Данните на 4 млн. живи българи са изтекли при хакерската атака, обяви приходната агенция

Данните на 4 млн. живи българи са изтекли при хакерската атака, обяви приходната агенция

© Георги КожухаровИзбори 2022

Националната агенция за приходите (НАП) излезе с официална позиция за изтичането на огромния масив с лични данни на милиони българи. Това стана на четвъртия ден от избухването на скандала, при който до медиите беше изпратен файл, съдържащ данни на над 5 млн. души.


От приходната агенция уточняват на сайта си, че изтеклите данни засягат около 5.1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, а останалите са на починали лица.


Въпреки уверенията на финансовия министър Владислав Горанов, че няма нищо притеснително в изтичането на толкова голям масив от данни, от НАП уточняват, че "неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация".
"Важно е да се знае, че това не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва. Независимо от това, чувствителни данни за много българи са станали публично достъпни. Всички физически лица имат право да бъдат информирани за нарушаване на сигурността на личните им данни", пише в позицията.


Според НАП в незаконно разпространените файлове има информация за имена, ЕГН и адреси на български граждани, телефони, имейл адреси и друга информация за контакт.


Източени са данни от годишни данъчни декларации на физически лица; от справки за изплатени доходи на физически лица; от осигурителни декларации, както и информация за осигурителни вноски, но не и за медицински статус или информация за лечение на гражданите. В хакнатите файлове се съдържат и данни за издадените актове за административни нарушения; за плащания на данъци и осигурителни задължения през Български пощи"; за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина, а също така и данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица, информират от НАП.


От приходната агенция уверяват, че в близките дни ще публикуват приложение, чрез което гражданите ще могат да направят справка дали личните им данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и еднократен код от съображения за сигурност.


За атаката е задържан 20-годишен младеж. Той е бил открит на работното си място в компания за киберсигурност, където работата му е свързана с това да тества системи за уязвимост. Малко след това премиерът Бойко Борисов определи задържания мъж като "вълшебник" с "уникален мозък и невероятни способности". Според Борисов случаят е показал, че подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на световно ниво.


Младежът беше пуснат от ареста с мярка "подписка", след като адвокатите му обясниха, че той е натопен и не е извършил престъплението. Премиерът го призова да помогне в разследването и да открият кой е виновен за пробива в системата на НАП.


Повече по темата четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK