Нов удар: Лични данни на съдия бяха публикувани от съдебния инспекторат

Съдия Мирослава Тодорова

© Анелия Николова

Съдия Мирослава ТодороваДокато ефирът се тресе от пробива в информацията на НАП за доходи и данъци на милиони българи, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) влезе в окото на бурята със собствен удар, и то напълно официален: На страницата на ИВСС с имуществените декларации на магистратите бяха публикувани пълен комплект лични данни на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, включващи ЕГН, трите имена - нейни и на всички членове на семейството, данните от личната й карта и пълният адрес.


За това съобщи сайтът defakto.bg. А съдебни репортери, които вчера след обед са отворили страницата на Инспектората за имуществение декларации на магистратите, твърдят, че личните данни на съдия Тодорова са останали публични от тогава до днес на обяд.


Недоумение буди заглавието на файла на Тодорова: NE SE CHISTIIIIIII
Най-голямата загадка е, че файлът с декларацията на Тодорова е озаглавен "MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII". Заглавието може да означава изпусната реплика на администратора, че не могат да бъдат изчистени личните данни; а би могло да означава и указание да не се чистят данните, което вече е престъпно деяние и е малко вероятно. Всяка от двете хипотези обаче означава, че е било ясно, че има проблем и въпреки това той е оставен нерешен.


В момента достъпът до декларациите на магистратите е спрян.


"Дневник" прави опит да получи коментар от Инспектората на ВСС. Пред "Капитал" оттам са коментирали, че е започнала проверка. "Капитал" е изпратил и въпроси до Комисията за защита на личните данни за това дали са били сезирани от ИВСС за изтичането на личните данни, както ги задължава законът, и дали ще образуват производство по случая.


Случайно или не, ударената съдийка е именно Мирослава Тодорова от Софийския градски съд. Заради откритите й позиции още преди десетина години - като председател на Съюза на съдиите, в защита на независимостта на съда и срещу всеки опит за политическа намеса тя бе превърната в основна мишена на обвързаната с политическата власт съдебна номенклатура най-напред лично от Цветан Цветанов още през 2012 г., когато той успя да издейства уволнението й от тогавашния ВСС. По-късно бе възстановена от административния съд, но отново наказана от ВСС, с понижение, което изтече, а сега е видимо под натиск чрез атестирането. Така години наред Тодорова неизменно е обект на постоянни опити за разправа чрез привидно законови санкции, като при предишния и сегашния ВСС опитите да бъде елиминирана дори от съдебната система се извършваха от послушни на главния прокурор Сотир Цацаров кръгове. Тодорова е първият съдия, срещу когото е подаден сигнал лично главният прокурор Цацаров.


Само преди два дни - на 16 юли, Съдийската колегия на ВСС с двоен аршин атестира съдии, като понижи без дебат оценката на съдия Тодорова, въпреки че почти няма отменени нейни съдебни решения от по-горните инстанции; и повиши оценката на съдия Петя Крънчева, въпреки установените нарушения и висящото дисциплинарно дело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK