Как Цацаров се опитва да крие посещенията на български прокурори в Русия

На 18 септември 2017 г. в столичната Съдебна палата главният прокурор на България Сотир Цацаров и генералният прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017-2019 г.

© Прокуратура на република България

На 18 септември 2017 г. в столичната Съдебна палата главният прокурор на България Сотир Цацаров и генералният прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017-2019 г.Въпросите кога, по какъв повод и на чии разноски български прокурори са посещавали Русия станаха повод главният прокурор Сотир Цацаров лично да редактира прессъобщение и да нападне отново "Дневник" и "Капитал", обвинявайки ги в липса на обективност. С него част от данните, поискани от "Дневник" (а в началото на годината и от "Капитал"), бяха разпратени до всички медии във вторник сутринта.


Това се случи след дълъг опит на прокуратурата да скрие тази информация. Първо - с мълчалив отказ по заявлението на "Дневник" (от март тази година), след това - твърдейки пред Административния съд - София (пред който отказът беше обжалван), че държавното обвинение не води регистър за командировките на обвинителите. И накрая - след като съдът отмени отказа - с писмо до "Дневник", подписано от заместник главния прокурор Ася Петрова, в което се твърди, че в прокуратурата не се води официална статистика и не се обобщава информация за пътуванията на прокурорите. В писмото (от 8 юли) се уточняваше, че обвинителите пътуват в чужбина със заповед на главния прокурор и копия от тях се съхраняват в администрацията на главния прокурор.В прессъобщението, изпратено във вторник сутринта (16 юли), има разбивка за посещенията на обвинители в Русия, САЩ и европейски държави. Не са дадени данни за това на чии разноски и какви са били темите на визитите.
В него е написано, че данните се изпращат "по повод публикации в "Дневник" и "Капитал", както и по повод отправени запитвания от Лора Филева, журналист в "Дневник". То завършва със следното изречение: "Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал" по тези теми, както и към причините за нея, но въпреки това счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика."


Защо прокуратурата решава да отговори сега


Това е въпрос, на който няма отговор. Не става известно и защо, ако прокуратурата е загрижена за качествена журналистика, не предостави информацията като отговор на заявлението за достъп до обществена информация. Вместо това и пред съда, и впоследствие от държавното обвинение твърдяха, че такава информация не се съхранява.


Пътят на едно заявление


Опит да се разберат детайли около посещенията на прокурори в Русия беше направен за първи път в началото на годината от "Капитал". За тези визити имаше данни на сайта на руското държавно обвинение, но не и на българската прокуратура. От интернет страницата на прокуратурата се виждаше, че има програма за сътрудничество, подписана в края на 2014 г. от руския генерален прокурор Юрий Чайка и от Сотир Цацаров, според която само за 2015 и 2016 г. е имало поне четири посещения - две на български прокурори в Москва и две - на руски прокурори в София.


На 12 март "Дневник" също изпрати заявление с искане за данни за всички посещения на прокурори в Русия между 2012 и 2019 година, темите им и на чии разноски са били визитите.


След като не получихме отговор, "Дневник" обжалва мълчаливия отказ в съда. На заседанието по делото на 17 юни стана известно, че в отговор на жалбата прокуратурата твърди, че не е предоставила тази информация, защото не я съхранява. На 24 юни съдия Антоанета Аргирова отмени отказа и задължи прокуратурата да предостави данни.На 9 юли беше получено писмо от заместник главния прокурор Ася Петрова, в което се казва отново, че прокуратурата не съхранява информация за командировките на прокурори в чужбина.


На 15 юли "Дневник" отправи ново запитване до прокуратурата с искане за информация за конкретно посещение в Русия през май 2018 година - колко и кои прокурори са били, както и на чии разноски е било пътуването.


Вероятно това второ заявление е станало повод за прессъобщението във вторник сутринта - 16 юли, разпратено до всички медии (въпреки че е изрично спомената в прессъобщението, авторът на заявлението Лора Филева не беше включена сред адресите, до които е изпратен имейлът - бел. ред.).


Сотир Цацаров - главен редактор


От данните към документа става известно, че съобщението е редактирано лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Общото време за редакция е 10 часа и 35 минути, а нанесените поправки - над 50.Въпреки отделеното време обаче една грешка е успяла да се промъкне. А именно - според данните на 17 април 2018 година заместник главният прокурор Иван Гешев е бил в Русия. По същото време обаче той бе заснет да присъства на зрелищния арест на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева (тогава Гешев оглавяваше Специализираната прокуратура). По-късно от държавното обвинение уточниха, че става въпрос за техническа грешка и Гешев е бил в Русия през май 2018 година.


Май 2018 година. Вдясно се вижда Иван Гешев, тогава все още ръководител на Специализираната прокуратура. Той е водил делегация от български прокурори в Русия. Снимката е от сайта на руското държавно обвинение

Май 2018 година. Вдясно се вижда Иван Гешев, тогава все още ръководител на Специализираната прокуратура. Той е водил делегация от български прокурори в Русия. Снимката е от сайта на руското държавно обвинение


Какво казват данните за командировките


Според изпратената информация "за периода 2013 г. – 2019 г. общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от Европейския съюз, 59 – в САЩ и в други страни по обучителни програми, организирани от американски правоохранителни органи, и 15 – в Русия".


Според държавното обвинение Гешев е бил на посещение в Русия през май 2018 година (по това време той ръководеше Специализирана прокуратура) и е участвал в кръгла маса на тема "Противодействие на тероризма".


От изпратените данни не става ясно колко са стрували командировките и кой е поел разноските - един от въпросите в запитването.


Затова "Дневник" разчита, че след като прокуратурата е толкова загрижена за обективната и честна журналистика, този път ще получи отговор на заявлението за достъп до обществена информация и няма да се налага да натоварва съдебната система с ново дело срещу пореден мълчалив отказ.


Бел. ред. - Припомняме, че освен да коментира редакционната политика на "Дневник" и "Капитал", главният прокурор чете и коментарите във форума на "Дневник" и не харесва, че критичните за него се оцветяват в жълто (тоест получават положителни оценки).

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Безсмислено упражнение. Дори средният актив на ГЕРБ се извинява, че прокуратурата е "към Москва" и не носят отговорност за нейните действия. Като допълват, че са безпомощни, защото съдебна реформа в тази част е равнозначна на промяна на геополитическата карта от Ялта и скоро никой няма да я направи.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Любопитно

  Изниква въпросът-а какво по дяволите са правили български прокурори в Маскве?А дрОгарю Цацаров?И защо е опитът за покриване на информацията?Има ли нещо общо с руските служители уличени от властите в Черна гора и Северна Македония?Или със опитът за отравяне на български бизнесмен?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  ми когато се насереш е трудно да го прикриеш ама увърташ ли увърташ НО кафявите кожени салони в новите коли на съдебната система са факт ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нямаме прокуратура, а частна ударна група.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Във всяка една държавна структура има регистър на заповедите за командировка. Както в страната, така и в чужбина. Във всяка една държавна структура се води счетоводство, където се съхраняват заповедите за командировка, защото по тези заповеди се изплащат някакви пари. Повече от смешно е, институция като родната прокуратура да обяснява, че нямала архив или не разполагала с информация. Какво толкова крият около посещенията си в Русия? Срам ли ги е или са гузни?

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Опит да се разберат детайли около посещенията на прокурори в Русия беше направен за първи път в началото на годината от "Капитал". ..."

  - Това дали е нещо като "сетила се Мара ..."?

  „Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас.“

  Цацаров е бил ангажиран от това споразумение на Велчев и Чайка чак до края на 2017г. Продължава го само до края на собствения си мандат!

  Статистика за посещенията от 2008 до 2011г. за посещенията дали има? Що не се прави сравнителен еанализ???

  п.с. „От 15 юли започват 100-те дни за финален отстрел на кандидатите за главен прокурор“ - https://www.24chasa.bg/novini/article/7547069

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Весело

  ХА! Цацата не харесва коментарите в жълто ? Явно предпочита кафявата песа на Шиши. Дневник ,направете коментарите за него в кафяво /може и в червено/

 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Трябва да се обменя опит с Чайка и неговия син по разни не юридически теми.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Цацата е продължение на политиката на гербаджиите с други средства - там моркови няма, а само тояги, няма признание, че се правят свирки на Москва, но се правят по няколко яки на годината.
  Какво може да прави една прокурорска единица в Москва при положение, че няма нищо общо съветската правна система с европейската - не е ясно. И това при положение, че руснаците са под санкции, заради нарушаване на международното право..
  Царцаратурата е символ на деградиралата политическа класа и нейният най ярък представител Боко Тиквоча

  .

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Непрозрачност - очевидна и необяснима, защитавана от прокуратурата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Рассиянски подлоги!

  klimentm
 12. 12 Профил на Борис Кръстев
  Борис Кръстев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Как да се каментира това, като е без коментар.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Че как без челния рассийски опит?! Сотир има много още да учи от колегата си Чайков!

  klimentm
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Българската Чайка крие всички престъпления на най мощната българска организирана престъпна групировка - ГЕРБ-БСП-ДПС.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "В прессъобщението, изпратено във вторник сутринта (16 юли), има разбивка за посещенията на обвинители в Русия, САЩ и европейски държави."

  - Ето квитесенцията, че тук са я спестили:

  "Така, за периода 2013 г. – 2019 г. общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от ЕС /79,16 %/, 59 – в САЩ и в други страни по обучителни програми, организирани от американски правоохранителни органи /16,62 %/ и 15 – в Русия /4,22 %/."

  За подробности:
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/pressyob-sht-enie-33
  и уточнение - https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/syob-sht-enie-22

 16. 16 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено
 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Въпросът е защо, а не как

 18. 18 Профил на kbl56616150
  kbl56616150
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подравняването на Българската съдебната система/законодателство към европейските правни структури трябва да бъде първи приоритет на държавата!

 19. 19 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 279 Весело

  Мажи, Лоре, мажи, размажи ги заради тези 4%!

 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Любопитно

  Ръководството на българската прокуратура, продажни суки и руски подстилки❗
  Цацаров прочёл всё⁉️
  Вие знаете руски, значи отсега знаете всичко!😊

  "Чуждестранен агент"
 21. 21 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Той е известен най-вече с прозвището "Лоена топка" и се стреми да се доказва, като такава. Посмешище!

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 504 Любопитно

  До коментар [#15] от "plebs":

  Ти и другите *матросовци* сте ни ясни,нас ни много ЕнтИрисува кому го е ,пардон,какво е *обменял* съответния прокурор в русията?Защото в тинята освен гнус и мръсотия друго няма.

 23. 23 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Цацаров, kamo не харесваш коментарите в жълто поиckaй om Чайка дa впрeгне фaбpиkama за mpoлoвe. Така цeлият ще cи в бялo. И кафявo 💩

 24. 24 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ами прочетох отговора на зам.гл.прокурор и направо заявявам, че е писала пълни глупости. Понеже информацията и параметрите, в които била искана не се съхранявала на отделен документ, предоставянето й предполагало изготвяне на такъв, което пък не било задължение на органа, който дължи оповестяването й. Потресаваща неграмотност - най-напред, информацията е публична независимо от нейния носител - документ, запис, електронен носител. Органът, който дължи предоставеното й е длъжен да се съобрази и с посочения в искането за разкриването й формат, освен, ако няма техническа невъзможност да го изготви. Т.е. може документа да е на хартиен носител, но ако е поискано да бъде изпратен в електронен вариант, не може да откажеш - ма то няма електронен документ и не сме длъжни да го правим, а трябва да го съобразиш. Разбира се винаги можеш да кажеш, че не разполагаш със скенер, поради което не можеш да го предоставиш както е поискан, друг е въпросът кой ще ти повярва. Т.е. изрично е предвидено изготвяне на документи за предоставяне на исканата информация. Като искаш да откажеш нещо, но нямаш основание няма какво друго да направиш освен да мълчиш. когато си зам.гл.прокурор и пишеш глупости обаче е потресаващо.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Какво ли може българската прокуратура да научи от руската, пък било и само за 4% от всички командировки? как се фалшифицират дела, как се изпълняват поръчки, как се пълнят джобовете и други особено полезни неща...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Прокуратурата е ОПГ на руска служба.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Браво на Лора Филева, страхотна работа! В източна Европа жените са по-смели от мъжете, примери бол.

 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  .................. главният прокурор чете и коментарите във форума на "Дневник" и не харесва, че критичните за него се оцветяват в жълто (тоест получават положителни оценки). ...........

  Сериозно?

  Надявам се цацаров да четеш. Много глупости бяха натворени по твое време. То изтича предвид избора на нов човек на твоето място, но греховете остават. И идва ден, в който греховете се плащат. Не, не съм набожен, тоест не те чака съда на Бог.
  Човешкият съд те очаква.
  Ще трябва да кажеш какви сте ги творили с твоите в Русийката. Царството на Путаран Първи.

  Подавам жокер. Можеш да излезеш с изявление, че така сте попречили ИКонвенция да влезе в България. Хем мъжко, хем достойно, хем държавническо, хем си свършил чудесна работа.
  Така и на "Дневник" ще затвориш устата, защото ТЕ от Икономедиа бяха привърженици на ИК.

  Ето ти ги техните грехове, но не забравяй и своите.
  Чети. Февруари миналата година от "Дневник". Виж пост № 153. Човека е от Канада. Сериозно. По този начин не само ще спасиш кожата, а може и победител да излезеш СЛЕД като не си на власт.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/17/3130749_djizus_sreshtu_djendura_-_pred_kogo_otstupi_borisov_za/


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  "...заместник-главният прокурор Иван Гешев е бил в Москва между 16 и 18 май 2018 г., .... От държавното обвинение обаче отричат твърденията, че градският прокурор на София Емилия Русинова е била на посещение в Москва през 2018 г. и подчертават, че Русинова никога не е участвала в обучителната програма на българската и руската прокуратура.

  Припомняме, преди седмица Административният съд в София постанови, че прокуратурата не може да укрива информация за това кога и на чии разноски български прокурори са били на командировки в Русия. Решението беше по повод отказ на държавното обвинение да отговори на запитване на "Дневник" по процедурата за достъп до обществена информация."

  https://news.bg/crime/prokurori-hodili-v-rusiya-15-pati-za-7-godini.html

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  Ето квитесенцията, че тук са я спестили:
  ====4=4=============
  България ➖ ЕС
  България ➖ НАТО
  България ❓ Русия

  "Чуждестранен агент"
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Нищо чудно, след като български прокурори ходят на "обучение" в империята на злото Русия, българите които бранят страната ни от кремълските бандити, да бъдат подвеждани под отговорност...

  "...Бившият военен министър Николай Ненчев е нарушил интересите на руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, като не е изпълнил договорите за ремонт на два двигателя за изтребители МиГ-29, но това не е престъпление.

  Това стана ясно от решението на съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд (СГС), с което лидерът на БЗНС бе оправдан по обвинението му за бездействие по служба, по което прокуратурата настояваше за 8-годишна присъда..."

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30033474.html

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Някога, баща ми казваше, че един плъх като усети, че е натровен, хапе наоколо де що свари. Не знам дали е вярно, но аз го нарекох "Синдром на натровения плъх". Друго нямам какво да ви кажа

 33. 33 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  ...Чети. Февруари миналата година от "Дневник". Виж пост № 153. Човека е от Канада. Сериозно. По този начин не само ще спасиш кожата ... ================
  И каква е проблема? Нека този ползвател 《Иван К》 ще напусне САЩ и ЕС и ще тръгне на изток, в Русия) И ще види щастие пълни гащи) Гарантирам😏

  "Чуждестранен агент"
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Какво правят българските прокурори в Русия и руските в България. Инструкции ли получават, отчитат ли се на някого. Щом плащаме, трябва да знаем.

 35. 35 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Джокера, който си дал ще забатачи още повече положението. Прокуратурата е част от съдебната власт и не може да влия - за/против ратификация на международен акт. Това е в правомощията на Парламента, а контролът е в ръцете на КС, в случай че бъде сезиран, което може да бъде направено и от гл.прокурор. Няма друга възможност да се влияе на законодателната власт. Дали е редно да се командироват прокурори в Русия - редно е. Както се изпращат в САЩ, което по принцип не смятам за много редно, тъй като те са част от англо-саксонската правна система и нямат общо с нашия процес, както се изпращат в Европа, така могат да участват в семинари и обучения в Руската Федерация. РФ поне е част от континенталната система и стоят доста по-близо от САЩ в това отношение. Предполагам че в САЩ са по линия не на съдебния процес, а по разкриване на престъпления, напр. киберпрестъпления, престъпления против финансовата система и тем подобни. Няма нищо лошо в това да се обучават, въпросът е защо се боят да го признаят. Така оставят впечатление, че са сторили нещо нередно. Не знам гл.прокурор дали трябва да се бои от наказателно преследване - няма данни за извършени от него престъпления. Има някой неясноти, но имай предвид, че всеки ръководен пост изисква политически действия. Т.е. преценяваш какъв компромис да направиш, за да постигнеш нещо, което смяташ за важно. В това не включвам лична облага разбира се. При всички положения - няма как да си чист като сълза, щом се налага да правиш компромиси. Но това с глупавите опити да скрият нещо, което не виждам причина да се крие, поражда отново съмнения. Не мога да разбера - действително ли няма поне средно интелигентни хора в ръководството на прокуратурата. Чудя се и не мога да си отговоря на този въпрос, а отговорът по всичко личи е очевиден - ами няма.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  За да поддържа стабилността, България има нужда от своя Вишински.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Интересното е , че само тези 15 % разменни отношения с РУСИЯ нашата прокуратура се е опитвала да прикрие , в смисъл данни за състав на делегации , съдържание на дискусии и най-вече стойност на отчетените разноски .Няма нищо чудно - това е просто едно продължение на братските отношения между тези две прокуратури от периода след 1944 г. Но всички знаем колко "братски" бяха тогавашните ни отношения със СССР ! !

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на kbl56616150
  kbl56616150
  Рейтинг: 8 Весело

  В световния индекс по съдебните системи по света, Русия е на 89-то място, след държави като Танзания и Замбия. На каква основа искате да черпите опит?

  https://worldjusticeproject.org/sites/default/files/documents/WJP-ROLI-2018-June-Online-Edition_0.pdf

 40. 40 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно
 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Браво на Лора Филева, страхотна работа! В източна Европа жените са по-смели от мъжете, примери бол.
  —цитат от коментар 27 на L Glassman


  И от мен едно голямо Браво!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Дневник, , 09 окт 08:

  "Руският генерален прокурор забрави, че е в България

  "Извинявам се, помислих, че говоря пред руска аудитория", поправи се Юрий Чайка след триминутно слово на руски, което остана без превод
  ...
  След 3-миунтното си слово, Юрий Чайка все пак се сети, че има нужда и от превод. "Извинявам се, помислих, че говоря пред руска аудитория", поправи се обвинител №1 на Руската федерация, с което предизвика дипломатичния смях на присъстващите. В леко конфузната ситуация пък най-потърпевш се оказа преводачът. Тъй като нямаше възможност да си запише речта на госта, той успя по памет да преведе първите две изречения. И помоли Юрий Чайка да повтори отговора си, което обаче така и не се случи. Борис Велчев измъкна Юрий Яковлевич от неловкото положение, като изяви "на място" желание да го допълни.


  "Даваме си сметка, че България и Русия имат сходни проблеми в противодействието на организираната престъпност и руският опит в това отношение е значителен и достоен за уважение", добави Велчев, след което двамата подписаха и споразумението."
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/10/09/561876_ruskiiat_generalen_prokuror_zabravi_che_e_v_bulgariia/

 43. 43 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Какво общо има статията с Истанбулската конвенция? Та и да ни даваш линка с постинг на някакъв нещастен българин в Канада който като "бял хетеросексуален мъж" се чувствал застрашени? Убеден съм че е някакъв мургав лузър който никой в Канада не счита за '"бял хетеро". А ако не му харесва на запад защо не се премести на изток от ЕС?

 44. 44 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Добре де, кому не е ясно, че Прокуратура ЕООД всъщност се ръководи от хидроинженерната служба към Сараите? Защо се учудваме от наглостта им - това е поправимо само с позакъсняла лустрация - напр. забрана кадесари и бивши партийци да са на държавни постове, обявяване на руския посланник за персона нон грата и карт-бланш за повече НАТО във форма на бази и формирования на наша територия.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  ...Какво толкова крият около посещенията си в Русия? Срам ли ги е или са гузни?
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Крият си кои са им най-верните слуги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Ма що ги крие!? Брюксел забрани ли командировките в Русия?

 47. 47 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#9] от "SSS":

  "Какво може да прави една прокурорска единица в Москва при положение, че няма нищо общо съветската правна система с европейската - не е ясно."?
  ЕсЕс, можеше да формулираш и по-тъп въпрос, но изглежда, че си бързал към лавабото. Но най обобщеният отговор на писъците е - законите и формата, който ги произвежда. Друогто са подробности, особено в държавици с хлабав законов режим!

  Малинчо
 48. 48 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1485 Весело

  Има една категория нещастници, които се мислят за изумителни журналя! Тази и подобни мисли ги тормозят до такава степен, че се ровят в обществените буклуци неистово, в надеждата да намерят някое безстопанствено просено зърно - пълна мъгла за обикновените човеци - и да го произведат в ранг на световен проблем. После почват да го дъвчат, да задават въпроси и сами да си отговарят. Мисля, Хашек е описвал подобни картинки, отнесени към пребиваването на дезертьорите в разни санитарни условия . Не мога да цитирам дословно, но радостта от пребиваването в оная сграда с характерен жълт цвят при тях се изразявала във възможността безнаказано да се изходят в което си искат кьоше на болничната стая и да танцуват около това си произведение. Но то, обикновено, мирише лошо!

  Малинчо
 49. 49 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Весело

  Цаца, четеш ли? Руска проститутка си!

 50. 50 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Тоя пуст комунистически манталитет. Все да се крие някаква информация до последно, да се отрича въпреки фактите. Докога това наследство от ДС ще им е в мозъците на тези деца на тоталитарните номенклатурчици

  malart.blog.bg
 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Балалайке #1,
  след Ялта в несъществуващ сега СССР е бил Постдам (1945).
  Съществува и сега (2019).

  В съществуваща сега мощна Обединена Германия.
  Член Лидер на ЕС и НАТО.

  И още и още и още...

  Твоя любимец 13 с ник Сталин е бил разкулачен от Никита Сергеевич Хрущов в 1953 г.
  Моментално след като се напикал окончателно.

  А от тогава и изтекла ама много... вода.
  ЕU ли не щеш....
  Путин ли не шеш...
  NATO (державно e сигурно) не шеш.
  Китайската компартия: Капиталистически гигант
  like never before.
  ...

  Не разчитай на комунистическа солидарност!

  Алтернатива:

  1. Остави балайката настрана ;
  2. Вземи се в ръце ;
  3. Раз-миш-ля-вай ;)

  До коментар [#1] от "cinik":
  Безсмислено упражнение. Дори средният актив на ГЕРБ се извинява, че прокуратурата е "към Москва" и не носят отговорност за нейните действия. Като допълват, че са безпомощни, защото съдебна реформа в тази част е

  равнозначна на промяна на геополитическата карта от Ялта
  и скоро никой няма да я направи.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Щом отказват да знаете, злоупотребяват.

  пп
  колко мъки... колко тайни крият...
  Явочни квартири?

  До коментар [#34] от "Роси":
  Какво правят българските прокурори в Русия и руските в България.
  Инструкции ли получават, отчитат ли се на някого.

  Щом плащаме, трябва да знаем.

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Цацаров е взел войната присърце :)
  Нормално. Той е злобен, злопаметен, (още като съдия) с наказателен уклон, лъжец, отмъстителен. Отбрани качества за един "безпристрастен" юрист :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Щом отказват да знаете какво*,
  значи злоупотребяват.

  ____________________________
  *Явочни квартири?

  До коментар [#34] от "Роси":

  Какво правят българските прокурори в Русия и руските в България.
  Инструкции ли получават, отчитат ли се на някого.

  Щом плащаме, трябва да знаем.

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И какво от това, че са посетили Русия? С тези истерии бяхте смешни, сега и жалки ставате! Хайде спрете се, става ли?

  Мърфи е оптимист!
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Трябва да се отчита от време на време нали те са го сложили

  BG e мини империя на злото.
 58. 58 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Спри се, бе Филева, спри се, бе момиче! След време ще се срамуваш от слугинажа си в този долнопробен сайт, собственост на човека разболял от рак много хора в една община заради лакомията си.
  Да, за розовобузестото бивше новобогаташче става въпрос - има медии, предприятия, спонсор на политически партии, абе олигарх, но май е от добрите. Не му върви по свирката, защото той има вземане даване с прокуратурата, а ти си просто маша.
  Мила Филева, защо не се интересуваш колко съдии са ходили в Русия на обучение? Не знам дали са ходили, но въпросът е защо не те интересуват съдиите.
  Мила Филева, в прокуратурата работят хиляда и петстотин прокурори, и по-малко от десет от тях са отишли в Русия - темата "борба с тероризма". Проблем?
  Мила Филева, в страните от ЕС и любимите спонсори на работодателя ти - САЩ, са ходили в пъти повече прокурори - В ПЪТИ.
  Поради що Филева, акцента не е върху този факт?
  Мойто момиче, подопашниците, които ти задават темите, никога не са работили като юристи, а в най-добрия случай са били посредствени юристи - за справка прокурорчето ген.Атанасов и прокурорчето Т.Дончева, Христо Иванов - със спрени адвокатски права поради неплащане на членски внос и неупражняване на професията, Радан Кънев - над 35 години, но с едва няколко години адвокатски стаж.
  Не бъди като тях, Филева, не бъди слаб и прислугващ журналист. Млади си, има време да се поправиш. Не бива да слугуваш на никого, нито на силните на деня, нито на тези които искат да седнат на мястото им, нито на когото е да е.

 59. 59 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#44] от "Chung Kuo":
  Това е възможно най-добрият вариант, но може би именно за това така и не се случи и случва. Лустрацията е безвъзвратно закъсняла днес. Нейното игнориране и запазването на задкулисното статукво ще си остане в историята, като най-големият пасив на Иван Костов и правителството му. Нямате си представа за дълбочината и възожнотите на руското влияние върху съвременната ни действителност. Истинските му корени обаче са в отношението на обикновените хора, редови членове на обществото ни към царска Русия, СССР и съвременна Русия на Путин. С една дума може да се обобщи - благоговеещо. Населението в много голям процент е силно положително настроено към тази империя и това рефлектира в поведението на всички български политически сили, които желаят да са нещо повече от маргинали. За огромно съжаление това е необорим факт. Вижте какво стана с Плевнелиев и Ненчев - единсвените, които от положението на политическите си постове си позволиха да заемат открито и смело позиция на директна конфронтация с Русия. Вижте дори и нагласите в този конкретен форум! Дори тук по теми касаещи или засягащи фронтално русофобски позиции, коментарите и реакциите са разочароващо преобладаващи в проруските си същности.
  Не очаквайте от ГЕРБ или която и да е голяма бг партия, да заеме открито позиция на сблъсък с руските интереси. Просто защото веднага ще загуби обществена и в следствие електорална подкрепа. Кой иска да се самоубива?
  Та до ден днешен народът си търпи и пази паметниците на съветската окупационна армия! Никой не се интересува от предателствата спрямо българите в санстефанският договор. Та ние си имаме улица на името на граф Игнатиев, на Драган Цанков... и гордо си ги пазим в самото сърце на столицата ни. Какво значи лустрация и повече НАТО? То това което става в днешно време е практически цяло геройство. Почти никой не го осъзнвава обаче.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK