Не съм привърженик на разделението на властите, каза номинираният за нов главен прокурор

Не съм привърженик на разделението на властите, каза номинираният за нов главен прокурор

© Анелия НиколоваНе съм привърженик на твърдото разделение на властите. За да има резултат, трябва взаимодействие в рамките на закона и съвместна работа. Без МВР и ДАНС прокурорът е добре платен деловодител. Това каза днес номинираният за главен прокурор Иван Гешев. Неговото име беше издигнато единодушно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


Издигането на Иван Гешев от цялата прокурорска колегия означава, че най-вероятно втора кандидатура няма да има и неговият избор е гарантиран, тъй като 11-те гласа на колегията плюс парламентарната квота на Съдийската колегия (6 гласа) правят необходимото квалифицирано мнозинство от 17 гласа в 25-членния ВСС. Изборът на новия главен прокурор ще се проведе на 24 октомври.


Заместник главният прокурор даде интервю пред БНТ, като за пореден път то се проведе в неговия кабинет, а не в телевизионното студио. При номинирането на Гешев вчера той отказа да коментира какво и да било, като уточни, че ще говори пред "държавната телевизия".
В интервюто на Гешев бяха зададени подходящите въпроси, така че да се изкаже по всички критики срещу него. На въпрос дали се възприема като протеже на Цацаров номинираният за негов заместник посочи, че не се срамува, че един от номиниралите го е най-успешният главен прокурор до момента.


Попитан какво би променил в работата на прокуратурата, Иван Гешев каза, че не е привърженик на революционните подходи. "Прокуратурата е в най-добрата си кондиция от когато и да е. Има неща, които трябва да се запазят и надградят, като се промени това, което има нужда да се промени. Не е добре да се започва отначало. Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората", обобщи той.


Състезание и с един кандидат


Попитан защо е приел да бъде номиниран за главен прокурор, при положение че преди месеци обяви, че не иска да се включва в тази кална борба и 99% смята, че няма да участва в нея, Гешев отговори, че не е искал да излъже огромното доверие, което му е било гласувано чрез номинацията от цялата прокурорска колегия от 11 души. Той допълни, че не му е в стила да бяга от отговорност.


Иван Гешев изрази мнение, че дори състезание с един кандидат, каквото се очертава това за главен прокурор, си е състезание. Той очаква и да започне изсипването на кал върху него, но нямал притеснения, защото нямал от какво да се притеснява.


"Имам ипотекирано жилище във Волуяк, жена ми има таван срещу софийския затвор, а не в "Изток". Нямам асансьор в хола", обясни Гешев, визирайки скандалите с жилища на политици от последните месеци.


Самоопредели се като несистемен и нетипичен играч


В отговор на въпрос той се определи като несистемен и нетипичен играч за съдебната власт. "Не съм част от елитите, не съм част от статуквото. Израснал съм бавно и постепенно, като съм минал през почти всички нива. Попитан дали ще продължи да си вдига телефона и като главен прокурор, номинираният за поста заяви, че здраво е стъпил на земята и не е грандоман.


Попитан на кого е неудобен, Иван Гешев посочи на първо място партиите и медиите около Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал и "Дневник" - б.а.) и всички олигарси, мутри и емблематични лица на прехода, срещу които Специализираната прокуратура, на която беше ръководител, е провеждала акции. Той подчерта, че стига да има доказателства, няма имунизирани срещу разследване.


Твърденията, че е човек на Пеевски, Гешев нарече поредните болшевишки пропагандни клишета. "Веднъж съм го виждал, при снемането на обяснения по една преписка. Не виждам пречки съдебната власт да комуникира открито с който и да представител на другите власти", допълни той.


Пожела си по-активни медийно окръжни прокуратури


В отговор на коментари от "Демократична България" за неговата кандидатура Гешев нарече формацията кръг, който работи с болшевишки методи, имащ смешни меншевишки резултати. Според него ръководителите на "Демократична България" са част от българската номенклатура преди 10 ноември.


Гешев посочи, че с работата си Специализираната прокуратура е доказала, че това е ефективен модел на работа и има високи оценки, включително от Европа. "Тя всеки ден е в новините, резултатите от работата й всеки ден са в новините", обобщи бившият ръководител на звеното. Той все пак добави, че са нужни по-сериозни резултат в работата по корупцията по високите етажи на властта.


Иван Гешев призова и окръжните прокуратури да са по активни, включително и медийно, за да видели хората по места, че се работи. В заключение той посочи, че за да работи ефективно прокуратурата, са нужни кадри, ресурс и законодателни промени.


В интервюто пред БНТ Гешев обяви и, че фирмата на задържания за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков се занимава с киберрекет.


Подробности за избора на главен прокурор вижте тук


Реакциите на номинацията на Иван Гешев тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK