Мерките срещу чумата по свинете се затягат

Десислава Танева

© Георги Кожухаров

Десислава ТаневаПо последна информация в България са установени още две нови огнища на заразата - във Врачанско и Търговище. Преди това са констатирани 15 огнища при лични стопанства и 15 при дива свиня. По този повод отговорните институции предприемат засилени мерки за ограничаване на вируса, съобщи "Фокус".


Увеличава се финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата. Движението в тези зони ще се ограничава от силовите органи. В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се вземе решение за намаляване на депопулация на дивата свиня. Около пристанища, летища и гари ще се издаде заповед за осигуряване на достатъчно кошове и дезинфекциране заради високия туристопоток.


Създаден е и информационен клип за запознаване със заболяването. Министерството на отбраната и МВР активно ще се включат в дейностите по превенцията му. Военната полиция да бъде ангажирана от Областните епизоотични комисии и ще участва в контрола. От вътрешното министерство ще следят движението на граничните пунктове, а в заразените райони ще има допълнителна полиция и жандармерия.
Според земеделския министър Десислава Танева заболяването се оказва опасен и сериозен проблем. "Под риск и заплаха е един конкурентен сектор – свиневъдство. Сектор със среден БВП годишно за 2018 г. 250 млн. лв., с над 40% задоволяване на вътрешното потребление", добави Танева. По думите й държавата ще вземе всички възможни мерки, които ще бъдат наложени с цялата им строгост, за да се справи с тази потенциална опасност.


Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев отбеляза пред журналисти, че са установили случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници. Според него основната причина за пренасяне на вируса е човешкият фактор.


По-късно през деня министър Десислава Танева проведе среща и с представители на БСП във връзка с чумата по свинете.


П-рано днес на правителственото заседание беше актуализиран съставът на централния епизоотичен съвет към Министерския съвет, съобщи пресцентърът му. Председател на съвета е заместник министър-председателят Томислав Дончев. Заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар - изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Членове на Съвета са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката.


Съветът е създаден за организиране, координиране и финансово осигуряване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено опасни заразни болести, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби. Съветът беше основан през септември 2018 г., когато за първи път беше потвърдена положителна проба на африканска чума у нас.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Миналата година изтрепаха овцете, тази година свинете а догодина какво сме решили?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  А иначе изразходвахме доста пари за ограда по границата с Румъния, макар, че още миналата година беше ясно, че тя няма да спре чумата. Странно е обаче, че тя се прояви доста далеч от границата, следователно не е пренесена от дивите прасета, за които нито Дунав, нито тази ограда са непреодолими.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":

  Пренесена е от Ганьо, решил да си скрие свиньете у братчеда на 150км. на юг.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Две неща ...

  1. Адмирирам, че са включили войската и жандармерията за решителни и мащабни мерки по отцепване на заразените райони.

  2. Свиневъдството задоволявало 40% от консумацията?
  Т.е. от всеки 5 мръвки - 3 са внос!
  И това министърката нарича "кункурентен сектор"!???
  Баси падението, баси девалвацията на производство, понятия, морал, отговорност!

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  И това е възможно!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3840 Весело

  Т.е. от всеки 5 мръвки - 3 са внос!И това министърката нарича "кункурентен сектор"!???
  —цитат от коментар 4 на xm...

  Опс!
  кОнкурентен, разбира се.

  Макар че с тия жалки 40% си е май наистина "кУнкурентен".
  Кунките си оставиха!

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Трябва да се вземат всички възможни мерки. Без компромиси и политически сцени.

 8. 8 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Миналата година изтрепаха овцете, тази година свинете а догодина какво сме решили?
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Един диктатор от миналия век бил казал: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем." /Ако има по-възрастни почитатели на форума, вероятно знаят, за кого става въпрос./ За огромно мое съжаление мисля, че сега, през нашия век, някои "велики наши управници" са на принципа: има птица - има проблем, има коза - има проблем, има овца - има проблем, има свиня - има проблем, има човек - има проблем ….. затова по-добре да ги няма. Дали ме разбрахте?!

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Винаги когато има свръхпроизводство в даден сектор, в частност животновъдството, се прибягва до някаква огромна заплаха от епидемия от чума по свинете, птичи грип или луда крава. Или пък сме прескочили позволените ни от ЕС свещени квоти, над които нямаме право да произвеждаме. И това ако не е спирачка за икономиката, здраве му кажи.

 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Затегнете мерките за чумата по политиците!!!Ама КОЙ да го стори?!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Винаги когато има свръхпроизводство в даден сектор, в частност животновъдството, се прибягва до някаква огромна заплаха от епидемия от чума по свинете, птичи грип или луда крава. Или пък сме прескочили позволените ни от ЕС свещени квоти, над които нямаме право да произвеждаме. И това ако не е спирачка за икономиката, здраве му кажи.
  —цитат от коментар 9 на proza

  Чие свръхпроизводство?

  Щото сама министърката си казва - нашето производство осигурява само 40% от мръвката.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Миналата година изтрепаха овцете, тази година свинете а догодина какво сме решили?
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Биволиците!!!

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2712 Весело

  А то трябва да се затегнат мерките срещу чумата по политиците.Те тровят повече хора,ама кои да го направят като почти всички са в чумата.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Някой е прекалил със клетвите от типа "Да те тръшне чумата дано, свиньо мръсна"

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  АЧС е силно контагиозно заболяване, което засяга свине от различни възрасти беззначение на пола. Високата смъртност на свине от различните възрастови групи може да породи съменение както за АЧС, така и за класическа чума по свинете (КЧС).Заболяването може да протече в четири форми: свръхостра, остра, подостра и хронична. Свръхострата и острата форма могат да иматследните клинични признаци:Внезапна смърт почти без клинично проявяване;Висока температура (40.5 - 42°C);Зачервяване на кожата (видимо само по по-светлите части) – върховете на ушите, опашката, дистална част на крайниците, вентрална част на гърдите и корема; Намален апетит, апатия, цианоза и липса на координация в рамките на 24-48 часа преди настъпване на смъртта, предхождана от повръщане, диария (кървава понякога) и изтечения от очите; Как изглежда АЧС?Причинител на АЧС?Причинителят на АЧС е сложен комплексен вирусПроблем само за Африка ли е АЧС?Не. През 2007г. АЧС е констатирана в Грузия. Смята се, че проникването на вируса в страната е свързано с изхранване на животни с отпадъци от кораб от Югоизточна Африка. АЧС се разпространява бързо на територията на цялаГрузия, а също така и в останалите Транс-Кавказки държави (Азербайджан,Армения) и Руската федерация. Огнища назаболяването са наблюдавани внепосредствена близост до границите на ЕС (единични огнищав Украйна инаскоро обявена епизоотия в Беларус), което значително застрашава свиневъдната индустрия в Европа и извън нея. Първият описан случай на АЧС е констатиран в Кения. Заболяванетосеразпространява в повечетодържавиоколо Сахара, включително Мадагаскар.Първият случай на АЧС извън Африка е в Португалия през 1957г., в резултат наизхранване на домашни свине с кухненски отпадъци от самолетни полети, вблизост до летището на Лисабон. Случаи на АЧС са докладвани в различнистрани в Европа, като в Испания и Португалия заболяването е било в стихиятаси за повече от три десетилетия, до пълното му успешно ликвидиране в началото на 90-те. АЧС все още е ендемична на остров Сардиния. Внезапна смърт при животните с малкоклинични симптоми.credit: FLIЗачервяване по върха на ушитеcredit: FLIНамален апетит, цианоза и нарушенаподвижност в рамките на 24- 48 ч. преди настъпване на смърттаcredit: FAOКак протича АЧС?Смърт в рамките на 6-13 до 20 дни;Аборти;Смъртността често достига до 100% (при домашни свине)

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9118 Неутрално

  И ограда им направихме на тези гадини и пак пристигнаха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK