България поема за десетилетия неясни задължения със сделката за F-16, заяви Румен Радев (видео)

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения." Това обяви президентът Румен Радев, който в изявление пред медиите обоснова мотивите си за вето върху ратифицираните от парламента договори за придобиване на изтребителите F-16 Block 70.

Радев отново повтори, че преди дни Народното събрание е приело решение, без да се съобразява с интересите на гражданите и държавата. "Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България", каза той. И пак настоя за широк обществен дебат.


Радев попита какви гаранции получава България срещу сумите, които ще изплати, кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура и пак посочи, че не е ясно дали сделката ще включва необходимото въоръжение на самолетите, поддръжка, обучение. "Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи мотивите си Радев.


Според президента има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и други, които ние тепърва ще трябва да бъдат плащани допълнително. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.


"Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалните способности на самолета? Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите 8 самолета? Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност? Кога, как и колко ще платим за всичко това", попита Румен Радев. "Всички тези обстоятелства гарантират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътни войски и Военноморските сили", коментира още той.


Разходите по придобиване на изтребителите F-16 поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, обяви Радев. И допълни: "Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности, определя авторитета и бъдещето на българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност."


Румен Радев подчерта още, че подобни сделки и решения за модернизация и развитието на армията изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а при "колосални" за нашите мащабите на България разходи, липсва дори дебат.

Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжка. По-рано днес ветото беше отхвърлено от парламентарната комисия по отбрана, а в петък влиза и в пленарна зала.


Законопроектите, с които парламентът одобри сделката и плащанията по нея бяха гласувани от Народното събрание на 19 юли. Основното съображение в мотивите за вето на държавния глава е, че ратификацията е станала прекалено бързо. Според него няма "национално съгласие и убеденост във взаимно приемливите условия на договора". Това по думите му било "изключително тревожно".


"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише в мотивите Радев.


Румен Радев не крие критиките си към избора на F-16 от момента, в който се разбра, че това ще е новият мултифункционален самолет за армията. При последното си пространно изказване по темата, в предаването "Панорама" на БНТ, той изрази съжаление, че дебатът за самолетите е излязъл извън обхвата на обективните критерии.


Румен Радев направи изявлението си веднага след като се върна от посещение в Хърватия, където днес беше и във военновъздушната база "Земуник"

© Прессекретариат на държавния глава

Румен Радев направи изявлението си веднага след като се върна от посещение в Хърватия, където днес беше и във военновъздушната база "Земуник"


Радев смята, че не е изпълнено нито едно от предварителните обещания, дадени при стартиране на процедурата - приемлива цена, разсрочено плащана, силен офсет, индустриално сътрудничество и покупка на самолет с големи способности. Според президента при сегашната екипировка поръчаните F-16 са играчки за авиошоу. Радев дори посочи, че за атака на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от руските Су-25, който авиацията има в момента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  "Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за детесилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения".

  Ще рече човек, че коментира Южен поток или Белене....

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Еййййй........коремчика не се спира......да бръщолеви простотии

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  Ако др.Хвърчилков бе прочел договорът за покупка на самолети F-16V Block 70/72 преди да го прати в Маскве щеше да е наясно с въпросите за плащане,оборудване на летище,обучение на персонал,въоръжение...и т.н...!Манипулациите за неясноти са само пред червените избиратЕлЕ....И за оправдания пред Кремъл!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Най-после някой да каже истината за супер неизгодната сделка с американците за ф16 и какво ще е нейното дългогодишно заробващо действие за поколения българи!

  Велик президент и достоен българин,
  класи над другите български политици!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Весело

  За Грипен-ите Фсичко му беше ясно.

 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Тук Радев прав, друго си е руският самолет. Реалната стойност се умножава по пет и се плаща без много да се мисли, защото от прокуратурата ще те погнат с дела. Зер, така им е наредил дрогара Чайка.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Весело

  "Радев дори посочи, че за атака на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от руските Су-25, който авиацията има в момента."

  Савецки ибрикчия!!!

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Весело

  "Радев дори посочи, че за атака на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от руските Су-25, който авиацията има в момента."

  Савецки ибрикчия!!!

 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  """"..... задължения, свързани със скрити и неясни разходи, ......"""""""""

  Посочи ги бе ! ! !

  Егате у пРезидента !
  Общи лафове като на Женски пазар ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Любопитно

  За АЕЦ "Белене" защо не кажеш нещо, другарю?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Точно защото президента е чел договора и защото разбира за какво става дума,затова и казва това!
  Единствените ,които се радват са американците ,които получават българските милиарди напред срещу няколко листа хартия и управляващите,които получават тлъстите комисионни...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Селяндурът съветски всекидневно говори идиотии. И още никой не му е поискал сметка за десетки идиотии и забавяния.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Весело

  Представям си,колко чембера ще отнесе от Гундяев

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Самолетите F-16: в кой по-точно отбранителен съюз членува България?
  Чрез сделката за F-16 България си купува сигурност и циментира крехките си връзки с водещата държава в НАТО – САЩ. А противниците на сделката поставят под съмнение геополитическия избор на България, пише Петър Чолаков."

  Петър Чолаков! Но не е в Дневник. Препечатва го 24 часа от

  https://www.dw.com/bg/самолетите-f-16-в-кой-по-точно-отбранителен-съюз-членува-българия/a-49725294

 15. 15 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Радев е специалист и щом го казва ,значи Су25 ,наистина има по-големи възможностти от гълъбчето на мира ф16,което идва голо голишарче и ще става само за подфръкване за обучение...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Нали това и аз казвам. Защо русофилската пас Ина тогава не се радва, че са слаби и невъоръжени а и квичи.

 17. 17 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 944 Неутрално

  доста интересни неща казва,но като бивш пилот ми е странно защо бламира опита за купуване на Ф-16,безспорно по добрия от двата самолета...и някак си ми мирише на активна кампания с една цел ,бламирането на договора...а от другата страна герп не им пука за другите 8 самолета и въоръжение...някак си ми се струва че баце просто иска спокойствие а не мисли че няма как да стане..а другаря радев толкова напъваше по време на служебното правителство за грипен,че няма как да се обърка човек накъде го дърпа...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 18. 18 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  пРезиденте, какъв обществен дебат от тук нататък. Откакто сме в НАТО го дебатираме. Естествено че такава сделка ни задължава занапред, но поне е смислена, за разлика от беззъбия ти грипен.
  Казваш да вземем да продължаваме да си говорим по въпроса, че да нямаме ефективна авиация в угода на господарите ти от кремъл?
  Руска подлога.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 19. 19 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Отиди на Дондуков и кажи на гвардейците ,че идваш да искаш сметка от президента!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#4] от "Sredan":

  Велик Радев!Ше се нареди до Великия Гоце и Великия Младенов...

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  За Грипен му беше толкова ясно,че даже се опита без парламент да прокара сделката.

 22. 22 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Трагедия! Направо ми се реве, като си помисля, колко още време остава да търпим това НЕДОРАЗУМЕНИЕ!
  Проклети да са всички, които гласуваха за него.

 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Такива като Радев, до преди 2-3 години врещяха че армията се разоръжава. Решихме да купуваме оръжие и... о чудо. Покупката се оказа за сметка на бедните и недобър избор.../прочее, Еф16 -изтребител ранг 4++,която друга страна на Балканите не притежава/ . Ноо тук следва най лошото , неруско оръжие...

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Без заветния пРезидент продължава да рови. Днес обаче комисията по отбрана е отхвърлила ветото му с 12 на 7 гласа. Нека си говори не пречи на никой.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Радев дори посочи, че за атака на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от руските Су-25, който авиацията има в момента."Савецки ибрикчия!!!
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  За самальотите Су-25 Радев лъже като възрастен ром. Бойният товар който носи Су-25 e по-малък, а освен това няма радар и каквото пилота види това е. Грешка на природата, пълен анахронизъм, добра за военни действия срещу невъоръжени африкански племена. Добра е също да се държи персонал в пенсионна възраст и да се трошат народни пари.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Интересно кои самолети щяха да бъдат без задължения? Някой щеше да ни направи подарък ли? И след това да въоръжава същите самолети без пари?
  И откога във функциите на президента влязоха приход ата и разходната норма на бюджета? А откога този шапка започна да разбира от задължения, финанси и договори?
  Айде къш бе фатмак

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " Радев отново повтори, че преди дни Народното събрание е приело решение без да се съобразява с интересите на гражданите и държавата. И пак настоя за широк обществен дебат. Попита какви гаранции получава България срещу сумите, които ще изплати, кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура и пак посочи, че не е ясно дали сделката ще включва необходимото въоръжение на самолетите, поддръжка, обучение."

  Преди време, когато говореше че авиацията ни е приземена, имаше някакво основание за това. С днешна дата е просто жалък тоя президент !

 29. 29 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":

  Великъ е нашиятъ войникъ!
  Великъ, великъ, великъ!
  Измокренъ, гладенъ, уморенъ,
  безъ отдихъ би се день и нощь,
  бърдата цепи разяренъ
  съ страшния си викъ „На ножъ!“.

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 30. 30 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  Червен Радев май се разболява от летен ГРИПен.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 31. 31 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "stanislavdi":

  Тези ,които сме го избрали за президент,очакваме точно това от него!
  Другите нямате думата до следващите избори...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 32. 32 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#19] от "Sredan":

  Новорегистрирано кутевче много си активен.

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  Или по-точно трябва да напиша:

  " Генерал Сандокан с двата МИГ-а май се разболява от летен ГРИПен....."...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 34. 34 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#25:"gianni"][/quote]

  Радев е като онези чиновники в държавната администрация, дето не ги интересува компютъра. Те си знаят тефтерите и толкова. И тоя е същият, су та су

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " "Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише в мотивите Радев."

  Москва отдавна има и възражения, и предложения след като обърнахме гръб на руския ВПК и се ориентирахме стратегически към НАТО , но никой не ги пита ! Е, нека да използват президента колкото могат, това вече никого не изненадва.....

 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":Никой български патриот не може да се радва като вижда как обират Отечеството му и му доставят под диктат техника,която няма възможност да се използва по предназначение и е купува в разрез с приетите от Народното събрание изисквания.За чуждитеслуги като вас е ясно ,че служите на чужди интереси!
  —цитат от коментар 26 на Sredan


  Имаш първоначална непълна информация. А непълната информация може да доведе до грешни изводи. Интересно ТИ на какви интереси служиш?

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "gianni":

  Само дето ф16 ,който купуваме няма да има никакво въоръжение ,което да му дава по-големи възможности от Су25!
  Президентът е доказан специалист в тази област и е бил командващ ВВС !
  А ти кой си?
  Анонимен лаик от улицата...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Весело

  Всеки път си казвам, че няма как да се изложи повече, но всеки път любимият президент ме опровергава категорично.
  Чудя се как се гледат в огледалото "десните, гласували за Радев" и каква ли тъпа овца виждат там.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#36] от "SHADOWS of SOFIA":

  Игнорирай трола.

 40. 40 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Фатмака отвсякъде отнесе гоце първановия!

  Имало едно време ссср...
 41. 41 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 820 Неутрално

  "Румен Радев заяви, че България поема за десетилетия неясни задължения със сделката за F-16."
  Напротив с тази сделка България поема ясни задължения към НАТО и ЕС.

 42. 42 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Никога не съм предполагал ,че такъв глупав човек като Радев може да стане президент на България - преди няколко месеца в ЕДНО И СЪЩО интервю , същият доказваше , че корупцията в страната ни е много голяма и веднага след това почна да обяснява как работил за каузата завода на ФолксВаген да бъде построен на наша територия.....
  Ако собствениците на ФолксВаген са го видяли това интервю на Радев , не знам дали желанието им за инвестиции в България не се е изпарило още тогава ????........................

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#36] от "SHADOWS of SOFIA":

  Не храни гладния и тъп трол!

 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Освен това благодарение на САЩ изпълняваме по около 500 милиона лева годишно поръчки от специална продукция за Саудитска Арабия. А у самолетът ще е най-добрият на Балканите естествено. И затова плачат съветските продажници.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Еййййй........коремчика не се спира......да бръщолеви простотии
  —цитат от коментар 2 на KRAFTWERK


  Това е национално предателство , за което на Радев трябва да се иска импийчмънт:

  https://www.youtube.com/watch?v=2fXfM-gUhGY

 47. 47 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  "американската страна има право да променя клаузи в договора" - правото на силния, нямащо нищо общо с правата между партньори.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 48. 48 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#25] от "gianni":Само дето ф16 ,който купуваме няма да има никакво въоръжение ,което да му дава по-големи възможности от Су25!Президентът е доказан специалист в тази област и е бил командващ ВВС !А ти кой си?Анонимен лаик от улицата...
  —цитат от коментар 37 на Sredan


  Абе той и Коста Паница е бил голям военно началник, ама го обесиха заради платен преврат...... или иначе казано предателство.
  Този обесен няма да бъде, но и в историята няма да остане

 49. 49 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 813 Неутрално

  да беше дал пример, някаква конкретика, но това е пряко силите за един шапкар.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 50. 50 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "dlagnikov":

  Сделката няма нищо общо с ЕС!

  Даже ще плащаме мита и ДДС за всяко нещо купено от САЩ!

  За американците е ясен интереса,че им ставаме вечни клиенти, а европейците ни гледат подозрително ,че ставаме такива,при толкова европейски възможност...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 51. 51 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":Никой български патриот не може да се радва като вижда как обират Отечеството му и му доставят под диктат техника,която няма възможност да се използва по предназначение и е купува в разрез с приетите от Народното събрание изисквания.За чуждитеслуги като вас е ясно ,че служите на чужди интереси!
  —цитат от коментар 26 на Sredan


  Папугайчик, мислиш ли че има тук човек който да не вдява от кое котило си се пръкнал.
  Докато е активна статията, ще напишеш сто папагалски поста пос спъснатите ти от пРезидентството и позитано.
  Мислели за народа, не били патриоти тея дето избират Ф16,.... вие ли дето продадохте България на русия, дето извършихте коминтерновското предателство със създаването на "македонска нация", смазахте селяните и стопанствата, фалирахте държавата няколко пъти......
  Патриоти били.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 52. 52 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  "Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за детесилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения". Ще рече човек, че коментира Южен поток или Белене....
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Не знам от къде се появява този проблем в главата на летеца.
  Няма по-ясно разписан договор по всички въпроси, които Радев повтаря като слаб ученик, не разбрал условието на задачата.
  Остава само една причина и това вероятно е онзи поп, който му тропаше по масата 😝🤣😝.
  Вероятно попчето-трафикант не харесва Ф 16 и летецът изпълнява "божията" воля!
  За Южен поток и Белене е дал дума да не продумва 😎!
  Радев, ставаш досаден и разбираем московски слуга!

 53. 53 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#26] от "Sredan":

  Какъв диктат бе руски Роберто. Я ми покажи къде има диктат и къде има конкуренция тази сделка. Нещастни азиатски диваци.

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#25] от "gianni":Само дето ф16 ,който купуваме няма да има никакво въоръжение ,което да му дава по-големи възможности от Су25!Президентът е доказан специалист в тази област и е бил командващ ВВС !А ти кой си?Анонимен лаик от улицата...
  —цитат от коментар 37 на Sredan


  Су 25 не носи високоточни оръжия. Ф16 е превъзходна машина която при необходимост може да се оборудва с каквото високоточно оръжие има нужда.Това ти го казва един лаик.

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  Тези"стари"таралясници"железа"раздвижиха петолъчките в България-Бузлуджанската терористична организация,съветските патриоти и родолюбците на магазинера.Явно голямата червена петолъчка на Москва ги огря и те всички вкупом засияха.

 56. 56 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#15] от "Sredan":

  СУ 25 е щурмовик бомбардировач за непосредствена поддръжка на сухопътните войски бе умник, а F16 е многоцелеви изтребител. Само глупак сравнява различни по функция самолети. А друг глупак му се възхищава.

 57. 57 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Специалиста не е фъркал на Ф16, така че не е достатъчно компетентен До коментар [#15] от "Sredan":

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 58. 58 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#36] от "SHADOWS of SOFIA":

  Аз служа на Република България!

  Щом президента,който има пълна информация за договора, дава негативна оценка,значи това е така!

  Вярвам на президента ,а не на безименни тролове...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#36] от "SHADOWS of SOFIA":

  "Имаш първоначална непълна информация. А непълната информация може да доведе до грешни изводи. Интересно ТИ на какви интереси служиш?"

  Това е поредният Нормален гланц, Котаранц, Нойз и пр. пациент от Карлуково, който до нощес ще изплющи стотина-двеста постинга с глупости. Игнорирайте го и не се занимавайте с него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#19] от "Sredan":

  Аз съм бил гвардеец бе папуняк . Само, че те едва ли могат да отговарят за сметките на селяндура.

 61. 61 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Никога не е имало по-жалък и глупав руски слуга на този висок пост. С тези аргументи би бил изгонен и от селска кръчма.

 62. 62 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ей не го хвана срам този. Не мен поне ми омръзна да ни излага. Сигурно така са се чувствали македонците, докато те имаха президент инсталиран от Русия

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#36] от "SHADOWS of SOFIA":Не храни гладния и тъп трол!
  —цитат от коментар 44 на Lich King


  Наистина. Не забелязах , че е новоизлюпен служител на ростролзавод.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Весело

  На времето смятах, че няма как някой да е по-очевиден руски агент от Гоце (Сидеров настрана, той е медицински случай), нищо, че се стараеше да се прикрива.
  Радев, завалийката, толкова некадърно и тъпо озвучава инструкциите от Москва, че куратора му сигурно вече си е оскубал и последния косъм и го спохождат суицидни мисли от яд че му се е паднал такъв калпав агент.

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 394 Неутрално

  По руските телевизии ни оплюха и ожалиха, че купуваме Ф-16. пРезидента е в абсолютен синхрон с тях. Изявлението е писано от пасоля, какво да коментираме.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#36] от "SHADOWS of SOFIA":"Имаш първоначална непълна информация. А непълната информация може да доведе до грешни изводи. Интересно ТИ на какви интереси служиш?"Това е поредният Нормален гланц, Котаранц, Нойз и пр. пациент от Карлуково, който до нощес ще изплющи стотина-двеста постинга с глупости. Игнорирайте го и не се занимавайте с него.
  —цитат от коментар 59 на Norman Granz


  +

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#39] от "elgin":

  Всички те игнорираме,
  спри да се самобичуваш...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 69. 69 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "Радев дори посочи, че за атака на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от руските Су-25, който авиацията има в момента."Савецки ибрикчия!!!
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  Той и Садам тъй разправяше, Су-та, Миг-ове... за няколко дена ги попиляха със допотопните ф 15 и ф 16 от Балканската война. Зеления чорап пак е в цикъл.

 70. 70 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#60] от "Да вярваме на истината":

  Игнорирай трола.

 71. 71 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тролската фабрика върти на пълни обороти. Кухи, необосновани, нагли...коментари и току бързат да напишата "савецки". Комай за туй най-скъпо им плащат.

 72. 72 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Весело

  До коментар [#32] от "elgin":

  Тези как не им омръзва в офиса на Ник.Маринов да си сменят именцата?Едни и същи недоразумения ,пишещи от флашка...На норма!То не бяха -влакчо,котаранц,селяндур.....оня от риад,гланцирания мозък......Преди 3 години работех в една фирма и по сигнал влязох точно в офис с ...тролове!!Няма такъв комикс..Гасят компютри,дърпат флашки,събират листове с подчертани указания..Глобихме шефа на офиса за нераглементиран софтуер(Уйдоус менте)....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 73. 73 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1152 Весело

  Щом северномонголския Резидент така безпомощно квичи, значи сделката е добра за България! Толкова е просто!

 74. 74 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Гранц за теб сме сигурни,че разбираш само от вллакчета!

  Ако има статия за тях ти гарантирам,че ще се съглася на 100%с те като специалист!

  Но когато се говори за бойна авиация ще слушам президента Радев като доказан професионалист и бивш командващ ВВС,а не анонимници!

  Ако не си съгласен с нещо ,което напиша ти разрешавам да го оспориш и да докажеш ,че не съм прав!

  Първо мъжко отделение в Карлуково вече гордо носи името Норман Гранц,by the way...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 75. 75 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "Птеродактиль Северномонгольский":

  Щом българският президент дава негативна оценка за сделката ,значи тя е неизгодна за България!

  Доста логично ,нали?

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 76. 76 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#19] от "Sredan": Новорегистрирано кутевче много си активен.
  —цитат от коментар 32 на elgin


  Много ми харесва и това "подпис във форума" отдолу... :)

 77. 77 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#44] от "Lich King":

  Няма да те храним,спокойно!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 78. 78 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "Да вярваме на истината":

  Гърците имат сигурно 160 ф16 ,които искат да модернизират!
  Турците ,даже сами го произвеждат и имат няколко пъти повече от гърците...

  Ние ще получим първия ф16 след години и сме страшна сила вече ,така ли?
  Много си зле...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  поема за десетилетия неясни задължения със сделката за F-16,
  ===========
  Освен неясни ,те са и опасни.....
  На янките им е нужен плацдарм .... независимо какво е името на държавата.....
  Тях това ги вълнува.....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#66] от "Sredan":

  Ехаааа. И къде е диктата?! Хубаво няма да купим Ф-16 и ВПК няма да работи, няма да изнася специална продукция на пазари на САЩ особено по договори на САЩ, Сопот ще стачкуват пак, Локхийд нямаше да инвестира в ударният ни дроб щяхме да имаме едни безобидни комари Грипените за повече пари, защото САЩ щяха да ни продадат оръжието оскъпено по десет.Айде обори ме червен нещастник.

 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#54:"SHADOWS of SOFIA"][/quote]

  Че си лаик, лаик си. Принципно Су 25 без проблем може да използва точни ракети от вида Х-25МЛ и Х-29Л.

 82. 82 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "zz_s":


  Аре , бегай с тези общи приказки и кухи фрази!
  Остави ги за партийния клуб...

  Говорим за конкретна неизгодна сделка за България при колосални разходи за бюджета!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 83. 83 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 289 Весело

  "Нито една от централните национални телевизии, които обикновено излъчват важни изявления на представителите на основните държавни институции, не излъчи на живо думите на Радев днес. "

  Вето Грипенов да внимава ..., 60 депутати могат да задействат процедурата за импийчмънт.

  Russia delenda est
 84. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#26] от "Sredan":

  Твойта милост сигурно не спи от патриотична радост, че преди 2 г платихме за непотребен и непригоден руски атомен реактор...

 85. 85 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#54:"SHADOWS of SOFIA"]
  —цитат от коментар 81 на von_seeckt
  Че си лаик, лаик си. Принципно Су 25 без проблем може да използва точни ракети от вида Х-25МЛ и Х-29Л.[/quote]

  Не СУ 25 не носи високоточно оръжие. Макар и не точно в тази област , това ми е професия.
  Хайде със здраве

  SHADOWS of SOFIA
 86. 86 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#85:"SHADOWS of SOFIA"][/quote]

  Хайде със здраве, че си направо смешен в незнанието си.

 87. 87 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#78] от "Sredan":

  Ами хубаво. Да модернизират гърците. На Турция Ф-16 е блок 1. Очевидно е, че Турция като голяма държава иска пето поколение. Само, че няма пари. А ние като си обучим пилоти ще си купим каквито искаме. И най-вече за нас са важни американските пазари за специалната ни продукция.

 88. 88 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#80] от "Да вярваме на истината":

  ВПК работи въпреки САЩ ,а не заради тях!
  Всеки запознат с темата го знае това,така,че не се мъчи да заблуждаваш!

  Сделката за ф16 трябваше да е по условията на Народното събрание ,а не по условията на ЛокхийдМартин ,наложена от САЩ на България к на друга цена...
  Толкова е просто!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 89. 89 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#78] от "Sredan":

  И освен това има е договор между Блассер и САЩ за 507 милиона договор за доставка на пистолети М18. дето се правят в Габрово. Ти искаш да ме лишиш от 507 милиона долара оборот ли?!

 90. 90 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#88] от "Sredan":

  Ти си голям смешник бе. ВОК работи 90% на пазари на САЩ.

 91. 91 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#85:"SHADOWS of SOFIA"]
  —цитат от коментар 86 на von_seeckt
  Хайде със здраве, че си направо смешен в незнанието си.[/quote]

  Защо не се смееш а? Спора е безсмислен. Така или иначе , днес комисията по отбрана е отхвърлила ветото с 12 на 7 гласа.
  Страдай

  SHADOWS of SOFIA
 92. 92 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#87] от "Да вярваме на истината":

  Американците си продават собственото оръжие и не им пука за българското производство...
  Ако нещо купуват от тук ,значи то е най-изгодното и най-качественито!
  Но съм сигурен,че се пазаряти не го плащат години напред като нашите измамени камилчета,които ще изпратят милиарди без нищо насреща в САЩ!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  Ти ли решаваш за импийчмънта?

  Явно затова се чува само в този форум от 20 човека със 100 профила...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 95. 95 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Весело

  Чудя се бойните кораби, за по-голяма икономия, колко гребци ще имат ??!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 96. 96 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#85:"SHADOWS of SOFIA"]
  —цитат от коментар 93 на von_seeckt
  Чети неграмотник. Ако не можеш, разгледай снимката.https://www.vesti.ru/doc.html?id=2671339 [/quote]

  Продължавай да страдаш.

  SHADOWS of SOFIA
 97. 97 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "SHADOWS of SOFIA":


  Може,може би,ама няма да стане с нашите ф16 ,защото няма въоръжение ,а даже и да има обучение на пилотите за тези възможност,те ще си останат само виртуални...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 98. 98 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#6] от "gianni":

  От кога Грипен е руски самолет?

 99. 99 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  Този е някакъв мазохист! Непрекъснато търси поводи официално да му се натресе, че е господин Никой!
  От преупотреба терминът "вето" също стана мръсна дума, символ на политически нихилизъм и тъпа дребнава упоритост.
  Е, има смекчаващи обстоятелства-с три каки над главата и Решетников зад гърба им трябва дя си Нещо с голяма буква, за да те забележат и уважават. А така-нещичко там... почти като нищичко!

 100. 100 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#96:"SHADOWS of SOFIA"][/quote]

  Хе, хе..няма как един неграмотен трол да ме накара да страдам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK