ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.5%
 • 19.9%
 • 14.4%
 • 10.2%
 • 10.0%
 • 7.9%
 • 4.2%
 • 2.9%
 • ГЕРБ:66
 • ПП:52
 • ДПС:37
 • БСП:27
 • Възраждане:26
 • ДБ:21
 • ИТН:11
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

Съдия Мирослава Тодорова за атестирането: Безсмислена демонстрация на сила

Заседание на Съдийската колегия на ВСС

© Анелия Николова

Заседание на Съдийската колегия на ВССИзбори 2022

Безсмислена демонстрация на сила от страна на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, която девалвира ролята на вътрешното оценяване на магистратите и руши доверието, че съдебната власт е способна почтено и прозрачно да се самоуправлява.


Така съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, потърсена за мнение, коментира вчерашното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на което две от атестациите се откроиха със странни, демонстриращи двоен аршин в оценяването решения, за които кадровиците не изложиха мотивите си.


Петя Крънчева

© Надежда Чипева

Петя Крънчева

Съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева /бивш зам-председател на съда по времето на емблематичната Владимира Янева/, срещу която има висящо дисциплинарно дело, а преди две години беше дори предложена за уволнение от тогавашния председател на СГС Калоян Топалов заради редица нарушения, сред тях и подмяна на протоколи, получи сеа повишение на атестационна оценка за работата си, близка до отличната - 98 точки (максималните са 100), при предложена оценка от атестационната комисия 94 точки. Петя Крънчева е съдията, която отказа да си направи отвод по делото срещу журналиста от "Капитал" Росен Босев и прочете осъдителна присъда, въпреки десетките критични статии, които е написал за нейната работа.
А съдията от СГС Мирослава Тодорова, известна от много години с критичната си реакция към всеки опит за влияние върху съда, получи понижение с 5 точки на предложената от комисията оценка от 94 точки. Така атестацията на Тодорова с 89 точки я изважда от категорията "много добра" и я вкарва в "добра", а Крънчева се сдобива със статута на почти пълен отличник, отбелязва сайтът defakto.bg, който информира подробно за заседанието на колегията и гласуването. Промяната на предложените от атестационната комисия оценки е станала без дебат, без посочване на конкретика и аргументи.


Предложението срещу Тодорова е направено от кадровика Боян Новански от парламентарната квота на колегията, издигнат от Волен Сидеров. През март пак Новански поиска Тодорова да бъде наказана по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров с една от най-тежките санкции - понижение в Софийския районен съд. Тогава Тодорова представи пред съвета своя задълбочена аналитична писмена защита, която впечатли кадровиците и искането на Новански не събра необходимото мнозинство от 8 гласа в 14-членната съдийска колегия.


Периодичното атестиране на магистратите - съдии, прокурори и следователи, е вътрешно оценяване на работата им по няколко показатели и е сред основните дейности на ВСС. Прави се от съответните комисии по атестирането и конкурсите (т.нар. КАК), като магистратите имат право да оспорят оценките на комисиите. Оценките се представят от комисиите на съответната колегия на ВСС - съдийската и прокурорската, и те вземат финалните решения. Финалните оценки могат да се обжалват пред Върховния административен съд.


Пресконференция на съдия Мирослава Тодорова (13 юли 2012 г.) по повод уволнението й от по-предишния състав на ВСС след призива й магистратите да гласуват по съвест за следващия състав на кадровия орган.

© Красимир Юскеселиев

Пресконференция на съдия Мирослава Тодорова (13 юли 2012 г.) по повод уволнението й от по-предишния състав на ВСС след призива й магистратите да гласуват по съвест за следващия състав на кадровия орган.


Съдия Мирослава Тодорова: Политическата власт форматира съдебната по свой образ и подобие


Доколкото стандартът (на оценяването - бел. ред.), който Съдийската колегия показва, не почива на ясни критерии и не може разумно да бъде обяснен през професионалния опит на съдиите - количество, качество свършена работа, принос за развиване на съдебната практика и професионален авторитет, той не носи никакви ползи за съдиите и за гражданите, коментира още съдия Тодорова. И обърна внимание на политическото влияние чрез непрозрачното и спазарено избиране на парламентарната квота на ВСС: Политическата власт форматира съдебната по свой образ и подобие.
"Но, разбира се, случилото се нито прибавя, нито отнема стойност. Никой от оценителите или оценяваните няма да станем нещо по-различно от това, което действително сме. Така че това е безсмислена, лесно видима демонстрация на сила", обобщи казуса съдия Тодорова.


Тя ще обжалва пред ВАС присъдената й оценка.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK