Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

За 7 години площите с биокултури в България са се увеличили над 6 пъти

Биоземеделието е приоритетен сектор за подпомагане по инвестиционните мерки по Програмата за развитие на селските райони, посочват от министерството

© Надежда Чипева, Капитал

Биоземеделието е приоритетен сектор за подпомагане по инвестиционните мерки по Програмата за развитие на селските райони, посочват от министерствотоСертифицираните площи за отглеждане на биологични култури през последните 7 години са се увеличили над 6 пъти. Към 2018 г. площите в система на контрол са 162 332 ха, а към 2011 г. те са били 26 622 ха. България разполага с подходящи почвени и климатични ресурси за развитие на биоземеделие, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).


От 2015 година България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС, което прави възможно производството на биовино, посочват от ведомството.


Страната ни е сред лидерите в Европа по отношение на брой пчелни кошери, отглеждани в съответствие с методите на биологичното земеделие. Към 2011 г. броят им е 58 855, а през 2018 г. нараства четири пъти и достига до 265 069.
За две години – от 2016 до 2018 г., се отчита ръст и при засадените площи с роза и лавандула, съответно към 2018 г. те са 2255 ха и 7021 ха. България е най-големият производител на биологично розово и лавандулово масла в света.


От министерството отчитат, че се разраства производство и на други разнообразни биологични етерични масла като масло от маточина. Това определя страната като ключов производител с традиции в производството на суровини за биокозметиката.


Биоземеделието е приоритетен сектор за подпомагане по инвестиционните мерки по Програмата за развитие на селските райони. От началото на 2007 г. до момента по програмата са изплатени около 150 млн. евро, основно за проекти за модернизация на биологичните земеделски стопанства, следвани от проекти на млади фермери, малки стопанства и проекти за преработка на биосуровини.


Министерството е изготвило Национален план за действие за развитие на биологичното производство за периода до 2027 година.


Предвижда се тази година да бъде създадена дирекция "Биологично производство" в министерството. Сред целите са още включване на схеми и мерки за подпомагане на ферми, които не отговарят на критериите за подпомагане по мярка 11 "Биологично производство" по програмата.


Предвижда се 30% от тях да бъдат подпомагани по такива схеми. От министерството ще работят за създаване на условия за устойчивост на малките и семейни биологични стопанства чрез насърчаване сдружаването на производителите. Сред другите цели са включване на биопродукти в схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко".


Предвижда се ежегодно участие на биологични стопанства в схемите за времена заетост на работници в тях. Създават се възможности и за безплатни консултантски услуги и професионално обучение за биофермери по мерките по програмата в началото на новия програмен период.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7167 Неутрално

  "Сертифицираните площи за отглеждане на биологични култури през последните 7 години са се увеличили над 6 пъти. "

  Бла-бла - продължаваме да консумираме предимно вносни плодове и зеленчуци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Колко щеше да е хубаво ...ако беше истина!!!!
  За съжаление "успяваме" в тези стратегически важни сектори предимно "от молив" да ги докарваме нещата....на практика е доста тъжно....

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  "Сертифицираните площи за отглеждане на биологични култури през последните 7 години са се увеличили над 6 пъти. "Бла-бла - продължаваме да консумираме предимно вносни плодове и зеленчуци
  —цитат от коментар 1 на neut


  Българската продукция се изнася. Тук не я купуваме поради липса на доверие. Не коментирам дали е основателно.
  А биологичното производство расте, защото има значителни субсидии. Но по-добре да се дават субсидии на такива производители, отколкото на зърнарите или за тикви (за които станахме световен шампион преди 3 години).

 4. 4 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 803 Весело

  С две думи - продажбата на био сертификати през последните години се е увеличила 10 пъти. След като си платиш за сертификата после май никой за нищо не те следи и така до следващата година когато пак трябва да си платиш за да био.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5311 Неутрално

  "За 7 години площите с биокултури в България са се увеличили над 6 пъти"

  Дали е реално или само на книга

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2926 Весело

  Био , ама да си го бучнеш , полееш и накрая скъсаш самичък ...

 7. 7 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мдааа, те едно време петилетките за три години ги изпълняваха, само че на хартия. Та и тук така на документи скоро може и цяла България да е био, но реалността едва ли е такава. Знаете традиционната българска посредственост, всичко се тупа проформа.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Поредните шашми, на които в Европа, а и по света вече никой не вярва.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Надали всичко, което на табелка е био, наистина е био, но въпреки това е добре тенденцията да бъде именно биоземеделието. Много е тъжно да гледаш как някои селски стопани торят с чиста амониева силитра, без дори да я размесват в естествени торове, просто защото " иначе нямало да има добив", а пък се гони количество ! Имаме достатъчно плодородна почва и почвено разнообразие, за да постигаме добри добиви и без изкуствената химия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK