История за алчността, или защо изчезва лицето на Варна

Къщата на мястото на която трялва да бъде изграден 8 етажен хотел

© Спас Спасов

Къщата на мястото на която трялва да бъде изграден 8 етажен хотелУл. "Братя Шкорпил" е все още една от най-красивите във Варна, вероятно не за дълго. Двете редици на оцелелите стари сгради край нея водят към втората най-голяма катедрала в страната "Св. Успение Богородично". В една от тези къщи през двадесетте години на миналия век са живели братята Херман и Карел Шкорпил – основателите на българската археология и откриватели на останките на първата българска столица Плиска.


В средата на юни т.г. на сайта на централния варненски район "Одесос" е публикуван Подробен устройствен план за имот на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим Първи" - в самото сърце на града. Там се намира красива триетажна сграда - паметник на културата, с двор, алеи със стогодишни чимшири и кладенец. Но според публикувания Подробен устройствен план на тяхно място съвсем скоро трябва да бъде построен


8-етажен хотел.
Възложители на заданието за изработване на плана са осем физически лица: Анастасия Сейрекова-Миткова, Грета Луи-Демирева, Силвия Тумбева, Илиян Пранджев, Любомира
и Йордан Миткови, както и Георги и Емил Калоянови.


Проверка на "Дневник" установи, че приетият през август 2015 г. проект за устройствен план на въпросния имот е за 5-етажна жилищна сграда, която запазва голяма част от сега съществуващия паметник на културата (виж прикачения файл). Проектът е съгласуван с обществения Консултативен съвет по опазване на недвижимото културно наследство във Варна, а протокол със забележките по него са изпратени до автора на проекта арх. Димитър Стефанов, кмета на Варна Иван Портних и главния архитект на града Виктор Бузев.


ПУП-ПРЗ за 8 етажния хотел (в дясно), който трябва да бъде построен на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I във Варна".

ПУП-ПРЗ за 8 етажния хотел (в дясно), който трябва да бъде построен на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I във Варна".


Подробният устройствен план за имотите на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим Първи" е приет и от Експертния съвет по устройство на територията във Варна с предписание за съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство. Това е станало с протокол от 18 август 2015 г. Според действащите общински разпоредби във Варна той е публикуван на сайта на местната администрация. Но само няколко дни по-късно е свален и изчезва безследно, за да се появи пак така внезапно четири години по-късно. За това – после.


Междувременно за съгласуване в Министерството на културата е внесен


съвършено различен Подробен устройствен план– за хотел на 8 етажа. При това за разлика от този, приет от експертния съвет във Варна през 2015 г., той е изработен от арх. Огнян Брънчев.


Вчера авторът на първия проект – арх. Димитър Стефанов, научи от "Дневник", че за четири години проектът му е пораснал с три етажа и се е превърнал от жилищна сграда в хотел.


Визуализация на първоначалния проект за 5 етажна жилищна сграда (конструкцията в средата)

© Арх. Димитър Стефанов

Визуализация на първоначалния проект за 5 етажна жилищна сграда (конструкцията в средата)


Според становището на Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата сградата на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I" се намира "в границите на охранителната зона на археологическия резерват "Античен град Одесос".


Освен това експертите на института са констатирали, че според кадастрална скица на имота той по подразбиране е отреден за жилищно застрояване. Но данните в документацията, представена за съгласуване от министерството, показва отреждане "за хотел". Променен е и характерът на застрояването на терена – от ниско на високо, гласи заключението на експертите. Независимо от всичко това обаче министър Боил Банов на 10.януари.т.г. е подписал становище, с което съгласува проекта и на практика дава зелена светлина за строителство на


хотел върху паметник на културата.Важна подробност, която пропускат както експертите на министерството, така и самият министър, е, че според Общия устройствен план на Варна, действащ от 2012 г., въпросният имот попада в зона, в която строителството е временно ограничено.


"Дневник" изпрати до Министерството на културата въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно на какво се дължи разминаването между проекта за жилищна сграда на 4 етажа, съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията във Варна, и съгласувания от министър Банов – за 8-етажен хотел. Получените отговори, чиято подготовка отне повече от две седмици, нямат нищо общо със зададените въпроси. Затова и не си струва да бъдат цитирани. Но за разлика от тях отговорите на почти същите въпроси, изпратени този път до местната администрация във Варна, направиха видима


смущаваща безотговорност.


От община Варна изпратиха следното обяснение за разминаването между приетия проект за "жилищна сграда" и обявения на сайта на район "Одесос" - за 8-етажен хотел:


"Проектната документация, която възложителят внася в Националния институт за недвижимото културно наследство, не е от компетентността на районната администрация, явно има промяна в инвестиционните намерения на възложителя".


Но в този отговор администрацията на варненския кмет Иван Портних пропуска важен факт: Всяка промяна на инвестиционните намерения става по определен от закона ред. Той предвижда издаване на нова заповед за допускане и изработване на нов Подробен устройствен план – нещо, което очевидно не се е случило.


Детайл от Общия устройствен план на Варна. В кръговете е къщата, на чието място ще се построи 8 етажен хотел. В синьо е зоната с временна забрана за строителство.

© Дневник

Детайл от Общия устройствен план на Варна. В кръговете е къщата, на чието място ще се построи 8 етажен хотел. В синьо е зоната с временна забрана за строителство.


Втори въпрос беше свързан с


друго странно разминаване.


Обявеният план за 8-етажен хотел, достъпен и в този момент на страницата на варненското кметство "Одесос", съдържа графична информация за всички постройки по ул. "Братя Шкорпил". Според съпътстващата го документация той е изготвен през лятото на 2015 г. Но в него изненадващо се е появила сграда, построена две години по-късно – през 2017 г.


Това


"пътуване във времето"


общинските чиновници обясняват така:


"Всички екземпляри на проекта за подробен устройствен план са изтеглени от районната администрация за съгласуване с Министерството на културата на 7 септември 2015 г.


Съгласуваният проект е върнат на 10 януари т.г. Възможно е проектът да е допълван или актуализиран, или междувременно сградата на ул. "Братя Шкорпил" № 23 да е била построена".


Звучи нелепо, но по-лошото е, че ако този отговор отразява практиката на работа в община Варна, спасение за паметниците на културата в града няма. Защото очевидно всеки проект за Подробен устройствен план, обсъден публично и приет от органите на местната администрация, може след това да бъде "изтеглен" и в него да бъдат нанесени произволни промени, нямащи нищо общо с първоначално одобрения му вариант.


И накрая за


протокол №29 от 18 август 2015 г.


Според номерацията на протоколите от заседанията на Експертния съвет по устройство на територията във Варна, публикувани в сайта на общината, през 2015 г. те са били 46. Но от този списък в продължение на цели три години липсваше №29 – този, с който през август 2015 г. е съгласуван проектът "за жилищн

а сграда" на 5 етажа на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим I". Протоколът се появи отново на мястото си едва в ранния следобед вчера, след като "Дневник" поиска копие от него и обяснение за липсата му. В кратък отговор на това искане секретарят на общината Нора Момчева съобщи: "Протоколът вече е публикуван на сайта".


В ляво - списъкът с протоколи от заседания на ЕСУТ - Варна, от който липсва този с №29. В дясно - в ранния следобед вчера, след въпрос на "Дневник" протоколът се появи отново на общинската страница.

© Дневник

В ляво - списъкът с протоколи от заседания на ЕСУТ - Варна, от който липсва този с №29. В дясно - в ранния следобед вчера, след въпрос на "Дневник" протоколът се появи отново на общинската страница.


Само преди седмица в друг текст съобщихме, че на мястото на т.нар. Шахдом в центъра на Варна ще бъде построена 24-етажна жилищна сграда. В регистъра с паметниците на културата, публикуван в сайта на варненския район "Одесос", той е означен в синьо като "архитектурен обект - културна ценност с ансамблово значение". Но само ден след публикацията на "Дневник" от местната администрация неофициално съобщиха, че този статут е отпаднал още в последния мандат на тогавашния министър на Културата Вежди Рашидов. За това чиновниците в общината научили едва сега.


Така завършва тази история. Тя е за умишлената безпомощност на местната власт, която програмира алчната безотговорност на държавната администрация. Всъщност това е история за корупцията. Какво друго би движило с такава енергия подмяната на действителността с пълната й противоположност?


Текстът е допълнен в 12.38 ч. с имената на възложителите на заданието за изработване на ПУП - ПРЗ на имота, където трябва да бъде построен 8-етажният хотел.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Що бе, според либерал-икономистите в БГ алчността не е порок, а добродетел. Такъв е и 90% от форумняка, и газетата също.

 2. 2 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 266 Любопитно

  Варна град ли е изобщо?!

  Местните масово се евакуират от задушаващата прегръдка на мутрите и техните северо-азиатски спонсори.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Варна е превзет град. А от вчера има и нов водопад . Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Авторът май леко се е самозабравил като самосиндикално решава, че може да е съдник на едно министерство и че отговорите не си заслужават четенето. Ако съм на прите на министерството ще пиша на редакторите му и ще ислам да публикуват право на отговор без редакторска намеса и без храчките на Спас за гарнитура.

  Няма лоша реклама!
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Някъде там не живееше ли Мишо Бирата? Градската легенда твърди, че кортежът на президента Първанов често е спирал в малката централна уличка.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#5] от "aleks ivan":

  " Варна е феодално владение на мафиотите от ТИМ. Местните или бягат "на София", или се примиряват и подвиват коленце пред мутрите и руските "туристи"."

  За съжаление не само Варна, но и много други населени места са феодални имения я пак на тази групировка, я на нейните еквиваленти, а цялата ни държава си има за стопанин един престъпен октопод !

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Този който е писал статията или нищо не разбира от процедурите по устройствено планиране или откровено манипулира читателите. Жалко, че такива нелепи опити се представят като "журналистика".

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  защо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Варна е феодално владение на мафиотите от ТИМ. Местните или бягат "на София", или се примиряват и подвиват коленце пред мутрите и руските "туристи".
  —цитат от коментар 5 на aleks ivan


  За съжаление е така. Аз съм роден във Варна преди 70 години и цял живот съм живял тук във Варна. Определено е очевадно че местните и държавни руски подлоги имат спусната задача от Кремъл да осигурят колкото се може повече жилища за руските нашественици и се руши и строи безогледно. Целта е явно създаване на руско "малцинство", което ще претендира за отнети права и ето ти кримският сценарий. А русороби на държавна служба дал бог, които в необходимия момент ще ни извадят от НАТО. Всичко това става пред очите ни.

 12. 12 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е как защо?
  Защото той разбира ама няма да ни каже :))
  Все пак живеем в България, тук всичко става с пари, колкото и незаконно да е, все се намира вратичка да се смени закона :)

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хи-хи":

  Що бе, според либерал-икономистите в БГ алчността не е порок, а добродетел. Такъв е и 90% от форумняка, и газетата също.
  ===========================

  😊Само няколко въпроса: 🤔
  Кой ти даде алкохол сутрин? Или са позволили родителите ти?
  Ти само харесваш тези красиви думи - либерални и икономисти или дори знаеш тяхното значение?
  И най важного- ще ти дам парабелум, ще участваш ли в революцията? 🎠

  И все пак, Дневникът отдавна вече не е газета, а електронна медия.. В кой век все още живееш, товарисч?)😊

  "Чуждестранен агент"
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Всичко в името на печалбата! Какво тук значи на какъв си културен паметник? Частната инициатива е над всичко! (за не разбралите, това е сарказъм)

 15. 15 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Варна бавно, но сигурно я готвят да бъде анексирана в някакъв нео-руски анклав.

  Местните бягат, руснаците прииждат на талази. А на гасударите от северо-изток не им трябва ни култура, ни история - те имат едни пари да преперат, и то спешно.

 16. 16 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#15] от "shisharko":

  Ти разхождал ли си се скоро в града или една жена ти каза?

 17. 17 Профил на Dedo
  Dedo
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Дневник, също така трябва да се погледне големият 8-етажен строеж които се подготвя на мястото на тн 'картофена къща', още един паметник на културата, незконно съборена за една нощ, намиращ се на ъгъла на княз борис 1 и братя миладинови.

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Не разбирам защо Варна не се разраства в посока Провадия например, а продължават да се купчат сграда върху сграда в сегашните граници! Трафикът е ужасен, няма пространство за хората, всичко е лудница! А какъв град беше Варна!

 19. 19 Профил на Toni Georg
  Toni Georg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма страшно - арх. Бузев е послушен, а тимаджийте нагли

 20. 20 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#18] от "ralita68":

  Защото няма втори мост.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#16] от "encor3":

  Снима ли се на водопада ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не можах да стигна, 10 мин. е пътя и вече нямаше нищо като отидох. С такива лигльовци като вас съжелявам, че махнаха казармата.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Не ми се мисли, какво ще стане в уличките наоколо с този 8 етажен хотел...! То и сега трудно се минава, а паркирането е доста сложно.
  Някои по-горе споменават за снощният дъжд... Ами, за половин час улици и булеварди стават, като напоителни канали. Явно не се мисли нищо, по проблема с канализацията. На кръстовището пред Орбита имаше поне 30 сантиметра вода. Новият булевард Левски, вече има и участъци с водопади...

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#2] от "minuva4a":

  Тоест в София и Пловдив всичко със сградите културно наследство е тип- топ, ам?
  :)

 25. 25 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Както обикновено, на крива ракета космосът и пречи - важи не само за няколкото редовни мрънкала, които под всяка статия за Варна все обясняват колко им е зле (но пък по цял ден са по форумите иначе...), но и за авторът, който за пореден път се доказа като най-неудовлетворения (и незадоволения) от обществото "журналист".

 26. 26 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Първоначалният проект е също толкова грозен и невписващ се в средата!Стъкло и имитация - това е.В България вече е пълно с подобни сгради, а най-ужасното е, че те се приемат като нещо хубаво и хем е ново, хем наподобява онзи стил - сецесион!
  Най-жалкото е обаче, че много хора ги харесват!

 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Превзет от червени боклуци.

 28. 28 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1193 Весело

  Първоначалният проект е също толкова грозен и невписващ се в средата!Стъкло и имитация - това е.В България вече е пълно с подобни сгради, а най-ужасното е, че те се приемат като нещо хубаво и хем е ново, хем наподобява онзи стил - сецесион! Най-жалкото е обаче, че много хора ги харесват!
  —цитат от коментар 26 на Капабланка


  убавото е че тия дето не ги аресвате ставате се по малко
  кат избирателите на бесепето

 29. 29 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Нещо повече за инвеститора? Или само архитектите са на мушката?

 30. 30 Профил на sugar
  sugar
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#19] от "Toni Georg":

  И аз четох същата статия като теб, ама никъде не видях да казват на кого е сградата... Свободните съчинения вкъщи моля.

 31. 31 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Клакьорите в зелените редици на коментаторите все мутри и обезлюдяване им се привиждат. И Путин, най-вече Путин. В същото време статистиката е катеррична, че Варна никога не е била в по-добро икономическо или демографско състояние, сравнена със средното за страната. Но от екоталибани и "автентични" десни, които всъщност са леви, не може много мисъл да се търси :)

 32. 32 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#29] от "fifi_5":

  Той не му пречи, все пак авторът е пръв защитник на частната собственост.

  Няма лоша реклама!
 33. 33 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#7] от "Fiji":

  Градските легенди може би са по-наясно къде е централата на БСП из палките централни улички и защо един уж надпартиен президент точно там си отбива кортежа ;)

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#22] от "encor3":

  Май ти не си помирисвал казарма ?Поне не отричаш за поредния ви усер с водопада.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тони КОСТОВ":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Не разбирам защо Варна не се разраства в посока Провадия например, а продължават да се купчат сграда върху сграда в сегашните граници! Трафикът е ужасен, няма пространство за хората, всичко е лудница! А какъв град беше Варна!
  —цитат от коментар 18 на ralita68


  Чудно е наистина. Градът се е развивал винаги на запад, а на там все още има място. Макар измислената община Аксаково да задръства административно в тази посока.

 37. 37 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз не рева за 20 мин. дъжд. Като си извадиш топките от дамската чанта на жена ти може да разбереш за какво говоря.

 38. 38 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#18] от "ralita68":Защото няма втори мост.
  —цитат от коментар 20 на encor3


  Моста е посока севр- юг, какво общо има с разрастване на запад?

 39. 39 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#38] от "gazolinerabp":

  Потенциала за разрастване е около езерото. На запад има само поля

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Спасе, ИНВЕСТИТОРА! Пак ли някоя руско-ченгесарска фигура?

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "...Независимо от всичко това обаче министър Боил Банов на 10.януари.т.г. е подписал становище, с което съгласува проекта и на практика дава зелена светлина за строителство на...хотел върху паметник на културата. ..."

  Не съм адвокат на местната власт, но при всяко малко ограничение изход има! В Централната власт в София - там винаги ще се намери министър, който ще поразмисли в зависимост от предложената сума.

  ВСИЧКО СЕ РЕШАВА В СОФИЯ! Там дори и седалището на Морска администрация, на Перловска река.

 42. 42 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Предизборната кампания за местните избори е започнала. Спас Спасов не престава да плюе по Варна. Но Варненци няма да му се хванат на лъжите и пропагандата.

 43. 43 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако има нарушение на законите, виновните да си понесат наказанието. Има още много други сгради във Варна, които са в окаяно състояние, собствениците им ги чакат да паднат, за да строят на воля. Какво стана със сградата на бившата "Софийска банка"?

 44. 44 Профил на Toni Georg
  Toni Georg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Аз съм споменал кой е собственика на сградата ли?

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Руско-българските мутри се наситиха на бетонирането на Слънчака, и се преместват във варна.
  Преди 2 -3 дена Спасов ни съобщи за един гигантски хотел само на 50 м. от 18 етажния хотел Черно море.
  Има подобен проект на мястото на хотел Одесос на 200 м на изток, срещу входа на Морската градина.
  В началото на 2020г. известен софийски бизнесмен ще поеме нещата за строителството на нови хотели долу до морето, на Алея І, може и да се появи скоро някоя статийка.

  Аз не знам да има глад за хотелски стаи във Варна! Кои са инвеститорите?
  Ало, ДАНС?
  Ами Шенген?

 46. 46 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Варна е толкова гъсто застроена, че всички си дишат пръдните едни на други. София върви в същата посока, но поне тука таме има малко зеленина. Никакъв шанс за такава във Варна. Цимент и прах навсякъде, а плажът е мръсен.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Не разбирам защо Варна не се разраства в посока Провадия например, а продължават да се купчат сграда върху сграда в сегашните граници! Трафикът е ужасен, няма пространство за хората, всичко е лудница! А какъв град беше Варна!
  —цитат от коментар 18 на ralita68


  Малко история. В една от речите си Т. Живков реши да употреби една нова дума, която беше научил - "агломерацията" Варна-Девня-Провадия. И местната власт го разбра като желание на Първия Варна да се развива на Запад. И вместо новото строителство да се концентрира на северния бряг на езерото и в Аспарухово край морето, строителството хукна към летището. За съжаление нито тогава, нито след промените местната власт не положи и минимални усилия да измести центъра на града малко на запад, за да разтовари сегашния.
  Всичко, буквално ВСИЧКО е концентрирано около бул. М. Луиза, който бе централна част още от 50-те години, когато Варна бе с 80 000ж.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#37] от "encor3":

  Как ще ревеш като си на хранилката !?А за другото написано - личи си милиционерската школовка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#39] от "encor3":

  Корифей си !!! И защо езерото а не полята ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#33] от "boras":

  Не знам дали е посещавал централите на БСП, но къщата на Мишо Бирата – със сигурност. И това не е легенда, а е нещо доказуемо.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До 16

  Постоянно живеещите руснаци са над 40 000, вече може и над 50 000. Колко % прави това при официални данни за 348 000 ж. според ГРАО?

 53. 53 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#13] от "putinxujlo":
  "....Кой ти даде алкохол сутрин? Или са позволили родителите ти?
  Ти само харесваш тези красиви думи - либерални и икономисти или дори знаеш тяхното значение?
  И най важного- ще ти дам парабелум, ще участваш ли в революцията? 🎠
  И все пак, Дневникът отдавна вече не е газета, а електронна медия.. В кой век все още живееш, товарисч?)..."  Т'ва сериозно ли??? Компютърът наистина дава възможност на олигофренията да изпъкне Максимално

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#26] от "Капабланка":

  И кой си ти да казваш на "много хора" какво да харесват??? Като искаш сгради по твой вкус, купуваш терен и строиш. Или си взимаш някаква съборетина и я реставрираш и подръжаш да могат да и се "малкото останали ценители".

  Аман от естети дето се пробват (крайно неуспешно) да дават наклон на х.я на мнозинството.

 55. 55 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, просто съм мъж. Непозната конструкция за теб...
  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако не можеш да разбереш разликата между езерото и полята, значи много излишни рубли са ти платили.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До 54, някой си...

  "..Като искаш сгради по твой вкус, купуваш терен и строиш. ..."


  Така е в България, превзета от руско - българските мутри.

  Но не и в Гърция, и на запад от Сърбия.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  "...в община Варна, спасение за паметниците на културата в града няма..."
  Да се готвят следващите "Златен век"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До 49:"КМЕТ В СЯНКА".... И защо езерото а не полята ?....."

  Ами защото хората искат гледка към море, евентуално езеро или река. В краен случай някоя планина или хълм.
  А най-скъпите имоти са на брега, но в уредените държави това е много трудно, защото по тяхната ценностна с-ма красотата трябва да е общодостъпна, и на подобни места се строят паркове.
  В превзетата от ДС мутри България не е от тях.

 59. 59 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#53] от "Хи-хи":


  Т'ва сериозно ли??? Компютърът наистина дава възможност на олигофренията да изпъкне Максимално
  ======//===========
  Не компютерът ти, коментари ти)

  "Чуждестранен агент"
 60. 60 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Лицето на Варна изчезва, защото я управляват задници.

 61. 61 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Варненски селяни от североизточна България. Как очаквате от едни селяни да опазват архитектурното и историческо наследство на един град в който поради стечение на определени обстоятелства само пребивават.

 62. 62 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "ralita68":

  Той града се е разрастнал достатъчно на запад и половината население живее в комплексите. тъпото, че цялата администрация е събрана в центъра, вместо да се измести в нови сгради с паркинг около бизнеспарка барабар с десетките банки, агенции, нотариуси и т.н. и да се направят два-три бързи и чести автобуса.

 63. 63 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Задачка-закачка:

  Напишете името на Готъм като ползвате само буквите В, А, Р и Н

  Всяко съвпадение с реални лица и събития е случайно!

 64. 64 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Селяни, сър.
  Прости, безмозъчни, алчни селяни!

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Варненци, ако още не са разбрали, какво се случва с града им, няма и да разберат.

 66. 66 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Проблема не е в алчността а в системата. Всеки човек е алчен, това е човешка природа. Проблема е в системата от правила която определя как човек да използа алчността си.

 67. 67 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "minuva4a":

  ТИ КАТО СИ В ПАНЕЛКАТА НА ЛЮЛИН,С ПРОДАДЕНА ЗЕМЯ ОТ РАЗГРАДСКО ГОЛЯМ ГРАЖДАНИН ЛИ СИ МАНГАЛ?И МНЕНИЕ ДАВА,?

 68. 68 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Както винаги, някакви невероятни съвпадения и безочливи обяснения;
  в действителност прикриващи нагли нарушения.

  резултат - сградите една по една си заминават....
  то само във Варна да беше ...

  Всичко това го тръгна от Герб с техните безмозъчни калинки из цялата страна :/

 69. 69 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 262 Неутрално

  убавото е че тия дето не ги аресвате ставате се по малко
  кат избирателите на бесепето
  —цитат от коментар 28 на bruno__dante


  Не мога да разбера, какво хубаво може да вижда човек, ако изглежда като вас, все едно го е газил товарният влак

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 70. 70 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#2] от "minuva4a":

  Варна е кочина.

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Весело

  Не разбирам защо Варна не се разраства в посока Провадия например, а продължават да се купчат сграда върху сграда в сегашните граници! Трафикът е ужасен, няма пространство за хората, всичко е лудница! А какъв град беше Варна!
  —цитат от коментар 18 на ralita68


  Ми има балъци с пари и им ги вземат с номера от рода "апартамент на пъпа на Варна", "точно в центъра, всичко е на няколко крачки"...и нито дума за паркиране, синя зона и паркоместа за двата жипа на семейството. По-умните оглеждат и пазаруват имоти в крайните квартали или леко извън тях... където има свестни булеварди, места за паркиране, търговски зони и лесен достъп/изход във всяка посока...
  Опираме до акъл срещу мераци за показност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK