"Демократична България" настоява за бързо санкциониране на приходната агенция заради теча

"Демократична България" настоява за бързо санкциониране на приходната агенция заради теча

© Надежда Чипева, КапиталДемократична България" призовава Комисията за защита на личните данни максимално бързо да установи какви нарушения в Националната агенция за приходите са довели до изтичането на личните данни на над 5 млн. българи, за да могат всички засегнати да си търсят правата по съдебен ред. В писмо до председателя на комисията, изпратено и до медиите, от организацията настояват без протакане да бъдат известени всички засегнати.


От "Демократична България" настояват също спрямо НАП да се наложи предвидения по закон размер на глоба, като така създаде предпоставка за реализирането на предвидената по Закона за държавния служител лична имуществена и дисциплинарна отговорност на всички държавни служители, които с действията или бездействията си са позволили това да се случи.


В понеделник до медиите беше пуснат масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.
По случая има арестуван заподозрян, но адвокатите му твърдят, че той е натопен, а разследващите се опитват да го накарат да признае нещо, което не е извършил.


В деня, в който от НАП признаха за пробива в сигурността, председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов обяви, че агенцията може да бъде глобена до 20 млн. евро. С налагането на санкцията обаче нямало да се бърза. Пред БНТ Караджов уточни, че всеки, който планира да търси обезщетение, ще трябва да може да докаже, че лично е претърпял вреда от теча на данни.


Ето и пълния текст на позицията:


Уважаеми г-н Караджов,


От Ваши изявления в медиите по казуса с изтичането на данни от НАП разбираме че КЗЛД възнамерява да "изчака правоприлагащите органи", преди да вземе окончателни решения, както и да не налага глоби или поне не в пълен размер.


Става дума за изтичане на безпрецедентен обем лични данни и буквалното оголване на личния живот и сигурността на над 5 милиона български граждани по предварителни оценки. Подчинената ви Комисия за защита на личните данни е орган, създаден и финансиран от данъците ни, да брани интересите на гражданите точно в такива случаи. От навременното и решително упражняване на законовите Ви задължения зависи личната сигурност на всеки гражданин и чувството за доверие към институциите. Това става особено важно на фона на тоталния отказ от поемане на политическа отговорност от страна на премиера, финансовия министър и ръководството на НАП.


Действията на правоприлагащите органи по "спирането на теча" или установяване на виновните не са предпоставка за действията на КЗЛД. Напротив, възможността на гражданите да потърсят защита и компенсация за причинените им вреди по исков ред, зависи от действията на комисията.


Припомняме, че съгласно чл. 39, ал. 4 от Закона защита на личните данни, за да могат гражданите да се обърнат към съда с искове за установяване на причинените им вреди, производството пред КЗЛД за същото нарушение трябва да е приключило с влязло в сила решение.


Вашите предварителни изявления за отказ от налагане на глоба на НАП/МФ или за ограничаване на нейния предвиден по закон размер са особено обезпокоителни. В следващите дни милиони наши съграждани ще установяват конкретното си засягане от катастрофалния провал на НАП и политическото й ръководство да защити тяхната сигурност и права. Всички те ще очакват държавата да покаже адекватна реакция. Подобни заявки от Ваша страна рискуват да подронят доверието на гражданите, че законите в България се прилагат еднакво за всички и че има отговорност за виновните.


Ето защо призоваваме КЗЛД без протакане и с пълна решителност и съзнание за обществените очаквания:


- Да осигури максимално бързо изпълнение на задължението на НАП по чл. 68 от ЗЗЛД да извести засегнатите лица относно какво точно е нарушението, какви са евентуалните последици от него и какви мерки са предприети за справяне с нарушението и за намаляване на неблагоприятните последици от него.


- Да установи нарушение, за да могат гражданите да пристъпят към защитата си по съдебен ред.


- Да наложи предвидения по закон размер на глоба, като така създаде предпоставка за реализирането на предвидената по Закона за държавния служител (напр. чл. 101) лична имуществена и дисциплинарна отговорност на всички държавни служители, които с действия и особено бездействия са допринесли за този огромен провал.


Г-н Караджов, ако считате, че КЗЛД може да се отказва от налагане на глоби, когато става дума за държавни органи и силни политически фигури, и разбирате институционалната си мисия като част от машината за кризисна пропаганда на властта, която да замазва, вместо решително да защитава интересите на засегнатите, бихме предложили КЗЛД да се закрие, а със спестените от годишната й издръжка средства да се създаде фонд за бързо обезщетяване на вредите на засегнатите лица.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Съмнявам се, че ще ги осъдят. А и откъде ще дойдат тези пари.

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Радан що не гласува в Брюксел. Нали иде там да оправи всичко?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Правилно, но ББ не ви чува и търси вълшебници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Да осъдят и виновните за набеденото момче. Видя се, че е ползван линукс да се теглят данните и лог файла съотвено е фейк.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Правителството може да бъде доста сговорчиво. На държавния бюджет му е все едно с колко ще глоби себе си.

 6. 6 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Някой брои ли по колко оставки и други простотии дневно искат от радикалното БКП? Не че някой им обръща внимание, ама те като чудомировите герои - "Чакй, Тинке, аз да кажа"... Нещастници бледи.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  И к'во ще стане - държавата глобила държавата

  ОСТАВКИ и лична отговорност трябва да се искат, а не да прехвърлят парите на хората от едно перо в друго...

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Някой брои ли по колко оставки и други простотии дневно искат от радикалното БКП? Не че някой им обръща внимание, ама те като чудомировите герои - "Чакй, Тинке, аз да кажа"... Нещастници бледи.
  —цитат от коментар 6 на Reporter US


  На мене по ми напонят на "героите" на Доньо Донев !!!!!!!!!!!!!

 9. 9 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1915 Весело

  Обсъждане на осъждане = пари прим, по Маркс

 10. 10 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой брои ли по колко оставки и други простотии дневно искат от радикалното БКП? Не че някой им обръща внимание, ама те като чудомировите герои - "Чакй, Тинке, аз да кажа"... Нещастници бледи.
  —цитат от коментар 6 на Reporter US


  А някой брои ли гафовете на любимата ти мафиотска структура от калинки и еднокнижници?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Трябва нова стратигия за защита на личните данни в държавната администрация.
  И да не дават на ТАД или на Кристиян да я пишат, важното е лоялни към държавата хора да го направят, парите не са най-голямият проблем.

 12. 12 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 703 Весело

  тия пак искат нещо
  дайбългаристи

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Ай ся теча е още от времето на когато горните хубавци създадоха "информационно обслужване"! Обществена тайна е ,че олигархията и обикновен криминален контингент от тогава има достъп до собствениците на банкови сметка,кадастър,автомобил, застрахователна полица. Да не говорим колко им плащат ало измамниците за списъка с телефоните на дементните старци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ако беше бат Наско вътрешен министър, до сега да беше хванал руските хакери, а Ицко щеше да е изгонил поне една дузина руски дипломати.

 15. 15 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "Reporter US":

  Оставете пропагандата настрани. Ясно е на всички, кой ви плаща да плюете по ДБ.
  Въобще наясно ли сте какво точно се случва, какви са тези"лични данни" и ако някой случайно реши да ви Ебне какво точно би могло да ви се случи, А?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 16 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "Reporter US":Оставете пропагандата настрани. Ясно е на всички, кой ви плаща да плюете по ДБ.Въобще наясно ли сте какво точно се случва, какви са тези"лични данни" и ако някой случайно реши да ви Ебне какво точно би могло да ви се случи, А?
  —цитат от коментар 15 на Kamenarski


  Ами точно товяа никому не е ясно, ама я па да видим на вас как ви е "ясно". Ха споделете сега, ако кажа, че ЕГН-то ми е 7512254217, как точно ще ме "ебнете", какво можете да направите, толкова ли сте "многокнижни" дръгалефските неграмотници, че да не можете да си зададете и отговорите на елементарни въпроси, ммм? Давай, умньо, имаш ми ЕГН-то, обади сега на всички какви героики и приключения ще направиш с него? ха-ха-ха-ха.... идиот до идиота в радикалното БКП, ей Богу!

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#16] от "Reporter US":

  Прав си, Бивол държеше търсачка с личните данни на вложителите в КТБ, и не само доста време, чак месеци след приемане на регламента за личните данни го спряха.
  Ама на Бивол пляскаха като ги разпространява...

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  На снимката - Тримата Глупаци. Всичко искат, нищо не могат.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  На кого въобще му пука акво искат ДеиБъ?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ще си позволя да цитирам колегата "Моа Преател Тайпи":


  "бе къде е она миризлив гробарски капут прокъсан дето вчера лъготеше като Тлъсто Комунистическо Мутре Борисов дето в теча нямало адреси? Не адреси има, ми скивайте кво става:

  Име: M****** A**** M****
  Л.К: 644******, МВР София, 2012-11-**
  Р.Д: 1983-03-**
  ЕГН: 8303******
  Адр: кв.Ботунец-2,бл,1*,вх.*,ет,*,ап,**
  IP: 88.203.***.**

  2014-09-13T23:23:23
  EUROFOOTBALL LIMITED
  BetAmount: 35.16
  ProfitAmount: 0.00
  IP: *.*.*.*
  ...
  ...
  2014-09-13T16:05:43
  EUROFOOTBALL LIMITED
  BetAmount: 150.00
  ProfitAmount: 275.03
  IP: *.*.*.*
  ...

  Отделно има 1 400 000 ЕГН-та и три имена на български граждани и кво ли не още.

  Мафията ГЕРБ предполагам ше продължат да погазват закона и на България и на Европейския Съюз, та за оставка на депесара Горанов няма смисъл да питам"

  Това като за начало би трябвало да ви е достатъчно!
  Не ви пожелавам да попаднете на "подходящите хора"!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 21. 21 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ще си позволя да цитирам колегата "Моа Преател Тайпи":"бе къде е она миризлив гробарски капут прокъсан дето вчера лъготеше като Тлъсто Комунистическо Мутре Борисов дето в теча нямало адреси? Не адреси има, ми скивайте кво става:Име: M****** A**** M****Л.К: 644******, МВР София, 2012-11-**Р.Д: 1983-03-**ЕГН: 8303******Адр: кв.Ботунец-2,бл,1*,вх.*,ет,*,ап,**IP: 88.203.***.**2014-09-13T23:23:23EUROFOOTBALL LIMITEDBetAmount: 35.16ProfitAmount: 0.00IP: *.*.*.*......2014-09-13T16:05:43EUROFOOTBALL LIMITEDBetAmount: 150.00ProfitAmount: 275.03IP: *.*.*.*...Отделно има 1 400 000 ЕГН-та и три имена на български граждани и кво ли не още.Мафията ГЕРБ предполагам ше продължат да погазват закона и на България и на Европейския Съюз, та за оставка на депесара Горанов няма смисъл да питам"Това като за начало би трябвало да ви е достатъчно!Не ви пожелавам да попаднете на "подходящите хора"!
  —цитат от коментар 20 на Kamenarski


  Чугунарски, ко стана ва, чекам да ме "ебнеш" с ЕГН-то, дето съм ти дал. А и с адрес, телефон, АйПи... искаш ли? Единственото условие е да пишеш тъдява какво "гениално" тъпата ти дръгалефска кратуна е успяла да направи с тези данни и как си ме "ебнал", хахахаха... със знаме по бай хея...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#21] от "Reporter US":Маниакално - депресивните ви състояния с елементи на шизоидна олигофрения, говорят много лошо за психиатъра ви! Съветвам ви да се оставите в ръцете на компетентния персонал от някое специализирано лечебно заведение за душевно болни!
  —цитат от коментар 22 на Kamenarski


  Ясно… Безпощадно ясно става, че за драгалевските мурзилки нищо не е ясно, но пък много ги бива да внушават (те си мислят, че внушават, де) на другите колко малко знаят за големио бел свет на радикалния камунизъм, ха-ха-ха-ха…

  Въобще наясно ли сте какво точно се случва, какви са тези"лични данни" и ако някой случайно реши да ви Ебне какво точно би могло да ви се случи, А?
  —цитат от коментар 15 на Kamenarski


  Айде бе другар, що не ни разясни, а се впусна да ми обясняваш за психиатъра си?

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#21] от "Reporter US":

  Драгалевските кратуни са много здрави! Тях с истина не можеш ги пречупи. И номера на личната карта да му дадеш, пак нищо не може да направи! Ама си врякат против властта, защото има жестока цензура и диктатура!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#23] от "Reporter US":

  Смятам, че само на човек с подобна диагноза не му е ясно какво произтича от факта, че са лъснали всички тези данни за милиони български граждани!
  Но според ГЕРБерастите всичко е ОК, нали?
  "Нормален теч!", както казваше един герой от култов български филм!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  Вие двамата да не сте в едно отделение?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 27. 27 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#23] от "Reporter US":Смятам, че само на човек с подобна диагноза не му е ясно какво произтича от факта, че са лъснали всички тези данни за милиони български граждани!Но според ГЕРБерастите всичко е ОК, нали?"Нормален теч!", както казваше един герой от култов български филм!
  —цитат от коментар 25 на Kamenarski


  Бе Чугунски, ти ще спреш ли да се измъкваш като бит Радан и да кажеш в прав текст - след като ти е толкова ясно - какви страхотии произтичат от тези "лични" данни, че да се подплашим един вид, и да се завайкаме и ний като лилявия мурзилаж? Просветлете ни, о, възвишений! Или ще си признаете, че в главицата ви самотно бълбука една мозъчна гънка, която ви служи като се изнуждите, да станете от клозетната чиния?

 28. 28 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "От "Демократична България" настояват също спрямо НАП да се наложи предвидения по закон размер на глоба, като така създаде предпоставка за реализирането на предвидената по Закона за държавния служител лична имуществена и дисциплинарна отговорност на всички държавни служители, които с действията или бездействията си са позволили това да се случи."
  Правилно!Трябва да понесат лична отговорност!

 29. 29 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#25] от "Kamenarski":

  Преиграваш.До преди година се правиха снимки на лични карти за щяло и нещяло и без никакъв контрол.
  Не изпадай в истерии.Всеки средно-грамотен хакер може да си набави лични данни от далече по-незащитени места...замисли се само.

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":Вие двамата да не сте в едно отделение?
  —цитат от коментар 26 на Kamenarski


  Не, защо? Ти в отделение ли си?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#16] от "Reporter US":

  Виж, ако кажеш, че ЕГН-то ти е 7512254217, ще ти отговоря, че лъжеш. Да ти кажа ли защо?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Съмнявам се, че ще ги осъдят. А и откъде ще дойдат тези пари.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Първо да попитам какво стана с др.Емил Мачиков ???Дали не са излезли и не особено ЛИЦЕПРИЯТНИ данни за него ???Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е сменил фамилията си, защото е издирван за имотни измами преди да започне политическа кариера с новото си име. Това показва съвместно разследване на телевизия Европа и сайтът breaking.bg.

  Проверка на news.bg установи, че на страницата на ДСБ няма информация за лицето Емил Мачиков, нито за Емил Илиев.

  През 2006 г. Емил Мачиков, който тогава носел името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски. Двамата започват строителен бизнес. Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски - "Кристиан 98" ЕООД и заедно създават дружеството "Здравен инженеринг" ООД.

 33. 33 Профил на n1984
  n1984
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#31] от "stein":

  А!!! Това е моето ЕГН! Изтекло е! Ужас!

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Хакерът е бил освободен с мярка подписка, защото се оказва че това което е изтекло няма статут на нещо предполагащо по-сериозна мярка!!!
  Ако това е вярно, напъните на онези от снимката да клатят лодката са просто поредния им кьорфишек!

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Хакерът е бил освободен с мярка подписка, защото се оказва че това което е изтекло няма статут на нещо предполагащо по-сериозна мярка!!!Ако това е вярно, напъните на онези от снимката да клатят лодката са просто поредния им кьорфишек!
  —цитат от коментар 34 на 2.5


  Онези от снимката са наясно, че никой не им обръща никакво внимание, ама трябва да заработват грантовете! Те и те самите не си вярват на приказките! Ама какво да правят като не им се работи?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  И КЗЛД е в групата на "ниско летящите слонове" от вица...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK