Ферма в Русенско е засегната от чумата по свинете

Ферма в Русенско е засегната от чумата по свинете

© Reuters



Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на заболяването африканска чума по свинете в свинекомплекс, намиращ се в село Николово, община Русе, област Русе, съобщи пресцентърът на агенцията. Взети са проби, които потвърдени като са положителни за вируса от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.


Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база риск, свързан с епизоотичната обстановка със заболяването. Фермата е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине.


Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала акт за забрана за движение на свине към и от обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са зазбранени и подлежат на унищожаване.




Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона, забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. В нея се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип "лично стопанство".


БАБХ ще проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 1680 Разстроено

    Каракачанов добре ли е?

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  2. 2 Профил на cbd55596436
    cbd55596436
    Рейтинг: 88 Неутрално

    До коментар [#1] от "aleks ivan":

    Според горната снимка ми изглежда добре. Малко се е оцапал с мастило на челото от писане на доноси сигурно, но изглежда в пращящо здраве.

  3. 3 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Разстроено

    Виновни са производителите на "нелегални" прасета.

    Съвременната икономика няма полза от това, хората да си гледат сами по 1-2 прасета в задния двор. Трябва да живеят по градовете и да плащат в Кауфланд и Лидъл по 7-8 лв. за килограм свинско.


    Скоро ще измислят и нещо по кравите.

  4. 4 Профил на Venceslav Slavov
    Venceslav Slavov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#3] от "hope":

    Ах колко си ограничен и нискоинтелигентен ти там зад това устройство...как ли си успяв въобще да напишеш коментара си....120 човека останаха без работа в тази ферма, а заетите в сектора са над 20 хиляди директно и над 80 хиляди индиректно. Колко хора имат прасетя в заден двор 10 хиляди?! Дай да видим кое накланя везната бе дървен философ с тебе....

  5. 5 Профил на stoiank
    stoiank
    Рейтинг: 1138 Гневно

    Беше въпрос на време. Преди изтрепахме патиците, сега и прасетата. После ще ядем 20+ годишни животни от някой затлачен държавен резерв. Отделно това са безчет скапани човешки съдби, които си вадят парите с труд, не с писане на проекти.

  6. 6 Профил на Мавродинов
    Мавродинов
    Рейтинг: 912 Неутрално

    До коментар [#5] от "stoiank":

    Ами иди в тази ферма и яж чумаво месо. Аз не ща чумаво, даже да е от кочината на баба Пена.

  7. 7 Профил на nwj49315903
    nwj49315903
    Рейтинг: 1223 Весело

    Голяма вероятност има да открият и на Българска армия, дано вземат мерки на време и да сложат карантина когато се съберат всички софийски прасета.

  8. 8 Профил на yanne
    yanne
    Рейтинг: 4079 Неутрално

    До коментар [#3] от "hope":

    Точно така.Тези с по едно-две прасета са виновни,защото предимно те разпространяват заразата.Не осъзнават,че като заколят болно.животно помагат на заразата ,и така се разптостранява и сред други стопани.

  9. 9 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1380 Неутрално

    17 000 свине!!! Как се закопават тези трупове????

    Русия- проказата на планетата Земя.
  10. 10 Профил на nwj49315903
    nwj49315903
    Рейтинг: 1223 Неутрално

    До коментар [#9] от "chichka":

    Има екарисаж.

  11. 11 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2884 Любопитно

    Мая и Корни няма ли ходят да гушкат прасета?

  12. 12 Профил на ivangabrovo
    ivangabrovo
    Рейтинг: 537 Неутрално

    Положението е наистина сериозно. Необходима е мобилизация на всички нива на хора, които разбират тази материя. Боя се, че превзетата от мародери държава няма нито представа какво да прави, още по-малко как.
    Не искам да наливам вода в мелницата на затоплистите, но с повишаването на средномесечните температури такива епидемии ще са все по-често срещани по нашите ширини. Не напразно на юг от нас прасета не се отглеждат.

  13. 13 Профил на Иван  К
    Иван К
    Рейтинг: 2670 Весело

    До коментар [#11] от "hodounski":
    "Мая и Корни няма ли ходят да гушкат прасета?"

    За Корни не знам, но Мая се кани да стама Кмет на София. Вместо това може да стане главен ветеринар на републиката.

    подпис
  14. 14 Профил на proizvoditel
    proizvoditel
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Истината трябва да си я кажем на глас!

    Виновна за всичко е безхаберната държавна политика. Миналата година знаехме какво иде. Областните управители на Русе и Силистра избиха прасетата от задния двор. Направена беше една смешна ограда ограничаваща нашите глигани да си ходят на гости с румънските. И.. до там. А можеше да се вземат 2 много прости мерки, които можеше да ни решат проблемите:
    1. Тази година държавата реши да си спести разходите по пръскането със самолет срещу комари - било работа на общините. Други години пръскаха заедно с румънците още от март. Тази година за първи път пръскат сега, след като лаврите станаха комари и заченаха.
    2. Държавата трябваше да реши да обезщети стопаните на всяко убито прасе, независимо дали то е било регистрирано или не. Тогава никой нямаше да си коли животните и да ги извозва към южна България.

    Вместо да свършат малко очевадна работа тия боклуци чакаха, чакаха и сега изкараха полиция и жандармерия да мачкат и без това смачканите селяни.

    ПРОСТОТИЯТА НА ГЕРБ-авите НЯМА ГРАНИЦИ !!!

  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8137 Неутрално
  16. 16 Профил на proizvoditel
    proizvoditel
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    ЗАСЕГНАТАТА ФЕРМА Е в село НИКОЛОВО !!!

  17. 17 Профил на Димитър Димитров
    Димитър Димитров
    Рейтинг: 349 Любопитно

    Беше въпрос на време. Преди изтрепахме патиците, сега и прасетата. После ще ядем 20+ годишни животни от някой затлачен държавен резерв. Отделно това са безчет скапани човешки съдби, които си вадят парите с труд, не с писане на проекти.
    —цитат от коментар 5 на stoiank


    Идиот,да?

  18. 18 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    До коментар [#3] от "hope":Ах колко си ограничен и нискоинтелигентен ти там зад това устройство...как ли си успяв въобще да напишеш коментара си....120 човека останаха без работа в тази ферма, а заетите в сектора са над 20 хиляди директно и над 80 хиляди индиректно. Колко хора имат прасетя в заден двор 10 хиляди?! Дай да видим кое накланя везната бе дървен философ с тебе....
    —цитат от коментар 4 на Venceslav Slavov


    --------------
    Според мен глупака си ти.
    Искат да забранят на хората да си гледат прасета.
    А заразата тръгва от големите ферми.

  19. 19 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    АЧС е ендемична за повече от 20 страни в Африка. За първи път болестта прониква в Европа през 1960 г. Това се случва в Португалия при внос на свинско месо от Ангола. През 1978 г. заразата покосява прасетата на остров Сардиния в Италия. Първичното огнище е причинено в резултат на изхранването с кухненски отпадъци от корабите. През 2007 г. навлиза в Грузия и бързо се разпространява в региона, като засяга Кавказките страни и Русия.

    През 2014 г. болестта прониква в държави-членки, граничещи с Русия и Беларус - Полша, Естония, Литва и Латвия. Притеснително е разпространението на заболяването на територията на Украйна в посока Румъния. Това създава реални рискове от проникването на вируса в България главно с фериботната връзка Бургас - Поти и чартърни полети от Армения и Грузия до летищата във Варна и Бургас.

    Последното ново огнище на АЧС е установено през лятото на 2016 г. в Украйна във ферма със 700 прасета, 55 от които са заболели и умрели. Фермата е разположена в непосредствена близост до границата с Румъния. В свободна от АЧС страна причинителят прониква с живи свине, свинско месо, сланина, колбаси, кости и други продукти от свине, но най-често с необезвредени хранителни отпадъци, в близост с пристанища, летища и жп гари.

  20. 20 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1918 Разстроено

    До коментар [#18] от "hope":

    Пълни глупости пишеш. Заразите идват точно от животните от задния двор, а не от големите ферми. Най-най-тъпата сметка, кой ще си затрие 17 000 прасета (и парите дето е налял във фермата) заради няколко нелегално внесени (или без легален произход) животни? Виж, за селяните е нормално да купят най-евтиното на пазара без много-много да питат от къде е. И като пример от реалността: мандрата в село Радювене плати от джоба си да се унищожат тонове сирене и кашкавал (и понесе загуби), а селяните от същото село не си дадоха млякото за безплатно унищожаване, че и продължиха да си пасат кравите в заразената зона и да се правят на тъпи пред камерите на телевизията... Това още в далечната 2012 година, че и досега. Заради козичките рискуваха прехраната на огромен брой хора, сега същото с прасетата.
    Ама нека да теглят, като са тъпи и с назадничав манталитет, нека се мъчат по селата, пък дано някога успеят да схванат че тарикатлъка на дребно, води до яки загуби на едро и за всички, дори и за тарикатите.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  21. 21 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#20] от "gost22":

    Няма да го схванат - Ганьо не може да заспи ако не излъже на дребно за деня и ако не си измие ръцете с някой друг. Ганьо е вся и всьо - той знае най-добре - заразено животно, нищо му няма - а като яде и се натрови и висне в спешното хриптящ пред умиране (защото и здравните осигуровки е скатавал, не само санитарните изисквания да се гледат животни за храна); пак друг му е виновен и пак всеки му е длъжен - така де, Ганьо е тарикат, другите балъци - затова Ганьо може да мами, лъже, краде - а другите са длъжни само с него да се съобразяват и да му прощават, като ги лъже, мами и краде.

  22. 22 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    До коментар [#20] от "gost22":

    Днес на Подуенския пазар имаше хора от бабх!
    Скарахме се с тях! Искам да купувам месо от сергията, неизследвано месо! Купувам от години само не индустриално такова!!!
    И ще продължавам да купувам.
    Как е влязла заразата във фермите им?
    Нали трябва да дезинфекцират?

    За година и половина са евтаназирани 400х. животни в Румъния!
    Къде спаха индустриалците???

  23. 23 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    До коментар [#21] от "Deaddark":


    Нещо много се бъркате! Неиндустриално месо и зеленчуци купуват образовани и богати хора.
    И цените са сериозни. Свинската кайма е13 лв./кг.
    Телешкото е 20-25 лв.. Живо тегло е 10-12 лв., ако е отгледано пасищтно!

  24. 24 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4141 Неутрално

    До коментар [#23] от "hope":

    Цената не е определяща за качеството на един продукт, особено хранителен. Никой не може да ме убеди, че бабста или чичото на село спазват поне минимума от санитарни изисквсния. ...
    Но всеки е свободен да яде каквото му душа сака.
    п.п. Преди време, мисля че беше съфорумника Хамилтон, беше пуснсл един линк, дето ясно обясняваха, защо да се пие домашен алкохол е вредно и че най скапаният индустрислен е по добър от здравна гледна точка и от най масторски домашен.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  25. 25 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 558 Неутрално

    До коментар [#22] от "hope":

    Не "индустриалците", а институциите спяха! Две години същите тия индустриалци, заедно с много други хора, водят борба с тия институции да си свършат работата, но уви институциите не решиха да го направят и сега берем плодовете от "компетентност" в стил вашата! А заразата влиза и през мухи, комари, кърлежи, плъхове и какво ли още не. В една от фермите в Румъния беше от вода.

  26. 26 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 558 Неутрално

    До коментар [#23] от "hope":

    Това с "интелигентните" дето си купуват животински продукти от нерегистрирани, може да си го наврете знаете къде, абсолютна глупост и простотия! Малък производител не е да не си регистриран, да храниш с каквото ти падне и да не подлежиш на никакъв контрол, това само "умници" като вас могат да го измислят. Регистрацията нито е скъпа нито времеемка, но подлежиш на контрол и трябва да спазваш елементарни правила, но хората като вас не искат да го осъзнаят. Вие се тровите вас и после ние вие плащаме лечението от рак!

  27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1289 Неутрално

    Жалко за тези 17,000 прасета...Колко пържоли отиват на кино...

    Да попитам разбирачите, какво точно означава това: "....Фермата е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине...."?

    Че от едната врата влиза сперма от качествени нерези, а от друггата излизат парчета месо+шунка/колбаси (и "свински пастет", каквото и да има в него, ама е вкусен!)? Един вид "месокомбинат"-и отглеждат прасета, и ги колят и обработват тяхното месо? ПИТАМ, НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ!
    ---------------
    До коментар [#12] от "ivangabrovo":


    ...Не напразно на юг от нас прасета не се отглеждат.
    —цитат от коментар 12 на ivangabrovo


    Иванчо. шЪ мЪ извЕниш, ама пишеш "НЕумнотии". Май не си прочел статията (или не си разбрал написаното в нея, човещинка). Ама името на болестта е АФРИКАНСКА СВИНСКА чума! Демек от АФРИКАНСКИ свини е почнала, а Африка почва бая по на юг от България.

    Това че библейските евреЙ (и мюсюлманите след тях) са забранили консумиране на свинско е свързано С ТОГАВАШНИТЕ технологични възможности да се съхранява подобен продукт без да е вреден за консумиране (същото важи и за морските дарове, и някой риби).

    В Израел ВНОСЪТ на свинско е почти невъзможен, но производството му не е забранено, само строго регулирано. И има ОГРОМНИ свинеферми! И Арабски, И ЕВРЕЙСКИ-цък в Гугъл за кибуците Мизра и Лахав (първия в северен Израел, втория в южен).

    За протокола!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  28. 28 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1053 Неутрално

    До коментар [#4] от "Venceslav Slavov":

    Ти извън София излизал ли си ?
    ВЕрно ли си такъв наивник че да си мислиш че само 10 к човека си имат прасе в двора ?
    БОже боже . Това гражданчетата сте опасна работа . ДОматито расте в супера нали ?
    МИ далеч повече са от 10 к хората гледащи прасета по къщите си . Намаляват само заради факто че вече по селата предимно останаха възрастни хора . А те не са вечни и за съжаление напускат този свят . Поради това хората гледащи прасета намалява . То като цяло животни де .
    Инак грам не ми пука за индустриалните ферми . Живея в Силистренско баз в епицентъра на Африканската чума .
    Предпочитам домашно произведено месо (животно ) от колкото да ходя по магазини да пазарувам . И накрая дори да не знам от къде реално е дошло това месо . Щото сме в България сам разбирайте какъв контрол се прави .
    Или може би разлика между домашно и купешко месо не намирате ?

  29. 29 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1053 Неутрално

    До коментар [#9] от "chichka":

    НЕ се копаят . Отиват на екарисаж. Там се изгарят . Никаква болест няма как да просъществува след изгарянето на тялото .

  30. 30 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    До коментар [#24] от "DDR":

    Боже, аз допреди 15 години миех с хлорен разтвор яйцата от магазина.
    Сега тези от село, само перушината и изпражненията поизмивам!
    Човек се учи!
    Аз не съм хранителен технолог, но работя с такива!
    От 15 години ме инспектират бабх!
    Дори те признават /неофициално/, какъв боклук е индустриалното месо!
    Както и да е! Родена съм в София, родителите ми са родени в София.
    Купувахме си къща на село!
    Хората не си дават сметка колко бедни на хранителни вещества са индустриалните храни!
    Другата седмица ще търся да купим едно прасе, че явно иде криза!

  31. 31 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1053 Неутрално

    До коментар [#20] от "gost22":

    Ти как разбра че заразата идва точно от домашните свине ? Големи мозъци се събрахте . Заразата се пренася чрез много начини . Включително ако си внесъл от майна си райна заразено месо .
    Тука тия дни четох че към Добричко и Силистренско ще спират и камионите с фураж . За да вземат проби . В Румъния сигурно и там от домашните свине е тръгнала заразата .
    Щото мойта домашна свиня ходи чак до Русе и после пак се прибира у кочината си . Да си чувал случайно и за Диви свине ??? Да си чувал че поне в България до преди няколко месеца те бяха главния вносител на заразата ? Супер умник сте . ХАйде на ЛИДЛ за месо . Дет ако успееш да му докажеш реалния произход ще ти дам медал . Или мислиш че държавата следи зорко тия работи хаха .

  32. 32 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    До коментар [#23] от "hope":Това с "интелигентните" дето си купуват животински продукти от нерегистрирани, може да си го наврете знаете къде, абсолютна глупост и простотия! Малък производител не е да не си регистриран, да храниш с каквото ти падне и да не подлежиш на никакъв контрол, това само "умници" като вас могат да го измислят. Регистрацията нито е скъпа нито времеемка, но подлежиш на контрол и трябва да спазваш елементарни правила, но хората като вас не искат да го осъзнаят. Вие се тровите вас и после ние вие плащаме лечението от рак!
    —цитат от коментар 26 на ivanko77


    ——
    Пич, ограмоти се малко!
    Болестите на съвременното общество идват първо от липсата на витамини и минерали / освен индустриалната храна и стреса води до това/ и от натравянето с отрови-финни прахови частици, захар, тежки метали.

    От трихинелоза или салмонелоза, никой не е умрял!

  33. 33 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1053 Неутрално

    До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Затворен цикъл на производство значи че те си правят всичко . От храната до заплождането на свинете . Тяхното отглеждане . И след това обработка . ПРинципно не е задължително да правят колбаси и други видове салами. Повечето стигат само до това да продават трупно месо . ТОест са в началото на производството на месокомбинатите .
    Дефакто . Правят си фуражите ,заплождат си свинете ,отглеждат си ги и ги колят . Външния свят няма досег (принципно )до тоя процес .

  34. 34 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    До коментар [#31] от "vesko19":

    Преди години изядохме 50 годишно аржентинско говеждо, под зоркия поглед на Хеи!

    Като човек, който готви всеки ден, мога да кажа че общото между домашното месо и това от свинефермите е само названието!
    Давате ми две пържоли и само като ги сложа на тигана, мога да кажа, кое, какво е!

    А относно броя на домашните прасета, ще потърся в НСИ!

  35. 35 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1289 Весело

    До коментар [#23] от "hope":Цената не е определяща за качеството на един продукт, особено хранителен. Никой не може да ме убеди, че бабста или чичото на село спазват поне минимума от санитарни изисквсния. ...Но всеки е свободен да яде каквото му душа сака.п.п. Преди време, мисля че беше съфорумника Хамилтон, беше пуснсл един линк, дето ясно обясняваха, защо да се пие домашен алкохол е вредно и че най скапаният индустрислен е по добър от здравна гледна точка и от най масторски домашен.
    —цитат от коментар 24 на DDR


    За цени и качество на хранителни продукти от различни доставчици не споря!

    Относно това за колко са по безопасни ПРИНЦИПНО индустриалните ракии вв сравнение с доманите=Хамилтон ПРИНЦИПНО е прав. По проста причина че "индустриалстите" внясят чист и проверен ЕТИЛОВ алкохол, добавят му омекотители и увкусители, и МАЛКО "ГРОЗДОВ ПРОДУКТ" (пише го на задната табела, без да кажат дали е 2%, 20% или повече).

    Докато "казанджиите" ползват НАИСТИНА гроздови продукти (И грозде, И джибри), обаче качеството на дестилацията е...според зависи! Ако не дестилират повторно/потретно "първия/началния...този в началото" продукт има реалнаа опасност метиловия алкохол да е в опасно високи проценти. А повторната дестилация (препичане) оскъпява нещата и взимаа време.

    Не бих купил "домашнярка" от някой който рекламира в нета. Купувах такава от хора които я правеха "за душата", и чат пат продаваха на "приятели". Един от тях е съфорумец-3 години БЕЗ ГРЕШКА, и после....забравил да направи нещо СЛЕД производството. *********, ЗА ТЕБ СТАВА ДУМА! ДЛЪЖНИК СИ МИ!

    Другата "домашнярка" която пиех в България беше производство на един малък винар от Югоизток, който правеше и "ракия за душата". Не беше еФтина-над 10 лв/л за 45% алк, но беше БЕЗУПРЕЧНА!!! Първата година опитах 3 негови ракии, след месец си поръчах още от една от тях-ЯДЕЦ, продал е всичко. Следвващата година си поръчвах по 100 ++ л' ПРЕЗ АВГУСТ!!! И т.н. докато се върнах в Израел, с около 20 л' негова ракия на "червената пътека " в митницата! Извадих една пластмасова бутилка 5 л' на тезгяха и казах-имам още 3 такива, за лична консумация! БЪЛГАРИН съм и обичам да поркам български ракии. Митничара ми се поопули и ми махна с ръка-бЕгай, "булгаро" (така наричат по нашенско тези от български произход)

    Трябаше да си довлеча още 100+ л, и да си платя допълнителните $150 за този "екстра багаж" ама....акъла винаги идва със закъснение:)!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  36. 36 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    650 000 свине гледаме през 2018г., с 19% по-малко от 2017г..

    http://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2019/06/13/ra360-livestock_nov2018.pdf


    За частните стопани нищо не намерих!

  37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1289 Весело

    До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Затворен цикъл на производство значи че те си правят всичко . От храната до заплождането на свинете . Тяхното отглеждане . И след това обработка . ПРинципно не е задължително да правят колбаси и други видове салами. Повечето стигат само до това да продават трупно месо . ТОест са в началото на производството на месокомбинатите .Дефакто . Правят си фуражите ,заплождат си свинете ,отглеждат си ги и ги колят . Външния свят няма досег (принципно )до тоя процес .
    —цитат от коментар 33 на vesko19



    До коментар [#33] от "vesko19":

    БЛАГОДАРЯ за обяснението! Жив и здрав!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  38. 38 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    Съвременния начин на отглеждане на животни не включва те да виждат дневна светлина!

    А това “си ги оплождат”, предполагам какво е! Оплождането става с инжекция... как взимат материала за оплождане не искам и да мисля!

    За пилешкото да не отваряме дума. Ядем само леви бутчета, защото там се бият антибиотици и хормони и са по-евтини!
    На който не му се вярва да провери, ако са с долното бутче се вижда!

  39. 39 Профил на gonz0104
    gonz0104
    Рейтинг: 329 Неутрално

    До коментар [#38] от "hope":

    А,стига с тия идиотщини де.Като си купувам цяло пиле,то не е с две леви бутчета

  40. 40 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1918 Разстроено

    До коментар [#20] от "gost22":Днес на Подуенския пазар имаше хора от бабх!Скарахме се с тях! Искам да купувам месо от сергията, неизследвано месо! Купувам от години само не индустриално такова!!!И ще продължавам да купувам. ...
    —цитат от коментар 22 на hope


    Купувайте, купувайте, щото преди година един продавач във варненско се разболя и си умря (буквално) докато се опитваше да продава месо от болна крава (знаейки че е болна, ама де не изтърве парите на балъците) на такива като тебе. Та дано успеете да си купите, де, от неизследваното.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  41. 41 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1918 Весело

    До коментар [#31] от "vesko19":

    Точно в Лидъла и в големите вериги успяха да докажат произхода на месото, че дори изровиха целия му път до една румънска кланица, дето тарикатите се опитваха да пробутат конско (или друго евтино) вместо нормалното телешко... Също пресен пример от миналата година. Друг очеизваден пример е когато в Кауфланд спряха 15 ТОНА гъби, по подозрение че двама се били натровили. На секундата ги спряха и не им мигна окото за парите. После се оказа, че онези се били натровили от развален (мухлясал) чай...
    А сега ти ми дай пример, нЕкой нелегален "производител" по селата да е загробил кофти сирене, или болен добитък. Щото в Радювене голямата мандра удържа на алчността и си изчисти името, а местните селяни пробутаха сиренето и млякото през багажника на градските купувачи на "домашно, без химия"...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  42. 42 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 558 Неутрално

    До коментар [#32] от "hope":

    Вие имате нужда от ограмотяване! Повтаряте глупости, които не разбирате, а и най-вероятно не се и опитвате да разберете.

  43. 43 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1289 Весело

    Съвременния начин на отглеждане на животни не включва те да виждат дневна светлина!А това “си ги оплождат”, предполагам какво е! Оплождането става с инжекция... как взимат материала за оплождане не искам и да мисля!За пилешкото да не отваряме дума. Ядем само леви бутчета, защото там се бият антибиотици и хормони и са по-евтини!На който не му се вярва да провери, ако са с долното бутче се вижда!
    —цитат от коментар 38 на hope


    "Уважаема" (обръщението е в женски род, щото звучиш като фрустирана бездетна тьотка в климактериум която за мъж само мечтае, но не и е излязъл късмета) ти рЕдиш едни малоумщини 'дето и в конспиративните сайтове ги нЕма, явно се човъркаш някъде за вдъхновение!

    За твое сведение т.н. "хранителни добавки" (хормони и антибиотици) се дават на животните през фуража, НЕ ИМ СЕ БИЯТ ИНЖЕКЦИИ В ЛЯВОТО БУТЧЕ!

    Онзи от коментар 39 вече ти отговори за двете леви бутчет на цяло пиле!
    До коментар [#39] от "gonz0104":


    До коментар [#38] от "hope":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  44. 44 Профил на Кулев
    Кулев
    Рейтинг: 303 Неутрално

    А това “си ги оплождат”, предполагам какво е! Оплождането става с инжекция... как взимат материала за оплождане не искам и да мисля!За пилешкото да не отваряме дума. Ядем само леви бутчета, защото там се бият антибиотици и хормони и са по-евтини!
    —цитат от коментар 38 на hope


    И преди, и сега, оплождането става с инжектиране, ма; демек "вкарване". Материалът се взима по най-естествен за животните начин и се използва пак по същия нормален начин - за тях няма значение дали онзи, който вкарва семето е с размер на пилешко ляво бутче.
    Какво значение има размерът на осеменителя за тебе, ма? Нали осеменява.

  45. 45 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 2178 Неутрално

    трагедията за свинефермата в Николово е голяма , основния проблем ,че им трябват огромни площи за заравяне на убитите свине , а още по голямия проблем е ,че наблизо в община Сливо поле има освен свинекомплекса в Юделник ,още два ,които са най големите в държавата и произвеждат над 50% от свинското месо в държавата , ако там навлезе чумата,общината ще се превърне в свинско гробище с хиляди декари загубена земя .

  46. 46 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#23] от "hope":

    Неиндустриално месо купувам и аз - цените са 2 до 5 лева отгоре - не са сериозни за моя джоб. И не купувам от Ганьо - гледам сертификата на стената, гледам изпънал всичко по конец - как да не купиш. Но да влезеш у някой Ганьо, дето не е почистил на добитъка с месеци и го храни с нЕкви химии (те много миришат, особено онези на рибна основа, дето се слагат подобни в бетона); как да купиш - то ти се повръща. Но точно Ганьо като му чумясат свинете, ги крие у друг Ганьо и така пренася заразата - още повече че пасе свинете свободно навсякъде. Един читав дребен производител ще си опази животните, а ако не може - ще ги унищожи, че догодина да гледа пак здрави. Повечето свестни гледачи на домашни животни си правят затворен цикъл с големи бетонни огради на плочи или с тухли, за да не влизат болести от пуснати свободно чужди болни животни - както влизат през телената мрежа или оградата от винкел.
    Обзалагам се че и Вие не купувате месо от мърлячи и нехранимайковци, а сте си подбрали хората.

  47. 47 Профил на proizvoditel
    proizvoditel
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Аз също не вярвам на етикетите по големите хипермаркети. Това си е жива заблуда. В тази държава никой не изследва това което ядем а само четат документи. А документи се правят каквито ги поискаш. Преди 10 ноември ХЕИ проверяваха всяка храна. Това ставаше по цялата верига за производство и транспорт - от местата за отглеждане на животни, в кланици и заводи, в магазини и местата за приготвяне на храна. Всичко се контролираше на входа, в производството и на изхода. А днес консумативите на лабораториите били скъпи и затова проверяваме само когато стане инцидент. За мене ми остана да вярвам само на вкуса си. А той изобщо не е в полза на големите ни производствени промишлени ферми! Защото животните гледани от обикновените хора живеят на воля и се хранят с истинска храна, а не с пълноценен комбиниран фураж - креда, рибено брашно, монокалциев фосфат, лизин, метионин, сол, соево масло, витамино-минерален премикс, антиоксидант (ендокс), фитаза, ензим-роксазим ... Да не говорим за антибиотиците и т.н. Да всичко това се прави за да наддават по-бързо и по много животните, но хранителните и вкусовите качества се влошават. Малките производители на истинската храна сега няма да получат и стотинка, а големите производители ще си получат и пропуснатите ползи. Затова не бързайте да съдите производителите в задния двор, като виновни за това, че не желаят да си унищожават животните. Още през есента на миналата година областните управители заедно с кметовете в Русе и Силистра се погрижиха всички прасета отглеждани в частните малки дворове да бъдат унищожени. Така, че не те са виновни за разпространението на чумата.

  48. 48 Профил на proizvoditel
    proizvoditel
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    ДЪРЖАВАТА ТАЗИ ГОДИНА ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ.

    Тя не напръска срещу комари - а те са основните преносители, защото глиганите не влизат във фермите със затворен цикъл спазващи и всички санитарни изисквания. В миналите години самолетите пръскаха от края на март едновременно с румънските общини. Тази година чак сега се сетиха и то без румънците, и то след като пламна България. Толкова много комари хората не помнят отдавна. Било имало валежи - да имаше, но трябваше да има и желание! И връзка с главния мозък! И нещо вътре в кратуната!
    А днес просто са нужни оставки...! От горе до долу...!
    Защото това дето го допуснаха ще ни засегне всички и ще ни държи дълго.

  49. 49 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1918 Любопитно

    ... Още през есента на миналата година областните управители заедно с кметовете в Русе и Силистра се погрижиха всички прасета отглеждани в частните малки дворове да бъдат унищожени. Така, че не те са виновни за разпространението на чумата.
    —цитат от коментар 47 на proizvoditel


    И като са унищожени тези прасета от задните дворчета, що същите селяни в същите региони реват по телевизора че искат да им утрепят прасето (в същия заден двор) и че щели да купуват кенгуру за Коледа? Или онези дето ги хващат в карантинната зона с прасета в багажника... Как пък не хванаха един тир живи прасета от нЕкоя официална ферма, а?

    Вземи си смени ника, щото ги редиш точно наопаки за един ПРОИЗВОДИТЕЛ.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  50. 50 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    “комбиниран фураж - креда, рибено брашно, монокалциев фосфат, лизин, метионин, сол, соево масло, витамино-минерален премикс, антиоксидант (ендокс), фитаза, ензим-роксазим .”
    ——
    Месото сигурно е много вкусно после, ужас!

  51. 51
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  52. 52
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  53. 53 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    Чумата по свинете, заради която избиват животните по дворовете в Северна България, може би е пренесена от комари, е една от версиите на хората в с. Въбел, показа сутрешният блок на Би Ти Ви. Тази година има огромно нашествие от комари.

    По думите на ветеринарите чумата по свинете не подлежи на лечение. Не е опасна за човека, но е опасна за икономиката, ако влезе в големите свинеферми.

    И тъй като е много заразна и се разпространява изключително бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, затова не всички хора подлежат на обезщетение.

    Заразата тръгва от с. Жернов. Стопанинът сам сигнализира. Имал е 14 прасета, от които 2 умират. Когато властите отиват при него, се оказва, че още 2 са умрели, други две са болни. Заразата се разпространява изключително бързо.

    Възмущението на хората от с. Въбел обаче, които протестират, е, че властите вземат проби и минути след това убиват животните. Какъв е смисълът да вземат проби и след време да ни кажат, че няма зараза, пита един от стопаните.

    Много голямо е нашествието от комари и една от версиите е, че те са заразили прасетата.

    "Дойдоха с нови коли, джипове, все едно е военно положение, а на нас ни казват, че няма пари за борба с комарите", разказа един от потърпевшите селяни.

  54. 54 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1053 Неутрално

    До коментар [#53] от "hope":

    Както казах болеста се пренася лесно чрез адски много неща . От фуражите и водата до комарите и други болни животни .
    Тука в Силистренско . Дивите прасета си щъкат без контрол ту в Румъния ту в БГ . Това е 1 от проблемите . Много от труповете да дивите прасета съдържаха вируса на африканската чума . Нали за това направиха оная телена ограда по границата уж да ги спира . Ма такава ограда направиха че за чудо и приказ .
    Та темата е друга . Отделно наистина домашните свине ги избиха в по голямата част от Силистренска област . Още миналата година към април или май . Когато намериха заразени диви свине .
    И забраната се спазва .
    Колкото до ония многото знаещи басирам се че те животно не са гледали (нещо различно от папагал,котка или куче ). Та си продължават с опорките как хората на село тъпчели животните с разни си химии . Това е далеч от истината . И мога да кажа че при 1 читав стопанин животното получава грижи като едно домашно куче .
    Помня на времето когато бях малък баба ми и дядо ми (бог да го прости ) как плакаха една вечер когато една от кравите ни трябваше да бъде заколена заради проблемно раждане . Голям рев падна . Накрая хем теленцата бяха мъртви ,хем кравата нямаше как да преживее и беше заклана .Та това сигурно щото са блъскали с химии животните. Засъжалявам ги тия хорица от по-горните коментари .
    С измирането на възрастните хора по селата . Младото поколение губи бързо бързо връзката със селото . От там се зараждат и тия по -горните простотии . Това че има калпави стопани дето наистина тъпчат животните с какво ли не само и само да вземат кинти за тях и това е вярно . НО далеч не всеки човек с двор на село и някакви животинки го прави .
    В целия ми съзнателен живот животните ни не са приемали никакви химии . И не сме имали и болни животни .

  55. 55 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1380 Неутрално

    До коментар [#29] от "vesko19":

    Ще ги загробват, чакат тежка техника за изкопаването на ров за 17 000 прасета. Току що го казаха по ТВ. лека.

    Русия- проказата на планетата Земя.
  56. 56 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1380 Неутрално

    До коментар [#10] от "nwj49315903":

    Провери капацитета на екарисажите и колко години трябва за да ги горят!!!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  57. 57 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 1053 Неутрално

    До коментар [#56] от "chichka":

    Може не съм се интересувал . Ами така ще е . По времето на соца до всеки областен град имаше екарисаж . Сега са май само 4-5 в цяла България . Трябва сериозен ров -направо кладенец че да поберат всичкото прасета че и да е достатъчно дълбок че евентуално да не могат да бъдат изровени от дивите животни . Нещо което като вземем под внимание факта че сме в България силно ама силно ме тревожи че няма да е както трябва свършено .

  58. 58 Профил на RUSE
    RUSE
    Рейтинг: 709 Неутрално

    До коментар [#49] от "gost22":

    Айде да не покяазваме простотията си, ако обичаш. Всичко това дето е написъл Производител е вярно. Минаха миналата година и всичко дето откриха беше унищожено. Ако не си на ясно прасето се угоява година за година. Затова, че минаха чумата се забави и не влезе чрез глиганите. Тази година нищо не направиха и хората започнаха нов цикъл. Защото ако не знаеш народа по селата яде това дето си изкара. С тия 100-200 лв. и поголовно растящи цени народа живее по-зле от комунизма.- Само, че тогава частното ползване спасяваше положението. Днес това е прекалено трудна задача.

    не съм избягал
  59. 59 Профил на RUSE
    RUSE
    Рейтинг: 709 Неутрално

    ОТ КЪДЕ ДОЙДЕ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ !!!

    От Румъния разбира се. Колкото и да е затворен цикъла всички свинекомплекси си внасят съставки за фуражите, с които гледат прасетата. Чу се за един кораб на Костанца.
    Освен това в Русе основния зеленчук изва от Румъния. Камионите пътуват по 3 пъти в седмицата до румънските производители и си избират зеленчуците. Нас ни обясняват, че гъбари и ловци можели да донесат чумата до свинете - ами тия камиони, дето постоянно обикалят из румънските села, ферми и блокове...
    Комарите са огромен бич и никога досега държавата не е правила такъв огромен гаф.
    Така, че уважаеми гербер - вие носите основната вина тази чума да влезе в България.

    не съм избягал
  60. 60 Профил на RUSE
    RUSE
    Рейтинг: 709 Неутрално

    До коментар [#54] от "vesko19":

    Приятелю, всичко дето си го написъл е самата истина. Чудя се на тоя цървул дето ти е сложил минуса. Аман от тия кратуни!!!

    не съм избягал
  61. 61 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1380 Неутрално

    До коментар [#57] от "vesko19":

    Изтрепаните прасета до Зидарово ги нахвърляха до реката и хвърлиха отгоре им малко пръст. Кучета, чакали завлачиха труповете, смрад..... Хората на които изтрепаха животните сами взеха багер и ги погребаха по-дълбоко....а след 5 месеца като придойде водата, там се покачва с 4 м!!! ще влачи разложени трупове........

    Русия- проказата на планетата Земя.
  62. 62 Профил на RUSE
    RUSE
    Рейтинг: 709 Неутрално

    До коментар [#57] от "vesko19":

    Относносно екирисажите ми попадна една статия, която показва как ги затвори държавата умишлено:

    "Единият от двата екарисажа в България вече не работи заради спрени плащания"
    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/03/2411664_ediniiat_ot_dvata_ekarisaja_v_bulgariia_veche_ne/

    не съм избягал
  63. 63 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1918 Любопитно

    До коментар [#58] от "RUSE":

    По комунизма крадяха от ТКЗС-то и си изхранваха частната стока, иначе пак гледаха за да не гладуват, а сега дето били гладували... ела ги виж в града как продават от багажника.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  64. 64 Профил на Vorknkx
    Vorknkx
    Рейтинг: 433 Неутрално

    Хората не разбраха едно много просто нещо - човекът е един от основните фактори за разпространение на заразата. Дрехи, обувки, дори с ръце - ако си имал контакт със заразено животно, можеш да заразиш и други. Достатъчно е един такъв човек да отскочи до съседното село, и то също ще пламне.

    Прасетата гледани по частните дворове са първоизточника на епидемията, не свинекомплексите. Те са затворени, там заразата прониква по-трудно (и обикновено пак човек я внася).





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK