Данните на 4 млн. живи българи са изтекли при хакерската атака, обяви приходната агенция

Данните на 4 млн. живи българи са изтекли при хакерската атака, обяви приходната агенция

© Георги КожухаровНационалната агенция за приходите (НАП) излезе с официална позиция за изтичането на огромния масив с лични данни на милиони българи. Това стана на четвъртия ден от избухването на скандала, при който до медиите беше изпратен файл, съдържащ данни на над 5 млн. души.


От приходната агенция уточняват на сайта си, че изтеклите данни засягат около 5.1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, а останалите са на починали лица.


Въпреки уверенията на финансовия министър Владислав Горанов, че няма нищо притеснително в изтичането на толкова голям масив от данни, от НАП уточняват, че "неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация".
"Важно е да се знае, че това не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва. Независимо от това, чувствителни данни за много българи са станали публично достъпни. Всички физически лица имат право да бъдат информирани за нарушаване на сигурността на личните им данни", пише в позицията.


Според НАП в незаконно разпространените файлове има информация за имена, ЕГН и адреси на български граждани, телефони, имейл адреси и друга информация за контакт.


Източени са данни от годишни данъчни декларации на физически лица; от справки за изплатени доходи на физически лица; от осигурителни декларации, както и информация за осигурителни вноски, но не и за медицински статус или информация за лечение на гражданите. В хакнатите файлове се съдържат и данни за издадените актове за административни нарушения; за плащания на данъци и осигурителни задължения през Български пощи"; за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина, а също така и данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица, информират от НАП.


От приходната агенция уверяват, че в близките дни ще публикуват приложение, чрез което гражданите ще могат да направят справка дали личните им данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и еднократен код от съображения за сигурност.


За атаката е задържан 20-годишен младеж. Той е бил открит на работното си място в компания за киберсигурност, където работата му е свързана с това да тества системи за уязвимост. Малко след това премиерът Бойко Борисов определи задържания мъж като "вълшебник" с "уникален мозък и невероятни способности". Според Борисов случаят е показал, че подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на световно ниво.


Младежът беше пуснат от ареста с мярка "подписка", след като адвокатите му обясниха, че той е натопен и не е извършил престъплението. Премиерът го призова да помогне в разследването и да открият кой е виновен за пробива в системата на НАП.


Повече по темата четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Е кои са тия клатачи на Стабилността?

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3319 Неутрално
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Спокойно българи! Знаят ви само адресите и доходите и могат да си планират, кого да оберат, кого да отвлекат и кого да изнудват. Но не знаят, кой е спал с комшийката Минка и кой още е лепнал херпес симплекс. Не са изтекли и данни за това, какво сте яли днес на обяд. Не знаят и какви са сексуалните ви предпочитания. Личното ви пространство е защитено! Гарантирано от Герб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Защо данните не са криптирани. Само питам...

 5. 5 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Браво, най-после официална информация от НАП. Днес писах имейл да ги питам как мога да разбера дали моите данни са изтекли и как мога да потърся отговорност от виновните, т.е. НАП. Те ми отговориха с любезен имейл, в който ми се извиниха и обещаха, че скоро, тези дни ще има приложение, чрез което мога да се информирам.
  Скоро?! Кога, след месец? Дори нямат идея, нито са наясно кога точно ще бъде готово приложението.

  Защо ако не да?!
 6. 6 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Знаят ви само адресите и доходите и могат да си планират, кого да оберат, кого да отвлекат и кого да изнудват. .... Гарантирано от Герб.
  —цитат от коментар 3 на tribiri


  Хайде сега, ако обичат да отворят отново Търговския регистър, достъпа до който ограничиха, именно Герб, за да няма подобни неща

  over the under
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4775 Неутрално

  Тепърва ще берем ядове. Има решение на въпроса но ГЕРБ не го знаят. Нямат капацитета горките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Спокойно българи! Знаят ви само адресите и доходите и могат да си планират, кого да оберат, кого да отвлекат и кого да изнудват. Но не знаят, кой е спал с комшийката Минка и кой още е лепнал херпес симплекс. Не са изтекли и данни за това, какво сте яли днес на обяд. Не знаят и какви са сексуалните ви предпочитания. Личното ви пространство е защитено! Гарантирано от Герб.
  —цитат от коментар 3 на tribiri


  Тц, не позна. Над милион имейл адреса също са изтекли, а доста хора имат глупостта да ползват само по един за всичко, вкл. сурат тефтер, инстаграм и куп други щуротии, в които именно няма да остане скрито казаното от теб 😀

 9. 9 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Защо данните не са криптирани. Само питам...
  —цитат от коментар 4 на palav_nik


  Били са в базата преди да ги откраднат и експортират в текстови файлове.
  Има и данни, затова кой къде е играл със залози даже, но там не е с егн винаги

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Калинката върна ли се от отпуск да овладее положението?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Това, че са източени данните от НАП е по-малката беда, но след като са разпространени в публичното пространство опасността да бъдат използвани неправомерно е много голяма. Лицето, което ги е публикувало трябва да понесе наказателна отговорност.

 12. 12 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  След като са изтекли всички възможни видове данни, с които има право да разполага НАП, каква ли означава, че това "не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо лице"?!?

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  Извинявайте за тъпия въпрос, ама как нап се е добрал до личните данни на някакви комарджии? Тези на какво са играли, та са попаднали при държавата?

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  А бяха обявени 3%!?!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "ages":

  Какво те притеснява? Имейла ми го подушиха китайците и ми пращат по 3-4 спама на ден.ЕГН то ми го имат поне в 30 хотел в България, 15 в Румъния и по няколко в Украйна, Турция и Гърция. Освен да ми вземат табиета друго не виждам какво.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 16. 16 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Калинката върна ли се от отпуск да овладее положението?
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Изглежда я държат в резерв за бушон, ако все пак се наложи да се изпуска пара.

 17. 17 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Не разбрах, изтеклите данни частична или частна информация са.
  Интересно ми е, откъде най-големия бизнес си намира фирми подиизпънители за разнородните обществени поръчки?

 18. 18 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  От сайта на НАП:

  ========

  НАП и Вашите лични данни:

  Защитата на личните данни на всеки гражданин е от изключителна важност за Националната агенция за приходите. Именно поради тази причина са предприети необходимите технически и организационни средства за защитата им, част от които е и настоящата Политика по защита на личните данни.

  Политиката по защита на личните данни в НАП е изготвена и се основава на  действащото законодателство в Европейския съюз и Република България.

 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Kakто във всичко, и тук има момент на преиграване!
  Та до не много отдавна, избирателните списъци, лепени къде ли не даваха цялостна визитна картичка на всички!

 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  НАП провериха ли файла ГАМОН? Видяха ли там дали трябва нещо допълнително да направиш, за да видиш данните? Видяха ли дали има номера на лични карти и прочее?

 21. 21 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Щетите от изтичането на данните намаляват с всеки изминал ден, заявиха държавните експерти по сигурността. В България средно на ден умират по 322 човека. Със същия брой намаляват и засегнатите от пробива лица!

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Чудесно! Ако имат моят ЕГН, домашен адрес и образец от подписи, заинтересованите лица могат лесно да гласуват за мен (без моето участие) на избори на всички нива❗
  Ако съседите, приятелите, ще видят моята декларация за доходите, мисля, че те ще имат "малко" усещане за завист (поне)😏
  А така, да няма проблем❗😡

  "Чуждестранен агент"
 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Ако съдим по изявлението на властите, че само на 3% от населението са изнесени данните ще се окаже, че България бие по брой на население и САЩ

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Какви още данни събира НАП за нас, че 4 млн. са 3 %.

 25. 25 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Ако съдим по изявлението на властите, че само на 3% от населението са изнесени данните ще се окаже, че България бие по брой на население и САЩ
  —цитат от коментар 23 на venci4


  Засегната е само 3% от некритичната инфраструктура. Значи хакерът наистина е магьосник, за да се окаже, че в тези 3% са данните на всички пълнолетни български граждани. Изводът може да бъде само един: средното образование в България е на световно ниво.

 26. 26 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 284 Неутрално
 27. 27 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Нема да се пуашите, Мутрата кАза от кутията за осведомяване на масите, че вълшебните магьосници и в ЦРУ-то били бръкнАли, и им дали на служителите след това да пишат на старовремски пишещи машини, ей тъй щрак, щрак, щрак.
  Всичко е точно. Целуваме страстно и продължаваме напред...

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Весело

  ".. Данните на 4 млн. живи българи са изтекли при хакерската атака, обяви приходната агенция..."
  (Саркастично) Няма страшно, тези 4 милиона не са част от критичната инфраструктура!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  До коментар [#12] от "razor":

  Останали са данни, с които НАП не би трябвало да разполага. Примерно, нещо от ДАНС, нещо от МВР, нещо от НЗОК. И все пак ги има.

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Хайде стига с тези глупости, Ганьо знаел, че някой се казва Иван Петров, е и!?

 31. 31 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#12] от "razor":

  Ми точно де. Данните за тва-онова с комшията, продажби в OLX, наложени платежи, екскурзии в чужбина.. Доста неща не са публикували.

 32. 32 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От НАП дължат обезщетение на всеки , чиито лични данни са незаконно публикувани. В този смисъл, дължа да обявя публично, че ЦЕЛИЯТ ЕКИП от служители на една фирма, който е разработвал системи на НАП в определен предходен период от време, чрез спечелена обществена поръчка, ще съди НАП за изтеклите им лични данни. НАП да се готви за солидно обезщетение....

 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  От приходната агенция уверяват, че в близките дни ще публикуват приложение, чрез което гражданите ще могат да направят справка дали личните им данни са изтекли.

  Това ще се окажат почти всички, плащали данъци. И като се намерим, тогава КАКВО?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Какво ще бъде с умрелите,когато се завърнат при края на света.В отделни списъци и компютри ли ще ги класират? Нали има голям компютър и той ли е изтекъл или е гръмнал от напрежение при нашето изтичане.

  mihala
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK