Прокурорската колегия предлага единодушно Иван Гешев за главен прокурор (допълнена)

Главният прокурор Сотир Цацаров и настоящия му заместник Иван Гешев.

© Велко Ангелов

Главният прокурор Сотир Цацаров и настоящия му заместник Иван Гешев.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна зам. главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор. Това стана изненадващо на пленума на съвета днес.


В началото на април самият Гешев обяви, че е 99% сигурен, че няма да се кандидатира за поста. "Ако трябва да бъда точен, аз казах, че 99.9% няма да се кандидатирам за главен прокурор. Към този момент това е моето мнение. Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента", обяви той, цитиран от "Труд". В средата на май потвърди тезата си.


Че Гешев ще бъде посочен за главния пост в прокуратурата се знаеше вече сред наблюдателите на съдебната власт. Но се очакваше да бъде издигнат в последния момент на 29 юли от трима членове на прокурорската колегия. Това обаче щеше да означава, че има възможност други трима членове на колегията да издигнат и втори кандидат. Но при такава схема не беше сигурно дали ще се събере квалифицирано мнозинство от 17 гласа от 25-членния ВСС, за да има избор.
Според Закона за съдебната власт кандидат за главен прокурор могат да издигат минимум трима членове на прокурорската колегия и министърът на правосъдието.


Изненадващото изтегляне напред на номинацията на Гешев се свързва от някои наблюдатели с вчерашното интервю на съдия Мирослава Тодорова по БиТиВи, в което тя заяви, че не би трябвало да се пристъпва към избор на приемник на Сотир Цацаров без цялостен анализ на прокуратурата до този момент с всичките скандали които са съпътствали дейността й. Отлагането на номинацията на по-късна дата щеше да остави време за още по-широко медийно внимание към анализа на Тодорова, при което несъмнено щеше да се чува името на Гешев с критични оценки.


Издигането на Иван Гешев от цялата прокурорска колегия означава, че най-вероятно втора кандидатура няма да има и неговият избор е гарантиран, тъй като 11-те гласа на колегията плюс парламентарната квота на Съдийската колегия /6 гласа/ правят необходимото квалифицирано мнозинство от 17 гласа в 25-членния ВСС.


Eдинственият вариант да се появи алтернативна кандидатура е ако министърът на правосъдието този път използва правомощието си /или бъде накаран да го използва/ и издигне конкурент на Гешев, който обаче няма да бъде избран, тоест про форма ще е конкурент, тъй като при 11 твърди гласа за Гешев за конкурента остават само 14. Но пък ще бъде демонстрирана състезателност и ще бъдат постигнати две цели: ще бъде обявено, че победата на Гешев е постигната "в състезание", от една страна; и ще бъде неутрализиран евентуален мотив на президента Радев да наложи вето заради избиране на единствен кандидат.


Ocтaвaт oщe двe заседания на пленума зa нoминaции – нa 25 юли и нa 29 юли. А нa 24 oĸтoмвpи е изборът.


С обширно изложение днес говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева изложи мотивите за издигане на проминентния кандидат, като изреди дълга поредица качества и заслуги на Гешев, с които той отговаря на изискванията на закона: виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт, вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa, бoгaт пpaĸтичecĸи oпит, aдминиcтpaтивни yмeния на ръководител, изявeнa нeзaвиcимocт, висок етичен стандарт.


До номинацията се стигнало след среща на прокурорската колегия със съсловните организации на прокурорите и следователите, на която Гешев бил подкрепен от тях, подчерта Даниела Машева.


Ивaн Гeшeв е звършил право в Школата на МВР в Симеоново /сега Академия на МВР/ и зaпoчвa кариерата си ĸaтo cлeдoвaтeл, по-късно пpoĸypop в CГΠ, а през 2016 г. oглaви Спeциализираната прокуратура, в ĸoятo c пpoмeни в HΠК управляващите пpexвъpлиxa "ĸopyпцията на високите етажи". През 2018 Цацаров го назначи заместник-главен прокурор и така се изпълни възходящото кариерно развитие, което подобава за поста първи обвинител.


Гешев се прочу като наблюдаващ прокурор на делото КТБ. А в качеството му на шеф на Спецпрокуратурата се изяви като главен герой в безпрецедентно зрелищното задъране пред Спортната палата на кмета и зам.-кмета на Район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. А през последната година почти всяка седмица Гешев даваше шумни брифинги, съобщавайки сензации за различните акции, за които трупаше популярност, независимо дали изнесените от него данни се потвърждаваха пред съда или дори в хода на разследванията.


Гешев се прочу и с екстравагантните си отговори на журналистическите въпроси. Запитан например защо в изложението за приключеното разследване на КТБ го няма името на Пеевски, той отвърна: Няма ги и Обама, и Путин, и други ги няма.


Имало сигнали срещу Иван Гешев, но не се потвърдили, се разбра още от изложението на Даниела Машева. Няколко били сигналите, един от тях за нeдeĸлapиpaн ĸoнфлиĸт на интереси по дeлoтo "Mлaдocт", но пpoвepĸaтa ycтaнoвилa, чe "липcвaт пpeдпocтaвĸи зa cъмнeния, чe зaм.-глaвният пpoĸypop e ypoнил пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт или e злoyпoтpeбил c пpaвoмoщиятa cи".


Докато траеше заседанието на пленума на ВСС, репортерът на БТВ потърси по телефона Гешев за коментар на току-що обявената номинация. Той отказал с думите, че ще говори "само пред държавната телевизия", разказа репортерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK