Анонимен имейл разпространи лични данни за милиони български граждани и фирми

"Капитал" откри в папките лични данни на финансовия министър Владислав Горанов.

© Цветелина Белутова

"Капитал" откри в папките лични данни на финансовия министър Владислав Горанов.Анонимни хакери разпространиха днес до медиите масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.


При преглед на информацията в тях "Капитал" откри данни на няколко журналисти от вестника, както и на финансовия министър Владислав Горанов.


"Характерът на данните вътре говори по-скоро, че те произхождат от Националната агенция за приходите (НАП)", отговориха от ведомството на Горанов на запитване на "Капитал". "НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. В момента се извършва проверка реални ли са данните на посочената връзка, за които се твърди, че са на МФ. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно," се казва в официалния отговор до изданието.
Според анонимния имейл това не е целият масив от изтекли данни. "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат авторите му.


Още за това какво съдържат файловете и как са групирани четете тук.


"Демократична България" поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK