Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

© Пресслужба на Министерски съветБългарски вътрешни политически разногласия за бъдещето на въоръжените сили оставиха армията - и в частност военноморските сили - без ясна посока и напътствия как да се реформират.


Модернизацията все пак започна през 2005 г. с бивши белгийски фрегати и минотърсач. Но макар по документи фрегатите да са въоръжени със западни ракети (RIM-7 Sea Sparrow и MM-38 Exocet), България не може често да ги тества, защото те прекарват много малко време в открито море - по-малко от половината от нормата за кораби от този клас.


Българският военноморски флот има система за обмен на тактически данни Link 11, но не и по-новата Link 16, а това ограничава възможностите за използване на двата хеликоптера Eurocopter AS 565 Panther (бел.ред. - третият падна при инцидент на 9 юни 2017 г. и се очаква да бъде заменен през 2020 г.).
Тези критични оценки за състоянието на българския военноморски флот се съдържат в анализ на Томас-Дърел Янг, публикуван в журнала на Колежа на бойния флот на САЩ. Заглавието е "Селективната морска слепота на НАТО: Оценка на новите военни флотове", а публикацията е от 1 юли.


Янг е наблюдавал през 2008-2011 г. планирането и модернизацията в управлението на отбраната в България. В момента той е старши преподавател в колежа и специалист по планиране и управление на отбраната и отбранителните институции и международни икономически отношения. Той е програмен директор на Европейския център за гражданско-военни отношения (CCMR), където отговаря за консултиране на страните от Централна Източна Европа. Янг ръководи консултациите за Сърбия (от 2010 г. насам) и Черна гора (от 2011 г. насам). Преди това 12 години е анализирал европейски политическо-военни въпроси за Военния колеж на сухопътните сили на САЩ, а в момента довършва обширния си анализ с работно заглавие "Анатомия на посткомунистическите европейски отбранителни институции: Защо реформата се провали".


Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

© FRAN WO C.Valverde


НАТО не внимава достатъчно


В началото на анализа си той обвинява правителствата от НАТО, че проявяват невнимание и дори слепота по отношение модернизирането на бойните си флотилии и докато в "старите" членове има известно разбиране и документиране на проблема, в "новите" на него се отделя значително по-малко внимание. Проучването на "новите" флотилии разкрива, че те страдат от недостатъци в изграждането на възможности да се интегрират, в гарантирането на съвместни оперативни процедури в алианса, способности да разгръщат бойна готовност и да постигат колективни действия т във всички сфери на морския бой.


Причините за това са различни, казва авторът. Една от тях е географска - бившите съветски републики и сателити са предимно с континентален интерес и са на три доста различни морета. Друга е историческа - попълвали са редиците на служещите и са се готвили за война по различен начин. Трета е, че Западът не разбира докрай оперативния и културния контекст на бойните им флотилии и до днес почти няма фокусиран анализ за тях и за преизвикателствата пред модернизирането. Ако до анексирането на Крим това е било смятано за факт от посткомунистическата реалност, след това страните от Балтийско и Черно море се оказват на предната линия, изправени пред една агресивна Русия. А понеже нямаме ясна концептуална рамка, сме възпрепятствани да разберем идващи отвътре влияния, които пречат да се модернизират бойните флотилии на тези държави, казва Янг.


Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ


Слабостите на България


Сред недостатъците на българските военноморски сили Янг посочва още, че макар във Варна да има Център за морски операции и от 2012 г. САЩ да помагат той да се модернизира с брегови радари, няма Междуинституционален център за морски операции (IMOC). Поради това отбраната не получава допълнителна информация от радари и датчици на гражданските институции, а това се отразява на качеството на защитата и работата на минотърсачите. Плановете са били до края на 2019 г. България да се снабди и с апаратура за сигурни комуникации с MARCOM (обединеното военноморско командване на НАТО).


В анализа се дава и пример за проблем, често срещан и в другите посткомунистически страни. Става дума за механизма за обществени поръчки, "обикновено фокусиран върху платформи и пренебрегващ важни елементи като трениране и консумативи, което директно засяга способността на ВМС да създадат и поддържат нужното ниво на готовност". Така през 2011 г. се е стигнало до ситуацията., когато в края на март правителството решава да изпрати фрегатата "Дръзки" в операцията на НАТО "Обединен защитник" край Либия. Но поради недостиг на средства корабът, който иначе би трябвало да е в състояние на висока бойна готовност, отплава месец по-късно и се прибира след 5 седмици.


"Неспособността на министерството на отбраната да дефинира финансово плановете си за развитие блокира планирането във всички сектора на въоръжените сили", пише още Янг за наблюденията си за България. Тази липса на ефективно планиране, комбинирана с международната финансова криза, доведе през 2009 г. до спиране модернизирането на военноморските сили, защото правителството бе принудено да изостави поръчката за 4 френски корвети клас Gowind. План да се съживи тази поръчка бе спрян отново през 2017 г. Сегашните планове за модернизация предвиждат купуване на две корвети."


Според автора "оценката на българските военноморски сили демонстрира, че флотът остарява и няма достатъчни приоритети за финансиране, които да покрият много наложителното обучение и тренировки". В този контекст авторът цитира анализ на Дебра Сандърс от 2014 г. за бойните флотилии в Черно море, според който "тази ситуация едва ли ще се подобри в средносрочен план предвид досегашното представяне на отбранителните ведомства."


Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

© Пресслужба на Министерски съвет


Как е в Румъния


Оценките на Янг за Румъния - другата нова натовска държава в Черно море, са по-ласкави, но не много. Той говори за "известен напредък" в реформирането, но и за все още вкоренени съветски концепции в институционалното мислене за това как корабите ще се сражават и как да се управлява относително голяма флотилия. И тук промяната настъпва бавно заради безразличието на поредица правителства, продължаващото използване на непригодни за модерен морски бой кораби от времето на студената война, и архаична логистична система, поради което се получават едни концептуално объркани военноморски сили.


Недостигът на средства също си личи - купени са две британски фрегати, но през 2017 г. се провали опитът да бъдат оборудвани с модерни ракети, системи за защита на кораба и за водене на електронна борба. Поради това иначе модерните западни кораби не могат да се използват пълноценно в Черно море и са в открито море едва около половината от нужното за добро обучение време.


В Румъния структурата на финансирането е такава, че си върви работата на разни части от бойната флота, но сякаш разходите за бойна готовност за реални бойни действия е нещо, за което ще се мисли, като му дойде времето, се казва още в анализа. Засега способностите на флотилията не отиват отвъд наблюдение и охранителни мисии. Иначе Букурещ има амбициозни планове до 2024 г. да се сдобие с 3 подводници и 4 бойни кораба.


В момента България и Румъния не разполагат с годни за действие подводници, недостатъчен е и броят на самолетите за борба с подводници на противника, а и условията в Черно море за такава авиация са трудни. Двете страни рядко си сътрудничат, а според анализ на Януш Бугайски и Питър Доран от 2016 г. за отбраната в Черно море "има твърде малко регионалната интеграция на натовските държави, те рядко си взаимодействат и няма добре разработени планове за случай на руска военна интервенция, като България и Румъния не провеждат военноморски учения, нямат общо наблюдение или способности за ранно предупреждение, както и нямат план за колективна отбрана".


Авторите напомнят, че България би трябвало да е притеснена от евентуално прекъсване на трасетата за морска търговия, защото през Черно море се правят 80% от вноса и износа ѝ.


Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

© Пресслужба на Министерски съвет


Проблемите с Русия и Турция


Руското военно присъствие в Черно море беше значително още преди анексирането на Крим, а окупацията на полуострова и пренасянето там на ключови нападателни активи допълнително усложни военноморското планиране на НАТО, казва Янг. Негови колеги твърдят, че с противокорабните ракети на Крим и по бреговете на Краснодарския край Русия може да поразява морски цели върху една трета от Черно море.


Още преди анексирането на Крим програмата за превъоръжаване предвиждаше модернизация на Черноморския флот с 6 обновени подводници клас "Кило" (в Русия това са Проект 877 "Платус" и 636 "Варшавянка" - бел.ред.) и 6 фрегати от клас "Адм. Григорович" (проект 11356 има проблем с двигателите, защото те се произвеждаха в Украйна - бел.ред.)


Плановиците на алианса трябва да се съобразяват и с това, че има произтичащи от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. оперативни ограничения за кораби и техника, които идват извън района на Черно море. "Трябва да се вземе предвид и непредвидимостта на турската позиция при руски военни действия при сегашното управление на Партията на справедливостта и развитието."


Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

© Пресслужба на Министерски съвет


Кремъл се възползва от слабите правителства


Още преди 3 години Бугайски и Доран казват, че и в България, и в Румъния, генерирана от Кремъл пропаганда се възползва от лошото управление в двете страни, от ширещата се корупция, растящото социално неравенство и оформянето на прослойка в обществото, която не е спечелила нещо особено от пазарната икономика и членството в ЕС.


Московските медии непрекъснато твърдят, че членството в НАТО и ЕС не са подобрили жизнените условия на българи и румънци. Спонсорирани от Кремъл фактори водят кампании срещу светския характер на България и Румъния и против либералните ценности и в подкрепа на национализма, само за да отчуждят от европейския проект.още повече дезиориентирани граждани.


Русия непрекъснато подхранва и недоверие между натовските членове от югоизточния фланг, за да не могат те да действат заедно. Чрез енергетиката и други форми за натиск Москва изнудва София да не влиза в регионални формати за сигурност, в които да може да изгради ефективни военноморски способности.


Иначе казано, предупреждават Букайски и Доран, правителствата на България и Румъния не са подготвени за ситуации, в които чадърът на НАТО не се разгръща автоматично да ги защити от регионални заплахи за сигурността им.


Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

© nato.int


Балансът не е в полза на Запада


Настоящият баланс на силите в Черно море е далеч от това да е в полза на Запада. Опитите да се модернизират българският и румънският боен флот не успяват да създадат и поддържат необходимите оперативни способности, съответстващи на предизвикателствата, създавани от трупането на руска военна мощ, се казва в изследването.
Военноморските сили на двете държави са концептуално "разкрачени" между съветското наследство и западните концепции, а това говори за продължаващото присъствие на остатъчно влияние. Проблематична е например практиката да продължава да се поддържат на служба остарели платформи (каквато е речната флотилия) и да се смята, че те могат да са полезни с нещо в модерната морска война.


"Но най-голямото предизвикателство за алианса е политическата динамика в района. Това включва политически непредвидима Турция, както и политиката на България да откаже създаването на натовска черноморска флотилия, за каквато призоваваше бившият румънски министър на отбраната - на основание, че българите не искат да дразнят Русия, към която мнозина от тях са благоразположени.


Така неблагоприятното географско положение, създадено от това, че Русия завзе Крим, както и политическият разнобой сред държавите от НАТО, оставя румънският военен флот изложен на заплаха и нуждаещ се от силна съюзническа подкрепа и модернизиране. Без съмнение алиансът трябва да продължи политиката, започната след анексирането на Крим - по-често влизане в Черно море и възползване от разполагане на съществуващите изнесени възможности, които не попадат в Конвенцията от Монтрьо, каквито са самолетите за морско патрулиране."


Бугайски и Доран посочват още нещо - изглежда НАТО е склонна да подкрепя една полуинтегрирана структура за Румъния, България и Турция и да финансира модернизиране на инфраструктурата. Това означава фокус върху ротационно възушно патрулиране, а при провокационни военни действия на Москва - разполагане на противокорабни и зенитни ракетни комплекси в България и Румъния, които не попадат под ограниченията на Конвенцията от Монтрьо.

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  Колкото и да се пънете, изборите сте ги загубили катастрофално. Пазете си здравето, че Здравната каса ще я демонополизират.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 821 Неутрално

  С пр...я боя не става.За боен флот са нужни пари и то не по малко от тези за авиацията.
  Правят се анализи,но никак не е евтино да се направи пълно превъоръжаване на армия.Благодарим за анализа,но....

 4. 4 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 821 Неутрално

  С пр...я боя не става.За боен флот са нужни пари и то не по малко от тези за авиацията.
  Правят се анализи,но никак не е евтино да се направи пълно превъоръжаване на армия.Благодарим за анализа,но....

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  и как бавно и полека 2% пораснаха на 4% от БВП

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2629 Весело

  Анализът на Бугайски и Доран фатално изпуска доктрината на платноходките, която е основополагаща във военоморската стратегия на България. Ако бяха запознати с тази стратегема нямаше да пишат толкова кахърно.

  Всеки подобен анализ трябва да започва с избрани цитати от "Андрешко", "Бай Ганьо", "Хитър Петър" и "Лъжлив Съби".

 7. 7 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 340 Весело

  След като тиквоча плати за реквизита на "Тоp Gun" над 2 млрд.$ сега може да поиска търг за реквизита на Титаник... за още толкова 😂
  —цитат от коментар 1 на От Банкя с любов


  То поне яхти да имаше, нали това беше важното? Ето в другата статия за Черна Гора, там било "рай за яхти".

  Изоставаме...!? 😕

  (не се чете)
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  В момента върви някакво международно учение във Варна. От корабите, които се движат, българските се познават отдалеч по огромния пушек. При другите кораби пушекът е едва забележим.
  Така че навсякъде трябват пари...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1288 Весело

  "Български вътрешни политически разногласия за бъдещето на въоръжените сили оставиха армията ..."

  - Преди нямаше разногласия, бре. Единодушието за техника, въоръжена с прашки беше по-широко дори от единодушието около амнистията на Станишев. :)

  "Янг е наблюдавал през 2008-2011 г. ..." - Ми да се беше поинтересувал поне малко и за времето преди това. :)

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Ами не е баш така. При 120 милиарда БВП 2% са 2.4 милиарда, а армията в последните 10 години никога не е харчила дори половината от това.
  Сметката показва, че при 2% от БВП за бюджета на МО, могат да се дават по 1 милиард годишно за ново въоръжение и в следващите 10 години да се превъоръжи цялата армия.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ е остарял, и надебелял. А страната ни се задушава в мечешката прегръдка на отвратителната русофилия. Която задушава, и убива всяка някаква малко по-нова идея. И това е видно дори и във форума.

 12. 12 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 340 Любопитно

  С пр...я боя не става.За боен флот са нужни пари и то не по малко от тези за авиацията. Правят се анализи,но никак не е евтино да се направи пълно превъоръжаване на армия.Благодарим за анализа,но....
  —цитат от коментар 4 на gobay


  Е, то за кой род войски не са нужни? Добре, че все още се облягаме на инвентара на НРБ, за повечето техника.

  Вчера имаше статия, за бронетранспортьори. Днес за морски съдове. Утре може да има за нещо друго...

  И така, ще си останем само с показухата, на отделни съкратени бройки супер- дупер луксозни играчки, с което армията няма да стане по- силна и/или отбранително способна.

  (не се чете)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Пак риторичен въпрос - къде са професионалистите тук;всичките ли чакат да дойде пенсионирането; всички ли доработват при разни мутри.
  Ръботата по възсстановяването на Българската армия е започнала буквално веднага след Ньойския договор. 30 години (!) след краха на държавата в края на Студената война България е, на практика, без въоръжени сили; 30 години нацията не е в състояние да излъчи кадърни офицери, които да ударят по масата /и не само/. До къде се докарахме ...

 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Пак риторичен въпрос - къде са професионалистите тук;всичките ли чакат да дойде пенсионирането; всички ли доработват при разни мутри.
  Ръботата по възсстановяването на Българската армия е започнала буквално веднага след Ньойския договор. 30 години (!) след краха на държавата в края на Студената война България е, на практика, без въоръжени сили; 30 години нацията не е в състояние да излъчи кадърни офицери, които да ударят по масата /и не само/. До къде се докарахме ...

 16. 16 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#12] от "Бойчо Огнянов":

  Нали това пиша и аз,че не е евтино превъоръжаването на армия? Под армия разбирам всички видове военни сили.

 17. 17 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 340 Весело

  А страната ни се задушава в мечешката прегръдка на отвратителната русофилия. Която задушава, и убива всяка някаква малко по-нова идея. И това е видно дори и във форума.
  —цитат от коментар 11 на historama


  Е, как така не ни задушаваше, когато беше на върха си? Или тогава пък ни задушаваше, с достатъчно оръжия?

  https://youtu.be/dbbqUq1qaxE

  Някакво сравнение със сега?! 🙄

  (не се чете)
 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Проблемът както се вижда е в две направления. Нямаме достатъчно ракети за корабите и на душата и авторът изключва Турция от НАТО. Така, че да ни продават модерни ракети и да определят Турция къде е. Иначе на последното учение сме изкарали 18 "кораба", което мене не учуди. Аз мислех, че имаме 2.

 19. 19 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 340 Весело
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 86 Любопитно

  Колко му е да отделим 2-3 милиарда и за бойния флот!?
  Ние сме малък,но много богат народ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2329 Весело

  Ех, ако г-н Плевнелиев ни беше още президент, а господата Митов, Ненчев и Трайков бяха още министри, сега щяхме да си имаме черноморска флотилия, с която щяхме да окупираме...извинете...освободим и демократизираме Крим :)

  Бог да благослови Америка за България!
 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 843 Неутрално

  "В анализа се дава и пример за проблем, често срещан и в другите посткомунистически страни. Става дума за механизма за обществени поръчки, "обикновено фокусиран върху платформи и пренебрегващ важни елементи като трениране и консумативи, което директно засяга способността на ВМС да създадат и поддържат нужното ниво на готовност"."

  Аще по-ясно това се вижда във ВВС.
  Току-що купихме скъпата платформа.
  Консумативите и тренировките ги пренебрегваме.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Понеже ще си модернизираме и флота за следващите 15 години със сигурност оставям русофилите, които да основни коментиращи пак щом става въпрос за армия и Русия да се порадват малко.
  2% от БВП за следващите 15 години ще са около 66 милиарда долара. Има за техника има за заплати и 1 милиард за тренировки на 70 000 армия за която няма да намерим толкова хора.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално
 25. 25 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 536 Разстроено

  Защо пък не си купим самолетоносач да си разхождаме 8-те самолета!?!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  ДНЕС ли открихме ТЕЗИ дефекти на родният боен флот???

 28. 28 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Справедлив и точен анализ. Надеждата е изследването и изводите на специалиста от САЩ да са подробно проучени в МО и да се набележат практически действия. Съмнявам се, че в близките години ще може бъде направено нещо поради огромната липса на пари. А флотът заслужава внимание.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  " В момента България и Румъния не разполагат с годни за действие подводници, недостатъчен е и броят на самолетите за борба с подводници на противника, а и условията в Черно море за такава авиация са трудни. Двете страни рядко си сътрудничат, а според анализ на Януш Бугайски и Питър Доран от 2016 г. за отбраната в Черно море "има твърде малко регионалната интеграция на натовските държави, те рядко си взаимодействат и няма добре разработени планове за случай на руска военна интервенция, като България и Румъния не провеждат военноморски учения, нямат общо наблюдение или способности за ранно предупреждения, както и нямат план за колективна отбрана"."

  Както вече е писано, модернизация на отделните родове войски у нас не се е случвала от повече от половин век ! Всичко плаче за превъоръжение - от самолетите, до ракетните войски и флота ни, но всеки сектор иска милиарди и именно те са ни проблема, а не подобни коментари, които само констатират очевадното ! При постоянна политика и заделяне на разумни средства според възможностите ни, в рамките на цикъл от 10 години, може да поставим добра основа за модернизация на войската, но този процес трябва да продължава непрекъснато....а не е само тя !

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално


  Поляците също имат остарели военни кораби и за да са що горе в час бяха се обърнали към ФРГ по линия на НАТО да тренират на германски кораби.

  В герм. медии коментарът беше: "Баси тия наистина са зле щом се обръщат към нас!"

 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Анализът е ясен, със сигурност от военното министерство знаят най-добре за проблемите, но какво да се направи като доскоро никой не се интересуваше от състоянието на армията.
  Сега, слава Богу, започнаха да се отделят някакви средства и според мен разумно.

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 263 Неутрално

  То навремето, когато давахме 12% от БВП за армията нямахе нормален флот, та сега ли

 33. 33 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Защо пък не си купим самолетоносач да си разхождаме 8-те самолета!?!
  —цитат от коментар 25 на Nikolay Savov


  Защото не сме като матушката ти да чадим и да ръсим самальоти на дъното на Средиземно море.

 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  В коментара е споменат един основен дефект на българската отбранителна политика - хаотичност и неорганизираност на звената, некоординираност на военната и цивилната компонента. Всъщност именно непрофесионализмът и работата на парче, когато лявата ръка не знае какво прави дясната - това са типични черти на българското управление през годините след 1945, та до днес.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 86 Любопитно

  [quote#33:"gianni"][/quote]

  Остави го тоя популизъм!
  За да сме в крак с времето,българите спешно имаме нужда и от космодрум!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 36. 36 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#21] от "Günther":

  Левашкият ти хумор е крайно неуместен.. Само на 200 км на североизток им аедна свръхагресивна, въоръжена до зъби империйка на злото, която може да бъде спряна само с еквивалентна боеспособна армия. До 2014 г. и аз мислех въоръжаването ни до излишен лукс, но след като Русия показа, че международните договори за нея струват колкото руло тоалетна хартия, опастността от руска агресия се усили неимоверно. Лошото за нас е, че самото НАТО е като пробита тенджера и дори на запад не се знае кой с кого е, а икономическите интереси дори заглушават здравия разум. Не виждам какъв е проблемът богатите в НАТО да ни подаряват, а не да продават остарялата си бойна техника, както го прави Путин за Сърбия.

 37. 37 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#34] от "PavelCZ":

  Хич не е хаотично, а е много добре организирано. Вече 30 години се прави се всичко възможно, само и само да не се закупят бойни средства за армията, военно-въздушните сили и флота. Пръскат се над милиард годишно за поддръжка на музейна съветска техника и гласоподаватели на БСП от рода на форумния "дядо Добри".

 38. 38 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 340 Любопитно

  От друга страна... Кяч 22? 🤔 Интересен анализ:

  "Военните печалбари и краят на американския военен индустриален комплекс" https://is.gd/k33CNJ

  "Въпреки че в момента, в който САЩ все още са водещи в света по отношение на разходите за отбрана, икономиката на САЩ вече не е в състояние да подкрепи цялата технологична пирамида дори във време на сравнителен мир и просперитет ..."

  Системата, ступид! 🤷‍♂️

  (не се чете)
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До 14:"ivangabrovo".... 30 години (!) след краха на държавата в края на Студената война България е, на практика, без въоръжени сили; 30 години нацията не е в състояние да излъчи кадърни офицери, които да ударят по масата /и не само/. До къде се докарахме ....."

  До там, докъдето ни заведоха некадърниците с пагони все възпитаници на варшавския договор (изкарали западни школи, но като малоумници гледащи към Масква)

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До 37:"gianni".... Вече 30 години се прави се всичко възможно, само и само да не се закупят бойни средства за армията, военно-въздушните сили и флота. Пръскат се над милиард годишно за поддръжка на музейна съветска техника и гласоподаватели на БСП от рода на форумния "дядо Добри"...."

  А може би по-точно ще е 10 години.
  При БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#33:"gianni"]
  —цитат от коментар 35 на Лъчезарен русофоб
  Остави го тоя популизъм!За да сме в крак с времето,българите спешно имаме нужда и от космодрум![/quote]

  Вие имате нужда от здравни услуги, бре! Наистина ли смятате, че плешивия фюрер ще върне партийните секретари и пенсиите на активни борци. Това е положението дрогарьо, немá куфарчета за всички. Остава ви да жалите по форумите от сутрин до вечер и да чакате да падне англо-саксонския империализъм.

 42. 42 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Анализа, може и да е добър, но Дневник го е пляснал за водеща новина, защото имат задни мисли, които всички знаем.

  Иначе за флота, в Черно море Нато може да държи постоянно само румънски, български и турски кораби. Ако ги устройва повечето да са турски - ок. Ако не - да измислят някаква схема. Не ми се струва правилно България да плаща за сигурността на Австрия, да речем.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 43. 43 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 447 Неутрално

  "Малка, но модерна войска" - това го чувам периодично от 20 години...
  Войската е малка, но армията паразити и папкаджии около нея е огромна.

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#36] от "Oggie Petkov":

  Аз съм против първо да ни подаряват и второ стара бойна техника. Няма никаква полза. Един Ф-16 блок 70 се равнява на 5 стари португалски кошничка дето искахме да вземаме преди 5 години. Второ по 2% от БВП да заделяме за отбрана можем да си плащаме. Когато си плащаш и не просиш те и уважават. След като те уважават лихвите по нашият дълг последната сесия бяха на 0,41%.
  България плаща 8 самолета без сътресения и даже както казах бюджетът пак ще е на излишък тази година.
  Освен това по Маахдтрихските критерии за държавен дълг българската държава разполага в момента със 100 милиарда лева. 50 милиарда валутен резерв и 50 милиарда има право на държавен дълг.
  България е нетен външен кредитор със 4,3 милиарда евро. (ред 199 от макроикономически индикатори на БНБ)
  В резултат на това и Локхийд Мартин ще инвестира в супер разработката ни -ударен дрон освен Израел и ще печелим от тази си разработка.

 45. 45 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  флота пречи на туризма и блъгаро-савецката дружба, Боко иска да гледа яхтите на олигарсите в морето

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#42] от "Жълто паве":

  морските граници на Австрия са добре защитени...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  За съжаление в дневник липсават подобни анализи, а и като гледам нивото на коментарите, явно България се държи като държава без морски излаз. От години се говори за тези пусти самолети, колко били важни за нас, че за НАТО че за съюзниците... Еми не, не са толкова важни, в Европа има стотици самолети, които могат да долетят в рамките на минути. Това което липсва на НАТО са морски сили в Черно море. В случай на евентуален конфликт, откъм Черно Море сме напълно оголени, на фона на Крим, Грузия, проруска Турция си граничи с национално предателсво.

 48. 48 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#17:"Бойчо Огнянов"][/quote]
  Ех гадни комунаги , все пак е 1981 - трябвало е да пуснат само Миг 17 , а те взели че пуснали на парада и Миг 21 (руската алтернатива на "новия" Ф 16 ) .

  Според Световната банка българската икономика губи 1,3 милиарда евро годишно заради ромите
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5425 Неутрално

  Борисов иска яхти, т.е. транспортни средства. Такива и купува - заместители на джиповете по пътя.
  Нормално, той е шофьор...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До 47:"zxp53317185"....За съжаление в дневник липсават подобни анализи, а и като гледам нивото на коментарите, явно България се държи като държава без морски излаз......"

  Без морски излаз, да...++++++++++++
  Да не говорим, че в публичното пространство се налага една омраза към Източна България, дори и към хората живеещи там. Крещят по форуми и медии за бойкот, а в същото време все повече и повече руснаци изпълват морските градове, улици, магазини (1/4 от пазаруващите в Кауфланд и Лидл са руснаци с колички).
  В същото време задръствания по КПП-тата на юг, непрекъснато строителство на магистрали на юг, под претекст че от ЕС настоявали за тях. С мъка се завърши строителството на една -единствена магистрала за морето, перманентно в ремонт, и само 15 км построени за цели 30 години по АМ Хемус: 10 км при Костов, и 5 км при Борисов (за 10 години).

 51. 51 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#42] от "Жълто паве":морските граници на Австрия са добре защитени...
  —цитат от коментар 46 на Opportunity


  Остави ги, и те са едни предатели...

  "Österreich: «Путинската железница» си осигури един от най-добрите експерти в Европа

  Бившият ръководител на австрийското правителство Кристиан Керн се присъединява към борда на директорите на РЖД (руските железници), съобщава Österreich. Преди да встъпи в длъжност, той оглавява „Австрийските железници“ и успява да ги превърне в печелившо предприятие, отбелязва изданието.

  Сега всичко е официално: бившият федерален канцлер на Австрия Кристиан Керн се присъединява към борда на директорите на РЖД, съобщава австрийският вестник Österreich." https://is.gd/qd7ycU

  (не се чете)
 52. 52 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 690 Весело

  Боко на морски круиз ..... никаква файда за флота, само тена му ще стане .....по плътен.

 53. 53 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Бе "проблемите" с бойния флот малко се преекспонират. През -ти век България води войни на практика без флот. При това две от тях срещ-у "могъщите морски сили" в Черно море Турция (1912-13г) и Русия (1915-17г). Липсата на флот у нас и наличието му у противника, не е повлияло на хода на бойните действия.
  Черно море е затворено море, а българският бряг в по-голямата си част е скалист и не много подходящ за десантни операции. На България й трябват кораби за брегова охрана, минни заградители, миночистачи и съвременни противокорабни ракетни системи с наземно базиране, ПВО и добре въоръжени ВВС. Подводниците са излишен лукс.
  Що се отнася до руския ЧФ, то упражнението, което му се отдава най-добре е....... самопотапянето. В последните 150 години, поне три пъти.
  1854, 1918, 1942.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#21] от "Günther":Левашкият ти хумор е крайно неуместен.. Само на 200 км на североизток им аедна свръхагресивна, въоръжена до зъби империйка на злото, която може да бъде спряна само с еквивалентна боеспособна армия. До 2014 г. и аз мислех въоръжаването ни до излишен лукс, но след като Русия показа, че международните договори за нея струват колкото руло тоалетна хартия, опастността от руска агресия се усили неимоверно. Лошото за нас е, че самото НАТО е като пробита тенджера и дори на запад не се знае кой с кого е, а икономическите интереси дори заглушават здравия разум. Не виждам какъв е проблемът богатите в НАТО да ни подаряват, а не да продават остарялата си бойна техника, както го прави Путин за Сърбия.
  —цитат от коментар 36 на Oggie Petkov


  Докато използваш простотии от рода на имеперия на злото ще си останеш на нивото на форумната политпропаганда.

 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3363 Любопитно

  До коментар [#41] от "gianni":

  Като следя изпълненията на тиквата - вожд, въвеждането на чл. 1 е въпрос на време. А мераклиите за партийни секретари, вече са се наредили на опашка, да му целуват задните части. И се изявяват като последна инстанция във форума.

 56. 56 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  . Липсата на флот у нас и наличието му у противника, не е повлияло на хода на бойните действия.Черно море е затворено море, а българският бряг в по-голямата си част е скалист и не много подходящ за десантни операции.
  —цитат от коментар 53 на Родолюбец  Ето това имах предвид. За някои хора Черноморието е като някакъв придатък на България, нещо излишно и несъществено. Освен че всичко написано в коментара не е верно, е много, много тъжно. Ако ние сами не можем да стопанисваме и не уважаваме тази територия със сигурност ще се намерят доста желаещи да го направят.

  А относно това от какво се нуждаят ВМС, ами хайде най - накрая да се проведе един истински дебат. Точно това липсва. Държавата няма абсолютно никаква стратегия в тази насока.

 57. 57 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Да приемем , че смятат Русия е врага на НАТО.
  Ами бюджета на НАТО е 10 пъти по-голям от този на Русия, за какво тогава да продължаваме да го увеличавеме.
  Много просто, защото нямаме обща отбрана на ЕС

  Сега принуждават най бедната страна в ЕС да дава по 2% от БВП, а Германия в момента влага в отбрана по 1% и не спазва изискванията, а е от най богатите страни

 58. 58 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2066 Любопитно

  Когато средната пенсия в страната е 200 долара, за какви кораби и подводници говорим.
  От кого ще се пазим , като дори и бежанците не искат в Гърция и България

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ето това имах предвид. За някои хора Черноморието е като някакъв придатък на България, нещо излишно и несъществено.
  —цитат от коментар 56 на zxp53317185


  И от къде направи извода, че Черноморието е излишен и ненужен придатък на България?!?!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 61. 61 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Неутрално

  А относно това от какво се нуждаят ВМС, ами хайде най - накрая да се проведе един истински дебат. Точно това липсва.
  —цитат от коментар 56 на zxp53317185


  Ами хайде де. Темата е много подходяща за целта. По-горе съм написал моето мнение. Дай и ти твоето.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 62. 62 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#60] от "Родолюбец":

  Аз са себе си този извод не съм го правил, правя го тълкувайки незаинересоваността на обществото по подобни теми (коментари 60, за самолети над 300).

  Ето от това съждение е добър пример :

  "Липсата на флот у нас и наличието му у противника, не е повлияло на хода на бойните действия.
  Черно море е затворено море, а българският бряг в по-голямата си част е скалист и не много подходящ за десантни операции."

  Първо не е верно. Прочети за балканската война, Дръзки, Хамимидие. Какво е щяло да се случи с Варна. Флотът определено е изиграл роля, ако е бил по - мощен, кой знае, можеше да изиграе и много по - положителна.

  Нататък, първата световна. Тогава в Черно море за щастие не сме били сами, имало е немски и турски сили в наша подкрепа. Особено немските са изиграли роля в прогонването на руския флот. Чак по - нататък идва спогодбата от Монтрьо, която би трябвало да уреди баланса в Черно Море.

  В момента има ли баланс ? Според мен не. България какво прави по - този въпрос ?

 63. 63 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Никой не понесе политическа и наказателна отговорност за потрошаването на парите на данъкоплатците за фрегатите втора употреба, които така и не можаха да влязат в режим на боеготовност и са на края на експлоатационния си срок.
  Нещо подобно ще се случи и с изтребителите с половин оръжейно обезпечение.
  Гигантска корупционна схема за харчене на народни пари без реално повишаване отбранителната способност на армията.

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Проблемът на нефелните ви левичарски идеи не е руспфилиятя(не съм русофил,разбира се) Просто имате нефелна идеология,към която за цвят прислвмчвате русофобство.Дори обвинявате всеки,който не ви харесва Джендър,ЛГБТ ,имигранти,и всякакви леви идеологии,за русофил.После се чудите защо ви е такъв резултата на избори?!Ами отблъсквате хората,които искат нормален живот.

 65. 65 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#61] от "Родолюбец":

  Еми изброеното от Вас, е нужно, но определено не мога да се съглася че подводният флот е ненужен лукс. От моя гледна точка е напълно необходим. Под подводен флот, естесвено имам предвид нискък клас подводници, не такива с крилати или балистични ракети. Малък, модерен подводен флот, от 2 до 3 дизел-електрически подводници, с малък обхват, сензори и противокорабно оръжие. За разлика от изброеното от вас, няма да са статични или лесно откриваеми и биха внесли елемент на изненада за евентуален противник. И не на последно място - не биха били толкова скъпи, в сравнение със закупените самолети, нито като поддръжка, нито като цена на придобиване.

 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  Някаква каша ви е в главата.И Бургас е "юг " ,а на там има магисърала от София и.много инвсетиции са насопени нтам.Никой не мрази И.България.

 67. 67 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Не само бойния флот, а и цялата армия е съсипана заради политиците. Те решиха, че щом сме в НАТО нямаме нужда дори и от армия и я сведоха до смешните 25 хиляди личен състав, а бойната техника от 30 години не е обновявана. Напротив - само се реже и дори и това, което е можело да се използва вече го няма.

 68. 68 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#60] от "Родолюбец":Аз са себе си този извод не съм го правил, правя го тълкувайки незаинересоваността на обществото по подобни теми (коментари 60, за самолети над 300). Ето от това съждение е добър пример : "Липсата на флот у нас и наличието му у противника, не е повлияло на хода на бойните действия.Черно море е затворено море, а българският бряг в по-голямата си част е скалист и не много подходящ за десантни операции." Първо не е верно. Прочети за балканската война, Дръзки, Хамимидие. Какво е щяло да се случи с Варна. Флотът определено е изиграл роля, ако е бил по - мощен, кой знае, можеше да изиграе и много по - положителна. Нататък, първата световна. Тогава в Черно море за щастие не сме били сами, имало е немски и турски сили в наша подкрепа. Особено немските са изиграли роля в прогонването на руския флот. Чак по - нататък идва спогодбата от Монтрьо, която би трябвало да уреди баланса в Черно Море.В момента има ли баланс ? Според мен не. България какво прави по - този въпрос ?
  —цитат от коментар 62 на zxp53317185


  Сега. По темата Дръзки- Хамедие, земи да прочетеш малко повече ти.
  "Българските миноносци са наречени „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Строги“, „Летящи“ и „Шумни“ и заедно с учебния крайцер „Надежда“ представляват основата на неголемия български боен флот през Балканските и началото на Първата световна война. Миноносците и крайцерът формират Подвижната отбрана на Флотилията и Морската част. "
  Те това е целия ни флот. Има и няколко лодки, но .....
  "Надежда" е наречен "крайцер", колкото за авторитет.

  ( По своите характеристики той е авизо-миноносец, но тъй като е най-големият български боен кораб за времето си, е наричан крайцер (кръстосвач). Използва се главно като учебен кораб. През 1912 година е повреден при засядане при Анхиало, а започналите войни стават пречка за пълноценното му ремонтиране).

  Не е участвал в сражения.
  Атаката на "Хамедие" няма някаква съществена роля за хода на войната. Резултатът е пресичане на транспорта от Румъния към Турция. Нищо повече.
  Битката е Безспорна Гордост за нашите военни моряци, които се справят с превъзхождащите сили на турския флот. 4-ри торпедни катера срещу един крайцер, придружаван от 4-ри контраминоносци.

  През ПСВ - набързо:

  "9 март 1916 – от българско минно заграждение край Варна е потопен руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин“.

  13 декември 1916 – Провежда се най-големия отбранителен морски бой във военноморската история на България с участието на брегова морска батарея, самолети от водохвърчилната станция и единствената българска подводница срещу отряд бойни кораби на Русия, бомбардиращи град Балчик"

  Както виждаш, моето мнение се основава на познаване на историята. За разлика от твоите "общи приказки"

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  В Черно море най-модерен и силен флот има Турция, след нея е Русия, другото са гемики.
  Що се отнася обаче до ударна мощ и боеспособност, Русия е без флота може да унищожи всякаква друга флотилия в Черно море. Дори и целия 6-ти американски флот да е , нещата не се променят даже стават по зле, защото ще бъдат думнати за минути с тактическо ядрено оръжие. Затова тоя американски флот рядко припарва даже в района на Гърция.
  А нас да ни карат да купуваме втора употреба корита за милиарди си е демагогия.

 70. 70 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ние нямаме флот. За съжаление. Пехота също почти не ни остана, а искаме авиация и флот.
  Ентусиасти.

 71. 71 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#36] от "Oggie Petkov":

  "Не виждам какъв е проблемът богатите в НАТО да ни подаряват, а не да продават остарялата си бойна техника, както го прави Путин за Сърбия."

  И аз не виждам проблем, ама не го правят ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 72. 72 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#68] от "Родолюбец":

  Ама това което си го постнал по никакъв начин не доказва твоето твърдение, тъкмо обратното. Имали сме малък флот, без който щяхме да сме по - уязвими, и съответно по - силни ако беше по - голям.
  Под "някаква съществена роля за хода на войната" не знам какво имате предвид, но е щял да направи Варна на кайма, не знам но за вас явно това не е значително.
  А това вашето "познаване на историята" първо че е доста спорно, второ че сте абсолютно неспособен да извадите анализ и оценка на случилото се, можете само да изредите редица факти и това е .

 73. 73 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#61] от "Родолюбец":Еми изброеното от Вас, е нужно, но определено не мога да се съглася че подводният флот е ненужен лукс. От моя гледна точка е напълно необходим. Под подводен флот, естесвено имам предвид нискък клас подводници, не такива с крилати или балистични ракети. Малък, модерен подводен флот, от 2 до 3 дизел-електрически подводници, с малък обхват, сензори и противокорабно оръжие. За разлика от изброеното от вас, няма да са статични или лесно откриваеми и биха внесли елемент на изненада за евентуален противник. И не на последно място - не биха били толкова скъпи, в сравнение със закупените самолети, нито като поддръжка, нито като цена на придобиване.
  —цитат от коментар 65 на zxp53317185


  При съвременните противо(подводни) лодъчни средства, разположени както на кораби, така и на самолети, тези подводници ще бъдат лесни за откриване и унищожаване. Романтиката по подводниците е разбираема, но в съвременните условия на развитие на противо подводниковите средства, обричаме екипажите на сигурна смърт. Камикадзе на 21-ви век.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  А относно това от какво се нуждаят ВМС, ами хайде най - накрая да се проведе един истински дебат. Точно това липсва. Държавата няма абсолютно никаква стратегия в тази насока.
  —цитат от коментар 56 на zxp53317185


  И кой ще дебатира?

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До коментар [#68] от "Родолюбец":

  На 15.15.1915г. руски флот идва да бомбардира Варна, от позиция на 15 км от града, защото им е било известно, че Шнайдера на позиция на север от Варна е стрелял до 12 км. Добре че недалече е имало няколко немски подводни лодки, и са разгонили руснаците.
  Разбира се даже и за днешната бг русофилия подобна опасност няма, тъй като рашистанците били освободители.

 76. 76 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ...нещата не се променят даже стават по зле, защото ще бъдат думнати за минути с тактическо ядрено оръжие. Затова тоя американски флот рядко припарва даже в района на Гърция.
  —цитат от коментар 69 на .


  Матушката ти, както и Германия след Първата световна война, не разбра, че е загубила Студената война и че е дошло време да кротне. Както и Германия тя обвинява ръководството на държавата в предателство и смята, че СССР-то се е разпаднало несправедливо. Както и Германия обаче, така ще бъде навряна там където не изгрява слънце, че поне сто години след това ще забрави за кражба на чужди територии, за фюрери, за генерали, за медали. Ще кротне и ако не отдаде на баяришник, руският мужик най-после ще се замогне.

 77. 77 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":Някаква каша ви е в главата.И Бургас е "юг " ,а на там има магисърала от София и.много инвсетиции са насопени нтам.Никой не мрази И.България.
  —цитат от коментар 66 на yanne


  перманентно в ремонт. Всъщност тя е достроена, само достроена, при милиардите еврофондове за вече 12 години. и все в ремонт

 78. 78 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е,как остарял?
  Нали американците ни подариха 4 моторни гумени лодки...

 79. 79 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 643 Неутрално

  В момента сме с голо дупе насочено към морето. Причината е ясна - незаинтересованост на политиците . Едни от тях като крадлив дедо купиха фрегати , които не стават за нищо, други поради геополитическите си пристрастия на изток и юг мълчаливо гледаха какво става с флота ни.

 80. 80 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  черно море е сравнително малко и може да бъде покрито от противокорабни ракети на брега, което прави притежаването на много кораби скъпо и безполезно начинание поне за България

 81. 81 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Има една хубава книга, казва се "Българските кораби", изд.1981 г., автор кап. Илия Тодоров. Книгата е подчинена като цяло на соцпропагандата, но тъй като историята не може да лъже, очертава развитието на БГ военен флот от Освобождението до оня период, когато флотът бе зареден със съветски бойни единици. След освобождението се проследява оборудването с руски трофейни кораби, по-късно с катери от Франция и Германия. Става дума за крайцера "Надежда", торпедоносците "Дръзки", "Смели" и т.н., катери "Люрсен", както и управлението на флота от Пол Пишон и разбира се, както сега, съмненията за корупция и нечисти сделки, но нищо недоказано. През соца, братската ръка на СССР, крайцерите "Желязнеков" и "Озорной", преименуван на "Георги Димитров", по-нататък няколко миночистача, торпедни катери и стражеви кораби. Това и е флотът ни до 1989г.

 82. 82 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Пак риторичен въпрос - къде са професионалистите тук;всичките ли чакат да дойде пенсионирането; всички ли доработват при разни мутри.Ръботата по възсстановяването на Българската армия е започнала буквално веднага след Ньойския договор. 30 години (!) след краха на държавата в края на Студената война България е, на практика, без въоръжени сили; 30 години нацията не е в състояние да излъчи кадърни офицери, които да ударят по масата /и не само/. До къде се докарахме ...
  —цитат от коментар 14 на ivangabrovo


  май френд, оня ден от някъде ми попадна.....купон за хляб от 1996....то до 2000 беше толкова зле положението, че спасявахме държавата , ти модернизация на армията....после ни захлупи най- голямата финансова криза от голямата депресия 2007-2012.....така, че хубаво е да се пишат разни неща, ама като няма пари няма, и да тропаш по масата и да не тропаш.....

  аз лично без да съм герберунгел съм доволен, че ще платим самолетите на един път, поне да се знае че са платени

 83. 83 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#68] от "Родолюбец":Ама това което си го постнал по никакъв начин не доказва твоето твърдение, тъкмо обратното. Имали сме малък флот, без който щяхме да сме по - уязвими, и съответно по - силни ако беше по - голям.Под "някаква съществена роля за хода на войната" не знам какво имате предвид, но е щял да направи Варна на кайма, не знам но за вас явно това не е значително. А това вашето "познаване на историята" първо че е доста спорно, второ че сте абсолютно неспособен да извадите анализ и оценка на случилото се, можете само да изредите редица факти и това е .
  —цитат от коментар 72 на zxp53317185


  Сега. Хамидие е охранявал конвой товарни кораби.
  Войната се е решавала на сушата и приключва с пълна победа на българската армия, като на практика България няма флот. Пак да повторя- 6 (шест) торпедни катера. Тези торпедни катери, заедно с лодките за минно заграждане и бреговите батареи са свършили отлична работа по защита на черноморското крайбрежие. Така че, и анализа, и изводите са точни и логични. Без мощен флот с добро водене на съществуващите малки кораби, задачата е изпълнена блестящо.

  Затова и сега големи кораби не ни трябват. Ние не можем да построим флот, съизмерим с турския или руския. Затова основна задача на нашите ВМС е осигуряване на отбраната на българското крайбрежие от нападение откъм море. За това са необходими патрулни кораби въртолетна авиация за разузнаване и спасяване в мирно време, ВВС за въздушно прикриване и удари по надводни цели, съвременни ПВО системи и противокорабни ракетни установки, базирани на сушата, стационарни и подвижни.
  Накратко: Българската военно-морска доктрина, трябва да е изцяло отбранителна.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 84. 84 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#47] от "zxp53317185":

  ''В случай на евентуален конфликт, откъм Черно Море сме напълно оголени''

  и като сложиш 5 кораба, освен за пушечно месо и ламарина за няколко десетки милиарда какво ще остане?

  ако имаш малък флот реално няма никакъв смисъл от него, не случайно страните с реален истински военен флот са 4 - САЩ, Русия (най- вече подводен), Великобритания и Франция

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Бе "проблемите" с бойния флот малко се преекспонират. През -ти век България води войни на практика без флот. При това две от тях срещ-у "могъщите морски сили" в Черно море Турция (1912-13г) и Русия (1915-17г). Липсата на флот у нас и наличието му у противника, не е повлияло на хода на бойните действия.Черно море е затворено море, а българският бряг в по-голямата си част е скалист и не много подходящ за десантни операции. На България й трябват кораби за брегова охрана, минни заградители, миночистачи и съвременни противокорабни ракетни системи с наземно базиране, ПВО и добре въоръжени ВВС. Подводниците са излишен лукс.
  —цитат от коментар 53 на Родолюбец


  В 10-ката.

  От поне 10-тина години има противокорабни ракети с обсег над 300 мили. А нашата икономическа зона в най-широката и част е около 100-тина мили.

  Т.е. с няколко мобилни брегови ракетни комплекси можем да покрием цялата си икономическа зона 3 пъти. Това решава въпроса с големите надводни съдове.

  За малките такива (диверсанти, контрабандисти, имигранти) ни трябват високоскоростни патрулни катери като израелската Двора 3. Развива скорост от 45 възела (над 80км в час) и е въоръжена с ракети Хелфайър така, че може да се справи дори и с по-големи съдове.

  И, последно, за борба с подводници ни трябва да купим един комплект за борба с подводници за френските хеликоптери дето иначе са много модерни, но по навик ги взехме без каквото и да е въоръжение. И да постегнат (и ъпгрейднат) съществуващите подводни сонари, които са инсталирани край военоморските бази. Това е.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#11] от "historama":Проблемът на нефелните ви левичарски идеи не е руспфилиятя(не съм русофил,разбира се) Просто имате нефелна идеология,към която за цвят прислвмчвате русофобство.Дори обвинявате всеки,който не ви харесва Джендър,ЛГБТ ,имигранти,и всякакви леви идеологии,за русофил.После се чудите защо ви е такъв резултата на избори?!Ами отблъсквате хората,които искат нормален живот.
  —цитат от коментар 64 на yanne


  тва герберунгелите сте толкова прости манипулатори, че в статия за кораби пишете за ''Джендър,ЛГБТ''...

 87. 87 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#84] от "carmello":

  И това не верно. В региона Гърция и Турция имат силен флот. Допълнително Италия, Испания, отчасти Холандия, Норвегия, Германия, Австралия, Канада, Япония, Китай. Много са.

 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Никой не понесе политическа и наказателна отговорност за потрошаването на парите на данъкоплатците за фрегатите втора употреба, които така и не можаха да влязат в режим на боеготовност и са на края на експлоатационния си срок.
  —цитат от коментар 63 на Стабилно крадене


  В 10-ката.

  Покупката на старите белгийски фрегати беше невероятна глупост. Остави моралното и физическо остаряване на корабните системи. Един от най-големите проблеми е, че на практика не фунционира радара за огневи контрол. И няма как да се оправи щото този модел вече не се произвежда.

  Т.е. фрегатите в момента стрелят "на сляпо". Преди няколко години на ученията край Шабла се опитаха да стрелят с ракети по мишени, но след 2 или 3 неуспешни опита се отказаха и се записа, че фрегатите са показали висока "обща готовност".

  Т.е. в момента имаме просто три големи лодки за разходка. Нищо повече.

  А всичкия напън беше едни хора да получат допълнителни звездички на пагоните. Щото фрегатата до тогава беше само една (а и че тя е менте също е вярно, но това е друга тема).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 89. 89 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  ри съвременните противо(подводни) лодъчни средства, разположени както на кораби, така и на самолети, тези подводници ще бъдат лесни за откриване и унищожаване
  —цитат от коментар 73 на Родолюбец


  И това не е верно. Показател е че всяка уважаваща себе си държава инвестира в подводен флот.
  https://news.bg/world/frantsiya-vaorazhava-avstraliya-s-podvodnitsi-za-50-mlrd-dolara.html

  Може би трябва Австралия да се допита до историк като Вас, вместо да хвърля милиарди на вятъра.

 90. 90 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#83:"Родолюбец"Накратко: Българската военно-морска доктрина, трябва да е изцяло отбранителна.][/quote]

  И с това не съм съгласен. Логиката е същата като русофилската такава, че не ни трябвали самолети ами руски ракети Ес -незнамсиквоси.

  Със сегашните брегови установки не може да се направи нищо ама абсолютно нищо срещу съвременен флот. Именно поради това Американците и Руснаците разработват нови противокорабни ракети, сегашните са неефективни.

  А това че ни трябват големи кораби, не съм го писал никъде. Трябват ни малки, но модерни плавателни съдове + малък подводен флот.

 91. 91 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  До коментар [#87] от "zxp53317185":

  аз говоря за реален ударен боен флот, но изброените държави имат по няколко хиляди километра морска граница + хиляди острови и задморски територии за охрана (като Австралия и Канада са си почти част от флота на Великобритания при военни действия)

  Всички изброени имат и достъп до Средиземно море или океан, тоест тоя флот има къде да маневрира, докато в малко море като нашето, където си винаги на 300 км от брега и си на прицел на наземни ракети на врага си супер лесна плячка

  трябват ни мобилни противокорабни ракети - съвсем отделен е въпросът дали някой в Бг командването би има смелост да потопи някоя руска гемия

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Всичко върви на автопилот, макар че Борисов смята, че ни управлява. Вятър, той командва, но не знае какво.

 93. 93 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1118 Весело

  [quote#89:"zxp53317185"][/quote]

  ама как може да сравнявате Австралия, която заема цял континент и има 60 000 км морска граница с Бг която има 300 км на вътрешно море....

 94. 94 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#93] от "carmello":

  Аз сравнявам с равни пропорции според територията, акваторията и БВП. Само казвам, че Украйна и Грузия са черноморски държави и голяма част от ивицата им е окупирана. Остават България и Румъния, Турция не я броя. България има абсолютно небоеспособен флот, абсолютно. Може и нищо да не правим, това е най лесно. 350 километра ивица, ако питаш софиянци и с тях и без тях - се едно, нали така ?

 95. 95 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Весело

  Може би трябва Австралия да се допита до историк като Вас, вместо да хвърля милиарди на вятъра.
  —цитат от коментар 89 на zxp53317185

  Бе то и няма нужда да си историк.

  Ама да сравняваш Австралия с България?!?!
  Малко обща култура не е излишна при сериозни дискусии. За география, икономика, политика .... явно трябва повече четене.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 96. 96 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 613 Весело

  [quote#83:"Родолюбец"Накратко: Българската военно-морска доктрина, трябва да е изцяло отбранителна.]
  —цитат от коментар 90 на zxp53317185
  И с това не съм съгласен. Логиката е същата като русофилската такава, че не ни трябвали самолети ами руски ракети Ес -незнамсиквоси. [/quote]

  Ми не е . Едно е да влагаш в отбрана, друго е да си изуеш гащите.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 97. 97 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#95] от "Родолюбец":

  С кое да я сравня, ти ми кажи ? Хайде да те видим ? Кажи ми от коя страна да черпим припер за флот.

 98. 98 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Любопитно

  До коментар [#95] от "Родолюбец":С кое да я сравня, ти ми кажи ? Хайде да те видим ? Кажи ми от коя страна да черпим припер за флот.
  —цитат от коментар 97 на zxp53317185


  Начетените, с богата обща култура и конкретни решения, замълчаха на конкретния въпрос.

 99. 99 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Анализа, може и да е добър, но Дневник го е пляснал за водеща новина, защото имат задни мисли, които всички знаем.Иначе за флота, в Черно море Нато може да държи постоянно само румънски, български и турски кораби. Ако ги устройва повечето да са турски - ок. Ако не - да измислят някаква схема. Не ми се струва правилно България да плаща за сигурността на Австрия, да речем.
  —цитат от коментар 42 на Жълто паве


  Не знам дали си забелязал, но Австрия не е член на НАТО.

 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Все пак не е лошо да се осъвременяват данните от страницата на Томас Дърел - https://my.nps.edu/web/nsa/faculty/-/asset_publisher/GvC61nDH4qso/content/thomas-durell-young
  Книгата му беше публикувана, струва към 37 долара в Амазон с меки корици:
  "Anatomy of Post-Communist European Defense Institutions: The Mirage of Military Modernity"
  by Thomas-Durell Young (Author)
  Ето го и резюмето
  Although the West won the Cold War, the continuation of the status quo is not a foregone conclusion. The former Soviet-aligned regions outside of Russia -- Ukraine, Poland, Czech Republic, and others -- sit atop decaying armed forces while Russian behavior has grown more and more aggressive, as evidenced by its intervention in Ukraine in recent years.

  Thomas Young delves into the state of these defense institutions in Central and Eastern Europe, whose resources have declined at a faster rate than their Western neighbors' due to social and fiscal circumstances at home and shifting attitudes in the wider international community. With rigorous attention to the nuances of each region's politics and policies, he documents the status of reform of these armed forces and the role that Western nations have played since the Cold War, as well as identifying barriers to success and which management practices have been most effective in both Western and Eastern capitals.

  This is essential reading for undergraduates and graduates studying the recent history of Europe in the post-Soviet era, as well as those professionally involved in defense governance in the region.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK