Днес започва голямата битка за нов главен прокурор

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

© Велко Ангелов

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.Днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) открива официално процедурата по избор на нов главен прокурор. С днешното заседание се дава начало на голямата битка за наследник на Сотир Цацаров, чийто 7-годишен мандат на поста изтича на 10 януари 2020 г. Призивите на магистратите са за достоен и независим професионалист от системата, както и за прозрачен избор.


Постът е "апетитен" заради правомощията и по същата причина темата за независимостта е особено чувствителна - главният прокурор ръководи централизираната структура на държавното обвинение, има правомощия да инициира проверки и разследвания включително и срещу висши държавни служители.


Докато днес ВСС заседава, пред сградата е организиран и протест "Главен прокурор на Закона, а не на Мафията" с настояване за избор на независим и достоен кандидат.
Процедурата по избор е тежка и ще продължи няколко месеца. По закон най-ранната възможна дата за откриване бе 10 юли, а най-късната - 10 септември. По предложение на самия Цацаров преди няколко седмици ВСС прие официална хронограма (график – бел. ред.), по която да се движи изборът, и той започва възможно най-рано.


На четири последователни заседания на пленума ще могат да бъдат предлагани кандидатите за поста на Цацаров. Номинациите могат да бъдат издигани единствено от поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС (членовете на колегията са 11 - главният прокурор, петима избрани от Народното събрание, един следовател и четирима, избрани от прокуратурата) или от министъра на правосъдието.


Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор, а Данаил Кирилов вече заяви, че също няма да се възползва от правомощието си. Въпреки това той каза, че оставя "вратата отворена" за подобна инициатива, ако процедурата започне "да се изкривява" или в извънредни случаи – ако няма нито един кандидат например.


Процедура, която отваря проявлението на множество страсти


Данаил Кирилов допуска, че ако предложи име, то веднага ще бъде атакувано като кандидатура на управляващото мнозинство. "Погледнете всички публични подбори назад във времето, такава процедура винаги отваря проявлението на множество страсти, част от които са извън логиката, морала и правото", коментира Кирилов в интервю.


На четири последователни заседания ще се издигат кандидатурите - датите са 18, 22, 25 и 29 юли. А срокът номинираните да представят концепциите за работата си начело на прокуратурата е 12 август. Етичната комисия на ВСС и Комисията по атестирането трябва да изготвят становищата си за всеки от тях до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят становищата си е 16 октомври.


Пламен Георгиев – разследван, Иван Гешев отказва да влиза в "тази кална битка"


Официални кандидати за нов главен прокурор все още няма, а първата възможна дата за номинация е в четвъртък. До момента нито един прокурор не е оглавявал държавното обвинение и призивите са този път да бъде избран "човек отвътре". Неофициално в съдебната система се обсъждат различни имена за бъдещ главен прокурор и той ще бъде пети поред, откакто действа новата конституция.


Сред тях е настоящият заместник на Цацаров - Иван Гешев, който е един от най-активните в публичните и медийни изяви. Гешев е сред най-разпознаваемите лица в прокуратурата още откакто бе начело на Специализираната прокуратура.


През последните месеци той присъства на повечето официални срещи редом до главния прокурор, на много от визитите му в чужбина, а миналата седмица бе и в парламента.


Процедурата във Висшия съдебен съвет за избор на нов главен прокурор ще бъде официално открита днес

© Велко Ангелов

Процедурата във Висшия съдебен съвет за избор на нов главен прокурор ще бъде официално открита днес


Заместникът на Цацаров многократно е бил питан дали ще се съгласи да бъде номиниран и дали ще участва в надпреварата. И многократно е отговарял повече от еднозначно – 99% не. Пред "Дневник" на въпроса Гешев заяви, че "в тази кална битка" няма да участва.


Говорителят на главния прокурор и ръководител на специализирания отдел на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова също е сред хората, за които неофициално се говори, че може да бъде издигната. До момента тя нито потвърждава, нито отрича възможността да бъде претендент за поста.


Името на друга дама – Емилия Русинова, която оглавява Софийската градска прокуратура, е сред обсъжданите заедно с това на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов.


Сред имената, които неофициално се споменаваха още преди месеци, бе и това на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Преди 7 години той бе конкурент на Цацаров за поста. В момента обаче Георгиев е в дълъг отпуск, докато срещу него и съпругата му тече проверка на данъчните и прокуратурата след скандала с постройките на терасата на жилището му, навес и барбекю, за които няма документи.


"Нито имам желание, нито някой е говорил с мен по този въпрос. Благодаря на тези, които са дали оценка за работата ми, но моята работа е в комисията. Казвам го категорично и ясно. И аз четох по медии, но нито някой е говорил с мен, нито аз намирам своето поприще на друго място", заяви Георгиев пред "Дневник" на въпрос дали би се включил в надпреварата за поста на Цацаров.


В последните дни за поста бе споменат и следователя от Столичната следствена служба Бойко Атанасов.


Без да бъде издигнат официално, предложен и подкрепен от трима членове от прокурорската колегия на ВСС или от министър Данаил Кирилов, нито един от изброените не може да се включи в надпреварата.


Държавният глава може да откаже да го назначи


След като станат известни имената на кандидатите и бъдат изслушани концепциите им, ВСС преминава към избор. Той е насрочен за 24 октомври и ще бъде направен с т.нар. квалифицирано мнозинство - за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор. Ако няма силни кандидати, които да бъдат спечелят минимум 17 гласа, то избор няма да има и процедурата започва отначало.


Ако бъде избран кандидат, ВСС изпраща предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако държавният глава се възползва от правомощията си, то може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа.


В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС и започва отначало. Ако съдебният съвет избере повторно същия кандидат, то президентът е длъжен да го назначи с указ, който се обнародва в Държавен вестник.


Президентът започна консултации през май, премиерът видя намеса


Още през месец май президентът Румен Радев започна консултации за изготвяне на критерии за избора на нов главен прокурор. След срещата си с държавния глава Сотир Цацаров коментира, че консултациите са прибързани.


Ден по-късно Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е на мнение, че изборът е предопределен.


Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е предложил по време на консултациите да бъде създаден независим орган, който да има правомощия да разследва главния прокурор.


Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев изрази от своя страна надежда следващият главен прокурор да бъде от системата. Той предупреди и че ако няма нито един силен кандидат, може да не се стигне до избор на главен прокурор от първия път.


Президентът Румен Радев започна консултации за избор на критерии за нов главен прокурор още през месец май

© Георги Кожухаров

Президентът Румен Радев започна консултации за избор на критерии за нов главен прокурор още през месец май


Новият главен прокурор да бъде избран с ясни критерии и при прозрачна процедура, да познава достатъчно добре системата отвътре, да се ползва с широка подкрепа и да бъде политически независим. Около тази фигура за наследник на Сотир Цацаров се обединиха неправителствени и професионални организации, които участваха на кръгла маса в президентството.


Серията от срещи на президента предизвика коментар и от премиера Бойко Борисов, който видя опит за намеса на Радев в съдебната система. Президентът от своя страна отвърна с коментар, че не кани магистрати на вечеря в дома си, а по-късно повторно заяви, че не е надхвърлил правомощията си.


Законът посочва какви са критериите за новия главен прокурор


В Закона за съдебната власт са описани подробни изисквания към кандидатите - за висока професионална компетентност (знания и практически опит в съответната област на правото), "способност за налагане на висок етичен стандарт", "висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности".


Въведено е и изискването за "изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и принос за утвърждаване на правовата държава".


"Жизненоважно е бъдещият главен прокурор да притежава изискуемата от закона способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт, като бъде "кристално" чиста личност, с неоспорими морални и етични качества и несъмнен интегритет. В никакъв случай не трябва да е политически обвързана фигура, нито по какъвто и да е начин да е близък или свързан с лобита, икономически и/или задкулисни кръгове", заявява в официалната си позиция Асоциацията на прокурорите в България.


В интервю за "Дневник" председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев коментира, че ако се снеме неограничената и безконтролна власт от фигурата на главния прокурор, това ще доведе до естествено отпадане на нездравия интерес на политическата власт да си гарантира назначаване на лоялен главен прокурор. Това може да се случи само с цялостна промяна на устройството и функциите на прокуратурата, без това да означава изключването й от съдебната власт.


И протестиращи ще настояват за политически независим кандидат


Докато трае процедурата, пред сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" е организиран и протест, а инициативата е на гражданско движение БОЕЦ. Организацията настоява кандидатите за наследник на Цацаров да отговарят на няколко критерия. Първият от тях е те да не са заемали длъжности, на които да са били назначени или излъчени от политически партии.


Второто изискване е да не са членували в БКП и да не са свързани по никакъв начин с Държавна сигурност. Третото изискване е бъдещият главен прокурор да се ползва с доверието на гражданското общество, като чрез действията и професионалната си работа да е доказал, че е независим и неподвластен на управляващите.


Паралелно се обсъждат поправките в закона за "тримата големи"


Преди няколко седмици правосъдният министър Данаил Кирилов представи публично проекта си за законодателни промени, които позволяват разследване на "тримата големи" в съдебната власт (главния прокурор и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд). За подобни поправки се говори отдавна, а Кирилов обясни, че с тях отговаря на изискванията в докладите на Европейската комисия и препоръките, отправени в тях.


В същото време от Комитета на министрите, отговарящ за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заявиха в официално съобщение, че комитетът "не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България", а само за главния прокурор.


Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че няма да номинира кандидат за нов главен прокурор освен в извънреден случай

© Георги Кожухаров

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че няма да номинира кандидат за нов главен прокурор освен в извънреден случай


Проектът за промени в закона на Кирилов бе посрещнат с критики и от други десет неправителствени организации малко след като бе обявен публично, но Сотир Цацаров го подкрепи, макар че го нарече несъвършен.


Обсъждането и дебатът около поправките в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс текат паралелно с избора на нов главен прокурор, но вероятно няма да бъдат приети окончателно преди изтичането на мандата на Цацаров и встъпването в длъжност на новия ръководител на държавното обвинение.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Кой с кого ще се бие? Ще се надплюват ли, или ще се стрелят! Бомбастични заглавия за шаш на матряла.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Неутрално

  Залагам за кандидата на статуквото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ще се надцакват. Сега стана ли ти ясно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Любопитно

  Дано новият главен прокурор да е голем либерал!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#4] от "Потресаващо тъп човек":

  Радан Кънев напусна страната.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Залагам за кандидата на статуквото.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Позна!!! Двете фракции на БКП, БСП и ГЕРБ ще водят битката. Шансовете на националсоциалистите на Корнелия са обаче илюзорни.

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Разстроено

  До коментар [#4] от "Потресаващо тъп човек":Радан Кънев напусна страната.
  —цитат от коментар 5 на Славейко


  Къдя се е евакуирал?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Дано новият главен прокурор да е голем либерал!
  —цитат от коментар 4 на Потресаващо тъп човек


  Може и малък православен консерватор, какъвто беше Велчев.

 9. 9 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Каква битка, вече е договорено.

 10. 10 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Избор???
  Я, бе!
  Втора серия на: "А... Ти си го избра, Шефе!"

 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Любопитно

  [quote#8:"4ort"][/quote]

  Велчев беше либерал!
  Това го потвърди, един негов преател от Девин!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 12. 12 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  ДБ и Дневник за кого са? Да се знае кой ще бъде оплюван и кой не?Не че не се подразбира кой им е угоден.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  При сегашният ВСС и политическото разположение не виждам как следващия прокурор ще бъде това, което повечето хора очакват. Подобно нещо може да се случи само по чиста случайност и недоглеждане от страна на действащите управници, ситуация, която не виждам как ще се случи, защото подобна проява на "небережност" означава те да станат следствени и да влезат в затвора.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Борбата е на "здравите сили" , "по-малкото зло", срещу силите на Здравия разум!
  Време е, отдавна, имунната система, на Съдебната система, да заработи и отхвърли чуждите тела на клонираните наследници на сеещата заразата на беззаконието, БКП!

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2310 Любопитно

  лесно предвидимо е, КОЙ ще си го избере, отново

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  За да са доволни умнокрасивците, трябва да е някой ненормалник и убиец като Филчев. Все пак самият Светиня Му Костов си го избра, значи по-хубав не може да има.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  Колко да е нов със старият статут???

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4980 Неутрално

  Изтекоха поредните 7 години на премитане, замитане и хвърляне на прах...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 19. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Весело

  "Президентът започна консултации през май, премиерът видя намеса"

  - Не е само премиера. Спомените за главпрока на Гоце са живи:

  Борис Велчев е единственият кандидат за главен ... - Mediapool
  https://www.mediapool.bg/boris-velchev-e-edinstveniyat-kandidat-za-glaven-prokuro...
  18.01.2006 г. - Борис Велчев е единственият кандидат за главен прокурор - Очакванията за политическа договореност около избора на нов главен ...

 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Разстроено

  Изтекоха поредните 7 години на премитане, замитане и хвърляне на прах...
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Тека е,Дневникъ!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Весело

  "голямата битката" е невероятна редакторска хрумка.
  Предлагам ви също да обмислите думи като сражение, сблъсък, баталия, бой, млатене, кютек и пр., ако искате да останете в семантичното гнездо.
  По принцип това не беше ли избор на главен прокурор?

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Любопитно

  Христо Иванов ще участва ли в голяма битката? Или Хаджигенов, в краен случай?

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Любопитно

  Христо Иванов ще участва ли в голяма битката? Или Хаджигенов, в краен случай?
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия


  Стефан Тафров ще участва.

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Весело

  [quote#8:"4ort"]
  —цитат от коментар 11 на Потресаващо тъп човек
  Велчев беше либерал!Това го потвърди, един негов преател от Девин![/quote]


  До коментар [#11] от "Потресаващо тъп човек":

  - Факт! Особено за съакционерите си от Статус Инвест... :)

 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Само глухите и слепите още не са разбрали, че в България така наречените партии и по специално парламентарно представените са играчи пред завесата - от тях нищо не зависи. Те са циркаджиите на арената. Истинската власт е зад завесата. Те вече са решили кой да е следващия циркаджия за пред публиката. А публиката ....... нищо не става от нея.

 26. 26 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ще е наш човек, силно наш, читав

 27. 27 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#20] от "Потресаващо тъп човек":

  Не, ти не си трол - https://knetwork.capital.bg/rkq05605186 :) Добре поне, че признаваш колко кухо ти дрънчи по руски в главата.

 28. 28 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 825 Весело

  Дали да не се обзаложим, че фамилята на новия про куратор ще започва с “Г” и ще завършва на “ешев”?

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4980 Неутрално

  На бъдещия гл. прок. няма да му е толкова лесно да прикрива кражби, виновни длъжностни лица, присъди и т.н. Все пак, специално при кражбите на еврокинти, ще има смущаваща "конкуренция" на европейския главен прокурор...
  Има малка светлина в мрака...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4382 Неутрално

  До коментар [#28] от "Chung Kuo":

  "Дали да не се обзаложим, че фамилята на новия про куратор ще започва с “Г” и ще завършва на “ешев”?"

  Това е ясно от доста време, той е протежето на Сарая и затова всякакви метафори за "битки" и "сражения", всякакви спекулации за "неизвестност" и "съспенс" са напълно безпредметни.

  А за трола - просто не бива да му се обръща внимание. Предназначението на такива е да задръстят всяка по-важна тема с глупости и спам, произвеждайки десетки напълно безсмислени коментари, за да откажат свестните съфорумци от участие в подобен "дебат".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Сега, аз имам (или съм имал) отношения с хора в системата.
  Единственото, което мога да кажа, е, че главният прокурор е бил, е и ще бъде (с изключение, може би, на Борис Велчев) човек без скрупули и морал. Имал съм разговори с него, за щастие - не в съда или по такива поводи.
  Цацата го знаем. Всички, които казват, че няма да се кандидатират или възползват от министерските си правомощия, ще го направят. В последния момент. "Изненадващо".
  Вервайте ми.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Има една сръбска поговорка „Исти кypaц, друго пакованье”

 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Весело

  До коментар [#23] от "Потресаващо тъп човек":

  Е, щом не са Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, пак бива.
  Извън майтапа, Тафров няма юридическо образование.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#23] от "Потресаващо тъп човек":Е, щом не са Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, пак бива. Извън майтапа, Тафров няма юридическо образование.
  —цитат от коментар 33 на АзКлавдия


  Че за кво му е?
  Баце с една прочетена книга, цяла дръжава управлява!То па една дръжава.

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#34] от "Потресаващо тъп човек":

  Задължително условие.
  Инак вероятно на Тафров точно не му трябва.
  И така си е просто чудесен.
  За цар на ООН няма образователен ценз.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 256 Весело

  Каква футболна драма, дами и господа!! Ноооо - мачът е свирен....

  Колелото на историята се върти!
 37. 37 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  След като съдиите във ВАС дори не бяха чути за избора на техен шеф, какво остава за главния прокурор - чисто политически назначения.

 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Любопитно

  "Сред имената, които неофициално се споменаваха още преди месеци, бе и това на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев."

  - Дневник що пропуска Боби Сарафов в тази редичка. Зам на Цацаров, от системата, професионалист и т.н. Рода на Рицар Попова и политика Танчев, изнесъл "тежкото обвинение около Костинброд" и т.н. Е ли една такава номинация възможна и дали щеше да има пак протести за евентуалния му избор?

 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "Днес започва голямата битка за нов главен прокурор", всъщност днес започва битката за спасяването на Пеевски.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Предлагам за главен прокурор да бъде назначен Бойко Методиев Борисов.

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3830 Весело

  "Борбата е безмилостно жестока...". Върви яко надраскване и пазарене. Но, който и да е избранникът, ще е силно обвързан и политически правилно мотивиран. И най-вече, послушен изпълнител на спуснатите поръчения на бочко и компания.

 42. 42 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Правоотношението е наследствено, по политическа линия. Драма няма, защото наследникът получава властта, без повод за това да е смъртта на наследодателя. Всъщност, смъртта на наследодателя е само юридическа със сигурна опция за възкръсване като главен съдебен инспектор.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5095 Любопитно

  До коментар [#9] от "minuva4a":

  И той е?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  "......бъде "кристално" чиста личност, с неоспорими морални и етични качества и несъмнен интегритет. В никакъв случай не трябва да е политически обвързана фигура...."

  В шайката няма нито един такъв, но е абсурдно да се допусне човек отвън. В краен случай Дани Кики ще го предложи, Президентът ще го върне и ще го прегласуват. Щото този въпрос е на живот и смърт.

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  Ми то нормално бе! Вижте как в Брюксел избират новите управници на ЕС. На ръководните места - само НАШИ хора! Никакви случайни елементи, дето ще ни мътят водата! Гербавите нали е те са за европейско таковане.....

 46. 46 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Трябва да се следи от ДАНС новия прокурор да не е взимал гранти от НПО-та.
  Сороски и други подлоги да не се допускат.

  Да е завършил български университет, не чужд.

 47. 47 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Щях да кажа, че всичко различно от Цацаров ще е по-добре, но напоследък мафията и ДС се раздадоха на макс, та не съм сигурен

 48. 48 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 853 Неутрално

  При сегашният ВСС и политическото разположение не виждам как следващия прокурор ще бъде това, което повечето хора очакват.
  —цитат от коментар 13 на tsvetko_51


  Ти как разбра, че са "повечето"? Няма ли да вденете, че ако бяха "повечето", тия "повече" щяха да гласуват за измислените ви коалиции (не помня в каква конфигурация се яви бай Ръдан на парламентарните) и щяхте да вземате решения, а не да подсмърчате под опашката на коня и да ни обяснявате как сте били представлявали "повечето хора"! Представлявате точно НИЩО, защото и самите вие сте едно голямо НИЩО. И сте го доказвали многократно.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4382 Неутрално

  До коментар [#47] от "arcanum":

  "Щях да кажа, че всичко различно от Цацаров ще е по-добре..."

  Приятелю, дори не можеш да си представиш колко по-зле и от Цацаров може да стане...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 853 Неутрално

  …всъщност днес започва битката за спасяването на Пеевски.
  —цитат от коментар 39 на Корки


  От какво ще го спасявате бе? Той дори не е обвиняем, за разлика от Прокопиев и Донев. Май гЪзетата и тролчетата се борите именно за това, а - да отървете "добрите" мафиоти, слуги на дръгалефското БКП?

 51. 51 Профил на Shiznitz
  Shiznitz
  Рейтинг: 37 Разстроено

  ох обръщат ми се файловете всеки път като видя името на правосъдния министър.

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ох обръщат ми се файловете всеки път като видя името на правосъдния министър.
  —цитат от коментар 51 на Shiznitz


  А хастара?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Реформата беше "за след цацаров", се ще остане "за след 2030-та". Ама българският избирател и с това е доволен.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Моля някой да ми разясни ЗАЩО е целият шум около главния прокурор, като вземем предвид направеното през последните 27 (ДВАЙСЕТ И СЕДЕМ!!) години от всички светли личности, заемали поста:
  - Иван Татарчев (1992-1999),
  - Никола Филчев (1999-2006),
  - Борис Велчев (2006-2012),
  - Сотир Цацаров (2012-2019).

  Ахааааа, сетих се - шумът е, за да има удобна тишина по важните въпроси за красивия период от 7 години, разнообразяван с шум около когото трябва от време на време. Но не прекалено често, не прекалено шумно, но задъжлително - безрезултатно.

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "...Призивите на магистратите са за достоен и независим професионалист от системата, както и за прозрачен избор..."
  Хайде сега, с тези призиви няма да оставаме без главен прокурор, я!

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11245 Неутрално

  Щом започва днес значи вече е избран...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#56] от "Weingro":

  Разясняването трябва да бъде за това какво не е направено. И тогава нещата ще си дойдат на място.

 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  [quote"].Да е завършил български университет, не чужд.[/quote]
  Т.е.,ако е завършил Harvard University ,University of Oxford,University of Cambridge,UCL (University College London) (примерно)-не става?!?:)))))))))))

 61. 61 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Ще е някой много качествен човек без съмнение.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 62. 62 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Изборът на висши ръководители на съда в държавата на мафията отдавна е загърбил "черния пи ар" Използват се съвременни методи като "намеци " за неправилно шофиране и опасност от катастрофа или "невнимателно" преминаване през пешеходна пътека та дори нещо по "ХАРД ,като опасност от разхлабени болтове на автомобил.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 63. 63 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Щом ще е битка , мисля че Багата е биткаджия ,пък и нали го гърмяха и успя да оцелее след няколко месеца в реанимацията. Друг биткаджия е Пулев ,пък и премина близо двумесечен курс срещу сексуално посегателство също е готов да влезе в битката. Ами колко ММ-ЕЙ бойци имаме ,на всеки десети българин се пада по един ММ ЕЙ боец. Така че кандидати за "битката" много и изненади могат да дойдат от всякъде.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Ще има ли България най-сетне истински независим гл. прокурор или ще е същия, като Цацаров.

 65. 65 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Проблема не е в главения прокурор, проблема е в системата. Докато иерархичната система от съветско време която ражда зависимости и корупция, няма значение кой ще е главен прокурор. В БГ реално няма разделение на властите. Не може да има разделение на властите докато едната власт се избира от другата, и то по колективен начин, без отчетност към никой, и непрозрачно. Системата е проблема, не хората в нея. Ако ще и Исус Христот да сложим в тая система, системата ще го корумпира. Властите трябва да бъдат изцяло разделени, само тогава съдебната власт ще бъде независима, и ще почне да си върши работата. Не може да очаквате от някой да разледва човек или група от хора от които е зависим. Търсете проблемите в системата, не в хората и техните нрави.

 66. 66 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Има една сръбска поговорка „Исти кypaц, друго пакованье”
  —цитат от коментар 32 на uq


  Превежда се "Се същия кур".

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 67. 67 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#26] от "arcanum":

  ,,Ще е наш човек, силно наш, читав,,

  Кой? Да не е Ристе ве?

 68. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#61] от "Свинчуга":
  ,,Ще е някой много качествен човек без съмнение.,,

  Само Ристе е такъф

 69. 69 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#26] от "arcanum":,,Ще е наш човек, силно наш, читав,,Кой? Да не е Ристе ве?
  —цитат от коментар 67 на сидер

  Що пък Ристе? Там,в ДБ нали е прокурорът Атанасов?Готов,печен,знаещ и можещ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK