Хакери, "магьосници" и обвинения за източените лични данни от приходната агенция

Хакери, "магьосници" и обвинения за източените лични данни от приходната агенция

© Kacper Pempel, ReutersПоследната седмица измина под знака на най-голямото изтичане на лични данни от държавна институция в България и разпространението им до медиите, а след това и в интернет. В понеделник анонимни хакери разпратиха до медиите масив с личните данни на над 5 млн. български граждани и фирми, съдържащи чувствителна информация - ЕГН-та, адреси, банкови сметки, данъчна информация, плащания и справки за доходи, източени от системата на Националната агенция за приходите (НАП).


До момента има само един обвинен по случая – 20-годишният Кристиян Бойков. Той бе задържан още във вторник, в сряда прокуратурата му повдигна обвинение, а в четвъртък го смекчи и реши да го освободи с най-леката мярка "подписка". Бойков вече ходи на работа, а вчера бе засечен от екип на Нова телевизия пред офиса на фирмата, която се занимава с киберсигурност и т.нар. етично хакерство. Той твърди, че е невинен и се надява да бъде доказано, че е натопен. От кого и по какви причини - все още не казва.


Всички варианти са възможни - от вътрешен човек до тийнейджър


Основният файл, който уличава Бойков в източване на данни от НАП, е фалшифициран, твърди в публикация във Фейсбук експертът по програмиране и компютърни технологии Светлин Наков.
"ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux. Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС", обяснява Светлин Наков. Той смята, че уличаващият файл е променен и "подпъхнат" допълнително, тъй като е съмнително очевидно хакер да унищожи всички следи, но да пропусне точно тази.


Пред "Дневник" той даде възможно обяснение и защо данните за хазарта се съдържат в базата данни от системата за възстановяване на ДДС – лицензите за Oracle са твърде скъпи и е възможно държавната администрация да е спестила като държи на един сървър и тези данни.


Наков обясни, че на този етап няма как да бъдат изключени варианти. Възможно е Бойков действително да е хакнал базата данни на НАП, но тя да е разпространена от някой друг. Дори и да е влизал в системата на НАП, не е установено дали само той е имал достъп до тези файлове отвън.


"Ако са обрали дома ви преди 3 дни и са арестували Пешо, сигурно ли е, че и Гошо не е влизал", даде пример Светлин Наков.


Според него има вариант вътрешно лице или бивш служител от приходната агенция да е източил данните от НАП. Той е на мнение, че дори тийнейджър с повече свободно време и малко познания би могъл да влезе в базите данни на НАП, но едва ли хакерът е чужденец, тъй като не би имал интерес към бази данни в България.


"Нашите хакери не влизат в данните на властите в Афганистан, например. Макар че за тях вероятно би било по-лесно. Просто техните данни не представляват интерес", коментира Наков.


Пред "Дневник" директорът на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов каза, че Кристиян Бойков не е обучавал спецполицаи по киберсигурност, както заявиха адвокатите му. Спиридонов обясни, че негови служители да ходили на съвместни обучения и курсове с представители на фирмата, в която работи обвинения.


Спиридонов отрече служители на ГДБОП да са използвали съдействие и консултации от експерти от фирма TAD Group по разследвания и досъдебни производства. Той също посочи, че разследването продължава и се проверяват версиите и за съучастници.


От министерството на финансите и НАП официално признаха за пробива, но успокоиха, че са източени около 3% от масивите, с които работят данъчните. Вчера бе разпространено и съобщение, в което се твърди, че информацията е за около 4 млн. живи българи и около един милион починали.


Именно писмо от приходната агенция до прокуратурата стана и повод обвинението на Бойков да бъде смекчено и сега, ако бъде доказано, че е виновен, може да бъде наказан с глоба. В писмото на НАП се казва, че проблемът не е толкова сериозен и източените бази данни не могат да доведат до сериозни последици за гражданите и фирмите, защото не са част от "критичната инфраструктура".


Същото твърдят и от ГДБОП с мотива, че такава информация може да се намери в интернет почти за всеки един човек, а подобни течове се случват навсякъде по света.


Ако може, "вълшебниците" да съдействат


Обясненията на финансовия министър Владислав Горанов варираха през седмицата и първо започнаха с извинение към хората, чиито данни са източени. А след това Горанов продължи с: "Данните са само 3%", "Ако нямаше електронни услуги, нямаше да има риск от изтичане" и на финала реплика към 20-годишния Бойков - "Можеше просто да дойде и да ни каже, че сме тъпи и изобщо не ги разбираме тези неща".


Всъщност експертът по киберсигурност веднъж вече е показал слабости в системата на друга държавна структура – Министерството на образованието и науката още през 2017 г. Тогава получил похвала и благодарствена грамота, че не е разпространил или подменил данните на 1.5 млн. ученици, а е съобщил за пробив в сигурността.


Премиерът Бойко Борисов първо свика Съвет по сигурността. Двудневното му мълчание по темата беше последвано с възхищение от способностите и таланта на обвинения и пожелания такива "магьосници’ да работят за държавната администрация.


А ден по-рано Горанов обясни, че частният сектор бил много конкурентоспособен и с това намекна, че държавата не може да си позволи добри специалисти. Също вчера Борисов призна, че не разбира и няма да влиза в детайли по темата, след което помоли обвинения да съдейства и сам да декриптира компютъра си, за да може разследващите да видят какво има в него. Защото, по думите на Борисов, те такива защити не били виждали. После каза, че виновните за хакерската атака ще си понесат отговорността.


Опасно е да търсите в платформи дали данните ви са изтекли


Докато от НАП разработват система, по която всеки може да провери дали информация за него е станала публична, в интернет вече съществуват платформи, в които може да направите справка, ако въведете ЕГН. Специалисти обаче предупреждават, че подобни справки може да са опасни.


Докато институциите опитват да неглижират ситуацията с изтеклите лични данни, експерти предупреждават, че личната информация може да бъде използвана по всевъзможни начини и с нечисти намерения и ситуацията не бива да се подценява и омаловажава. Те предупреждават, че има риск да се увеличат фишинг имейлите, телефонните измами и други престъпления, а изтеклата информация да бъде използвана както в бизнеса, така и за изнудване на отделни хора.


От тук нататък разследването срещу Кристиян Бойков продължава като най-важно е да бъдат изготвени експертизи. За целта обаче първо трябва да се декриптират компютрите, на които е работил той - лични и служебни. Освен това трябва да се направи подробен анализ на изтеклите лични данни и да се установи, доколкото е възможно изобщо, дали, кога и как те са били източени от НАП, от кого и как са били разпространени.


Ако се съберат достатъчно доказателства срещу Бойков, прокуратурата може по всяко време да промени отново обвинението в по-тежко, а в обратния случай - да прекрати разследването срещу него и да го води срещу неизвестен извършител.


Предстои да бъде извършен и цялостен одит на системите за сигурност на НАП, а вероятно ще бъдат затегнати правилата по отношение на електронната сигурност и в много други институции като превантивна мярка срещу нови опити за хакертска атака.


Има възможност през следващите месеци да започне вълна от дела заради изтеклите данни. Министър Горанов каза, че държавата е готова да плати обезщетение на гражданин, но само, ако докаже, че изтичането на данните действително му е навредило. Освен това НАП също може да бъде санкционирана от Комисията за защита на личните данни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (258)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Частният сектор бил много конкурентоспособен". Хо-хо.
  Това Я.Колев ли го установи.
  Бойков vs Бойко. Хо-хо
  Сега чакаме филма Н-18 продукция на държавния сектор.

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 754 Неутрално

  От значение за националната сигурност е и капацитета на специализираната администрация, който практически от 10 г. придоби нулева стойност. Нулевия капацитет в съчетание с невероятно високите нива на уродливост на корупционните схеми доведе до най-ниски нива на качеството на дигитализация на управлението в страната. Основната причина е, че корупцията доведе до установяване на монопол от различни лобистки интереси върху отделните ключови информационни масиви в държавата, безконтролно, онлайн "отвън", което дава предимство на приближени до властта бизнес интереси, като например измами с ДДС, прикриване на контрабандни канали през митниците, манипулация на изборни данни, "източване" на пари от институции, отговорни за управлението на едни от най-големите финансови потоци в областта на здравеопазването, земеделието, смачкване на конкуренция и т.н и т.н. Това са все фактори, засягащи най-много националната сигурност, но на съвета за национална сигурност някак си му убягват.
  Шпаклата, Т.Дончев, с единственото задължение да замазва с големия си език гафовете на властта, този път ще бъде затруднен какво да измисли, на фона на предишните си изказвания, че електронното правителство било направено, но не работело, защото администрацията била аналогова. При гафа с агенцията по вписвания заяви: Какво искате бе? Има електронно правителство! Щом се поврежда, значи има!

 3. 3 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Тоя пишещият пред камерата небрежар дето се надявал да е натопено цитирам , сигурно е влизал и си е теглил по заповед на господарите му каквито си иска данни от НАП може би стотици пъти...използвали са скапаната система за проектите си и сега олеле мале аз съм натопено....що си е криптирал така лаптопи и т н....Начи нашите данни ще ги тегли за да ни злоупотребяват с номера на лични карти и сметки и ЕГН та за имотни и какви ли не измами в мутроландия, а неговите си криптирал ?! Бой до припадък за такива келеметори...един питон не са и няма да забият вув виртуалният си животец но ще бъркат живота на стотици хиляди ....измет

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4689 Неутрално

  "НАП официално признаха за пробива, но успокоиха, че са източени около 3% от масивите, с които работят данъчните. Вчера бе разпространено и съобщение, в което се твърди, че информацията е за около 4 млн. живи българи и около един милион починали."!?


  Тези от НАП наистина са прости като галоши...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Тоя пишещият пред камерата небрежар дето се надявал да е натопено цитирам , сигурно е влизал и си е теглил по заповед на господарите му каквито си иска данни от НАП може би стотици пъти...използвали са скапаната система за проектите си и сега олеле мале аз съм натопено....що си е криптирал така лаптопи и т н....Начи нашите данни ще ги тегли за да ни злоупотребяват с номера на лични карти и сметки и ЕГН та за имотни и какви ли не измами в мутроландия, а неговите си криптирал ?! Бой до припадък за такива келеметори...един питон не са и няма да забият вув виртуалният си животец но ще бъркат живота на стотици хиляди ....измет
  —цитат от коментар 3 на shagrat


  Виртуалната измет е най -рафинираната измет!
  Свиквай и им се възхищавай,за да си в крак с евроатлантическите ценности!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  "НАП официално признаха за пробива, но успокоиха, че са източени около 3% от масивите, с които работят данъчните. Вчера бе разпространено и съобщение, в което се твърди, че информацията е за около 4 млн. живи българи и около един милион починали."!?Тези от НАП наистина са прости като галоши...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1115 Весело

  Боли го фара Бойко той жълтиците ги копа дома у градината...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#5] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  характерния умнокрасавец обсебен от самия себе си

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3279 Весело

  Тез системи са като врата в полето - повече пречи на тези които ходят да копаят отколкото на онези дето вечер обират реколтата ...

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Тая тема е май твърде дигитална.....
  Не печели вниманието на аналоговото бг общество. ....
  Което е радващо....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#5] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  Нещо за православната консервативно-комунистическа путинославна да напишеш???

 12. 12 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 849 Любопитно

  Я, в първия момент не обърнах толкова внимание, но той казва:" Надявам се да е натопено"? Това не го разбрах .По правилно на този етап, не би ли било да отрича обвиненията към себе си? Едва ли е основният виновник, но странно изказване.

 13. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Пробив, в който липсват данни само на деца, и то само на тези, които не са получили собственост или хонорар през 2007-2018 години
  Само 3%, да бе да :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  ПРИЗОВАВАМ ГОРАНОВ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА!

 15. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  АКО ГОРАНОВ НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА- ТОВА Е СИГУРЕН ЗНАК ЧЕ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА!

 16. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  АКО ГОРАНОВ НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА- ТОВА Е СИГУРЕН ЗНАК ЧЕ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА!
  —цитат от коментар 16 на Зори


  Кажи на сина ти да се връне от Ънглия,за да смени Горанов!
  Нъл са въшлееше, че бил гоуема работа в Ънглия!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Весело

  До коментар [#17] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  Не ще!

 18. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#17] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  А колко гоУема работа е- това вече са го преценили на едно друго място!

 19. 20 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Защо датата на файливете е 10 ноември 1989.
  Защо мейла е пратен от руски сървър.
  Защо не спраяха (блокираха) свалянето на файла.

 20. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#20] от "deepblue":


  За да има с какво(кой) да си измия мръсните ръце!

 21. 22 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  До коментар [#17] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":А колко гоУема работа е- това вече са го преценили на едно друго място!
  —цитат от коментар 19 на Зори


  Щом е твой син,значи е гоуема работа!
  Даде ми добра идея, и аз да почвам да се въшлея с моя син!Той от 20 години мие чинии на Майорка,защото е тъп като мен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 23 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  - Как е новият? попита някой.
  - Магьосник! отвърна бай Ставри.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 23. 24 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#22] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  Трудна работа. Да е чак толкова тъп сина ти, имам в предвид.

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Неутрално

  По са ми интересни прокурорите - магьосници, защото повдигат обвинения на базата на магически способности при повдигането на обвинения, закона е на второ място ! От друга страна оправдават " успели млади хора" и " бизнесмени" , които по всички правила на НК и НПК отдавна трябваше да излежават дълги присъди с конфискувани активи за милиони !

 26. 27 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#22] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  Споко, ти си въшлееш достатъчно и без сина ти!

 27. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  На такива глупости се наслушахме тези дни, че просто се чудя, защо толкова късно се продъни системата на НАП.

 28. 29 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да се рови по информационните масиви на държавната администрация е лесна работа за всеки с елементарни познания. И то не такива по информационна сигурност - дори един Говлампи би се справил. Естествено, за тъпоумните 80% проблемът е в моженето на можещите, а не в свещенната простота на държавните служители и служителите на трите фирми, изпълняващи държавни ИТ поръчки. А да, забравих - както Доганов, простете Горанов, каза - има електронно правителство - има проблем. А дали не е по-логично - цялата администрация е в калинки и корумпета - това е проблем!?

 29. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":


  Това е уместен въпрос! Нали разбираш че напоследък националната сигурност е също под въпрос с пробива в ТР, с делото КТБ, сега с пробива в НАП...? Според мен целта на всичко това за да се случва в такъв ред и в точно такава последователност е намеса в личните данни с цел промяна, заличаване на данни, което пък е с цел да се ЗАГУБИ ИНФОРМАЦИЯ която е НЕОБХОДИМА за да лъсне истината за ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ ХОРА!
  Иначе ЗАЩО му е на някой да рови в ТР,в НАП, и т.н.

 30. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  ГОРАНОВ ПРОСТО ДА ПОДАВА ОСТАВКАТА!

 31. 32 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''..... В понеделник анонимни хакери ...'' Докато съдът не постанови, че обвиняемият не е извършил това, в което го обвинява прокуратурата, то значи, че все още не е доказано по несъмнен законен начин, че обвиняемият е невинен. Следователно- внушенията на дневник, че деянието не е извършено от обвиняемия и са дело на ''анонимни хакери'', са неверни и безпочвени.

 32. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Неутрално
 33. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  АКО ГОРАНОВ НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА- ТОВА Е СИГУРЕН ЗНАК ЧЕ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА!
  —цитат от коментар 16 на Зори


  То това е ясно отдавна! Още от времето на Мишо бирата!
  Убитият писател на мутрите Георги Стоев, пък написа цяла поредица от книги за мутрите, в т.ч. и за мутрата борисов!
  От ФОРБС бяха писали: "Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му."
  Американският посланик Байърли беше писал една грама до правителството на САЩ в която се казваше:
  ".....13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”).
  14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."

  Трагедията на българите днес се състои в това, че втората по сила партия - тази на прокремълските комунисти от бкп/бсп не е никаква алтернатива на мутренското управление предлагано от върхушката на герб! Никаква! Защото комунистите ще обърнат посоката и ще унищожат страната!


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 373 Любопитно

  "Експерт: Не виждам мотив у извършителя при хакерската атака срещу сървърите на НАП
  ...каза пред БНР Красимир Гаджоков, експерт по информационна сигурност в Канада."
  http://bnr.bg/horizont/post/101145967/ekspertat-krasimir-gadjokov-ne-vijdam-motiv-u-izvarshitela-pri-hakerskata-ataka-sreshtu-sarvarite-na-nap

  Дайте мотива за действията, ЗАЩО?
  След това ще гледаме

  "Няма такава държава"
  "Остава ви една седмица"
  "Демокрацията ни отне много"
  "Бай Х@й"

  кой точно.

  Показателно е оглушителното мълчание по този аспект на темата.

 35. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#33] от "Зори":

  България има 7 млн. души население.
  От тях 1 млн. са в София.
  От тях 95% живеят в НРБ жилища.

  Осталите (с пари в джеба) живеят накуп в два тренди квартала.

  Това е същото като да летиш от София до Варна , Варна - София.
  Вероятността да срещнеш Марешки в самолета е над 95%.
  Той постоянният пътник.... нещо като копилот или охранителен маршал.
  Вервай ми.

 36. 37 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Компютърният спец Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, прибира по 17 000 лева на месец официален доход от своя работодател. Това съобщава човек в бранша.
  20-годишният Кристиян Хакера, както бе наречен пловдивчанина, работи като експерт по киберсигурност в „Тад Груп”. Фирмата е регистрирана във Варна на адрес ул. „Осми Приморски полк” №83, ет. 2.
  Бойков е в компанията от 2017-а година, като го наел лично собственикът - 30-годишният Иван Тодоров. Оказа се, че варненското дружество е филиал на американска компания.
  US работодателите били изключително доволни от Кристиян, затова, макар и едва на 20, Бойков стигнал до фантастичната заплата от 17 хиляди лева месечно.
  След издънката с изтичането на данни от НАП, фактори от върховете на държавата поканили младежа, възпитаник на Националната търговска гимназия в Пловдив, да започне работа в Националната агенция за приходите. Каква била изненадата им, когато Кристиян отвърнал на предложението с въпрос: „Може ли да ми плащате такава заплата, каквато взимам в момента”.
  „На позицията спец по киберсигурност едва ли ще му дадат повече от 1000-1200 лева“

 37. 38 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#35] от "plebs":

  Аха, важен е мотивът, амбразурчик, а не същността на грандиозната издънка, така ли? Базата данни с потребители на М-тел струваше $20к на черния пазар през 2006-та. Рашняшките тролски фабрики имат милиони фейк профили в социалните мрежи. Въпрос с повишена трудност за идиоти - какъв ли може да е бил мотива? Виж иначе твоят е известен - копейки от ГРОБ.

 38. 39 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#35] от "plebs": “....Не виждам мотив у този човек да извърши това нещо....“ Мотивите се разкриват от следствените органи, които по презумпция трябва да са отлични психолози, а не от ИТ спецовете! Факт е , че обвиняемият се е интересувал много от начините за упражняване на контрол върху живота на гражданите, чрез научаване на ЕГН-то им и свързаната с него информация. Факт е, че лицето вече на 2 пъти се пробва да се докаже по този начин колко е “велик“, какъв виден ИТ специалист е и т.н. Има ХИЛЯДИ истински ИТ специалисти в България, които си вършат ЗАКОННО работата, ЗАКОННО достигат до публикуваните данни, защото фирмите им участват в проекти за пен тестове, но тези хиляди специалисти са обвързани с жестоки клаузи в договорите със ЗАБРАНА за публикуване на онези масиви от лични данни, които им се предоставят при извършване на работата им или до които сами могат да достигнат. Хората СПАЗВАТ договорите си и това е причината да НЕ публикуват тези лични данни, а да си извършат съответните дейности и да предоставят докладите си за откритите пропуски и уязвимости на контрагентите си. Само един 20 годишен келеш се намери, да им плюе на професионалната етика и на правомерното/ законното / им поведение и то , защото НЕ Е завършил в университет компютърни науки, не е дори студент в университет, НЯМА напр. 10 годишен професионален стаж в сферата на киберсигурността, НЯМА други сертификати, НЕ ЗНАЕ какви са бест практис в областта на киберсигурността, изобщо- е “специалист“ на възможното най- ниско ниво в една фирма. Не е редно да се толерира такова цинично изплюване в лицето на обществото! Това не би го направил нито един истински специалист от ИТ сигурност или по киберсигурност, защото ако го направи, на секундата изхвърчава ДИСЦИПЛИНАРНО от работното си място и имиджа му на КОРЕКТЕН специалист отива на кино.

 39. 40 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  До коментар [#28] от "Роси":Това е уместен въпрос! Нали разбираш че напоследък националната сигурност е също под въпрос с пробива в ТР, с делото КТБ, сега с пробива в НАП...? Според мен целта на всичко това за да се случва в такъв ред и в точно такава последователност е намеса в личните данни с цел промяна, заличаване на данни, което пък е с цел да се ЗАГУБИ ИНФОРМАЦИЯ която е НЕОБХОДИМА за да лъсне истината за ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ ХОРА!Иначе ЗАЩО му е на някой да рови в ТР,в НАП, и т.н.
  —цитат от коментар 30 на Зори


  Не е уместен въпрос!
  Такова животно Роси,Хамилтона, Чикагото и.т.н. просто нема!Тва са никове използвани от дежурните в Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 40. 41 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  Ти да говориш за дежурни тук - би било иронично, ако не беше с интелекта на гъбена семка.

 41. 42 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  До коментар [#40] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":Ти да говориш за дежурни тук - би било иронично, ако не беше с интелекта на гъбена семка.
  —цитат от коментар 41 на Chung Kuo


  За съжаление, аз не съм с интелекта и на гъбена семка!
  Прекалено съм тъп и грозен,а освен това съм си татуирал на задника -сърп и чук!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 42. 43 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Колкото и минуси да ми поставят политическите тролове на демократична България на коментарите ми, те няма да променят мнението ми- аз не съм финансово, морално или материално зависима от която и да е политическа партия в България и никоя партия не може да повлияе на личният и професионалният ми живот. Аре- бегом да го д*хате и да пиете по една студена вода!

 43. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#43] от "cmy12603507":

  Ти си съвременната Райна Княгиня, шиеща знамето, с което ще бъде спасен народът!

 44. 45 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 756 Неутрално

  На такива глупости се наслушахме тези дни, че просто се чудя, защо толкова късно се продъни системата на НАП.
  —цитат от коментар 28 на Роси

  тя отдавна си е продънена ама сега се разчу!

 45. 46 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов": Не- аз съм съпруга на истински специалист по киберсигурност, работещ в една от Биг фор в София и знам отвътре как точно стоят нещата, освен това- в качеството си на адвокат съм прочела договора му и чак след моето одобрение той го е подписал. Семейството ми НЕ сме зависими от политически партии или техните креатури и това ми дава правото да им изплюя в лицето на престъпниците, които те наемат на работа с цел извършване на компютърни престъпления и незаконно придобиване на лични данни.

 46. 47 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#46] от "cmy12603507":да им изплюя - т.е. да се изплюя

 47. 48 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  [quote#37:"Минувач"]Компютърният спец Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, прибира по 17 000 лева на месец официален доход от своя работодател. Това съобщава човек в бранша.

  Забравяш ошворните сметки и къщата в Барселона.

 48. 49 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  ''Докато съдът не постанови, че обвиняемият не е извършил това, в което го обвинява прокуратурата, то значи, че все още не е доказано по несъмнен законен начин, че обвиняемият е невинен. Следователно- внушенията на дневник, че деянието не е извършено от обвиняемия и са дело на ''анонимни хакери'', са неверни и безпочвени.
  —цитат от коментар 32 на cmy12603507


  В наказателния процес царува един фундаментален принцип: "презумпция за невиновност". Понеже обвиняемият по презумпция е невинен, върху обвинението (прокуратура) лежи тежестта да докаже фактите, в които престъпното деяние се е изразило. Историческият преход от презумпция за виновност (обвиняемият трябва да доказва, че е невинен) към презумпция за невиновност, е станал през Просвещението, когато са заменени принципите на инквизиционния процес. Та, с горните си разсъждения (дано без да искаш) си се върнал на ниво инквизиционен процес...

 49. 50 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Понеже много зли хора и всякакви хейтъри плюят ГЕРБ и Базе , че били забъркали някаква каша , което е пълна лъжа , защото нещата са наистина безобидни , а умнокрасивците разчитат , че сме на Уйндос и не можем да проверим , защото не сме валшебници , ще ви предложа лесен начин да се обедите сами , че в този , изфабрукиван от ватата лилявци , теч , НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО !

  Сваляте minfin-leak.zip , паролата май беше bulgaria . Разархивирате го и пускате powershell.exe . Отивате в папка MINFIN_BREACH и пишете gci -r |sls 'БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ'

  Ето дори за Бойко нищо не са оспели да потпахнат

  PS C:\Users\baihui\Desktop\MINFIN_BREACH> gci -r |sls 'БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ'

  AUAN\AUANREPRESS.csv:142863:145212,152556,5906136763,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,1,0
  AUAN\AUANREPRESS.csv:144037:144368,151616,5906136763,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,1,0
  AZ\AZAETOST_2010.csv:24785:4156,7108293806,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ,7212,0,2008-10-20,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,az80841.010
  ,0,КРЕМИКОВЦИ,831642523,2010-01-20,2010-01-20
  DEKL_41_51_57\DEC55201_S.csv:54689:273011,10375889448,341183165,NULL,30,2225,NULL,NULL,22255191300137156,"ПОЛИТИЧЕСКА П
  АРТИЯ ""ГЕРБ""",22000133379671,2013-04-29 15:01:40.000000,02613,NULL,175248466,0,NULL,N,N,Y,N,2013,NULL,NULL,Y,2013-06-
  24 18:16:53.000000,2013-04-29 15:07:45.000000,13,N,N,NULL,N,NULL,NULL,N,N,N,2013-03-31,NULL,N,N,N,N,N,N,N,N,NULL,2225,0
  7605,NULL,NULL,0,0,0,0,0,NULL,NULL,[email protected],2013-01-01,800253,0,13943.04,NULL,NULL,NULL,0,0,0,0,NULL,NULL,NUL
  L,0,NULL,0,0,0,NULL,2210,2013-04-29 15:07:44.000000,0,2013-04-29 15:07:44.000000,NULL,NULL,2013,5906136763,NULL,NULL,NU
  LL,07301,NULL,04905,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисов,NULL,0884,NULL,INTERNET,INTERNET,INTERNET,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL
  ,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS.csv:8969:448,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,1,NULL,Бойко Методиев Борисов,Л
  ВДД,NULL,NULL,2218,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,NULL,0,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS_2010.csv:5570:580,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисо
  в,ЛВДД,NULL,2210,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  ,NULL,0,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS_2011.csv:9484:552,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисо
  в,ЛВДД,NULL,2218,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  ,NULL,0,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS_2012.csv:7533:177,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисо
  в,ЛВДД,NULL,2218,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  ,NULL,0,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS_2014.csv:74:45,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисов,Л
  ВДД,NULL,2218,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,NU
  LL,0,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS_2015.csv:502:444,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисов
  ,ЛВДД,NULL,NULL,2218,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,NULL,0,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\RELATEDPERSONS_2016.csv:502:444,NULL,330520690,NULL,22,NULL,0,5906136763,NULL,NULL,Бойко Методиев Борисов
  ,ЛВДД,NULL,NULL,2218,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,NULL,0,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL
  DEKL_41_51_57\TR06_OUTLET_CONTACT_TINS.csv:123617:NULL,335830118,NULL,330520690,341670787,NULL,NULL,11101,0,NULL,0,000
  ,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,NULL,2003-06-27,00611,N,NULL,NULL,NULL,2007-11-12,341102768,UPDATE
  KRASI\ALLEGN.csv:1012:NULL,Бойко Методиев Борисов,5906136763,БОЙКО,NULL,МЕТОДИЕВ,БОРИСОВ,кмет на СО
  KRASI\DARJ.csv:685:NULL,Бойко Методиев Борисов,5906136763,БОЙКО,NULL,МЕТОДИЕВ,БОРИСОВ,кмет на СО
  NRAMARC\T_ENFORCEMENT_CASE.csv:378567:32623968,NULL,14,NULL,7411363789,300,2,2004-03-02,NULL,2004,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСО
  В,2004-01-28,2015-10-12,1,1,2013-12-19,Елизабета Петрова Славова,2633
  NRAMARC_STAGING\T_SYNC_ENF_CASE.csv:411667:63,7411363789,300,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,2,2004-03-02,2004,0,С.ДРЕН УЛ.12 N
  5,14,Елизабета Петрова Славова,2633,2015-10-11,NULL,2004-01-28,NULL
  NRAMARC_STAGING\TMP_T_SYNC_ENF_CASE.csv:375566:63,7411363789,300,БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,2,2004-03-02,2004,0,С.ДРЕН УЛ.1
  2 N 5,14,ЕЛИЗАБЕТА СЛАВОВА,2633,2013-12-18,NULL,2004-01-28,NULL
  REG_DATA\TR08_BUS_OFFICIALS_TINS.csv:34254:335742901,NULL,34253,NULL,330520690,NULL,NULL,11102,2005-11-06,БОЙКО МЕТОДИЕ
  В БОРИСОВ,Кмет,03201,NULL,NULL,DM BULSTAT,2006-12-28,Data migration
  REG_DATA\TR08_BUS_OFFICIALS_TINS.csv:154639:335830118,NULL,154637,NULL,330520690,NULL,NULL,11101,2003-06-27,БОЙКО МЕТОД
  ИЕВ БОРИСОВ,член,03203,NULL,NULL,DM BULSTAT,2006-12-28,Data migration
  REG_DATA\TR08_BUS_OFFICIALS_TINS.csv:271225:335907166,NULL,271223,NULL,330520690,NULL,NULL,11101,1994-12-19,БОЙКО МЕТОД
  ИЕВ БОРИСОВ,Управител,03201,NULL,NULL,DM BULSTAT,2006-12-28,Data migration


  виждате ли ДОРИ за НЕГО няма НИЩО !

 50. 51 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Дне се навършват 50 години от кацането на човек на Луната.

  Пиша го за да ме истрият,ама да се сеттят да пуснат и една статия.

 51. 52 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2647 Весело

  До коментар [#39] от "cmy12603507":

  Е да, ама виж Борисов му се изкефи

 52. 53 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#49] от "inn": “...В наказателния процес царува един фундаментален принцип: "презумпция за невиновност"...“ Точно така- В НАКАЗАТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС И ПО ПОВОД НА УЧАСТНИЦИТЕ В НЕГО. Форумът на дневник НЕ Е ЧАСТ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС и поради тази причина ВСЕКИ КОМЕНТАТОР ИМА ПРАВО да прави своите предположения за не/виновността на обвиняемият. Не сте юрист и не знаете това, нали, но се правите на юрист- копирате точно поведението на обвиняемият преди, по време и след извършване на деянието, за което е обвинен:)

 53. 54 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Май на тези кретени им се отдава само да крадат и лъжат. Опитаха се да обвинят момчето за това че сървърите им стоят незащитени и никога не са минавали даже секюрити одит, ама на тях им се отдава да набедят за престъпленията си само цигани. Тук даже в простотията в БЪлгария ао хванат някой циганин от гетата може да не им повярват ( въпреки че простотията на бъгарите като цяло цепи). Затова най-вероятно сега остава да обвинят сина на Путин или ако и това не мине магьосниците от Алфа Кентавър. Въобще ако това е атака върху корумпираното и малоумно правителство то тя е точно на място. Между другото вчета ни завлякоха с още няколко милиарда заеми за самолети чиито завод дори нее построен и не се знае въобще дали ще бъде построен. честито!

 54. 55 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#52] от "Зори": Не ме интересува политиката и изказванията на политиците- по презумпция политиците са професионални лъжци, така, че- дори не ги отбелязвам като изявления....

 55. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#46] от "cmy12603507":

  С кои факти може да докажеш на 100%, че Кристиян Бойков е лицето разпространило данните?

  Щот това дето от понеделник квичиш в пространството по-скоро са бабешки презумции от хоремага в Стара Загора преди мач на футболния отбор "Слънце":

  - бил намкъв си 20 год пишлегар без пиейчди, без дипломи, чез медали от олимпиади, бев сертификати, без половин век трудов стаж, без да е криел дискове под възглавниците на брачното легло

  - била си чела нещо у Телеграф

  Доказателсвата от Телеграф ли ги събираш, а?

  Топадвоката, ама българска!

 56. 57 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А така може да си го запишете във файл 'out' в същата папка

  gci -r |sls 'БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ' |tee out

  ако искате да го потърсите по ЕГН , което го има в резултатите горе

  gci -r |sls '5906136763'

  пак ще се обедите , че НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО

 57. 58 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#53] от "cmy12603507":

  Съм юрист, но ми е много трудно да те нарека "колега".

  Въпросът е там, че изказването ти:

  Докато съдът не постанови, че обвиняемият не е извършил това, в което го обвинява прокуратурата, то значи, че все още не е доказано по несъмнен законен начин, че обвиняемият е невинен. Следователно- внушенията на дневник, че деянието не е извършено от обвиняемия и са дело на ''анонимни хакери'', са неверни и безпочвени.
  —цитат от коментар 32 на cmy12603507


  не е нито мнение, нито предположение, а постановка на проблема (структура на отношенията). Та, като постановка на проблема си тотално неадекватна.

 58. 59 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#56] от "Нинов": “....С кои факти може да докажеш на 100%, че Кристиян Бойков е лицето разпространило данните?...“ Аз не съм прокурор, а адвокат. Що се отнася до останалото- чети внимателно- написано е като за лица със специфични образователни потребности- До коментар [#49] от "inn": “...В наказателния процес царува един фундаментален принцип: "презумпция за невиновност"...“ Точно така- В НАКАЗАТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС И ПО ПОВОД НА УЧАСТНИЦИТЕ В НЕГО. Форумът на дневник НЕ Е ЧАСТ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС и поради тази причина ВСЕКИ КОМЕНТАТОР ИМА ПРАВО да прави своите предположения за не/виновността на обвиняемият. Не сте юрист и не знаете това, нали, но се правите на юрист- копирате точно поведението на обвиняемият преди, по време и след извършване на деянието, за което е обвинен:)
  Освен това-
  НПК доп. ДВ. бр.16 от 22 Февруари 2019г.
  Чл. 207. (1) Досъдебно производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление
  Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:
  2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
  4. непосредствено разкриване от органите на досъдебното производство на признаци за извършено престъпление.
  Айде- бегай да си скъсаш дипломата за инженер, защото в разсъжденията ти липсва познаване на основната база данни, които трябва да имаш, за да можеш да ми задаваш въпроса си от цитата:) Политикан смотан...

 59. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#57] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  Значи след акт първи от пиесата "Кой разпространи данните" идва акт втори "Какво съдържат данните".

  Акт втори ще трае до края на 2019 год.

  Вервайте ми .

 60. 61 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#58] от "inn": Айде- още един , който се прави на юрист:) Бегом да пиеш и ти една студена вода:) Повече нямам какво да ти кажа, освен , че демократична България е напускала платените си политически тролове с цел да оправдае един обвиняем, срещу когото и в момента текат следствени действия:):):)

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 63 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#37] от "Минувач":

  Могат да му повишат дохода допълнително с граждански договор, най-лесното. Могат да го назначат директор в някой борд. Мирослав Севлиевски на 22 години беше директор на "Слънчев бряг". Може да му предоставят договор за консултиране на хидроложки проект. Вариантите са хиляди. Оправданията са само за зрителите на Бойко Василев.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 65 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ": Мога само да заявя , че съпругът ми ще изнася лекция на Световният форум по киберсигурност,който ще се проведе през м. октомври 2019г. в София и е поканен да изнесе тази лекция- не се е самопоканил и не се е натискал за нея.... Беше поканен и миналата година, но не можа да присъства поради професионална ангажираност. Кога обвиняемият е канен да изнася лекция на такъв форум? Що за “гений“ е тогава?:)

 65. 66 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#58]демократична България е напускала платените си политически тролове с цел да оправдае един обвиняем, срещу когото и в момента текат следствени действия:):):)
  —цитат от коментар 61 на cmy12603507


  И какво като текат следствени действия?
  Впрочем постановката "политически трол с цел да оправдае обвиняем, срещу котото има следствие", е сама по себе си твърде тъпа (въпреки обвинението, той си е по презумпция невинен). "Оправдаването" го дава съдът с присъдата...

 66. 67 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":
  https://www.blackhat.com/ Това е събитието

 67. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#65] от "cmy12603507":

  ами първо младежът требе да си намери жена като теб, която денонощно да му фали постиженията по форумите, пък чак тогава може да почнем да правим сравнения м/у Вашия съпруг-слънце и г-н Бойков.

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#69] от "cmy12603507":

  Мен от 12 год ме канят да изнасям лекции по Управление на проекти. Ела през октомври на подготвителен курс в Интерпред за явяване на изпит за PMP сертификат.

  Преди 10 год. голяма част от оперативното ръководство на НАП мина през мои курсове.

  Шах

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 74 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До [#57] "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  Лойко, личната карта на Борисов с ЕГН и на куп други се търкаля из пространството от години, включително и на страницата на Столична Община. Това не е нещо ново, но е показателно, че СО не спазва ЗЗЛД, като е длъжна да зачиства информация по-стара от година.

 74. 75 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ": https://www.blackhat.com/ Това е събитието
  —цитат от коментар 67 на cmy12603507


  Какво е това ? Валшебниците ли са ?

 75. 76 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#70] от "Нинов": “....Мен от 12 год ме канят да изнасям лекции по Управление на проекти....“ Смешник- тези “сказки“ съпругът ми ги изнасяше още през 2009г.:) Наистина си жалък- да не би, защото чувстваш , че не можеш да настигнеш съпруга ми в нито едно професионално отношение?;) Той има магистратура и МВА от Лондон, завършена на английски език и с набор от 100% точки от 100 възможни- примерно, а дипломата му е подпечатана със сухия печат на английската кралица. Поинтересувай се къде- върху кои дипломи- се подтавя сухият печат на английската кралица и поради какви причини- иначе пак ще излезе, че го хваля:):):)

 76. 77 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еми ето ! Значи найстина нищо не се е случило !


  До коментар [#74] от "Ще върнем България в Европа":

 77. 78 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#76] от "cmy12603507":подтавя - т.е. поставя.

 78. 79 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#57] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  како, не се праи на умна.
  Когат е станал министър предцедател, СЛУЖБИТЕ са зачистили секва инфо, отвсекъде! Обаче, ако хактеш сърнъръ на цру що нещо ще излезе....
  сретене, ави се.

 79. 80 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#76] от "cmy12603507":

  Тоз сух печат на Кралицата е слаба ракия! Знаем ги тез бонбонки "Тик-Так"!

  В самата Англия в аристократичните кръгове се тачат само и единствено дипломи с клеймо, изработено от ноктите на краката на Кралицата.

 80. 81 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Е той хакера мейли разпрати. Руснак женен за българка.

  "
  С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“, започва новото съобщение от анонимния хакер, цитирано в сайта на Нова телевизия.

  ​„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, твърди още хакерът.
  „Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”
  "

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 81. 82 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#70] от "Нинов": Що мълчиш, БЕ, трол? Да не би, защото ТИ НЯМАШ такава диплома от британско уни, а?;) Да не би, защото разбивам мита за "великият " ник “Нинов“, който се пише за многознаещ и много разбиращ?;) Мишко, мишкооо- в личен план, като жена, и на 14, и на 16, и на 18, и на 20, и на 25 , и на 30 ., и на 35, и на 40 годишна възраст, НИКОГА погледа ми на жена не би се спрял на такъв като теб- много самочувствие, но абсолютно неподплатено:)Хетерожените надушваме твоята поррода отдалеч и няма начин да ни прилъжете да ви вярваме:) Изхвълянията ви важат само пред друг самохвалко без покритие като вас самите:)

 82. 83 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "
  Основният файл, който уличава Бойков в източване на данни от НАП, е фалшифициран, твърди в публикация във Фейсбук експертът по програмиране и компютърни технологии Светлин Наков.

  "ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux. Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС", обяснява Светлин Наков. Той смята, че уличаващият файл е променен и "подпъхнат" допълнително, тъй като е съмнително очевидно хакер да унищожи всички следи, но да пропусне точно тази.
  "


  Сега, това са пълни глупости, точно като милиционерските, макар и в обратната посока.

  .~lock.DEC73_DETAILS.csv# не става за нищо освен да насочи булаките на ГЕРБ към Криско. НО, сам по себе си по никакъв начин не го инкриминира

  ОБАЧЕ, да се твърди, категорично, че е фалшифициран, е също толкова малоумно. ОТНОВО, ако съдим само по архива

  И, няма нищо съмнително, стават грешки

  НО, в държавата на Мафията... в държавата на Борисов... в държавата на ГЕРБ и ДПС...

 83. 84 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#80] от "Нинов": “...Тоз сух печат на Кралицата е слаба ракия! ...“ Да, бе, мишок- понеже “нищо не значи“, се поставя само на дипломи с максимален сбор точки от завършените семестриални изпити и удостоверява, че лицето е завършило с пълен отличен:) Смешен мишок:):):)

 84. 85 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 540 Весело

  До коментар [#31] от "Зори":

  "ГОРАНОВ ПРОСТО ДА ПОДАВА ОСТАВКАТА!"
  Хахахахаха,НЯМА ПЪК!

  Дневник-токсичният сайт
 85. 86 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 748 Весело

  "Защото, по думите на Борисов, те такива защити не били виждали. "
  тъпанари:)

 86. 87 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#84] от "cmy12603507":

  Значи някакъв владетел се фалел с коня си пред възрастен мъдрец.

  Мъдрецът му отвърнал:
  "Не се гордей с красотата на коня си, защото тя си е негова!"

 87. 88 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега, това са пълни глупости, точно като милиционерските, макар и в обратната посока.
  —цитат от коментар 83 на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ


  некоѝ от простите и очевадни нещица:

  LZMA SDK (Software Development Kit)
  https://www.7-zip.org/sdk.html

  How do I create 7-Zip archives with .NET?
  https://stackoverflow.com/questions/222030/how-do-i-create-7-zip-archives-with-net

  7-Zip API is too complicated to use in C/C++?
  Forum: Open Discussion
  Creator: anatoly techtonik
  Created: 2006-06-16
  Updated: 2012-12-08
  https://sourceforge.net/p/sevenzip/discussion/45797/thread/64201029/

  Fork of SevenZip++ for modern builds.
  https://github.com/getnamo/7zip-cpp

  Package java.util.zip
  https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/util/zip/package-summary.html

 88. 89 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "Тези от НАП наистина са прости като галоши..."

  Не обиждай галошите!

 89. 90 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В самата Англия в аристократичните кръгове се тачат само и единствено дипломи с клеймо, изработено от ноктите на краката на Кралицата.
  —цитат от коментар 80 на Нинов


  :D

 90. 91 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  "Премиерът Бойко Борисов първо свика Съвет по сигурността. Двудневното му мълчание по темата беше последвано с възхищение от способностите и таланта на обвинения и пожелания такива "магьосници’ да работят за държавната администрация."
  --------
  И аз съм магьосник в моята професия, но никога не получих и грам признание от който и да е премиер, а само спънки от администрацията. Всъщност българската администрация съществува само да прави проблеми на гражданите, които имат доброто желание да свършат нещо, пък и да си платят данъците.

  CONTADOR GRATUITO!
 91. 92 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#20] от "deepblue":

  "Защо датата на файливете е 10 ноември 1989.
  Защо мейла е пратен от руски сървър.
  Защо не спраяха (блокираха) свалянето на файла."

  Е сменил е датите - марш в гугле - man touch
  прегледай по-специално -d

 92. 94 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пишете gci -r |sls 'БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ'
  —цитат от коментар 50 на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ


  начи, sls е alias на Select-String. ко некой го интересува кви са вариантите за търсене под виндовс

  https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/module/microsoft.powershell.utility/select-string?view=powershell-6

 93. 95 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#32] от "cmy12603507":
  " законен начин, че обвиняемият е невинен. "

  толкова с тъпа и проста, че ако го знаеше щеше да се самоубиеш с два пистолета и една пушка! Презумпция за невинност да си чувала? или си торбе?:)

 94. 96 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#87] от "Нинов": Ааааа- да си дойдем на думата:) Значи, дразни те , че като добра съпруга промотирам съпруга си, а не от неговият професионален ценз, а?;) Ми намери си и ти една такава жена, бе- в България сме милиони добрите съпруги- какво ти пречи- акъл или образование?:)

 95. 97 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези от НАП наистина са прости като галоши...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  С такав ПРИМЕР , толкоз ! Кво па изкаж ти ?

 96. 98 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#95] от "rincewind": То се вижда кой и тъп и прост- аз съм адвокат в офлайн живота, а ти си прост платен трол с незавършен 8ми клас:) Айде- ДГД!:):):)

 97. 99 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#20] от "deepblue":

  "Защо датата на файливете е 10 ноември 1989.Защо мейла е пратен от руски сървър. Защо не спраяха (блокираха) свалянето на файла."

  Е сменил е датите - марш в гугле - man touch
  прегледай по-специално -d
  —цитат от коментар 92 на rincewind


  :D

  обаче не е проявено особено въображение

 98. 100 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#98] от "cmy12603507":

  Адвокат, който твърди, че невиността трябва да се доказва?!
  Аз знам, че адвокатите сте тъпи и прости (собствен опит с вашето племе), но чак толокова тъпи!
  Моля те, напиши си kill -9 и освободи света от присъствието си (за съжелени вече сигурно имате лапета, иначе можеше да кандидатстваш за darwin awards)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK