Изтичането на лични данни: властта обяснява, че няма страшно под заплахата за нови разкрития

Изтичането на лични данни: властта обяснява, че няма страшно под заплахата за нови разкрития

© ReutersФайловете с лични данни на милиони български граждани и фирми, които изтекоха преди ден в писмо до медиите, са автентични. Информацията, която съдържа чувствителни данни на все още неизвестен брой хора - ЕГН-та, адреси, банкови сметки, данъчна информация, плащания и справки за доходи, вероятно е придобита след хакерска атака, може би с участието на вътрешен човек в данъчните служби. Според властите става дума за едва 3% от масивите с информация и повтарят, че нямало основания за сериозно безпокойство. В същото време Националната агенция за приходите (НАП) засега отказва да посочи колко души са пряко засегнати и какъв период от време обхващат данните.


Въпреки свиканото заседание на Съвета по сигурността и поредицата от изявления на финансовия министър, включително в Народното събрание, много от въпросите около инцидента остават без отговор. Не е известно също дали не предстоят нови пробиви и изтичане на информация. За момента хипотезите как и защо е изтекла информация са многобройни, без нито една да е получила потвърждение. В анонимно писмо до три медии, включително "Капитал", изпратено днес, подателят твърди, че той е разпространил данните, че пробивът е още от 2012г. до сега и че ако властите прикрият истината, а медии я изопачават, ще направи публична още изтеглена информация и ще я публикува да бъде достъпна за всички. Представя се за руснак, женен за българка. (повече за него - надолу в текста).


Това накратко е обобщението на деня, който последва може би най-голямото известно досега изтичане на данни в България. Случаят е изключително сериозен и обезпокоителен, тъй като показва не само пропуски в системата, но и затрудненията на държавните институции да плащат за добра система за сигурност на информацията и поддръжката й.


Заседания, изслушвания, изявления
Преди ден анонимни хакери изпратиха до български медии мейл, в който се съдържа линк към масив от близо 11 GB информация – лични данни на милиони лица, банкови сметки, данъчна информация, включително и данни за потребителска активност в сайтове за залози онлайн. Ден по-късно оригиналният мейл вече не работи, показа справка на "Капитал". В съобщението се казва, че това е масив с информация на НАП, а авторите му пишат: "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно".


Днес в поредица от изявления пред медиите властите обявиха, че по случая вече работят Държавна агенция "Национална сигурност", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Комисията за защита на личните данни, както и прокуратурата. Финансовият министър Владислав Горанов, в чийто ресор е данъчната агенция, каза, че ще се търси съдействие и от Европейската служба за киберсигурност. Българският еврокомисар Мария Габриел, чийто ресор са дигиталните компетентности, коментира пред БНТ, че според влезлия в сила от 27 юни Закон за киберсигурността, България може да поиска и получи бързо помощ от европейската служба за киберсигурност, за да се установи как е извършено изнасянето на информация.


От Националната агенция за приходите дадоха извънредна пресконференция, на която потвърдиха официално, че изтеклите данни са автентични и представляват конфиденциална информация. Експерти са изследвали около 30% от съдържанието на файловете. Според НАП достъпът до сървър на агенцията е станал през една от електронните им услуги, която е за възстановяване на ДДС от сделки в чужбина (VATrefund). Тя е създадена през 2012 г., ползвала се е от сравнително малък брой данъкоплатци и не е обновявана, заради което се е оказала уязвима.


В същото време премиерът Бойко Борисов спешно свика Съвета за сигурност към Министерския съвет, в който влизат министрите на външните работи, на отбраната, на вътрешните работи и на финансите, зам.-министри, главният секретар на МВР, началникът на отбраната и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби. Борисов не направи изявление пред медиите след сбирката и досега не е коментирал случващото се.


Течът на информация беше обсъждан и в парламента, след като БСП поиска Борисов и Горанов да дадат информация пред депутатите по случая. В отговор Владислав Горанов и вътрешният министър Младен Маринов говориха в Народното събрание, повтаряйки известната до момента информация.


Омбудсманът Мая Манолова, за която неофициално, но все по-усилено се говори, че може да се кандидатира за кмет на София наесен, също се включи в коментарите като заяви, че държавата е длъжна да защити правата на 5 милиона граждани и това трябва да се случи в максимално бърз срок. "Това е тежко посегателство, опасен и арогантен акт", добави Манолова и поиска незабавни мерки, както и разследване, за да се установи кой е поръчал пробива и кой стои зад него.


Ден по-рано "Демократи за силна България" поискаха оставката на Владислав Горанов заради допускането на пробива.


Днес обаче Горанов даде да се разбере, че не възнамерява да се оттегля, тъй като подобни случаи е имало в много други държави, а по-късно уточни, че премиерът Борисов е поискал от него решения, а не оставка.


Версиите: от Ф-16 до вътрешен човек


Днес сутринта министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че хакерската атака има политически ефект и застрашава националната сигурност. Той обвърза случилото се с решението на правителството да купуване на осем американски изтребителя Ф-16. По-късно от НАП обясниха, че изтичането на данни най-вероятно е станало през юни - далеч преди решението за самолетите да е факт. Според Маринов обаче пускането на данните точно в деня на решението за изтребителите не е случайно.


Марин Младенов в Народното събрание

© Юлия Лазарова

Марин Младенов в Народното събрание


"Вчера правителството взе решение за сделката за купуване на самолети Ф-16, а мейлът е руски, откъдето идва информацията, иска се оставката на финансовия министър... Може да се прави и такъв анализ...", каза Маринов, но отказа да коментира версии за намеса от чужди държави с аргумента, че ще навреди на разследването.


"Не искам да следвам думите на министър Маринов и да търся връзки между актуализацията на бюджета, придобиването на нови бойни летателни апарати и изтичането на информация. Течът е от по-ранна дата", заяви от своя страна Владислав Горанов. На въпрос на "Дневник" дали освен мейла на хакерите, който е регистриран в руската услуга Yandex, има други данни за намеса от Русия Горанов каза, че това е конспиративна теория, по която се работи, но няма други данни.


Има няколко версии как е изтекла информацията. Сред основните за МВР е, че данните са източени през сървъри на Министерството на финансите чрез системата на НАП за връщане на ДДС (VATrefund). Според НАП атаката е отвън и е извършена от хакер, но не е изключена възможността да е участвал и вътрешен човек, каза говорителят на агенцията Росен Бъчваров.


Според експерта по информационни технологии Светлин Наков пробивът е станал, след като някой се е сдобил с нерегламентиран достъп до Oracle база данни в държавен сървър. В интервю за "Нова телевизия" Наков обясни, че файлът с експортираните бази данни е 1.7 GB (компресиран) и съдържа 57 бази (схеми) с по 20-30 таблици средно, някои с по половин милион записа, в CSV формат (експорт). Посочи също, че именуването на колоните с данни е по характерния за Oracle начин - с главни букви. Наков е убеден, че данните са от пробив или теч чрез хакнат сървър или през вътрешен човек от държавна институция.


"Най-вероятно са хакнали локалната база данни на служител от Министерството на финансите, където той си е работил по разни справки, или някакъв работен сървър в министерството или НАП", смята експертът. Той препоръчва на разследващите да се свържат с експерт, който разбира от Oracle. Наков обърна внимание и на факта, че файлове са датирани - 10 ноември 1989.


"IT-Чернобил" - така определи ситуацията експертът по кибер сигурност Ясен Танев. Пред Би Ти Ви той напомни, че комбинирането на изтеклите данни позволява извличане на допълнителна информация и напомни, че след три месеца предстоят избори и не е ясно как могат да се ползват сведенията за ЕГН и адреси в този контекст.


Тест за уязвимостта на системите е версията на експертът по информационна сигурност Божан Божанов. "Някой е искал да демонстрира колко са уязвими системите на държавата. Защото те не са уязвими от днес - уязвими са много отдавна", коментира той в интервю за "Дойче веле". Божанов припомни миналогодишния казус с изтичане на данни от Търговския регистър и посочи, че явно никой не си е взел поука.


За количеството и качеството на данните


Владислав Горанов и Младен Маринов в Министерския съвет

© Велко Ангелов

Владислав Горанов и Младен Маринов в Министерския съвет


От НАП твърдят, че хакерите са успели да откраднат само отделни файлове от една база данни. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че приходната агенция работи с около 60 масива, които се съхраняват на различни сървъри. Всичко това вероятно се е случило на 29 юни, когато е засечен опит за нерегламентиран достъп до един от сървърите им. Тепърва ще се прави цялостен одит на информационната система в НАП, който се очаква да е готов до седмица.


Разпратеният вчера масив съдържа 57 папки с повече от хиляда файла, пише "Капитал", а проверка на седмичника е открила бази данни с по над 1 млн. реда. Според писмото на хакерите засегнатите са над 5 млн. български и чуждестранни граждани.


Усилията на финансовия министър Владислав Горанов - главен говорител на управляващите по темата днес, бяха насочени към това да уверява, че изтеклите данни са сравнително малко и не представляват опасност за засегнатите, а властите взимат мерки да предотвратят следващ теч.


Добрата новина и "ако нямаше е-услуги..."


"Най-добрата новина е, че няма загубена или унищожена информация. Ако има зловредно действие отвътре или успеем да открием виновниците, ще намалим негативизма към НАП", заяви Горанов сутринта. Допълни, че оповестената информация не представлява класифицирани данни, тъй като "е създадена от самите лица под формата на декларации", но без да коментира задължението на държавата да ги пази и съхранява.


Според него информацията не е достатъчна, за да може чрез нея да се извършат злоупотреби. По-късно се извини за хакерската атака и заплаши всеки, който се опита да злоупотреби с данните с наказателно преследване. Попитан какво ще прави държавата, ако гражданите започнат да водят дела заради изтеклата информация, отговори, че Комисията за защита на личните данни трябва да прецени дали има действие или бездействие от страна на държавата, което да е позволило това да се случи.


Финансовият министър заяви, че е била отправена "малко наивно" молба към хакерите, които хостват информацията, да я премахнат, но не е получен отговор. По-късно обясни и че, ако НАП не предлагаше електронни услуги, нямаше да има казус с изтичане на лични данни.


"Не става въпрос толкова за количеството, колкото до качеството на данните, изтекли от системата на НАП, защото кибератаката засяга много и различни хора. Това е информация, която може да бъде използвана за най-различни цели", смята Атанас Чобанов от сайта "Биволъ", който също е имал получил данните, цитиран от БНР.


По думите му, сред изтеклите данни има папка, наречена "Яне Янев" - по името на някогашния съветник на премиера Борисов и лидер на РЗС, който стана известен с изнасянето на недостъпна за широката публика информация пред медиите. Чобанов съобщи и за файл "Павков", като уточни, че директорът на дирекция "Анализи и прогнози" в НАП се казва Трифон Павков. Освен това Чобанов предупреди, че информацията е особено чувствителна и по отношение на онлайн залаганията, защото може да покажат зависимости на определени хора. Според него и политиците също имат сериозно основание за притеснение, тъй като за някои от тях може да се изясни имотното им състояние. Добави, че държавата трябва да даде възможност на гражданите да проверят дали личните им данни са сред изтеклите, за да могат да потърсят правата си.


И нова заплаха


Докато държавните институции обмислят кой е хакерът и как да защитят базите данни от нови атаки, няколко медии, сред които и "Капитал" получиха анонимен мейл. Авторът му твърди, че той е авторът на атаката и предупреждава, че разполага с още информация.


По думите му изтичането на данни се случва не инцидентно, а в последните 11 години. Уязвимата система е била е хакната през 2012 г., но тогава никой не е разбрал, че са компрометирани 30 GB данни. Той посочва, че информацията е била пратена оригинално до 56 медии в България, но не се задават правилните въпроси. Затова и новото изявление е пратено само до три, които са "показали истинска журналистика". По-рано през деня вътрешният министър заяви, че данните са пратени до едва четири медии, макар че от писмото е видно, че адресатите са повече.


Авторът, който се представя за хакера, смята, че българските власти няма да разкрият нищо, а само ще прикриват истината. Той заплашва да разкрие пълните изтекли 21 GB. Друга закана е, че ако някоя от медиите, с които се е свързал, разпространи невярна информация за случващото се, хакерът ще разкрие още два различни масива, които също идват от Министерство на финансите.


В писмото, чиято автентичност все още не е установена, хакерът се описва като руснак, женен за българка, чиито родители живеят в България.


Случилото се провокира въпроси към Владислав Горанов и за хората, на които е възложена защитата на данните, събирани от държавните институции. Министърът обясни, че добри IT специалисти в държавната администрация се намират и задържат трудно заради неконкурентните нива на заплатите в сектора: "Нека започнем оттам, че добри IT-специалисти в публичния сектор много трудно се намират при установените нива на заплащане. IT-специалистите в частния сектор получават в пъти повече от служителите в публичната администрация. Това един голям проблем. Трябва да изградим допълнителен капацитет и да вложим допълнителен ресурс", каза той.


Случилото се предизвика вълна от коментари в социалните мрежи - повече вижте тук.
Всичко за атаката - в специалната тема - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (243)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Корабът потъва бавно. Вода ще има за всички.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 669 Гневно

  "Правителството ви е бавноразвиващо".....няма какво да се коментира

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Тези 3%, които размахват властимащите, са пълна лъжа, на която малцина могат да повярват

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Е този път вече наистина станахме тотално за смях. Срам ме е от цялата история. Каква стабилност, държавата е на ръба, всеки ентусиаст самозванец може да я направи за резил.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Информация за 5 млн. човека не е 3%.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1055 Гневно

  С откровени мутри и кремълски марионетки по върховете, толкова!

  Имало едно време ссср...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Взети са всички мерки. Паролата на сървъра е сменена от "админ" на "парола"

 13. 13 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално
 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  '....и няма основания за сериозно безпокойство..." -Да, де- банковите сметки и ЕГН-тата на 5 милиона бг. граждани са хакнати и " нямало нищо страшно"...Цитатът може да бъде изказан само от някое лице с интелектуални увреждания....

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Всяко чудо за три дни, комунистите само чакам нещо да се случи и да врякат за оставки.

 16. 16 Профил на ohr13598036
  ohr13598036
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  тук за съжаление си прав; вие сте мнооооого и все тъпи

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Некомпетентни маймуняци това са герб. Само им вижте троловете какви са ретарди.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на ohr13598036
  ohr13598036
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamenss":

  +++++

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Т. нар. "правителство" още не съзнава какво се е случило в действителност.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Раздухването на това изтичане на дании, може да се разглежда, като типичният за БСП начин за водене на пропаганда.
  Взема се някакъв проблем и започва да се раздухва във всички медии, колко некадърни са управляващите.
  Час по час излизат статии с допълнителни подробности, където троловете да могат да се възмущават.
  Лидерите на опозицията започват да дават интервюта, как държавата не работи.
  Включват се всички налични медии със статии, колко безотговорно е поведението на управляващите.
  Иначе казано - медиите промиват съзнанието на електората.
  Навремето по същият начин, в продължение един месец напоително ни информираха, колко отвртатително се е изказал Борисов за бъларският народ, наричайки го "лош материал".

 22. 22 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Изтича информация, която в България изобщо не е някаква тайна.

  agent
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#5] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Я, дрогарю, пак си подредил лозунгите като китайско дадзибао.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Весело

  Дневник май иска комунягите и мафиоти от БСП, ДСБ и Дай България да управляват, но няма да им позволим
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Цял живот тъп и грозен, но пък горд гербераст. Сигурно е опияняващо.

  Между другото Капитал разполагат с мейла, всичко което остава е да сравнят IP ти, ако го има в мейла и да ти извадят 3 имена, ЕГН, дори адрес. Найс а?

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Айде стига с тая истерия, всеки който иска и има елементарна компютърна грамотност вече изтегли данните. И няма абсолютно нищо пикантно - няма доходи, няма данъчни декларации, нищо такова няма.

 27. 27 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  НАП са взели мерки, добавят 5 към паролата /1234/!

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#3] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Вие - от МВР, НАП, Агенция по вписванията и други подобни тунеядни структури ще гласувате за хранилка та си, защото като се смени властта, ще се върнете по родните си села.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Няма сила, която да накара българската електорална единица да мисли. Утре излиза баце и казва, че всичко е точно. Продължаваме напред! Много прост народ е останал по тези ширини..

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Това си е милиционерска работа. Чисто активно мероприятие и след Търговският Регистър се очакваше и в НАП да заличават следите си. Удар от вътре по заповед на Свинекомплекса.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 32. 32 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Айде стига с тая истерия, всеки който иска и има елементарна компютърна грамотност вече изтегли данните. И няма абсолютно нищо пикантно - няма доходи, няма данъчни декларации, нищо такова няма.
  —цитат от коментар 26 на m17


  Има доходи, има колко данъци си платил, ЕГН-та, всиччко си има. Аз намерих всеки който потърсих, включително и бат Бойко!

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  панама ала бала лийкс

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всяко чудо за три дни, комунистите само чакам нещо да се случи и да врякат за оставки.
  —цитат от коментар 15 на Peni Nikol


  о, тва също беше очароватерно. първо беха диверсанти, после електрончик Дончев и Мутричко, лъготиха кък четири диска се наговорили да гръмнат

  накраа сичко са покри и забрави, без никакво обяснение

  а жорнальорките МУ си гледат умно

  Vernam Cipher
 35. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Утре боко тиквата ударно ще подвръзва блейд шасита и ще инсталира по тиливизура и мишето ще му се радва колко е умен...ГЕРБ=Чернобил.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#26] от "m17":
  Не думай! Ти за коя база данни говориш, Тролчо? Я дай три имена, да те видим на коя гербава ясла си закачен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Член 34
  Съобщаване на субекта на данните за нарушение на сигурността на личните данни
  1. Когато има вероятност нарушението на сигурността на личните данни да породи висок риск за правата и свободите на физическите лица, администраторът, без ненужно забавяне, съобщава на субекта на данните за нарушението на сигурността на личните данни.

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX :32016R0679

  Vernam Cipher
 38. 38 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#21] от "atmanpg":

  Да не пропуснеш и колко нагло раздухваха за колапса на ТР, за терасите на конпира и асансьора на цецо - скалъпена работа, да знаеш...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#25] от "idiotstavrev":

  Адреси няма, има имена и мейли и то официалния мейл само ако си го давал по някаква причина. Не вярвам някои да е толкова тъп че да ползва официалния си мейл във форуми като Капитал. ИП'та едва ли съхраняват капиталци, категорично е забранено, ако ги пипнат ще ги спукат от глоби затова едва ли го правят.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Мише тебе отдавна си те знаем, бита карта си.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  И какво се е случило ?. Като в САЩ изтече секретна военна информация какво стана ?!?

 44. 44 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно".

  Това няма да попречи да си раздадат ДМС та за тримесечието нали? Твърдението, че пробивът е от 2012 година е ключовият проблем. От тогава до сега да минали 7 години.

  А извиненията, че видиш ли държавната администрация нямала пари за ИТ си е откровена лъжа. Проблемът е , че през годините масово на така наречените ИТ фирми им се осладиха държавните поръчки и нагорни търгове. Всички големи ИТ фирми са на държавна жица в партия и със самите поделения на големите производители,
  България е чудесен пример как корупцията е унищожила цяла държава за 30 години. Разграден опоскани двор. Не искам да си мисля за мащаба на последствията , ако реши дада се ебава организирана група хакери с държавата а не единаци.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#14] от "cmy12603507":

  Няма никакви банкови сметки, има имена, егн и мейли. Другото са всевъзможно глупости, примерно справка за безработните за два месеца през 2007'ма.

 46. 46 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всяко чудо за три дни, комунистите само чакам нещо да се случи и да врякат за оставки.
  —цитат от коментар 15 на Peni Nikol


  9 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 352
  18:33, 16 юли 19
  Неутрално

  пита се в задачката колко милиарда сме изхарчили за електронно управление? и дали е било само щото ортаците на ектрончик Дончев да краднат?

  90 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 352
  10:17, 16 юли 19
  Неутрално

  Защо Дончев прекрати работата на opendata.government.bg? само за да окраде ени милиони за нов нефункционален и нефункциониращ уеб сайт, или и за да ограничи достъпа до информация?

  —цитат от коментар 89 на Дедо Лойко


  между другото, като резултат, се счупи и сайтът за отворени данни на Европейската Комисия -- никакви данни от България не са достъпни за сваляне

  Еваларката Дончев, еваларката умното, еваларката електрончик

  Vernam Cipher
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  Горанов беше доста смешен и безпомощен в "Лице в лице". Това за съжаление е отчайващо за всеки от нас със запис в някакъв цифров масив в държавата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Фанатизиран троле, не те ли е гнус да защитаваш некадърниците отговорни за кражбата на лични данни. Изглежда ти плащат да нямаш съвест и усет към безобразията.
  И да буташ двойно повече постинги - все тая, гламар.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#32] от "L Glassman":

  Има дръжки, нито един от моите познати ги няма, само за един имаше сертификата му.

 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Не знам, ма от 20 коментара 15 са твой. Ше прегрееш бе, нещо петилетката ли преизпълняваш, или за бонус се бориш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Горко ни с тея мутри.
  100% разкриваемост на българските граждании и 0% откриваемост на бандитите, но всичко е точно.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#48] от "gmbh":

  Крадците са руснаците и тези, които ги подържат в България - БСП, ДСБ и Дай България.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#43] от "m17":

  Ти специално ще видиш.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#47] от "penetrating":

  Ами като се притеснавате, проверете се.

 59. 59 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#39] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  На американско-китайско-японската. Други тъпи въпроси?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#57] от "Пипера е много лют":

  Както видях на европейските избори ли ?

 61. 61 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дедо Лойко": Ма как- ма то GDPR-а е “нищо работа“, няма страшно, то нямаме нужда от отделна позиция по сайсек, ама то няма кой да плаща заплата на такъв специалист и т.н.;) Нищо, че GDPR е ЕС регламент и е с пряка приложимост... Дори не си струва да пиша повече- само стоя отстрани и се смея на НАП:)

 62. 62 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Тролчета на БСП, ДСБ и Дай България - спрете се. Кротнете се най-накрая. Няма да бъде вашата.
  —цитат от коментар 51 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  БСП, т.е. БКП си ги мразя от най-ранна детска възраст! Въпроса е, че са еднаквои - съшщите дебили работят в ДА и при едите и при другите!
  Ако си некадърен си там!
  Би ли ми обяснил, как подобни услуги, предоствяни от държавата, могат да се поверят на подобни тъпанари?
  Не би ли трябвало Държавата да инвестира в кадри? Както го правят гадните хамериканци? Нормално ли е да назначиш дебил за 1500 кинта (и те са му много) да пази данни на милиони хора, нормално ли е кода да не е обновен 10 години?
  Е..... Да го еба!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Според мен тази хакерска атака е подбудена от опозицията с помощта на Кремъл.

 65. 65 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#25] от "idiotstavrev":Адреси няма, има имена и мейли и то официалния мейл само ако си го давал по някаква причина. Не вярвам някои да е толкова тъп че да ползва официалния си мейл във форуми като Капитал. ИП'та едва ли съхраняват капиталци, категорично е забранено, ако ги пипнат ще ги спукат от глоби затова едва ли го правят.
  —цитат от коментар 40 на m17


  Не знам дали няма адреси. Цялата информация не е оповестена. Всички данъчно-задължени лица фигурират с данъчен адрес в НАП, ако са стигнали до ЕГН, бих се учудил адресите да не са там. За IP не знам какво пазят Капитал, за тва братчеда ще каже, щото до миналата година поне баниха по IP тук в Дневник, а не по мейл, ако не се лъжа. Той е експерт по бановете, аз въртях едни vpn, докато ми писна и си изтърпях бана.
  Значи все нещо пазят.

 66. 66 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "m17":

  Вождът що пак го пратихте невинно да рупа у люцерната?

  Vernam Cipher
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не е интересна технологията - как, кога, защо е станал пробивът.
  Много по-важното е, че е извършено огромно Престъпление и Прокуратурата и всякакви служби са ДЛЪЖНИ , използвайки огромния ресурс, който имат, да намерят и потърсят отговорност от престъпниците!

 69. 69 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 266 Весело

  Има дръжки, нито един от моите познати ги няма, само за един имаше сертификата му.
  —цитат от коментар 49 на m17


  Значи не плащат данъци! :)

 70. 70 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изтича информация, която в България изобщо не е някаква тайна.
  —цитат от коментар 22 на Ronald Reagan


  баси комунарите дет сте, грубото погазването на българското, че и европейското законодателство не било тайна?

  Vernam Cipher
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 800 Весело

  Ся, аз нито се страхувам, нито се срамувам от личните си данни.
  Не така стоят нещата обаче за Пеевски, примерно.
  Който е в нелегалност и не се знае къде живее, колко имоти и фирми има и колко банкови сметки има в офшорни зони. Същото се отнася и за много съдии, министри, магистрати, кметове, държавни и общински чиновници. Както и за много партийни ръководители, апаратчици и функционери...

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Весело

  До коментар [#58] от "m17":

  А :)
  И Вие не вярвате на държавата, значи, щом ще проверявате доколоко коректно тя записва нашите декларации :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Айде стига с тая истерия, всеки който иска и има елементарна компютърна грамотност вече изтегли данните.
  —цитат от коментар 26 на m17


  ха, да сезирам ли Цацаров, дет си бил ти, разбирачо?

  Vernam Cipher
 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дедо Лойко":

  Айде дайте име на директорията, името на файла и номера на реда на който е адреса на Горанов.

 76. 76 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Прост, по-прост, Боко Тиквата, Цеца Цачева, гербав трол в дневник.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#76] от "Свинчуга":Свинчугите да си ходят в кончинката.
  —цитат от коментар 78 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  А ти директно в екарисажа - само така може да си полезен с нещо.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#73] от "penetrating":

  Съдейки от официалните канали, НАП съвсем добре съхранява данните ми. Съдейки от изтеклите данни, нищо съществено не е изтекло. За 10'тина реални хора (познати, не политици) само за един има данни и то публични - информация за сертификата му, който е публичен.

 81. 81 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#77] от "rienzi":

  Хващам и не пускам, а извивам до скъсване.

 82. 82 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Влади Горанов е слаба ракия. Проблемът може да бъде решен само от Бойко. Пали джипа и лично ще извади хакера от дупката му. До нея ще го заведат следовите кучета на МВР, на които преди няколко години поръча извънредна порция пържолки. Мирисовите следи, по които ще се водят овчарките още стоят по жиците на глобалната мрежа...

 83. 83 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално


  До коментар [#63] от "Дедо Лойко":

  Айде дайте име на директорията, името на файла и номера на реда на който е адреса на Горанов.
  —цитат от коментар 75 на m17


  защо се опитваш да ме накараш да извърша престъпление?

  Михаил Владимиров Владов
  Роден е на 05.04.1961 г.завършва през 1991 г.

  Член на политическа партия ГЕРБ.

  Председател на постоянната комисия за връзки с гражданското общество

  https://council.sofia.bg/mihail-vladimirov-vladov

  Vernam Cipher
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#69] от "L Glassman":

  Айде дайте име на директория, име на файл и номер на ред където има каквато и да е финансова информация, например за Горанов.
  Аз лично подавам декларация от повече от 10 години и въобще ме няма, никой от близки роднини и и приятели го няма, от 10 човека само за един имаше несъществена информация.

 86. 86 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#75] от "m17":

  мога, обаче, да ти тура тва 97C1378DEB8B7E77A4C754233FF80CCC602200C7 и да та питам, това ли е единствения теч? не е ли просто поредната димка метната от мафията ГЕРБ?

  RelaxTrio - You Drive Me Nuts
  https://www.youtube.com/watch?v=ByVatz6AmbI

  Vernam Cipher
 87. 87 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Гербавите тролове се познават по люспата от домат по джуката - идва от салатата която районния партиен секретар е ял миналия ден. А, да, и много смърдят като си отворят устата, но двете май са свързани.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":Не думай! Ти за коя база данни говориш, Тролчо? Я дай три имена, да те видим на коя гербава ясла си закачен.
  —цитат от коментар 36 на Пипера е много лют


  Михаил Владимиров Владов

  Ето го тоя некадърник !
  Учил 10 години висше образование....

  чекни го и дай данна, моля те

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 90. 90 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#89:"Matrix"][/quote]

  Малко е спорно доколко УНСС е висше образование ако трябва да сме точни...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 91. 91 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":Не думай! Ти за коя база данни говориш, Тролчо? Я дай три имена, да те видим на коя гербава ясла си закачен.
  —цитат от коментар 36 на Пипера е много лют


  Михаил Владимиров Владов

  Роден е на 05.04.1961 г.
  Висшето си образование завършва през 1991 г. в УНСС - София, със специалност „Счетоводство и контрол“ - магистър.
  Председател на постоянната комисия за връзки с гражданското общество;


  На 30 години е завършИл вишОтУ
  Пълен тъп кадър на герПерята

  жена му го бие също и като му скръцне със зъбки ,мишето се скрива зад дивана...

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 92. 92 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 911 Неутрално

  "локалната база данни на служител от Министерството на финансите, където той си е работил по разни справки, или някакъв работен сървър в министерството или НАП", смята експертът. Той препоръчва на разследващите да се свържат с експерт, който разбира от Oracle

  Тия са нвероятни идиоти! Локална база и Оракъл? Тия чуват ли се?
  Искам фи на паветата и да ги избия с камъни!

 93. 93 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Гербавите тролове се познават по люспата от домат по джуката - идва от салатата която районния партиен секретар е ял миналия ден. А, да, и много смърдят като си отворят устата, но двете май са свързани.
  —цитат от коментар 87 на Свинчуга


  И по наколенките !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Изтичането на лични данни: властта обяснява, че няма страшно под заплахата за нови разкрития

  Всеки българин знае от рождение още , че най- страшно става когато нема страшно . Но явно авторите на подобни обяснения не са баш българи , щом не знаят исконни български постулати

 95. 95 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Проверете моето има в базата данни дали ме има? Илиян Василев - псевдоним Сашо

 96. 96 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#55] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Не мисля, че ватенкитре имат пръст тук!
  Няма никва логика. Определено на някой му е писнало!

 97. 97 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#89:"Matrix"]
  —цитат от коментар 90 на Свинчуга
  Малко е спорно доколко УНСС е висше образование ако трябва да сме точни...[/quote]

  Начи.... да си имаме уваженИИтУ

  УНСС не е висше образование

  УНСС е вишО УбразУвание...

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 98. 98 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#80] от "m17": “....Съдейки от официалните канали, НАП съвсем добре съхранява данните ми....“ Ахъъъъм- от времето, когато офисът на Агентите на короната беше на... втория етаж на цу- НАП на Дондуков....Не знам защо държите да казвате на черното бяло- Ваша си работа...

 99. 99 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Гневно

  [quote#35:"Свинчуга"] боко тиквата ударно ще подвръзва блейд /quote]

  ма си гнусен левундир. раздуй куйтуй чи Пенчу-Николинка, дет ней малоумен гробарски бот има са пули

  До коментар [#15] от "Peni Nikol":

  Vernam Cipher
 100. 100 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  В интернет се разпространява вече архив с част от данните. Има таблици, в които има и имена, и егн-та. Не всички ЕГН-та са на умрели хора, както каза, или по-точно излъга, Наков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK