България поема за десетилетия неясни задължения със сделката за F-16, заяви Румен Радев (видео)

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна



Избори 2022

"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения." Това обяви президентът Румен Радев, който в изявление пред медиите обоснова мотивите си за вето върху ратифицираните от парламента договори за придобиване на изтребителите F-16 Block 70.





Радев отново повтори, че преди дни Народното събрание е приело решение, без да се съобразява с интересите на гражданите и държавата. "Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България", каза той. И пак настоя за широк обществен дебат.


Радев попита какви гаранции получава България срещу сумите, които ще изплати, кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура и пак посочи, че не е ясно дали сделката ще включва необходимото въоръжение на самолетите, поддръжка, обучение. "Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи мотивите си Радев.


Според президента има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и други, които ние тепърва ще трябва да бъдат плащани допълнително. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.


"Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалните способности на самолета? Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите 8 самолета? Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност? Кога, как и колко ще платим за всичко това", попита Румен Радев. "Всички тези обстоятелства гарантират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътни войски и Военноморските сили", коментира още той.


Разходите по придобиване на изтребителите F-16 поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, обяви Радев. И допълни: "Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности, определя авторитета и бъдещето на българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност."


Румен Радев подчерта още, че подобни сделки и решения за модернизация и развитието на армията изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а при "колосални" за нашите мащабите на България разходи, липсва дори дебат.

Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжка. По-рано днес ветото беше отхвърлено от парламентарната комисия по отбрана, а в петък влиза и в пленарна зала.


Законопроектите, с които парламентът одобри сделката и плащанията по нея бяха гласувани от Народното събрание на 19 юли. Основното съображение в мотивите за вето на държавния глава е, че ратификацията е станала прекалено бързо. Според него няма "национално съгласие и убеденост във взаимно приемливите условия на договора". Това по думите му било "изключително тревожно".


"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише в мотивите Радев.


Румен Радев не крие критиките си към избора на F-16 от момента, в който се разбра, че това ще е новият мултифункционален самолет за армията. При последното си пространно изказване по темата, в предаването "Панорама" на БНТ, той изрази съжаление, че дебатът за самолетите е излязъл извън обхвата на обективните критерии.


Румен Радев направи изявлението си веднага след като се върна от посещение в Хърватия, където днес беше и във военновъздушната база "Земуник"

© Прессекретариат на държавния глава

Румен Радев направи изявлението си веднага след като се върна от посещение в Хърватия, където днес беше и във военновъздушната база "Земуник"


Радев смята, че не е изпълнено нито едно от предварителните обещания, дадени при стартиране на процедурата - приемлива цена, разсрочено плащана, силен офсет, индустриално сътрудничество и покупка на самолет с големи способности. Според президента при сегашната екипировка поръчаните F-16 са играчки за авиошоу. Радев дори посочи, че за атака на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от руските Су-25, който авиацията има в момента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK