Защитата на "хакера": Работеше по проекти, засягащи големи интереси, обучаваше спецполицаи

Юрисконсултът Диана Хаджиева и адвокатите на Кристиян Бойков - Любен Казанлиев и Георги Стефанов, свикаха пресконференция в офиса на фирмата, където вчера бе задържан Бойков

© Юлия Лазарова

Юрисконсултът Диана Хаджиева и адвокатите на Кристиян Бойков - Любен Казанлиев и Георги Стефанов, свикаха пресконференция в офиса на фирмата, където вчера бе задържан БойковИзключително много се изненадахме, когато дойдоха служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и казаха, че имат подозрения за Кристиян. Мислихме, че идват да говорят с нас като професионалисти и специалисти, тъй като Кристиян е един от хората, който обучава служители на ГДБОП и помага за повишаване на квалификацията на служители от държавни структури." Това обясни юрисконсултът на "Тад груп" (TAD Group) Диана Хаджиева – фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков, обвинен за "хакерска атака" срещу НАП.


Той е бил задържан вчера в ранния следобед в офиса на фирмата в столичния кв. "Изток". Адвокатите му обясниха, че ГДБОП са пристигнали по сигнал. Той бил на работното си място, а от днес има обвинение за това, че е източил данни на над 5 милиона български граждани и фирми от базите данни на Националната агенция за приходите (НАП), които бяха публично разпространени.


Пред защитниците си 20-годишният младеж казал, че работи по много големи проекти и интересите по тези проекти са много големи. Преди няколко седмици фирмата, в която той работи, е провела обучение за повишаване на киберкултурата на частния бизнес, в която са участвали и представители на държавната администрация.
"Неговото ликвидиране и изземането на техниката, в която са всички данни, поставя на колене дружеството, защото не могат да бъдат изпълнявани договори, ще се плащат неустойки. В този бизнес има големи интереси", посочиха адвокатите.


"Някой "доброжелател" е имал "добротата" да бъде заловен точно Кристиян", смятат още защитниците му.


Поканили го на работа, след като разкрил незащитени данни на ученици


"Случаят е от национално значение. От 2016 г. сме на пазара и сме част от международна компания, съдействаме по всякакъв начин на разследващите органи. Кристиян е наш служител от 2017 г.", обясни Хаджиева.


Тя подчерта, че компанията се е свързала с него, след като в медиите се разпространявал репортажът с източените данни от Министерството на образованието през октомври 2017 г. Още като ученик Кристиян Бойков разкри, че личните данни на над 1.2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на системата за обхват на деца в образователната система "Посещаемо и безопасно училище" и всеки е можел да стигне до тях без идентификация.


"Видяхме го като морално и етично младо момче, което, вместо да манипулира оценките на всички приятели и познати, е съобщил информацията и от министерството го поздравиха за това", разказа Хаджиева.


Така фирмата го е забелязала и се е свързала с него, за да го покани да се присъедини към екипа. "Всеки служител на компанията е минал проверки за съдебно минало и дела, до момента не са били установени никакви незаконни дейности и регистрации. Всички наши експерти по киберсигурност спазват кодекса за "етично хакерство", подчерта Хаджиева.


Тя обясни, че от гледна точка на морал и етика служителите са на много високо ниво. От фирмата разказаха, че са съдействали напълно на разследващите, и обясниха, че са предоставили всичко, поискано от тях за разследването.


Фирмата не е работила с НАП


"Кристиян не би го направил. Ние разбрахме от медиите, че това се случва и че са изтекли данни. Експертите ни са доста натоварени и не сме коментирали подробности", обясниха още от фирмата работодател на арестувания Кристиян. От "Tад груп" обясниха, че не могат да разкрият кои са клиентите им и дали сред тях има министерства или държавни структури.


Бойков е наел двама адвокати, които са експерти в дела за киберсигурност - инж. Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Те обясниха, че разследващите не са им показали абсолютно никакви доказателства, а само "бланкетно и немотивирано" постановление за привличане към наказателна отговорност.


Според тях Бойков е обвинен, за да има основание да бъде удължена мярката му за неотклонение и да остане в ареста.


"Обвинението е писано на коляно. Представлява три реда, в които няма точен период, в който да е извършвано това престъпление. Не знаят кога е извършено, още по-малко кой го е извършил. Няма абсолютно никакви доказателства", коментира адвокат Любен Казанлиев.


Той е експерт, знае как да не оставя следи


Според адвокатите технически не е възможно Кристиян да е оставил имена или следи, по които да е бил разкрит. "Той води курсове и вдига квалификацията на ГДБОП. Това е невъзможно. Потребителското име може да се променя всеки ден и всеки час. Той е експерт, нелепо е да остави каквито и да е следи", твърди адвокат Георги Стефанов.


Според него той е един от най-добрите специалисти в дружеството, а престъплението е извършено от някой, който е с доста по-ниско ниво на знания и умения.


"Шансът да бъде разкрит физическият извършител клонят към нула. Считам, че е провокация, но след като данните са изтекли в публичното пространство, значи има извършено престъпление", коментира Стефанов.


"Делата за киберпрестъпления в България ги има, но не са публично известни, доколкото не става въпрос за публични регистри. Обикновено атаките са насочени към сайтове на частни фирми", обясни Стефанов и посочи, че изтичането на лични данни се случва всеки ден.


Tad Group е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. На сайта на дружеството пише, че техни клиенти са основно средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност.


Българският клон е основан през 2016 г. и работи в областта на киберсигурността и защита на информацията. Екипът в София се състои от експерти в областта на киберсигурността, някои от които дълго време са били част от правителствения сектор.


По-рано днес Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Кристиян Бойков за това, че от неустановена дата до 15 юли в София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 000 лв.


Днес премиерът Бойко Борисов обяви пред министрите на заседанието на правителството, че хакерите трябва да се привлекат да работят за държавата, защото те са уникални мозъци. Той нарече младите хора, работещи с компютри, истински вълшебници.


Във вторник - часове след разпространението на изтеклите данни до медии - министри и институции имаха различни версии за атаката. Вътрешният министър Младен Маринов я обвърза дори със сделката за покупката на Ф-16. Руска връзка беше отречена, но твърденията бяха, че пробивът е станал от чужбина, а от НАП обясниха, че не изключват и участието на вътрешен човек.


Всичко за скандала четете в специалната тема - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  ".....тъй като Кристиян е един от хората, който обучава служители на ГДБОП и помага за повишаване на квалификацията на служители от държавни структури".

  Тоя направо за професор в библиотекарския да го назначават!!!

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Обвиниха младият човек и прикриха собствената си некадърност

  Обучавал ГДБОП , абсолютно наясно е с прикриването в Интернет и изведнъж "нашите" , го хванали.
  Пълни некадърници

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Дайте му заплата, която да го задържи в България

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Като се има впредвид компетенцията на службите в България и историята им да набеждават невинни хора в престъпления само и само да могат да замажат поредни гафове на хора във властта, този пич е мног овероятно просто да го филмират в нещо в което може и да няма нищо общо. какви са докзателствата до сега които представиха т.н. служби - че преди няколко години същия този пич е отишъл в Госпдоари ан ефира и е разкрил за пробив в системата на МОН. Само че това не значи че същия този пич е влязъл в системата на НАП свалили е файлове и после ги е публикувал. Т.е. докато компрометираните служби не предоставят доказателства , че това е така то до тогава трябва да поемеаме всякаква информация от тях с огромно съмнение. Освен това същите тези служби би трябвало да се задействат преди всичко за системното нехайство на тези които менажират тези системи след акто преди година пак поради нехайство системата на Търговския регистър беше срианта за дни.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Любопитно

  "Това обясни юрисконсултът на "ТАД Груп" Диана Хаджиева – фирмата, в която работи 20-годишния хакер Кристиян Бойков."

  Интересно, какъв е предметът на дейност на тази световно неизвестна фирма със седалище в кв. "Изток"...

 6. 6 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Още един, който ще осъди България в Страсбург. Затова, че службите си измиха ръцете с него.

  vesela
 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Интересно откъде е знаел къде точно да "бръкне" за да вземе дадената информация. Все едно в къщата ти да влезе някой и да знае в кое чекмедже са ти парите. Ако е той...

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Евала на пича.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "Работеше по проекти, засягащи големи интереси, обучаваше спецполицаи"

  Ако е така, нека покажат договори на фирмата с МВР за обучение на спецполицаи...

 10. 10 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 367 Гневно

  Тия от ГДБОП май искат да докажат напрактика българската поговорка:
  "Няма не наказано добро"
  Пълни смешници!

 11. 11 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 229 Разстроено
 12. 12 Профил на Konstantin Georgiev
  Konstantin Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "jobssboj":

  Само някой гербер може да сложи минус на коментара ти.

 13. 13 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма да могат да докажат вина. Но в България е модерно да се дава на медиите "виновен". А Колев е казал: "Абе, тука имаше едно момче, чакайте, ше го ползваме, да млъкнат, всяко чудо за три дни". И така някой с псевдонима "криссс" оставен незнайно от кого бива обвинен. Скалъпено е като кула от карти.

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Очакваме да видим неопровержими доказателства, или просто поредния фарс на ДАНС. Междувременно, не пропускайте фокуса и голямата картина - НАП са уязвими, докато пиша това, а Горанов е все още на поста си. С какво ли толкова държи Борисов?

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#11] от "jinx":

  Никакво намерение нямам да си въвеждам ЕГН-то в някакъв случаен сайт.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#11] от "jinx":

  Преброяване на олигофрените?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Дайте му заплата, която да го задържи в България
  —цитат от коментар 3 на Шапчица


  Трябва да вземе за булка нечия герберска щерка иначе заплата тук - на най си !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 364 Неутрално

  "Неговото ликвидиране и изземането на техниката, в която са всички данни, поставя на колене дружеството, защото не могат да бъдат изпълнявани договори, ще се плащат неустойки". Фирма със седалище в Калифорния разчита на само един 20-годишен "суперспециалист"???? Дали ще се намери някой наивнен да повярва на тези глупости???

 19. 19 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 263 Весело

  Тез служби много се развили бре. Да дадът ноухау на европейските и американските как да хванат Анонимните.

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1433 Весело

  Някой вече е направил и търсачка: https://minfinleaks.herokuapp.com/
  —цитат от коментар 11 на jinx


  Too Many Requests
  Ха Ха :) не мож се уреди от наплив

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#14] от "arcanum":
  Не горанов а доганя държи баце, при това яко.

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1446 Весело

  ъъъх... да беше мор, да беше чума, а то - черно-бели хакери, скейтбордисти и палаткаджии... разсипАха я таа държава, гадовете

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 843 Неутрално

  "Северин бил пиян и нищо не си спомнял" - две туби топла вода, ама от вчера 😁

 24. 24 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обвиниха младият човек и прикриха собствената си некадърност
  —цитат от коментар 2 на nessarox


  Той затва Боко му правеше индиректни четки на въпросния млад човек - явно все пак съвестта го гложди, че са набедили някой, без ни най-малко да са сигурни в нещо.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  " "Той води курсове и вдига квалификацията на ГДБОП. Това е невъзможно. Потребителското име може да се променя всеки ден и всеки час. Той е експерт, нелепо е да остави каквито и да е следи", твърди адвокат Георги Стефанов."

  Не го познавам момчето, но ако е толкова добър наистина, трябва действително солидни доказателства за това, че именно той е хакнал базата данни, иначе делото ще падне още на първа инстанция !

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  НАП са уязвими, докато пиша това, а Горанов е все още на поста си.
  —цитат от коментар 14 на arcanum


  че то и зипчето още си се джурка по оня линк ма кво утуй:)

 27. 27 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шапчица":

  Бе заплата - да го направят депутат от ГЕРб. Тогава със сигурност ще остане поне до края на мандата си. При всички случаи ще е далеч от интелетиулантото ниво на останалите дупетати затова ако е морално деградирал може да нарпави и кариера в крадене и изкуството да лъжем.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Това момче ще се окаже като "убийците на Пеевски".....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "arcanum":

  Горанов е инжектиран в правителството от Пеевски. Въпросът ти би трябвало да бъде с какво Пеевски държи Борисов.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3900 Весело

  До коментар [#29] от "ueberaschung":

  "Въпросът ти би трябвало да бъде с какво Пеевски държи Борисов."?!


  По-голяма глупост не бях чел скоро...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Весело

  "Няма да могат да докажат вина."
  До коментар [#13] от "arcanum":

  Само ти така си мислиш.
  Стига да искат веднага може да стигнат до твоя провайдър и след няколко минути да си арестуван.

 32. 32 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Понеже бавно схващам, ся тва мунче хакер ли е, бял ли е, черен, или малко зебра? Едни го смятат за гений, други за средна ръка пикльо? Аз като нулев експерт, но просветен юзър, мисля, че най защитена е информацията, от която никой не се интересува. Оттам, колкото е по ценна, е по незащитена. Добрите я пазят, лошите я крадат. У нас винаги побеждават лошите...

  roo
 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Да се отмени всичко ЕЛЕКТРОННО в НАП . Банкиране ,плащане с карти и тн
  Всичко на хартия , ...и на ОПАШКАТА. Така каза великият ГЕРБ ЕКСПЕРТ по ХАКВАНЕ- Мишо Константинов. Впрочем държавната фирма ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ , ....с нещо отговаря ли за информационните системи на България ??? Или както винаги тези И...И ще ни насочат към ПУТИН !!

 34. 34 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Дигиталният Робин Худ. Иванчева във виртуалното пространство. Само показен арест ми се губи, но иначе 1 към 1. Толкова е въображението на МВР пикчърс.

 35. 35 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Весело

  Оказва се,че този вълшебник е хакнал и министерството на образованието,но научаваме чак сега и не чувам нищо от никакви юристи за такова престъпление колко години трябва този човек да лежи в затвора.

 36. 36 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Очакваме да видим неопровержими доказателства, или просто поредния фарс на ДАНС. Междувременно, не пропускайте фокуса и голямата картина - НАП са уязвими, докато пиша това, а Горанов е все още на поста си. С какво ли толкова държи Борисов?
  —цитат от коментар 14 на arcanum


  владко е човек на 10

 37. 37 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 689 Весело

  Някой вече е направил и търсачка: https://minfinleaks.herokuapp.com/
  —цитат от коментар 11 на jinx


  и аз знам една търсачка, въведи си паролата за Фейсбук да видиш дали е хакнат ;Д

 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Да не би да си намериха образован "клошар" ?

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Бил много добър специалист и много търсен , но извършеното си е престъпление , макар не от него , не било и от чужбина и ......... дрън , дрън , повече нищо не се разбира от неговите колеги ? ! ?
  Леле мале какви фирми , какви служби , какви ГДБОБ ,
  Каква държава - хем не било нищо , хем всички в неговата фирма били много добри, ХЕМ БИЛО ПРЕСЪПЛЕНИЕ , но не може ли и да не е ? ? ?
  ХА , ХА, ХА, ХА ! ! ! !

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Абе какъв е тоя хакер дето са го хванали :)

  Ако е той, начи и хакерите ни са на нивото на държавата, че даже и по-зле щом Яворчо Колев ги хваща. :)

 41. 41 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Някой вече е направил и търсачка: https://minfinleaks.herokuapp.com/
  —цитат от коментар 11 на jinx


  Търсачката е претоварена!!!
  щяхме да си видим кирливите ризи!
  хахахаа

 42. 42 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Весело

  До коментар [#11] от "jinx":Никакво намерение нямам да си въвеждам ЕГН-то в някакъв случаен сайт.
  —цитат от коментар 15 на nv

  НАП не е случаен сайт.

 43. 43 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защитата на хакера е нормално да защитава хакера. Обвинението ще го обвинява. Накрая съда ще прецени.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Ако някой напише "Fuck Boiko" , естествено е това да е учителят по английски в ГДБОП.

 45. 45 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#41:"sokratus"][/quote]

  Bingo! ********** беше открито в данните

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 46. 46 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Обаче, глей са!
  Некадърните мърльовци и техните корумпирани шефове-калинки, дето допускат възможността инфото в НАП да е 'разграден двор' са невинни!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Намагнитените треска ги тресе и трият следи по всички публични регистри но Видов ден иде даже и този хакер няма да ги спаси.
  Кьовеши идва и имат голема жега зад вратаси. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Не оправдавам момчето! Но! Като гледа живота около него, мутрите - милионери, крадците - депутати, министрите - корумпета, може би пък си е помислило хакерчето че просто подражава на батковците? Батковците с дебели вратове, и плитки мозъчни гънки.

 50. 50 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#26] от "extraCACA":

  къде е линка?

 51. 51 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "Моа Преател Тайпи":

  такива записи па, без печалбите/залаганията, май бяха над 600 000

  яж бахур
 52. 52 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Тез служби много се развили бре. Да дадът ноухау на европейските и американските как да хванат Анонимните.
  —цитат от коментар 19 на димитър димитров


  идея си нямате какви правомощия имат и какво могат да изискват от интернет додставчиците ДАНС.

 53. 53 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Оказва се,че този вълшебник е хакнал и министерството на образованието,но научаваме чак сега и не чувам нищо от никакви юристи за такова престъпление колко години трябва този човек да лежи в затвора.
  —цитат от коментар 35 на chicago514


  не го е хакнал с користни цели, бре. Швейцарците даже пари даваха за хакване на софтуера на тяхната избирателна система

 54. 54 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Това обясни юрисконсултът на "ТАД Груп" Диана Хаджиева – фирмата, в която работи 20-годишния хакер Кристиян Бойков."Интересно, какъв е предметът на дейност на тази световно неизвестна фирма със седалище в кв. "Изток"...
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  Чети бре функционално неграмотник (от статията):

  "Tad Group е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. На сайта на дружеството пише, че техни клиенти са основно средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност.

  Българският клон е основан през 2016 г. и работи в областта на киберсигурността и защита на информацията. Екипът в София се състои от експерти в областта на киберсигурността, някои от които дълго време са били част от правителствения сектор."

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Мислете кой има интерес то този нов скандал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#47] от "Моа Преател Тайпи":такива записи па, без печалбите/залаганията, май бяха над 600 000
  —цитат от коментар 51 на Моа Преател Тайпи


  вече не минава номера "спечелих от залагания"

 58. 58 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#56:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  и що ли си мисля, че точно бандюгите държат хазарта в България?

 59. 59 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Ако не е Бойков, не е ли логично този, който се представя за истинският, да реагира? Нали така предизвикват серийните убийци да се издадат.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Любопитно

  Редно е да се даде трибуна и на фирмата, за която е работил задържания. Но ако на домашните му компютри се открие инфо за проекти, по които е раяботил, мисля, че самата фирма не спазвап ротоколите за киберсигурност. Имам съученик,дизайнер на игри - не може да преточи инфо за да добачка дома, камо ли за данни от стратегическа инфраструктура

 63. 63 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 892 Неутрално

  От фирмата приказват глупости, за да се правят на жертви. ГДБОП му били взели компютъра на келеша и сега фирмата нямало как да си изпълни договорите! Егати гига-мега-кибер-фирмата, която си държи важните данни на един персонален компютър! Тия се опитват да ни правят на маймуни.

 64. 64 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Всички наши експерти по киберсигурност спазват кодекса за етично хакерство", подчерта Хаджиева.
  ========

  Юридически издържаната формулировка е, че са задължени да спазват кодекса за етично хакерство.

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър":

  Цецо!

 66. 66 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Някой вече е направил и търсачка: https://minfinleaks.herokuapp.com/
  —цитат от коментар 11 на jinx

  Ето такива лапнишарани търсят хакерите - които ще си въведат ЕГН-то в някакъв тотално анонимен сайт, та целия свят вече да знае този IP-адрес на кого е. Дадайте, въвеждайте :)

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 889 Неутрално

  "Всеки служител на компанията е минал проверки за съдебно минало и дела, до момента не са били установени никакви незаконни дейности и регистрации.

  ==========

  Абсолютно недостатъчно за компания по сигурността на топ ниво. А психологически профил, супервизия, анализ на риска, постоянна оценка...

  Отделно, "до момента не са били установени" звучи като "досега нищо ми нямаше и изведнъж ме заболя главата". 69. 69 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Пак удариха гредата бойковците. Ще стават за смях още - момчето е амбициозно и ще удържи на всякакъв натиск; т. нар. разследващи са каймакът на утайката. Финалът ще е, обаче, за наша сметка - за всички нас, които сме решили да продължаваме да се завръщаме / живеем в България.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на ReminD
  ReminD
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Работихме заедно в ТАД Груп, изключителен специалист. Пропуски винаги се случват, визирам за това как са го хванали.

 72. 72 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#2] от "nessarox":изобщо не е невъзможно гробаро-комунарската мафия да го е накиснала. всичко може да се очаква от мафията ГЕРБ и шебек Борисов
  —цитат от коментар 70 на Моа Преател Тайпи


  лично Цвъки ще да е, за тва излезе в нелегалност

 73. 73 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 889 Разстроено

  [quote#66:"Smoke"][/quote]

  Поне това можеха да направят отговорните фактори вчера - да предупредят хората да не се доверяват на подобни сайтове за проверка.

 74. 74 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Работихме заедно в ТАД Груп, изключителен специалист. Пропуски винаги се случват, визирам за това как са го хванали.
  —цитат от коментар 71 на ReminD


  вярвам ви че е специалист, тепърва ще се разбере дали е пропуснал нещо. хлапетата, които 96-та купиха БМВ във Варна с чужди пари ги хванаха защото почти никой тогава ж България не ползваше кредитни карти

 75. 75 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#66:"Smoke"]
  —цитат от коментар 73 на razor
  Поне това можеха да направят отговорните фактори вчера - да предупредят хората да не се доверяват на подобни сайтове за проверка. [/quote]

  то журналята отворили линковете какво са дали като инфо тепърва ще се разбере

 76. 76 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  И как така "иззета е техниката, в която са всички данни, поставя на колене дружеството", след като прокуратурата още в първите часове на раследването каза, че фирмата няма нищо общо? Явно доказателствата са на ниво колкото една голяма нула.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#77:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  чудесно, тезата ви е за ескалация на "Апартаментгейт". ще има продължение

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#63] от "Smoke":

  Фирмата е в пълното си право да пищи колкото се може повече. Така, след като олигофрените се наиграят, фирмата ще претендира за по-голямо обезщетение, и ще го получи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#61] от "сидер":

  Разбира се. В никакъв случай на това няма да се върже гербераст. Никога.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Абе няма ли някой селянин да ни каже този сега алкаш ли е или не е?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Незнам що за хакер е тоя, ама изказванията на хората от фирмата са абсолютно ламерски!

 83. 83 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Работихме заедно в ТАД Груп, изключителен специалист. Пропуски винаги се случват, визирам за това как са го хванали.
  —цитат от коментар 71 на ReminD


  в мамковината битува мнението, че в ДАНС са абсолютни профани. Аз не съм на коренно различно - "мо'а да копам, мо'а и да не копам". Там е строго йерархична структура - кат те засилят , чак тогава си използваш капацитета, иначе айляк и рутина

 84. 84 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  * аз съм на коренно различно мнение

 85. 85 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Незнам що за хакер е тоя, ама изказванията на хората от фирмата са абсолютно ламерски!
  —цитат от коментар 82 на niakoi_si


  ти да видиш, защо?

 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#82] от "niakoi_si":

  Разбира се. Ти си спец!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 336 Разстроено

  Да изгориш в името на 'някой да го отнесе, службите работят'...

 89. 89 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Само неграмотните ще повярват на приказките на тези от фирмата - не бил оставял следи - дрън дрън, такъв филм няма - ай пи адресите няма да ги коментирам, но този са го хванали изглежда поради небрежност от негова страна, не поради незнание.
  А тия приказки дето обучавал спецполицаи са пълна смешка - пишлемето е в най-добрия случай на средно ниво хакер.

 90. 90 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Любопитно

  много леко са пипали ДАНС в тоя случай , щом няма оплаквания, че е строена цялата фирма в коридора за 10-12 часа и пишкане само с придружител. щот в държавни агенции отношението е такова

 91. 91 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#85:"limbize"][/quote]

  ми примерно под обучаваше спецполицаи разбирай обучавал е на елементарни неща някакви полицаи, които не са компютърни специалисти. Всеки компютърен специалист може да чете и няма нужда 20 годишно пишлеме да го обучава.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Гневно

  ''....тъй като Кристиян е един от хората, който обучава служители на ГДБОП и помага за повишаване на квалификацията на служители от държавни структури." ....'' абе вие ненормални ли сте- как 20 годишен хлапак с минимален трудов стаж по специалността, незавършил поне магистратура по компютърни науки, ще преподава на СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ГДБОП... Ненормални хора....Това лице е с криминален манталитет- демонстрира абсолютен цинизъм по отношение на висши обществени интереси, нагледно показва, че няма никакви задръжки и съзнателно извършва престъпление, като дава публичност на чужди лични данни, а вие го величаете като някакъв вундеркинд1 Ега ти гдбоп-а - къде ви е акъла, мало8мници.....

 94. 94 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#92] от "Моа Преател Тайпи":

  Може би е отварял някой документен файл или зип файл и в пропъртис на файла е оставил юзъра си и после са проверили при тях дали има същия юзър - и може така да са го намерили - като са съвпадналите юзърите, просто мързел или небрежност.

 95. 95 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#85:"limbize"]
  —цитат от коментар 91 на pesho79
  ми примерно под обучаваше спецполицаи разбирай обучавал е на елементарни неща някакви полицаи, които не са компютърни специалисти. Всеки компютърен специалист може да чете и няма нужда 20 годишно пишлеме да го обучава. [/quote]

  някога(преди 20 години ) 20 годишни пишлемета станаха асистенти във ФМИ и семинарите ги водиха те

 96. 96 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Гневно

  ГДБОП не си ли говорят с Военна академия- поне от там да им спретнат един курс по сайсек, че се налага криминален тип да ги УЧИ на киберсигурност... Що не питате проф. полк. Калчев от ВА, ами се хвърляте на кримиконтингента- само това не мога да разбера...

 97. 97 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ''...Пред защитниците си 20-годишният младеж казал, че работи по много големи проекти и интересите по тези проекти са много големи. ...'' какви ''големи проекти'' бе, сульо- на теб не трябва да ти се доверява ключа за кола среден клас с електроника, тръгнал да се ХВАЛИ... Ега ти нещастното криминално ко8еле... Той е обвързан С ДОГОВОРНИ КЛАУЗА за ЗАБРАНА за разпространение на чужди лични данни- какви глупости говорят колегите в защитната си теза за този изграден престъпник.... Затвора му е малко- да го пратя да чука по цял ден камъни на кариерата- млад е - нека му дойде акъла в простата и куха тиква....

 98. 98 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Според мен момчето извади късмет. Със сигурност ще осъди България в Страсбург. Доказването на такива престъпления е изключително трудно, В щатите добри и кадърни специалисти с години преследват някои хакер и накрая той се измъква. А тук за рекордно време го хванаха. Да бе, да!
  Освен това го направиха известен. Сега вече може да си поиска по—висока заплата.

 99. 99 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Дайте му заплата, която да го задържи в България
  —цитат от коментар 3 на Шапчица


  Той е в България.

 100. 100 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Нали НАП хакерът беше руски заврян зет?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK