Христо Иванов: Абсурд е да имаме връзка с хакерската атака срещу НАП

Христо Иванов

© Георги Кожухаров

Христо ИвановВ сутрешния блок на БНТ председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов определи като "абсолютен абсурд" обединението да има политическа връзка с хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП).


Вчера номинираният за главен прокурор Иван Гешев посочи, че водещата версия на прокуратурата е, че задържаният за източването на данни от Националната агенция за приходите Кристиян Бойков е изпълнявал нареждане на шефовете си, а фирмата, в която работи, се занимава с киберрекет, като в конкретния случай се преследват и политически интереси. Като потвърждение за тезата си Иван Гешев посочи бързата реакция на "Демократична България" по темата.


"Христо Иванов: Г-н Гешев направи силно внушение за това, че по някакъв начин "Демократична България" стои зад пробива в сигурността на НАП, което е изключително проблематично само по себе си като внушение. Защото ние сме политическата сила, която най-много настоява за това в България да има реална киберсигурност. Още по времето на срива на Търговския регистър миналата години ние излязохме със списък от мерки, които ако бяха чути тогава, нямаше да има пробив в сигурността на НАП", каза Христо Иванов. "Когато го казва зам. главен прокурор и кандидат за главен прокурор, това вече трябва да бъде аларма за всеки от нас, защото това е изключително овластено лице", допълни Иванов.
Той цитира извадка от етичния кодекс на магистратите, според който магистратът трябва да е безпристрастен, т.е. той не може да прави публични изказвания, в които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за предубеденост.


Ние сме политическата сила, която настоява за спазване на правата на хората, това е атака срещу ядрото на нашите политически убеждения, каза Иванов.


Утре "Демократична България" ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. Ще продължи да настоява и затова кандидатурата на Гешев за следващ главен прокурор да бъде оттеглена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK