Най-засегнати от теча на данни са 189 души, обявиха от приходната агенция

Най-засегнати от теча на данни са 189 души, обявиха от приходната агенция

© ReutersНай-засегнатите от изтичането на данни от Националната агенция за приходите (НАП) са 189 души, за тях има разкрита най-много информация. Това показват досегашните проверки на агенцията, съобщи на сайта си институцията.


За тези хора в незаконно разпространените през миналата седмица данни има комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тях съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл, се казва в съобщението.


За останалите засегнати от теча близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, НАП не вижда смисъл и нужда да сменят личните си карти.
Около десет дни след теча от НАП декларираха готовност да излязат и с "практически съвети" към хората, които са по-слабо засегнати от случилото се. И обещаха такава информация да бъде публикувана в сайта на агенцията днес до края на деня.


След като от началото на скандала от НАП многократно обещаха да пуснат търсачка, в която хората да проверят дали данните им са били разкрити неправомерно, в съобщението днес отново се декларира готовност това приложение да бъде пуснато. Не се споменава кога точно. "В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени", съобщават от институцията.


Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек, и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK