Българските пенсионери в Турция ще обявяват, че са живи, 2 пъти годишно

След заверката оригиналът на документа се изпраща до НОИ в дирекция "Европейски регламенти и международни договори". Срокът за получаването на документа е 10 февруари за първото полугодие и 10 август за второто.

© Надежда Чипева, Капитал

След заверката оригиналът на документа се изпраща до НОИ в дирекция "Европейски регламенти и международни договори". Срокът за получаването на документа е 10 февруари за първото полугодие и 10 август за второто.Българските граждани, получаващи пенсии на базата на споразумението между правителствата на България и Турция за изплащане на български пенсии в Турция, са задължени по силата на това споразумение два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи. Това съобщи пресцентърът на Националния осигурителен институт (НОИ).


Получателите на такива пенсии трябва през месеците януари и юли на съответната календарна година да се явяват лично пред официален орган в Турция за заверка на декларацията за живот. След заверката оригиналът на документа се изпраща до НОИ в дирекция "Европейски регламенти и международни договори". Срокът за получаването на документа е 10 февруари за първото полугодие и 10 август за второто.


Ако документът не бъде получен в срок, пенсията ще бъде спряна, но ще се възобновява при получаването на документа.
Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н.


Образец на декларацията за живот е достъпна на интернет страницата на НОИ в рубрика "За потребителя" / "Формуляри" / "Формуляри и образци по регламенти" / "Образци на декларация за продължаване изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други държави".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK