История за алчността, или защо изчезва лицето на Варна

Къщата на мястото на която трялва да бъде изграден 8 етажен хотел

© Спас Спасов

Къщата на мястото на която трялва да бъде изграден 8 етажен хотелУл. "Братя Шкорпил" е все още една от най-красивите във Варна, вероятно не за дълго. Двете редици на оцелелите стари сгради край нея водят към втората най-голяма катедрала в страната "Св. Успение Богородично". В една от тези къщи през двадесетте години на миналия век са живели братята Херман и Карел Шкорпил – основателите на българската археология и откриватели на останките на първата българска столица Плиска.


В средата на юни т.г. на сайта на централния варненски район "Одесос" е публикуван Подробен устройствен план за имот на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим Първи" - в самото сърце на града. Там се намира красива триетажна сграда - паметник на културата, с двор, алеи със стогодишни чимшири и кладенец. Но според публикувания Подробен устройствен план на тяхно място съвсем скоро трябва да бъде построен


8-етажен хотел.
Възложители на заданието за изработване на плана са осем физически лица: Анастасия Сейрекова-Миткова, Грета Луи-Демирева, Силвия Тумбева, Илиян Пранджев, Любомира
и Йордан Миткови, както и Георги и Емил Калоянови.


Проверка на "Дневник" установи, че приетият през август 2015 г. проект за устройствен план на въпросния имот е за 5-етажна жилищна сграда, която запазва голяма част от сега съществуващия паметник на културата (виж прикачения файл). Проектът е съгласуван с обществения Консултативен съвет по опазване на недвижимото културно наследство във Варна, а протокол със забележките по него са изпратени до автора на проекта арх. Димитър Стефанов, кмета на Варна Иван Портних и главния архитект на града Виктор Бузев.


ПУП-ПРЗ за 8 етажния хотел (в дясно), който трябва да бъде построен на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I във Варна".

ПУП-ПРЗ за 8 етажния хотел (в дясно), който трябва да бъде построен на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I във Варна".


Подробният устройствен план за имотите на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим Първи" е приет и от Експертния съвет по устройство на територията във Варна с предписание за съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство. Това е станало с протокол от 18 август 2015 г. Според действащите общински разпоредби във Варна той е публикуван на сайта на местната администрация. Но само няколко дни по-късно е свален и изчезва безследно, за да се появи пак така внезапно четири години по-късно. За това – после.


Междувременно за съгласуване в Министерството на културата е внесен


съвършено различен Подробен устройствен план– за хотел на 8 етажа. При това за разлика от този, приет от експертния съвет във Варна през 2015 г., той е изработен от арх. Огнян Брънчев.


Вчера авторът на първия проект – арх. Димитър Стефанов, научи от "Дневник", че за четири години проектът му е пораснал с три етажа и се е превърнал от жилищна сграда в хотел.


Визуализация на първоначалния проект за 5 етажна жилищна сграда (конструкцията в средата)

© Арх. Димитър Стефанов

Визуализация на първоначалния проект за 5 етажна жилищна сграда (конструкцията в средата)


Според становището на Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата сградата на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I" се намира "в границите на охранителната зона на археологическия резерват "Античен град Одесос".


Освен това експертите на института са констатирали, че според кадастрална скица на имота той по подразбиране е отреден за жилищно застрояване. Но данните в документацията, представена за съгласуване от министерството, показва отреждане "за хотел". Променен е и характерът на застрояването на терена – от ниско на високо, гласи заключението на експертите. Независимо от всичко това обаче министър Боил Банов на 10.януари.т.г. е подписал становище, с което съгласува проекта и на практика дава зелена светлина за строителство на


хотел върху паметник на културата.Важна подробност, която пропускат както експертите на министерството, така и самият министър, е, че според Общия устройствен план на Варна, действащ от 2012 г., въпросният имот попада в зона, в която строителството е временно ограничено.


"Дневник" изпрати до Министерството на културата въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно на какво се дължи разминаването между проекта за жилищна сграда на 4 етажа, съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията във Варна, и съгласувания от министър Банов – за 8-етажен хотел. Получените отговори, чиято подготовка отне повече от две седмици, нямат нищо общо със зададените въпроси. Затова и не си струва да бъдат цитирани. Но за разлика от тях отговорите на почти същите въпроси, изпратени този път до местната администрация във Варна, направиха видима


смущаваща безотговорност.


От община Варна изпратиха следното обяснение за разминаването между приетия проект за "жилищна сграда" и обявения на сайта на район "Одесос" - за 8-етажен хотел:


"Проектната документация, която възложителят внася в Националния институт за недвижимото културно наследство, не е от компетентността на районната администрация, явно има промяна в инвестиционните намерения на възложителя".


Но в този отговор администрацията на варненския кмет Иван Портних пропуска важен факт: Всяка промяна на инвестиционните намерения става по определен от закона ред. Той предвижда издаване на нова заповед за допускане и изработване на нов Подробен устройствен план – нещо, което очевидно не се е случило.


Детайл от Общия устройствен план на Варна. В кръговете е къщата, на чието място ще се построи 8 етажен хотел. В синьо е зоната с временна забрана за строителство.

© Дневник

Детайл от Общия устройствен план на Варна. В кръговете е къщата, на чието място ще се построи 8 етажен хотел. В синьо е зоната с временна забрана за строителство.


Втори въпрос беше свързан с


друго странно разминаване.


Обявеният план за 8-етажен хотел, достъпен и в този момент на страницата на варненското кметство "Одесос", съдържа графична информация за всички постройки по ул. "Братя Шкорпил". Според съпътстващата го документация той е изготвен през лятото на 2015 г. Но в него изненадващо се е появила сграда, построена две години по-късно – през 2017 г.


Това


"пътуване във времето"


общинските чиновници обясняват така:


"Всички екземпляри на проекта за подробен устройствен план са изтеглени от районната администрация за съгласуване с Министерството на културата на 7 септември 2015 г.


Съгласуваният проект е върнат на 10 януари т.г. Възможно е проектът да е допълван или актуализиран, или междувременно сградата на ул. "Братя Шкорпил" № 23 да е била построена".


Звучи нелепо, но по-лошото е, че ако този отговор отразява практиката на работа в община Варна, спасение за паметниците на културата в града няма. Защото очевидно всеки проект за Подробен устройствен план, обсъден публично и приет от органите на местната администрация, може след това да бъде "изтеглен" и в него да бъдат нанесени произволни промени, нямащи нищо общо с първоначално одобрения му вариант.


И накрая за


протокол №29 от 18 август 2015 г.


Според номерацията на протоколите от заседанията на Експертния съвет по устройство на територията във Варна, публикувани в сайта на общината, през 2015 г. те са били 46. Но от този списък в продължение на цели три години липсваше №29 – този, с който през август 2015 г. е съгласуван проектът "за жилищн

а сграда" на 5 етажа на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I". Протоколът се появи отново на мястото си едва в ранния следобед вчера, след като "Дневник" поиска копие от него и обяснение за липсата му. В кратък отговор на това искане секретарят на общината Нора Момчева съобщи: "Протоколът вече е публикуван на сайта".


В ляво - списъкът с протоколи от заседания на ЕСУТ - Варна, от който липсва този с №29. В дясно - в ранния следобед вчера, след въпрос на "Дневник" протоколът се появи отново на общинската страница.

© Дневник

В ляво - списъкът с протоколи от заседания на ЕСУТ - Варна, от който липсва този с №29. В дясно - в ранния следобед вчера, след въпрос на "Дневник" протоколът се появи отново на общинската страница.


Само преди седмица в друг текст съобщихме, че на мястото на т.нар. Шахдом в центъра на Варна ще бъде построена 24-етажна жилищна сграда. В регистъра с паметниците на културата, публикуван в сайта на варненския район "Одесос", той е означен в синьо като "архитектурен обект - културна ценност с ансамблово значение". Но само ден след публикацията на "Дневник" от местната администрация неофициално съобщиха, че този статут е отпаднал още в последния мандат на тогавашния министър на Културата Вежди Рашидов. За това чиновниците в общината научили едва сега.


Така завършва тази история. Тя е за умишлената безпомощност на местната власт, която програмира алчната безотговорност на държавната администрация. Всъщност това е история за корупцията. Какво друго би движило с такава енергия подмяната на действителността с пълната й противоположност?


Текстът е допълнен в 12.38 ч. с имената на възложителите на заданието за изработване на ПУП - ПРЗ на имота, където трябва да бъде построен 8-етажният хотел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK