Правителството отпусна допълнителни 125 млн. лв. за хората с увреждания

Правителството отпусна допълнителни 125 млн. лв. за хората с увреждания

© Георги КожухаровНа днешното си редовно заседание кабинетът раздаде допълнителни близо 150 млн. лева. Голяма част от средствата - 125 млн. лв., са разпределени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика и ще се използват за хората с увреждания.


От правителствената информационна служба уточняват, че това се налага, тъй като Националният осигурителен институт е прекратил служебното изплащането на 25% от социалната пенсия за инвалидност, получавана към друг вид пенсия. Прекратените пенсии вече са част от предвидената в Закона за хората с увреждания финансова подкрепа, която от 1 януари 2019 г. се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. Парите ще се използват за изплащането на месечната финансова подкрепа на хората с прекратени социални пенсии за инвалидност.


Допълнителни 2 млн. лв. са отпуснати и по бюджета на съдебната власт. Средствата са за изплащането на заплати на магистратите.
Правителството одобри още допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на вътрешните работи. Сумата от 12 млн. лв. е предназначена за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.


По-рано през деня се разбра, че и Българската академия на науките (БАН) също ще получи допълнителен транш по бюджета си, който е в размер на 5 млн. лв. Парите ще се използват за неотложни ремонти на знакови сгради в центъра на София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK