Организираната престъпност вече не си решава нещата с убийства, смята министър Маринов

Организираната престъпност вече не си решава нещата с убийства, смята министър Маринов

© Анелия НиколоваРазкриваемостта на убийствата през миналата година е 95%. Намалява броят на предварително планираните, което показва, че организираната престъпност вече не си решава нещата по този начин. Това каза днес пред Канал 3 министърът на вътрешните работи Младен Маринов.


Според него по малките населени места ситуацията с битовата престъпност е овладяна и където има престъпления, те се разкриват бързо. "Не е в медийния фокус, но работата не е спряла", увери министърът.


Попитан дали държавата трябва да даде пари за общинска полиция, Маринов уточни, че трябва да се направи анализ дали да се насочват средства към една такава нова структура или към частите на националната полиция. "Едно звено като жандармерията е много ефективно, няма връзки с местните хора, добре обучени са", каза министърът.
На въпрос за цената, за която трябва да се плаща на полицаите за час нощен труд, Маринов каза, че един лев е добро начало, при положение че сега е 20 стотинки. "За това ще трябват 25 млн. лева, но въпросът може да се реши с новия бюджет", каза министърът.


Борисов не се интересува кого във властта проверяваме


По повод срещата със собствениците на футболни клубове през седмицата Маринов каза, че "който не спазва това, което е било уточнено, ще попадне под ударите на закона. На въпрос за разследванията срещу хора във властта министърът обяви, че още докато е бил главен секретар на МВР, премиерът му е казал, че няма да има чадър над никого.


"Каквото се получи като сигнал, се проверява и се работи с прокуратурата. Премиерът дори не иска информация в хода на проверките", каза още Младен Маринов. В отговор на въпрос той обяви, че за момента не е канил Цветан Цветанов на работа в МВР като експерт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK