вътрешни емисии "за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK